BLOGS ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Στήλες

Θανάσης Κούτος: Οι δικτάτορες… εκδικούνται!

Με τον Θανάση Κούτο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...

Στη χώρα της μούντζας και του ρε!

 

 

Οι δικτάτορες…

εκδικούνται!

Διανύουμε την κατ’ έθιμον και καθ’ υποχρέωσιν των πολιτών την εορταστική εβδομάδα του ‘ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ’ και ας αντιληφθούμε την ιερότητα εκείνων των ημερών, με την ηρωική αντίσταση των φοιτητών που έρχονται μέσα από μια έκρηξη οργής και αγανάκτησης, με την Δημοκρατία φυλακισμένη, με φλογισμένο πάθος και πυρωμένα συνθήματα, να δώσουν διέξοδο στα αδιέξοδα του λαού μας..!

Σε θέση-αντίθεσης και το ποδόσφαιρο εκείνης της εποχής σε αντιπαραβολή με το σημερινό, η προσέγγιση του οποίου αναφορικά με στόχους και επιδιώξεις από πλευράς πολιτικής, δεν διαφέρει και πολύ απ’ τις σύγχρονες πρακτικές των αρχόντων της πολιτικής. Πολλές φορές μιλάμε για ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής με ποδοσφαιρικούς όρους και κοινές πρακτικές, ανάδειξης των ‘σφέτερων’. Συχνά-πυκνά κυβερνήσεις παρεμβαίνουν, δια των οργάνων τους, στην λειτουργικότητα και διαδραστικότητα της ποδοσφαιρικής αρχής μιας χώρας, εξοβελίζοντας το αυτονόητο του αυτοδιοίκητου. Εσωτερικές συγκρούσεις και εμπλοκή ‘ξένων’ κυρίαρχων δυνάμεων, για την αποκατάσταση της τάξης (βλ. FIFA-UEFA κ.λ.π.).

Ποδόσφαιρο και πολιτική σε μια αμφίδρομη σχέση, μέσα από μια αμοιβαιότητα συμφερόντων, που συνήθως συναντώνται, όταν το ένα εκ των δύο κοινωνικών μεγεθών ακολουθεί ανοδική πορεία, με το άλλο ν’ ακολουθεί αντίστοιχα καθοδική.

Άλλωστε η αριθμητική υπεροχή ιδιαίτερα σεβαστών πληθυσμιακών ομάδων, αποτελούμενων από οπαδούς ταυτισμένους με την ομάδα-ιδέα και αφηρημένα σύμβολα, που μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν απ’ τους ιθύνοντες των συλλόγων, προσελκύουν το ‘ενδιαφέρον’ της πολιτικής, προσφέροντας ‘ευκαιρίες’ μέσα στο πλαίσιο ενός ευνοιοκρατικού καθεστώτος. Βεβαίως… ‘αμοιβαία τα αισθήματα’!

Ενίοτε αντιθέσεις και συγκρούσεις σ’ ένα ‘πολεμικό περιβάλλον’. Ο σύλλογος δέχεται τα δεινά μιας εχθρικής συμπεριφοράς κατά τα δικά του μέτρα και σταθμά… για να επανέλθει με την ‘εκδίκηση της κάλπης’!

Είδαμε πρόσφατα την αντίδραση των ανθρώπων του ‘μεγάλου λιμανιού’ στις τελευταίες εκλογές, όταν η συμπεριφορά πρώην υπουργού κρίθηκε ‘αντι-Ολυμπιακή’..!

Επανερχόμενος και επανατοποθετούμενος σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο των σχέσεων ποδοσφαίρου και πολιτικής… ένας είναι ο κανόνας:

‘Οι άνθρωποι των γηπέδων αποτελούν υπολογίσιμη εκλογική πελατεία των αρχόντων της πολιτικής, που μπορούν να καθορίσουν την έκβαση ενός εκλογικού αποτελέσματος…’.

Γι’ αυτό…

‘…και δίνονται άφθονες παροχές κάθε είδους στο ποδόσφαιρο και ψιχία στους εκπροσώπους υου πολιτισμού και της κουλτούρας…’

Κλείνω τον επίλογο αυτού του σχολίου, ακολουθώντας το πνεύμα και τον σφυγμό του προλόγου και αποσπώντας ένα δείγμα φιλοσοφικής θεώρησης του φαινομένου, με λόγια που αποτύπωσε στο χαρτί, ο σπουδαίος ακαδημαϊκός, φιλόσοφος και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος, όπως αποδίδονται στη ‘ΜΝΗΜΗ’:

‘Κατά καιρούς το ποδόσφαιρο απετέλεσε ‘όχημα του δικτατορικού συρμού’ κάθε ανελεύθερου καθεστώτος. Υπερόπλο πολιτικής προπαγάνδας το ποδόσφαιρο και για την χούντα των συνταγματαρχών στην επιτηδευμένη λογική διαταραγμένων εγκεφάλων. ‘Ο λαός, ο άρτος και τα θεάματα…’.

Και καταλήγω πάλι από το ίδιο βιβλίο:

‘Λίγο πριν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου νεαροί διαδηλωτές φωνάζουν:

‘Κάτω το ποδόσφαιρο’. Μετά ήλθε το έπος του Πολυτεχνείου. Σήμερα το Πολυτεχνείο πέθανε. Το ποδόσφαιρο ζει. Οι δικτάτορες εκδικούνται!’.

Χαίρετε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΟ Αιδηψού: Σε φιλανθρωπικό σκοπό τα έσοδα με Ηρακλή Ψ.

Κώστας Λαγός

DERNEKI (ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ): Αποτελέσματα, βαθμολογία & σκόρερς (24/6)

Κώστας Λαγός

Εκλογές 2019: Λεπτό προς λεπτό τ’ αποτελέσματα

eviasports
-->