EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

1960: Ολυμπιακός Χαλκίδας-ΑΕΚ Αθηνών 2-0

Κύπελλο Ελλάδος

Χαλκίς 10 Απριλίου 1960

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ-Α.Ε.Κ. ΑΘΗΝΩΝ 2-0 (0-0)

Μαχητικότατος, ακατάβλητος, αλύγιστος ο Ολυμπιακός επέτυχεν σήμερον πραγματικόν άθλον Πανελληνίου απηχήσεως.

Το Εθνικόν Γυμναστήριον Χαλκίδας εγνώρισεν πρωτοφανή σε προσέλευση φιλάθλων και εκδηλώσεις ενθουσιασμού ημέραν. Από ενωρίς οι θέσεις των καθήμενων είχαν συμπληρωθεί ενώ το υπόλοιπον Γυμναστήριον συνεχώς γέμιζε από τους φιλάθλους που ήλθαν από την Εύβοιαν ολόκληρη για να ζήσουν από κοντά τον μεγαλώδη θριαμβευτικόν αγώνα των Ολυμπιακών.

Τους παίκτας και συνοδούς της ΑΕΚ υπεδέχθησαν στην Ρίτσωνα οι Σύμβουλοι του Ολυμπιακού ενώ στην είσοδο της Πόλεως ο Δήμαρχος κ. Σκούρας και πλήθος φιλάθλων και μάλιστα οπαδών της Δημοφιλούς Α.Ε.Κ. τους καλωσόριζε.

Τα προγνωστικά έφερναν φαβορί την Α.Ε.Κ. οι τελευταίες όμως εμφανίσεις του Ολυμπιακού δημιουργούσαν την πίστην, στους 10.000 θεατάς, για ένα θέαμα ματς τεχνικώς και μαχητικώς δυναμικώς ανώτερο από κάθε προηγούμνο.

Παρόντες στο γήπεδο ο φίλαθλος Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Καλλίας ο ένθερμος υποστηρικτής του Ολυμπιακού, ο Βουλευτής κ. Κακαράς, οι κ.κ. Δήμαρχοι Ν. Φιλαδέλφειας και Χαλκίδας.

Ο Διαιτητής κ. Σταμάτογλου με τους επόπτας κ.κ. Δεμέστιχαν και Σεϊτανίδην κάνουν την εμφάνισιν των και εν συνεχεία η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός.

Η ΑΕΚ δεν έχει ζωντανέψει ακόμη όταν οι φίλαθλοι θαυμάζουν το αγωνιστικόν πνεύμα και την μαχητικότητα των Ολυμπιακών.

Ο Νεστορίδης αγωνίζεται νευρικά και μαζί του η ΑΕΚ χάνει έδαφος. Επικίνδυνοι στις καθόδους τους οι Ολυμπιακοί απειλούν την άμυνα της ΑΕΚ αφού έχουν κερδίσει την μάχην του κέντρου.

Οι επίθεσίς της ασύνδετα κινείται μακριά και ακίνδυνα από την περιοχήν του Ολυμπιακού ενώ στο 19′ (σουτ Πετρίδη), 24′ (σουτ Σταματιάδη), 37′ (σουτ Πετρίδη) ο Αλεξόπουλος συλλαμβάνει σταθερά χωρίς συνέπειες για την εστίαν του μακρινά αλλά ισχυρά σουτ.

Στο 37′ ο Σεραφείδης δίδει την ευκαιρία στους Χαλκιδείς να τον θαυμάσουν σε μια θαυμάσια απόκρουση ύστερα από απ’ ευθείας σουτ του Χατζητσοπάνη.

Στο 44′ τον μιμείται ο Αλεξόπουλος αποκρούων σε κόρνερ κεφαλιά καρφωτή στο ‘Γ’ του Σοφιανίδη.

Το ημίχρονον έληξε ισόπαλον με υπερέχοντα τον Ολυμπιακόν και την ΑΕΚ αγνώριστον.

Οι φίλαθλοι έκπληκτοι αποθεώνουν τον μαχητήν Ολυμπιακόν και αναμένουν με αγωνία το δεύτερον μέρος του αγώνος.

Στη συνέχειαν οι Αθηναίοι αδρανούν κατ’ αρχήν και στο 50′ ο δαιμόνιος Βλάχος εκμεταλλεύεται σφάλμα του Μαρδίτση προχωρεί και με έξυπνη εκτέλεση δίνει την πρωτοπορίαν στους Χαλκιδείς.

Οι Ενωσίτες ξυπνούν από τον λήθαργον και προσπαθούν για ένα εικοσάλεπτο να λυγίσουν τους αλύγιστους.

Οι ερυθρόλευκοι επιμένουν, κυνηγούν την μπάλλαν και την διώχνουν απ’ την εστίαν των, οι μεταβιβάσεις των ακριβείς με το παιχνίδι πεισματικό και από τις δύο πλευρές.

Μικροτραυματισμοί, καθυστερήσεις και μικροεπεισόδια ασήμαντα και χωρίς συνέχεια δίδουν την εικόνα μεγάλου αγώνος υπάρξεως.

Οι φίλαθλοι εμψυχώνουν τους νικητάς με ιαχές καθώς το παιχνίδι περνά. Στο 65′ ο Νεστορίδης εισέρχεται επικίνδυνα στην εστίαν του Ολυμπιακού και προσπαθεί με κεφαλιά να μετατρέψει το σκορ, επεμβαίνει όμως ψύχραιμα ο Αλεξόπουλος και με γροθιές διώχνει την μπάλλα. Ο εκνευρισμός των Ενωσιτών μεγαλώνει καθώς πλησιάζει το τέλος του αγώνος και το παιχνίδι τους πέφτει ποιοτικώς, η σκληρότης των παίρνει απειλητικήν άνοδο.

Οι προσπάθειες τους άκαρπες κτυπούν πάνω στην καλά οργανωμένη άμυνα των Ολυμπιακών που είναι και περισσότερον απειλητικοί.

Δευτερόλεπτα δε προ της λήξεως του αγώνος καθώς ο Παπαποστόλου γυρνά, την μπάλλα, ο Σεραφείδης με κεφαλιά διώχνει την μπάλλα που ευρίσκεται εκτός της περιοχής του. Ο Βλάχος και πάλι ρίχνει σουτ στην κενή εστίαν που ματαίως τρέχει να καλύψει, ο Σταματελόπουλος.

Το 2-0 είναι γεγονός και το σφύριγμα του Διαιτητού βρίσκει Νικητήν τον Ολυμπιακόν και εκτός του κύκλου των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδος την πρωτοπόρον του Πανελλήνιου πρωταθλήματος Α.Ε.Κ.

Αποτέλεσμα δίκαιον μιας προσπάθειας υπερόχου. Οι θριαυμβευταί σηκώνονται στα χέρια των φιλάθλων καθώς εγκαταλείπουν το γήπεδο και μεταφέρονται στα αποδυτήρια.

Ηγωνίσθησαν χωρίς να καμφθούν απ’ την φήμην της αντιπάλου ομάδας και εκυνήγησαν διαρκώς την μπάλλαν.

Όλοι τους ήσαν άριστοι, δύσκολα μπορεί δε κανείς να κλιμακώσει την απόδοση τους.

Αυτοί οι ένδεκα είναι οι θριαμβευτές: Αλεξόπουλος, Κούκουρας, Αγγελόπουλος, Τσακάλης, Μοσχολιός, Χαραλάμπους, Ευθυμίου, Βλάχος, Μαυραγάνης, Κακαβάς και Χατζητσοπάνης.

Αξίζουν ιδιαίτεροι έπαινοι στον δημιουργό της επιτυχίας προπονητή των κ. Γ. Μάγειρα.

Στην Α.Ε.Κ. εν αντιθέσει δύσκολα ξεχωρίζεις τους καλύτερους, μέτριοι ή κατώτεροι όλοι τους, με μόνην εξαίρεσιν τον Σεραφείδην απλώς καλόν.

Την αποτελούσαν οι: Σεραφείδης, Σταματελόπουλος, Μαρδίτσης, Τσαγγάρης, Ζωγράφος, Παπαποστόλου, Σοφιανίδης, Πετρίδης, Νεστορίδης, Σταματιάδης και Άμπος.

Υποτίμησαν τον αντίπαλον, έχασαν τον εκνευρισμένο Νεστορίδη και μαζί και το ματς.

Ο Διαιτητής ικανοποίησεν με λίγα λάθη μόνο στο Β’ ημίχρονο που έβλαψαν τους Χαλκιδείς.

Υπήρξεν ψύχραιμος και λάθη μηδαμινά.

ΦΑΟΥΛ: ΑΕΚ 27-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 21

ΚΟΡΝΕΡ: ΑΕΚ 4-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2

1960: Ο Ολυμπιακός Χαλκίδας αποκλείει την ΑΕΚ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γ’ Εθνική: Την Τρίτη 8/9 η κλήρωση για τη σεζόν 2020-21

Κώστας Λαγός

ΝΕΩΝ ΕΠΣΕ (Γ’ ΟΜΙΛΟΣ): Αθλόπολις-Δροσιά 1-2

Κώστας Λαγός

Γ’ ΕΘΝΙΚΗ: Αποτελέσματα & βαθμολογία (18η αγωνιστική)

Κώστας Λαγός
-->