Το 1983 ο ΓΑΣ Άμφισσας συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα μπάσκετ και μεταξύ άλλων θα αντιμετωπίσει την ΑΓΕΧ που είχε για προπονητή τον Γιώργο Τρόντζο και παίκτη τον Βαγγέλη Αγγέλου, στην τελευταία του χρονιά στη Χαλκίδα πριν μεταγραφεί στον Απόλλωνα Πάτρας.
Ο Νίκος Παπούλιας, ανασύρει από το προσωπικό του αρχείο γεγονότα από το συγκεκριμένο παιχνίδι και μας τα παρουσιάζει παρακάτω:
”Το 1983-1984 ήταν η πρώτη χρονιά που η Άμφισσα πήρε μέρος στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Τοπικής Επιτροπής -τότε -Στερεάς Ελλάδος. Στο πρωτάθλημα συμμετείχαν καλές ομάδες για την εποχή, όπως: Κάδμος Θηβών (πρωταθλητής εκείνη τη χρονιά με Γερμανό, Τσιτούρα, Πανάγο, Κοκκίνη Π., Σκούμα), ΑΓΕΧ, Άρης Θηβών, Α.Σ. Φθιώτις. Μία ομάδα που άφησε το μπασκετικό της στίγμα κατά το πέρασμά της από την Άμφισσα ήταν η ΑΓΕ Χαλκίδας. Αυτό συνέβη για δύο λόγους.
Ο πρώτος ήταν πως είχε στον πάγκο της για προπονητή τον Γιώργο Τρόντζο, ο οποίος με την ΑΕΚ είχε κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968 (είχε σημειώσει 24 πόντους), 5 πρωταθλήματα Ελλάδος, ήταν διεθνής και είχε συμβάλει στην ανάδειξη του μπάσκετ εκείνα τα χρόνια. Είχε ύψος 2.17 μ. και ερχόμενος στο γήπεδο μπάσκετ ου Εθνικού Γυμναστηρίου Άμφισσας, μας είχε εντυπωσιάσει πως το κεφάλι του προεξείχε του τοίχου της εισόδου. Εμείς, οι μικροί φίλαθλοι της ομάδος, πρώτη φορά βλέπαμε άνθρωπο με τέτοιο ύψος, πόσο μάλλον καλαθοσφαιριστή!!!
Άλλωστε τότε άρχιζε δειλά δειλά το μπάσκετ να προβάλλεται από την κρατική τηλεόραση με τη φωνή του αείμνηστου δημοσιογράφου Φίλιππα Συρίγου και δεν είχε μπει ακόμα στην καθημερινότητα του Έλληνα, πράγμα το οποίο συνέβη μετά την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1987 από την Εθνική Ελλάδος.
Ο δεύτερος λόγος ήταν πως στην ΑΓΕΧ αγωνιζόταν ένας πλέι μέικερ ο οποίος διέθετε άψογη τεχνική, εκπληκτική πάσα και εξαιρετικό σουτ, κι αυτός ήταν ο Βαγγέλης Αγγέλου. Παρακολουθώντας τον αγώνα είχαμε μείνει έκπληκτη από την αγωνιστική του παρουσία και σίγουρα όλοι καταλάβαμε πως ο παίκτης αυτός θα κάνει καριέρα στην μεγάλη κατηγορία του μπάσκετ. Την επόμενη χρονιά πήγε στον Απόλλων Πάτρας και μετά κατά σειρά σε Ολυμπιακό, Πανιώνιο και Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Τα επόμενα χρόνια έκανε και σπουδαία καριέρα σαν προπονητή, σήμερα είναι στον πάγκο του Ιωνικού Νικαίας στην Α1.
Το παιχνίδι που έγινε Κυριακή πρωί, έληξε με νικήτρια την ΑΓΕΧ με 103-34.
Τα στατιστικά του αγώνα:
ΓΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ: Λαλλάς Π. 12, Ζαργάνης 8, Φουσέκης 6, Φέλλος 4, Κοκολόγος 2, Βασιλειάδης 2 , Μαγκλάρας.
ΑΓΕΧ: Αγγέλου 43, Μαυρομμάτης 29, Παπαγεωργίου 13, Μαστρογιάννης 8, Σταμέλος 6, Φωτόπουλος 4, Τσότσος, Σαββαΐδης.
Διαιτητής: Xρήστου.
Να σημειωθεί πως το τρίποντο δεν υπήρχε εκείνη την εποχή. Στο ημίχρονο το σκορ ήταν 35-18 υπέρ της Χαλκίδας. Στο ρεπορτάζ του αγώνα, σε τοπική εφημερίδα, ο παράγοντας της ομάδος της Άμφισσας, Δρόσος Κραβαρτόγιαννος γράφει:
«Η Άμφισσα έχασε από την περίφημη ΑΓΕΧ του Τρόντζου με τη μεγαλύτερη διαφορά 69 πόντων και μάλιστα μέσα στο γήπεδό της. Στο πρώτο ημίχρονο το σκορ μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό για τη διαφορά κλάσεως των δύο ομάδων. Το 35-18 υπέρ της ΑΓΕΧ, σημαίνει πως οι Αμφισσείς πετύχαιναν ένα καλάθι και δέχονταν δύο.
Στο β΄ ημίχρονο οι φιλοξενούμενοι επικράτησαν πλήρως. Τα καινούρια γυάλινα ταμπλό που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα τους ευνοούσαν , ενώ δυσκόλευαν αντίστοιχα τους Αμφισσείς που η αστοχία τους υπήρξε πρωτοφανής, ιδιαίτερα του εύστοχου στα μακρινά σουτ Κοκολόγου. Η ΑΓΕΧ τετραπλασίασε την υπέρ αυτής διαφορά με αιφνιδιασμούς, χάρη στην άριστη φυσική κατάσταση των παικτών της, για να κερδίσει τον αγώνα με 103-34. Από την νικήτρια διακρίθηκαν ο Αγγέλου που πέτυχε 43 πόντους. Η Άμφισσα από το 7΄του β΄ημιχρόνου έπαιζε χωρίς τον Ζαργάνη που βγήκε με 5 φάουλ. Αισθητή η απουσία του Ζαχαρόπουλου και Δημητρίου. Ο διαιτητής Χρήστου, αν και μόνος, στάθηκε καλά».
Για την τότε εποχή, μην έχοντας μπασκετικές εικόνες στην απομακρυσμένη από την Αθήνα επαρχία, το να δεις από κοντά δύο μπασκετάνθρωπους, όπως ο Γιώργος Τρόντζος και ο Βαγγέλης Αγγέλου – εντυπωσίασε με την τεχνική του – ήταν κάτι το μοναδικό!!! Αγγέλου και Τρόντζος είναι δύο μεγάλες προσωπικότητες της καλαθοσφαίρισης που «έπαιξαν» στο γήπεδο της Άμφισσας, αντίπαλοι της τοπικής ομάδος”.