BLOGS EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

Θανάσης Κούτος: Τα ‘highlight’ του παρελθόντος

Με τον Θανάση Κούτο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...

Στη χώρα της μούντζας και του ρε!

 

 

Τα ‘highlight’ του παρελθόντος

 

Το παρελθόν στην μεταφορική του έννοια, σε στιγμές και για μένα ‘λογοτεχνικής’ έξαρσης, φαντάζει σαν το ‘νεκροταφείο των θαμμένων αναμνήσεων’. Η βαριά σιδερόπορτα… η ΜΝΗΜΗ… τα καντηλάκια στα μνημούρια… οι αναμνήσεις και πάει λέγοντας στην καλπάζουσα φαντασία ενός αθεράπευτα ρομαντικού γραφιά, που μια ανεξήγητη λατρευτική σχέση με συνδέει με τη γλώσσα, την ιστορία, την λαογραφία. Μέσα απ’ όλα αυτά δεν διεκδικώ τίτλους και χαρακτηρισμούς που κατά περιόδους μου έχουν αποδοθεί και δηλώνω ταπεινά λογοπλόκος ή γλωσσοπλάνος αν θέλετε…

Ξέφτια ρομαντισμού, που επαναφέρω μέσα απ’ τα λόγια εκείνων, που είχα την τύχη να γνωρίσω στο λυκόφως της ζωής τους, που ονοματίζω τιμώντας την μνήμη τους, ανθρώπους του ήθους και της προσφοράς. Προσωπικοτήτων καθολικής αποδοχής των συμπολιτών τους, που αν σήμερα ζούσαν θα πλησίαζαν έναν αιώνα ζωής και ιερές σκιές πλέον, τον Βασίλη Τουλούμη, ‘Ενωσέο’ παράγοντα, τον Αλέκο Ταμπάκη… τον ‘κυρ-Αλέκο-Μπάμια’ όπως ήταν ευρύτερα γνωστός, τον Γιώργο Ισμίρογλου, τον Βέλιο Τσώκο και φυσικά τον Δημήτρη Δεμερτζή, τον Κώστα Χαραμαντίδη και τόσους άλλους…

Ξεφυλλίζοντας την ‘ΜΝΗΜΗ ΔΑΚΡΥΖΕΙ’ νιώθω τυλιγμένος στα αχνά πέπλα της ρέμβης με τις αναμνήσεις στην εκπνοή της δεκαετίας του ’60, σπάραγμα προσομοίωσης με τις μεταφερόμενες απ’ αυτό το βιβλίο, προπολεμικές πληροφορίες, βουτηγμένες στην ηθογραφία και λαογραφία της εποχής.

Είναι βέβαια αδύνατο ν’ αποτυπώσεις σε ‘δύο κόλλες χαρτί’ με διευρυμένο περιγραφικό λόγο, όσα απίθανα για τους σημερινούς συνέβαιναν εκείνη την εποχή. Γι’ αυτό και συμπυκνωμένα για την οικονομία του λόγου, δειγματίζοντας για τα δρώμενα και σήμερα θρυλούμενα εκείνης της προ του μεγάλου πολέμου της εποχής.

Γιατί φίλοι μου…

‘οι ιδεολογίες γερνούν και πεθαίνουν

οι θρύλοι μένουν αθάνατοι’

Οι πρώτες κλωτσιές σ’ ένα παραγεμισμένο από κουρέλια και σπαγγοραμένο αυτοσχέδιο τόπι. Το δημοσίευμα της εποχής (1914) αναφέρει:

‘Εις την πλατείαν Συντάγματος (Τζαμιού) μαθηταί τίνες του Γυμνασίου ασκούνται (!) εις την ποδοσφαίραν. Το άθλημα τούτο επιτάσσει ρωμαλαιότητα, ευστοφίαν πνέυματος συνδυαζομένην μέτα ταχύτητος. Μετά των περιοίκων παρακολουθούνται και από άλλων φιλοπερίεργων’.

Και συμπληρώνω σχολιάζοντας:

‘Η ρωμαλαιότητα βεβαίως ‘εξοστρακίσθηκε’ και ρίφθηκε στις παλαίστρες! Έμεινε η ευστροφία και η ταχύτης. Οι φιλοπερίεργοι έγιναν φίλαθλοι και αυτοί αργότερα οπαδοί….

Πολύ αργότερα ο Γιάννης Σκαρίμπας ‘κεραυνοβολεί’ αποκαλώντας την μπάλα των σύγχρονων ‘ηλίθια φούσκα’, ακολουθώντας το ρεύμα λογιοτατισμού της εποχής, οι εκπρόσωποι του οποίου χαρακτηρίζουν το ποδόσφαιρο… ‘αηδές και βάρβαρο άθλημα’!

Τέλος πάντων η επίσημη εμφάνιση, στην υποτυπώδη μορφή του ποδοσφαίρου ‘προσκρούει’ στο τρισέκδοχο, ‘ο Χαλκιδέος Περγόπουλος, ο Πελοποννήσιος Δριτσαλόπουλος, ο Κωνσταντινοπολίτης Μιχαηλίδης’ και έκαστος διεκδικεί την πατρότητα του αθλήματος και για λογαριασμό των συλλόγων που αντιπροσωπεύουν.

Εκείνη την εποχή λοιπόν δρομούσης της δεύτερης του 20ου αιώνα δεκαετίας…

‘Οι αρβυλοφόροι ήταν αυτοί που προκαλούσαν τον φόβο των ξυπόλητων παικτών και πάντα περιζήτητοι…’.

Οι διαιτητές κουστουμάτοι και ρεπουπλικοφόροι! Το ντύσιμο, η οικονομική και κοινωνική τους επιφάνεια τους έκανε αξιόπιστους και αξιοσέβαστους και βέβαια αποδεκτούς.

Οι ‘δημοσιογράφοι’ στις ανταποκρίσεις τους με πομπώδεις, ακραίες γλωσσικά εκφράσεις της καθαρεύουσας και προθεματίζοντας το ‘κύριος’ μπροστά στα επίθετα των παικτών!

Οι παίκτες στον Μεσοπόλεμο βρακοφόροι και το μαντήλι στην κωλότσεπη, με τον τερματοφύλακα και την τραγιάσκα βασικό εξάρτημα της ποδοσφαιρικής στολής.

Και οι φίλαθλοι ορθώς το ‘ημιχρόνιο’ στρεβλώνοντας όμως το ‘έτυμο’

…ο ‘διατητής’… η ‘απέκρουση’ και άλλα πολλά…

Τέλος η αγωνιστική απραξία… ελευθερώνει την ‘μνήμη’!

Θα συνεχίσουμε στο επόμενο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στοίχημα: Δύο σωστά φαβορί με 1.67 και 1.88

eviasports

Σαν Σήμερα (1/4/2012): Κύμη-Ένωση Άσπρα Σπίτια/Αντίκυρα 1-0 (video)

eviasports

Απόλλων Ερέτριας: Φιλικό με Λήλαντα Βασιλικού

Κώστας Λαγός
-->