EVIASPORTS Β΄ ΕΠΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χρ. Μπενάκη: ‘Το ποδόσφαιρο συνεισφέρει στη μεταφορά του ομαδικού πνεύματος!’

Η 24χρονη προπονήτρια Χριστίνα Μπενάκη με καταγωγή από το Αλιβέρι της Εύβοιας, είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες στην Ελλάδα που καθοδηγεί από το τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας και ανδρικές ποδοσφαιρικές ομάδες. Η ίδια όντας σπουδάστρια της Γυμναστικής Ακαδημίας Σερρών (ΤΕΦΑΑ), ξεκίνησε την προπονητική της πορεία στα τμήματα υποδομής του Πανσερραϊκού και στη συνέχεια ανέλαβε τα προπονητικά της καθήκοντα σε ανδρική ερασιτεχνική ομάδα της Β’ ΕΠΣ Σερρών, τον Οινουσιακό.

Η Χριστίνα επιθυμούσε να ασχοληθεί με το κομμάτι των ακαδημιών, διότι θέλει να προσφέρει στο ‘νέο αίμα’ καλύτερες και πιο εκσυγχρονισμένες βάσεις, να διδάξει σε αυτές τις αθώες και τρυφερές ηλικίες, να μην έχουν πρότυπο μόνο τον άνδρα coach, αλλά και την γυναίκα! Επίσης, ως παιδαγωγός να διαμορφώσει την κατάλληλη ψυχολογία τους, έτσι ώστε όχι μόνο να αναδειχθούν σωστοί αθλητές, αλλά να αποκτήσουν σωματική και ψυχική υγεία που είναι απαραίτητη. Ακόμη να τους μεταδώσει πρώτα να είναι άνθρωποι και μετά αθλητές και να βγουν καταξιωμένοι άνθρωποι στον κοινωνικό μας περίγυρο

Από την άλλη πλευρά η πανέμορφη και εκθαμβωτική Ευβοιώτισσα προπονήτρια έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν πως ο αθλητισμός έχει να της προσφέρει όχι μόνο μια υγιή εμφάνιση, αλλά και ηθικές αρετές. Έχει μάθει να σέβεται τον αντίπαλο, να ακούει το διαφορετικό και να το επεξεργάζεται, να θέτει στόχους διαθέτοντας άπειρη δόση αισιοδοξίας και να μην το βάζει ποτέ κάτω ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή. Με αρκετή δουλειά, υπομονή, αφοσίωση και πείσμα να καταφέρει να ολοκληρώσει το έργο που της έχει ανατεθεί με απόλυτη επιτυχία. Για τον εαυτό της αισθάνεται ότι έχει μια δεύτερη οικογένεια στα γήπεδα και δεν θα μπορούσε να διανοηθεί να αφήσει σε καμία περίπτωση αυτό που αγαπά και πρεσβεύει.

Η Χριστίνα Μπενάκη είναι αρκετά δραστήρια, κοινωνική, επιβλητική και η μεγάλη της αγάπη είναι η ΑΕΚ και ελπίζει κάποια μέρα να αποτελέσει μέλος της κιτρινόμαυρης οικογένειας! Δηλώνει με τιμή και καμάρι πως δεν πρέπει να φοβίζει τις γυναίκες πως ο ‘βασιλιάς’ των σπορ είναι ανδροκρατούμενο άθλημα. Πιστεύει πως οι γυναίκες θα φανούν αντάξιες και καλύτερες στο χώρο του ποδοσφαίρου, ενώ παρακινεί κι άλλες κοπέλες να ακολουθήσουν τα προπονητικά βήματα.

Άλλη μια γυναίκα διατεθειμένη να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα, σπάζοντας όλες εκείνες τις προκαταλήψεις και τα ταμπού που δυστυχώς ακόμη υπάρχουν. Απεναντίας το έχουμε επισημάνει πως οι γυναίκες ‘οπλισμένες’ με θάρρος και αποφασιστικότητα καταρρίπτουν όλες εκείνες τις αντικρουόμενες απόψεις που τις θεωρούν κάποιοι ‘ασθενές’ φύλο και προχωρούν με οδηγό πάντα τις φιλοδοξίες και τα μελλοντικά τους σχέδια. Αυτό γίνεται και στην περίπτωση της Χριστίνας Μπενάκη που συνεχίζει με αδιάκοπη δουλειά και απόλυτη αυτοπεποίθηση να προσφέρει τις υπηρεσίες της, ηρωικά μαχόμενη στους αγωνιστικούς χώρους πάντα! Ακολουθεί η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με την ‘Αρχόντισσα’ της Εύβοιας:

-Πως προέκυψε η συνεργασία σου με τον Νηλέα Νεοχωρίου;

Η συνεργασία με την ομάδα και τις ακαδημίες του Νηλέα Νεοχωρίου προέκυψε μέσω της πρότασης που μου έγινε από τον πρόεδρο της ομάδας, Σπύρο Κατσινή. Μου ζητήθηκε να είμαι προπονήτρια στις ακαδημίες, καθώς και βοηθός προπονητή και γυμνάστρια στην ανδρική ομάδα. Φυσικά και δέχθηκα αμέσως για δύο λόγους: α)το πάθος μου στο χώρο του ποδοσφαίρου και την συνέχιση της καριέρας μου και β) γιατί ο προπονητής είναι αξιοσέβαστος και με πολλά χρόνια εμπειρίας ως ποδοσφαιριστής σε μεγάλες ομάδες, αλλά και ως προπονητής, Μίλτος Καρατζάς, και μια συνεργασία μαζί του, θα μου προσέφερε κι άλλες γνώσεις! Όπως έχω τονίσει και σε προηγούμενες συνεντεύξεις μου, το ποδόσφαιρο είναι περισσότερο εμπειρία και όχι μόνο διάβασμα από τα βιβλία ,οι ασκήσεις βγαίνουν από λάθη που γίνονται κατά την διάρκεια του αγώνα και όχι από εγγεγραμμένες ασκήσεις. Απλά δεν μπορώ να αναιρέσω ότι και τα βιβλία χρειάζονται σαν οδηγός. Η νέα μου ομάδα ο Νηλέας Νεοχωρίου συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β’ ΕΠΣ Εύβοιας.

-Ποιοι στόχοι έχουν οροθετηθεί για τη φετινή πρωτόγνωρη και αβέβαιη σεζόν;

Οι στόχοι που έχουν οροθετηθεί για τη δύσκολη φετινή σεζόν είναι πρώτα να δημιουργήσουμε σωστούς ποδοσφαιριστές με βάσεις τεχνικοτακτικών γνώσεων και έπειτα να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και να κερδίσουμε την άνοδο στη παραπάνω κατηγορία!

-Είναι εύκολο για μια γυναίκα προπονήτρια να διαχειριστεί τον τρόπο παιχνιδιού και τον χαρακτήρα κάθε άνδρα ποδοσφαιριστή;

Μπορεί να ακουστεί αλαζονικό, αλλά από την εμπειρία μου σε αυτό το χώρο αυτά τα χρόνια, ήταν εύκολο από την πρώτη στιγμή να διαχειριστώ τον χαρακτήρα του κάθε ποδοσφαιριστή, καθώς και τον τρόπο διαχείρισης του παιχνιδιού, το οποίο σαφώς χτιζόταν κάθε φορά με την εμπειρία μου στα γήπεδα. Κανείς άλλωστε δεν γεννήθηκε έτοιμος για κάτι, απλά πιστεύω, γεννήθηκε ιδανικός, και πιστεύω πως είμαι ιδανική σε αυτό το δύσκολο χώρο, διότι χρειάζεται γερό στομάχι και εγώ το διαθέτω!

-Αποτελείς μία από τις ελάχιστες προπονήτριες σε ανδρικές ομάδες στη χώρα μας. Επικρατεί ισοτιμία μεταξύ των φύλων;

Το γνωρίζω ότι ο χώρος του ποδοσφαίρου διαθέτει ελάχιστες κοπέλες που προπονούν ανδρικές ομάδες στην Ελλάδα και γι’ αυτό το λόγο δυστυχώς δεν επικρατεί ισοτιμία, γιατί ακόμα η ελληνική νοοτροπία για τον ευαίσθητο αυτό χώρο είναι στο ‘καλούπι’ της με τα στερεότυπα που την διέπουν, δηλαδή, μια γυναίκα τι θέλει στο χώρο του ποδοσφαίρου; Τι ξέρει εκείνη από μπάλα; Μόνο οι άντρες τελούν ορθά αυτό το άθλημα. Λάθος. Και ελπίζω αυτό το λάθος ,να αλλάξει σύντομα μέσω εμάς, των γυναικών που έχουμε εισχωρήσει σε αυτό το χώρο, και να αποδείξουμε με τις πράξεις μας ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε ακόμα και καλύτερα από εκείνους. Είναι κρίμα να υπάρχουν αυτά τα στερεότυπα στο χώρο μας και να περνούν από γενιά σε γενιά!

-Εκτός από το πτυχίο της Γυμναστικής Ακαδημίας, ολοκλήρωσες και το μεταπτυχιακό σου;

Όχι δεν έχω κάνει κάποιο μεταπτυχιακό. Διαθέτω το πτυχίο μου ,είμαι κάτοχος διπλωμάτων Uefa C και B, δύο ξένων γλώσσες και έχω και πτυχίο υπολογιστών. Επικεντρώθηκα σε αυτά τα αντικείμενα των σπουδών μου, γιατί αυτά με ενδιέφεραν προς το παρόν. Προς το μέλλον σίγουρα θα εξελίξω τις γνώσεις μου, αλλά πάντα πάνω στον τομέα του ποδοσφαίρου, στους τραυματισμούς και αποκατάσταση των τραυματισμών, οι οποίοι δυστυχώς είναι πολλοί, συχνοί και διαχρονικοί. Άλλωστε πολλοί άξιοι ποδοσφαιριστές έχουν διακόψει πρόωρα την καριέρα τους λόγω σοβαρών τραυματισμών που αντιμετώπισαν οι ίδιοι.

-Προσωπικά το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός τι συμβολίζει;

Για εμένα όπως έχω αναφέρει άπειρες φορές, το ποδόσφαιρο είναι τρόπος ζωής, είναι αγάπη, τρέλα να το πω κι έτσι. Βέβαια κάθε είδος αθλητισμού μου άρεσε από μικρή ηλικία, γι’ αυτό άλλωστε το σπούδασα και το εξασκώ ακόμη και τώρα, απλά με κέρδισε περισσότερο ο χώρος του ποδοσφαίρου.

-Εκτός γηπέδων, πιστεύεις πως η ελληνική κοινωνία είναι ενωμένη ή ο καθένας κοιτάει τον εαυτό του; Πως μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Σαφώς ο καθένας κοιτάει τον εαυτό του, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά για να πετύχει τους στόχους του για το δικό του καλό! Αυτό έως ένα σημείο είναι καλό έως ένα άλλο σημείο όπου υπάρχει η ψευτιά, η δολοπλοκία και τα συμφέροντα, η κατάσταση ξεφεύγει! Το ποδόσφαιρο συνεισφέρει στη μεταφορά του ομαδικού πνεύματος και της συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων!

-Στο παρελθόν ανέλαβες και τις ακαδημίες του Πανσερραϊκού, στην πόλη όπου σπούδασες. Κυριαρχεί το ταλέντο; Προωθούνται τα παιδιά στις ανδρικές ομάδες ή μένουν στο περιθώριο;

Ναι! Το τελευταίο έτος των σπουδών μου, αφού απέκτησα την εμπειρία μου από την πρώτη ομάδα που ανέλαβα, τον Οινουσιακό Σερρών μου έγινε πρόταση να αναλάβω τις ακαδημίες του Πανσερραϊκού. Δεν θα κρύψω πως υπάρχει ταλέντο και φυσικά τα παιδιά των ακαδημιών προορίζονται για την μεγάλη ομάδα. Όμως όπως γνωρίζουμε όλοι, ένα μικρό ποσοστό παιδιών θα κάνει το όνειρο του πραγματικότητα και θα παίξει μεγαλώνοντας στην ανδρική ομάδα. Τα υπόλοιπα παιδιά είτε θα είναι ακόμα καλύτερα και θα πάνε σε ακόμη μεγαλύτερες κατηγορίες, είτε θα είναι λίγο πιο αδύναμα και θα αγωνιστούν σε μικρότερες κατηγορίες. Πάντως, όπως και να έχει τα παιδιά δεν μένουν στο περιθώριο, αρκεί να έχουν θέληση, υπομονή και επιμονή, αλλά και αγάπη για το άθλημα το οποίο υπηρετούν!

-Κλείνοντας Χριστίνα, μία ευχή για τον εφιάλτη και την κατάσταση που βιώνει η πατρίδα μας εξαιτίας της πανδημίας;

Αρχικά εύχομαι να εξαφανιστεί αυτή η πρωτοφανή για τα χρόνια μας πανδημία του κορονοϊού, όλοι οι άνθρωποι να βγουν νικητές από τον φονικό αυτό ιό που παλεύουν καθημερινά. Εύχομαι να βρεθεί σύντομα το εμβόλιο και να επανέλθουμε πάλι στους κανονικούς ρυθμούς μας τόσο στον τομέα της διασκέδασης, της ελευθερίας που αισθανόμασταν, όσο και στον τομέα της οικονομίας, όπου εκεί που άρχισε να αναπτύσσεται, ξαφνικά λόγω της πανδημίας έμειναν χιλιάδες συμπολίτες μας άνεργοι! Υγεία σε όλους!

Πηγή: Ματιές Στο Γυναικείο ποδόσφαιρο

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Β’ ΕΠΣΕ (Α’ ΟΜΙΛΟΣ): Ατρόμητος Βασιλικών-Ιστιαία 2-0

Κώστας Λαγός

ΑΠΚΟ Δροσιάς: Τέλεσε τον αγιασμό για τη νέα αγωνιστική περίοδο (photo album)

Κώστας Λαγός

Κ. Παπαρίδης: Δήλωση για τέλος συνεργασίας με ΑΟ Πισσώνα

Κώστας Λαγός
-->