EVIASPORTS ΒΟΛΕΪ ΣΤΗΛΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βίκυ Αρβανίτη: Η Χαλκιδέα ‘βασίλισσα’ της άμμου!

Η Χαλκιδέα πρωταθλήτρια με τις αμέτρητες διακρίσεις εντός των συνόρων, τα δύο πρωταθλήματα Ευρώπης (2005, 2007 και 2η θέση με την Μαρία Τσαρτσιάνη το 2012), αλλά και την συμμετοχή σε 3 Ολυμπιακούς αγώνες, του 2004, του 2008 και του 2012, έχει επανέλθει για να μείνει.

Η 35χρονη αθλήτρια εξιστορεί πόσο δύσκολος ήταν ο τελευταίος χρόνος για την ίδια μετά τους αλλεπάλληλους σοβαρούς τραυματισμούς που είχε, αλλά και πως με τεράστια δύναμη ψυχής και θέληση κατάφερε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της και εδώ και περίπου 3 μήνες να ξαναμπεί στο γήπεδο με στόχο τους τέταρτους Ολυμπιακούς αγώνες του 2021 στο Τόκιο. Ακόμα μιλάει για το πως αγάπησε το beach volley, τις διαφορές του με το volley σάλας, τον κορονοϊό αλλά σχολιάζει και το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει με την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου και όσα ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν, αλλά και πολλά ακόμη.

-Ασχολείσαι για πάνω από 15 χρόνια με τον πρωταθλητισμό, στο άθλημα του beach volley, τι σου άρεσε και επέλεξες το συγκεκριμένο άθλημα;

Αρχικά ασχολήθηκα με το βόλεϊ σάλας και το 2000 είχα την πρώτη μου επαφή με το beach volley όπου και παρέμεινα έως σήμερα. Νομίζω ότι το σημαντικότερο κίνητρο για μένα ήταν η διεκδίκηση του Ολυμπιακού ονείρου και ότι είδα μέσα από αυτό το άθλημα την εξέλιξή μου ως αθλήτρια τεχνικά και πνευματικά. Tο beach volley δεν έχει εξειδίκευση σε ένα μόνο τομέα, σε κάνει ολοκληρωμένο αθλητή, καθώς χρειάζεται να κάνεις τα πάντα μέσα στο γήπεδο, δεν έχεις την παρουσία προπονητή την ώρα του αγώνα που σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκεις λύσεις εσύ και ο συμπαίκτης σου και δεν υπάρχουν αλλαγές. Είσαι εσύ και ο συμπαίκτης σου και αυτή η αίσθηση ελευθερίας και εξέλιξης ως αθλητή με έκανε να το λατρέψω.

-Σαν άθλημα ποιες είναι οι διαφορές του beach volley από το volley;

Είναι δυο αθλήματα που ναι μεν έχουν κάποιες βασικές τεχνικές ίδιες αλλά διαφέρουν σε πολλά στοιχεία. Αρχικά το βόλεϊ σάλας παίζεται με 6 παίκτες συν την αναπληρωματική 6άδα ενώ στο beach volley έχουμε αποκλειστικά 2 παίκτες χωρίς αλλαγές την ώρα του αγώνα και με τις ίδιες διαστάσεις γηπέδου.

Δεύτερον η βασική διαφορά είναι ότι διεξάγεται στην άμμο και σε ανοικτό χώρο με κάποιες εξαιρέσεις όπου έχουμε αγωνιστεί και σε κλειστό γήπεδο με άμμο.

Τρίτον η μπάλα είναι διαφορετική.

Τέταρτον υπάρχουν τεχνικά στοιχεία που διαφέρουν όπως πχ η πάσα με δάχτυλα όπου στο beach volley πρέπει να φεύγει καθαρά από τα χέρια χωρίς να παίρνει στροφές κάτι που καθιστά πιο δύσκολη την πάσα για παίκτες που δεν είναι τεχνικά άρτιοι.

Και τέλος ο αγώνας στο βόλεϊ σάλας κρίνεται στα 3 νικηφόρα σετ και στους 25 πόντους εκτός από το τάι μπρέικ που είναι στους 15 και για τα 2 αθλήματα ενώ στο beach volley κρίνεται στα 2 νικηφόρα σετ στους 21 πόντους.

Αυτές είναι οι βασικότερες διαφορές των 2 αθλημάτων.

-Έχεις συμμετάσχει σε 3 Ολυμπιακούς αγώνες (2004-2008-2012), ενώ έχεις βγει και 2 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης. Γενικότερα έχεις μια καριέρα γεμάτη διακρίσεις. Ποια θεωρείς την κορυφαία στιγμή της καριέρας σου;

Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες αποτελεί την κορύφωση για έναν αθλητή καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη και είναι μεγάλη τιμή να μπορείς και μόνο να συμμετέχεις εκεί. Νιώθω γεμάτη που το έχω καταφέρει σε 3 Ολυμπιάδες ως τώρα και έχω ακόμα τη δυνατότητα να διεκδικήσω μια ακόμα πρόκριση. Όμως και ο δρόμος ως εκεί είναι εξίσου σπουδαίος. Θεωρώ ως κορυφαία στιγμή στην καριέρα μου την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Grand Slam στη Νορβηγία το 2005 με τη Βάσω Καραντάσιου, όπου ήμασταν η πρώτη Ευρωπαϊκή ομάδα τότε που κατάφερε να πάρει χρυσό σε παγκόσμιο, αναδείχθηκα MVP του τουρνουά και η νεαρότερη σε ηλικία αθλήτρια που το κατάφερε τότε!

-Στην μακρόχρονη καριέρα σου έχεις αλλάξει 5 συμπαίκτριες. Με ποια θεωρείς ότι είχες την καλύτερη χημεία;

Δύσκολο να επιλέξω γιατί με όλες έχω ζήσει μεγάλες στιγμές , και έχω υπέροχες αναμνήσεις από όλες τις συμπαίκτριές μου . Όμως αν το δω καθαρά αγωνιστικά με τη Βάσω Καραντάσιου συνδυαζόμασταν άψογα μέσα στο γήπεδο και είχαμε κυριολεκτικά μια χρυσή τετραετία μαζί!

-Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το beach volley; Πόσες ώρες προπόνησης χρειάζεται κάποιος για να φτάσει σε επίπεδο πρωταθλητισμού, όπως εσύ;

Όπως σε κάθε άθλημα έτσι κι εδώ το πρώτο που θα πω είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις γιατί από εκεί ξεκινούν όλα. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος για κανέναν αθλητή ειδικά στις μέρες μας. Χρειάζεται επιμονή, σκληρή δουλειά αλλά και τύχη ώστε να βρεθείς στην κατάλληλη συγκυρία και να αρπάξεις την ευκαιρία που σου δίνεται. Οι ώρες προπόνησης καθημερινά για να φτάσεις να αγωνίζεσαι σε υψηλό επίπεδο είναι 5-6 ώρες και περιλαμβάνει προπόνηση στο γήπεδο και φυσική κατάσταση/γυμναστήριο.

-Από τον Οκτώβριο του 2019 και για περίπου ένα χρόνο και κάτι ταλαιπωρήθηκες από αλλεπάλληλους τραυματισμούς, κάτι που σε κράτησε εκτός προπονήσεων και σε άφησε πίσω αθλητικά. Πως ήταν για σένα αυτό το διάστημα και πως κατάφερες να επανέλθεις ψυχικά και σωματικά;

Ήταν το πιο δύσκολο διάστημα για μένα ψυχολογικά και σωματικά, είχα να αντιμετωπίσω έναν τραυματισμό πολύ δύσκολο (ολική ρήξη αχίλλειου τένοντα) ο οποίος προήλθε από λάθος των γυμναστών που μας ανέλαβαν εκείνη την περίοδο.

Έκανα μια πολλή μεγάλη προσπάθεια έχοντας δίπλα μου τους καλύτερους συνεργάτες που με βοήθησαν να ξεπεράσω βήμα βήμα έναν τραυματισμό που θεωρείται για κάθε αθλητή “end of career” και οφείλω να ευχαριστήσω γι’ αυτό τον γιατρό των Εθνικών ομάδων κ. Νίκο Σούρα που με εγχείρηση 2 φορές με απόλυτη επιτυχία (καθώς μετά το πρώτο χειρουργείο είχα ένα ατύχημα με τις πατερίτσες και χρειάστηκε να χειρουργηθώ εκ νέου) και έπειτα τον φυσικοθεραπευτή μου κ. Κώστα Ψαρογιώργο και τον εργοφυσιολόγο κ. Γιώργο Βαβέτση που με καθοδήγησαν ο καθένας στο δικό του τομέα ώστε να έχω μια άψογη αποκατάσταση σε μια περίπτωση, όπως η δική μου που δεν είχαν αντιμετωπίσει ξανά, δυο φορές χειρουργημένο αχίλλειο!

Πέρασα πεντέμισι μήνες με πατερίτσες και έχοντας και ένα μωρό ενάμισι έτους να φροντίζω εκτός από τον εαυτό μου. Ήταν ένα πολύ δύσκολο και επίπονο διάστημα που όμως δεν το έβαλα κάτω και που ο χρόνος έγινε σύμμαχός μου καθώς η κατάσταση με τον κορονοϊό και την αναβολή των αγώνων μου έδωσαν δύναμη και κίνητρο να βάλω τα δυνατά μου και να επανέλθω. Όπως ανέφερα και πριν είναι πολύ σημαντικό να αγαπάς αυτό που κάνεις και να χαίρεσαι την κάθε στιγμή που είσαι υγιής και μπορείς να το κάνεις.

-Από τον Μάρτιο του 2020 ο Covid έχει “βάλει φρένο” δύο φορές στον αθλητισμό. Πόσο θεωρείς ότι αυτό έχει επηρεάσει το volley γενικά και τους αθλητές;

Δυστυχώς όλη αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει δραματικά τον αθλητισμό, έχουν σταματήσει όλες οι αθλητικές διοργανώσεις και δραστηριότητες για πολλούς μήνες μετά και το δεύτερο κύμα. Αν και όλο αυτό το διάστημα ήμουν σε διαφορετική θέση λόγω του ότι είχα το κίνητρο να προσπαθήσω να επανέλθω γνωρίζοντας ότι δεν μπορώ να αγωνιστώ έτσι κι αλλιώς λόγω του τραυματισμού μου αντιθέτως για κάποιον αθλητή που περιμένει να αγωνιστεί αυτή η διακοπή είναι καταστροφική και από αθλητική αλλά και από ψυχολογική άποψη. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί κι άλλο, δυστυχώς θα δούμε πολλούς αθλητές να τα παρατάνε, καθώς εκτός των άλλων είναι μεγάλες και οι οικονομικές συνέπειες για όλους μετά από όλη αυτή την αδράνεια μηνών. Στο volley είδαμε πολλούς αθλητές να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό τελευταία στιγμή και πολλές ομάδες να δηλώνουν πως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Δεν ξέρω τι μας περιμένει ακόμα αλλά εύχομαι να πάνε τα πράγματα σύντομα προς το καλύτερο για όλους.

-Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το 2021 και γενικά από δω και πέρα στο αθλητικό κομμάτι;

Στόχος μου είναι να ξεκινήσω να αγωνίζομαι και να διεκδικήσουμε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο εφόσον επανέλθει η κανονικότητα στις ζωές μας. Θα ήθελα το 2021 να είναι μια χρονιά που η ομάδα μας θα κάνει ένα βήμα παραπάνω αγωνιστικά και όλος ο γολγοθάς που πέρασα για να φτάσω ως εδώ να με δικαιώσει.

-Εδώ και λίγες μέρες ξέσπασε το θέμα με την πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου που κατήγγειλε ότι το 1998 είχε πέσει θύμα βιασμού από παράγοντα της ομοσπονδίας. Πες μας τις σκέψεις σου πάνω στο θέμα και αν έχεις ακούσει και εσύ κάποια παρόμοια συζήτηση ή καταγγελία.

Τέτοια περιστατικά δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητα. Μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στη Σοφία ΜΠΕΚΑΤΏΡΟΥ που το κατήγγειλε και άνοιξε το δρόμο και σε άλλες/ους αθλητές να μιλήσουν ανοιχτά σε τέτοιες καταστάσεις.

Πηγή: newn.gr

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Β’ ΕΠΣΕ (Β’ ΟΜΙΛΟΣ): Δύστος-Στύρα 2-0

Κώστας Λαγός

Ηρακλής Χαλκίδας: ‘6 στα 6’ για κορασίδες με Τυφώνα

Κώστας Λαγός

Ράλλυ Ντακάρ: Ανέβηκε 2ος ο Λέμπ, νικώντας και στην 6η ειδική (pics+videos)

Μιχάλης Πράσινος