Αγαπημένα ΡΟΗ ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Μητρώο Σωματείων: ‘ΠΑΟ, ταεκβοντό και… αερομοντελισμός’

Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων μπήκε στη ζωή των ασχολούμενων με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό τον περασμένο Μάιο, όταν η ΓΓΑ εγκαινίασε την ηλεκτρονική πλατφόρμα προεγγραφής σωματείων που διαθέτουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση. Αποτελεί υποκατηγορία του Μητρώου Αθλητικών Φορέων, το οποίο θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4373/2016, και στόχο έχει τη “χαρτογράφηση” του θολού τοπίου του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Ελλάδα.

Παραταύτα, το Μητρώο ήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας πρόσφατα, όταν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, συνέδεσε άμεσα την εγγραφή των σωματείων σε αυτό, με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ, αλλά και με το δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στις αθλητικές ομοσπονδίες.

Αν και σχεδόν όλοι συμφωνούν στην ανάγκη καταγραφής -και ψηφιοποίησης- των νομίμως λειτουργούντων ερασιτεχνικών σωματείων, οι εξαιρετικά πιεστικές προθεσμίες (που πάντως παρατάθηκαν μετά το νέο lockdown) και η σύνδεση της εγγραφής με το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, ξεσήκωσαν πολλές αντιδράσεις.

Την περασμένη Δευτέρα (2/11), ξεκίνησε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού η ανάρτηση των πρώτων σωματείων που ολοκλήρωσαν τη σχετική διαδικασία, πήραν την έγκριση της ΓΓΑ και εγγράφονται στο Μητρώο. Ως το βράδυ της Παρασκευής 6/11, ο αριθμός τους είχε φτάσει τα 365, νούμερο πολύ μικρό σε σχέση με τα 5.344 σωματεία που έχουν ανοίξει καρτέλα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Αθλητισμού σε συνέντευξη Τύπου, στις 26/10).

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επιχειρεί μία πρώτη ανάλυση του νέου «χάρτη» του ελληνικού ερασιτεχνικού αθλητισμού, όπως αυτός διαμορφώνεται μέσω του Μητρώου. Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί, ότι η εικόνα που παρουσιάζεται είναι προσωρινή, καθώς οι εγγραφές σωματείων συνεχίζονται, είτε με νέες αιτήσεις, είτε με τη διόρθωση φακέλων που παρουσίαζαν ελλείψεις. Είναι βέβαιο ότι ο τελικός αριθμός σωματείων θα είναι πολύ μεγαλύτερος και οι αναλογίες πολύ διαφορετικές, όμως η… φωτογραφία της στιγμής έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Το πρώτο που μπορεί να παρατηρήσει κανείς στη σημερινή εικόνα του Μητρώου Αθητικών Σωματείων, είναι η σχεδόν παντελής απουσία των μεγάλων πολυ-αθλητικών συλλόγων της χώρας. Με εξαίρεση τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έχει εγγραφεί σε συνολικά 15 αθλήματα (χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο), από τη λίστα απουσιάζουν προς το παρόν τα ονόματα του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του ‘Αρη, του Πανιωνίου, του Ηρακλή, καθώς και πολλών ακόμη σωματείων με μακροχρόνια και πολυσχιδή προσφορά στον ελληνικό αθλητισμό (Πανελλήνιος, Ιωνικός, Απόλλων Σμύρνης, Απόλλων Καλαμαριάς, ΧΑΝΘ κ.ο.κ.).

Κάποιος με παντελή άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας, εξετάζοντας την ως τώρα εικόνα του Μητρώου, θα πίστευε ότι η Ελλάδα… στα ρινγκ αναστενάζει! Τα μαχητικά αθλήματα έχουν τη «μερίδα του λέοντος» μεταξύ των εγγεγραμμένων σωματείων, με το Ολυμπιακό ταεκβοντό (WTF) να βρίσκεται στην κορυφή με 62 σωματεία και το καράτε να ακολουθεί με 47. Αξιοσημείωτη είναι όμως και η παρουσία συλλόγων από ανάλογα μη Ολυμπιακά αθλήματα: 37 σωματεία της ομοσπονδίας κικ-μπόξινγκ, 27 του γουσού κουνγκ φου, 18 του ζίου-ζίτσου, 17 του ταεκβοντό ITF, 10 του παγκρατίου και άλλα τόσα του μουάιταϊ. Παρότι σε αρκετές περιπτώσεις ένα σωματείο εμφανίζεται σε περισσότερες της μίας ομοσπονδίες (αφού καλλιεργεί 2-3 ή και περισσότερα μαχητικά αθλήματα), η ανταπόκριση του κλάδου αυτού στις απαιτήσεις εγγραφής στο Μητρώο κρίνεται εντυπωσιακή.

Στον αντίποδα, τα στοιχεία για τις μεγαλύτερες σε μέγεθος ομοσπονδίες είναι μάλλον απογοητευτικά: 33 σωματεία-μέλη της ΕΟΚ έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την εγγραφή τους, 25 από τον ΣΕΓΑΣ, 23 από την ΕΓΟ (τα τρία εκ των οποίων καλλιεργούν αποκλειστικά το μπόουλινγκ, που υπάγεται στη γυμναστική ομοσπονδία), 20 από την ΕΟΠΕ, μόλις 11 από την ΕΠΟ, 9 από την ΚΟΕ και 7 από την ΕΙΟ. Ειδικά σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, θα πρέπει να σημειωθεί πως εκκρεμεί ο έλεγχος στα σωματεία που έχουν δηλώσει «Μη Υποχρέωση Απασχόλησης Προπονητή». Η εν λόγω εκκρεμότητα οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΠΟ δεν έχει στείλει στη ΓΓΑ τα απαραίτητα στοιχεία που της έχουν ζητηθεί για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου ελέγχου.

Την ίδια στιγμή, δύο Ολυμπιακά αθλήματα (κάνοε/καγιάκ και μπάντμιντον) δεν εμφανίζουν ως τώρα καμία εγγραφή, το μοντέρνο πένταθλο έχει μόνο τον Παναθηναϊκό, οι ομοσπονδίες χάντμπολ και κωπηλασίας από μόλις δύο εγγραφές και η ποδηλασία τρεις (εκ των οποίων η μία είναι του ΠΑΟ). Ένα σωματείο εμφανίζεται στην ιππασία και μόλις δύο στην ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, που έχει υπό τη σκέπη της τα περισσότερα αθλήματα για άτομα με αναπηρίες. Κι όλα αυτά, ενώ στο Μητρώο έχουν εγγραφεί επιτυχώς τρία σωματεία της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας, τα οποία μάλιστα καλλιεργούν διαφορετικού τύπου δραστηριότητες (αερομοντελισμός, γενική αεροπορία, αλεξιπτωτισμός πλαγιάς)!

Ελάχιστα είναι επίσης τα ως τώρα εγγεγραμμένα σωματεία, τα οποία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα αθλήματά τους. Πέραν του Παναθηναϊκού και εξαιρώντας τα μαχητικά σπορ, οι διακεκριμένοι σύλλογοι που εμφανίζονται ως τώρα στο Μητρώο είναι μετρημένοι: ο Παναιτωλικός (ποδόσφαιρο), ο ΝΟ Βουλιαγμένης (υγρός στίβος, ιστιοπλοϊα), ο Έσπερος Καλλιθέας (μπάσκετ, βόλεϊ, πινγκ πονγκ), ο ΙΟ Πειραιά (ιστιοπλοϊα), ο ΜΕΑΣ Τρίτων (στίβος), ο Σπάρτακος Ιωαννίνων (άρση βαρών) και ο Αερωπός Έδεσσας (χάντμπολ) είναι από τα λιγοστά σωματεία με παράδοση και επιτυχίες.

Τι συμπέρασμα προκύπτει από τα παραπάνω; Προφανώς όχι ότι όσα σωματεία δεν έχουν εγγραφεί ως τώρα στο Μητρώο είναι “σφραγίδες” (αν και υπάρχουν και αρκετά τέτοια), ούτε ότι βαρύνονται με σοβαρές οικονομικές παραβάσεις. Πέρα από τις δεδομένες γραφειοκρατικές δυσκολίες και αγκυλώσεις, που μαλιστα εντείνονται από τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η μεγάλη πλειονότητα των ερασιτεχνικών σωματείων διοικείται από εθελοντές, γονείς αθλουμένων και ανθρώπους με αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, που δεν έχουν το χρόνο ή/και τις γνώσεις για να συντάξουν σωστά την αίτηση εγγραφής. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι σύλλογοι που κατέφυγαν σε… έξωθεν βοήθεια, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις και να αποδείξουν το αυτονόητο: ότι προσπαθούν και συχνά καταφέρνουν, υπό αντίξοες συνθήκες, να υπηρετήσουν και να προάγουν το κοινωνικό αγαθό του Αθλητισμού.

Πηγή: amna.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΕ Ληλαντίου: Αγιασμός & μεταγραφές

Κώστας Λαγός

ΔΟΑΠΠΕΧ: Άθληση για πολίτες-Διαδικασία χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων

Κώστας Λαγός

ΠΑΙΔΩΝ ΕΠΣΕ (Α’ ΟΜΙΛΟΣ): Ιστιαία-Ταξιάρχης 3-0 α.α.

Κώστας Λαγός
-->