BLOGS EVIASPORTS.GR ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

Θανάσης Κούτος: Το ερασιτεχνικό… στην ‘εντατική’!

Με τον Θανάση Κούτο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...

Στη χώρα της μούντζας και του ρε!

 

 

Το ερασιτεχνικό…

στην ‘εντατική’!

 

Με τον νέο πλανητάρχη Covid-19 επικυρίαρχο και δυνάστη σε διεθνή και λαούς, εξουσίαν έχων και τάσεις καταστροφικές, απειλώντας με ισοπέδωση την παγκόσμια κοινωνία και κατάρρευση την οικονομία των κρατών, δύο πρωταρχικούς και ακρογωνιαίους πυλώνες στήριξης του σύγχρονου κόσμου, το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός γενικότερα στις μέρες μας φαντάζει αμελητέα οντότητα, παρότι ορίζεται ως γιγαντιαίο κοινωνικό φαινόμενο, που καθυποτάσσει και καθυποβάλλει τις λαϊκές μάζες απανταχού στον πλανήτη.

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αψηφώντας τους κινδύνους που συνεπάγονται μέσα απ’ τον καθημερινό ορυμαγδό πληροφοριών και συστάσεων των λοιμοξιολόγων-επιδημιολόγων συνεχίζει την διαδρομή του μέσα απ’ την διοργάνωση των εθνικών πρωταθλημάτων, ενώ απ’ τον επόμενο μήνα επαναρχίζουν και οι διεθνείς διοργανώσεις. Εδώ η διακύβευση τεράστιων οικονομικών συμφερόντων αποθαρρύνει τους εναντιούμενους.

Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο τούτες τις μέρες, σε επιθανάτιο ρύγχο, περνάει την πόρτα της ‘εντατικής’, στις επιλογές πλέον των ‘εντατικόλογων’ της ΕΠΟ, αν θα πρέπει να συνεχίσει να επιβιώνει ή αν θα πρέπει τουλάχιστον ν’ ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία του μέσα απ’ την παρουσία των αθλητών του στους αγωνιστικούς χώρους.

Μια άζωη ύπαρξη, που μεταπίπτει σε καταστάσεις νεκροφάνειας, που και πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, η κατάσταση έδειχνε ιδιαίτερα επιβαρυμένη, με το οικονομικό κόστος λειτουργίας των συλλόγων να φαντάζει πραγματική αγχόνη στον λαιμό των παραγόντων, όσον παραμένουν και επιμένουν να υπηρετούν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Και βέβαια στην Εύβοια παρά τα χαμηλά επιδημιολογικά δεδομένα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει κάτι, σε σχέση με προαποφασισμένα μιας γενικής αγωνιστικής απραξίας, μέσα από μια εξ αορίστου αναβολής των τοπικών πρωταθλημάτων. Η επανεκκίνηση της Super League-2 απέχει και σαφώς δεν σημαίνει κάτι και για τις κατώτερες κατηγορίες. Ο ολιγάριθμος όμιλος που συγκροτεί την συγκεκριμένη κατηγορία αλλά και τα οικονομικά της μεγέθη ως επαγγελματική κατηγορία, αποτελεί δείκτη ‘ασφάλειας’ και ο έλεγχος είναι δυνατός, κρίνεται δε σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αδιανόητη η καθυστέρηση εκκίνησης του συγκεκριμένου πρωταθλήματος, όπως -τουλάχιστον- και της Football League.

Τα εκατοντάδες έως λίγες χιλιάδες των ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων ανά την επικράτεια που δραστηριοποιούνται, δεδομένης και της αδυναμίας του οικονομικού κόστους των test αποτελούν σοβαρή αντένδειξη επανέναρξης των πρωταθλημάτων, ενώ προβληματίζει ή έστω επανεξετάζεται η κάθοδος των συλλόγων της Γ’ Εθνικής στους αγωνιστικούς χώρους, αφού ο κίνδυνος επιμόλυνσης συγκριτικά του αριθμού των σωματείων των τριών μεγαλύτερων κατηγοριών, πολλαπλασιάζεται.

Ο προβληματισμός πλέον περνάει στα ‘εν οίκω’ των Ευβοϊκών σωματείων και παραγόντων, το οικονομικό άνοιγμα των οποίων ισοδυναμεί με την ‘θρυλίδα’ ανατίναξης στον αέρα των προγραμματισμών μιας ολόκληρης χρονιάς, στα θεμέλια του ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού αθλητισμού, δεδομένης της οικονομικής στενότητας των καιρών.

Προφανώς οι κατά τόπους Ενώσεις, συντονιζόμενες, πρέπει ν’ αναπτύξουν πρωτοβουλίες, προς την κατεύθυνση πίεσης της ΕΠΟ ν’ αναλάβει τις ευθύνες της, αν δεν θέλει να επωμισθεί το βάρος μιας καταστροφικής χρονιάς για το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, που φυσικά οι συνέπειες αυτής θα φανούν και στις επόμενες αγωνιστικές περιόδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η συνέντευξη τύπου απ’ το Χαραυγιακός-Απόλλων Ερέτριας (video)

Κώστας Λαγός

Σαν Σήμερα (21/3/2010): Αυλωνάρι-ΑΟ Χαλκίς 3-1

eviasports

Σαν Σήμερα (8/1/2012): Ωρεοί-Αλάτσατα 1-0

eviasports
-->