BLOGS EVIASPORTS.GR ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

Θανάσης Κούτος: Τα ‘highlight’ της ‘Μνήμης’

Με τον Θανάση Κούτο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...

Στη χώρα της μούντζας και του ρε!

 

 

Τα ‘highlight’ της ‘Μνήμης’

Εντυπωσιακά στοιχεία που εμπλουτίζουν την ποδοσφαιρική λαογραφία της ‘Μνήμης’, πρωτόζυμο υλικό παρμένο, από συγγραφείς και εκδότες της πρώιμης εποχής του ποδοσφαίρου, που πραγματικά εκπλήσσουν και προκαλούν έκρηξη γέλιου και θυμηδίας στους νεότερους, όσους θα επιθυμούσαν να προσεγγίσουν αναγνωστικά τούτο το ιδιαίτερο αφιέρωμα:

Κυρίως προπολεμικά αλλά και μεταπολεμικά το ποδόσφαιρο ‘κυνηγήθηκε’ ανηλεώς από πρόσωπα και αρχές, προσδίδοντας σ’ αυτό χαρακτήρα αλητοαπασχόλησης. Αναφέρουμε τις περιπτώσεις των Μαργέτη-Δρακόπουλου (Προποντίδα) και Πέτρου Μπέλλου (Ολυμπιακός) που απεβλήθησαν οριστικά απ’ το Γυμνάσι. Αυτά συνέβησαν προπολεμικά, όμως και μετά τον πόλεμο οι ποδοσφαιριστές Κώστας Παπαγεωργίου και Γιώργος Βλάχος δεχόντουσαν αφόρητες πιέσεις να εγκαταλείψουν το ποδόσφαιρο, που οι εκπρόσωποι του λογιοτατισμού, κάποιες δεκαετίες πριν αποκαλούσαν… ‘βάρβαρο και αηδές άθλημα’…

Τέλος πάντων παρά τις διώξεις των εκπροσώπων κυρίως της κουλτούρας εκείνων των εποχών στην προσπάθεια τους να στιγματίσουν το άθλημα, σαν χαρακτηριστικό στοιχείο υπανάπτυξης, αντιπολιτιστικό θέαμα και αντιπνευματική εκδήλωση, το ποδόσφαιρο γνωρίζει στις μέρες μας πραγματική γιγάντωση, κατακλύζοντας τις καρδιές των φιλάθλων σ’ ολόκληρο τον κόσμο, σαν ένα πλημμυρικό φαινόμενο αρετών, παρορμήσεων και συναισθημάτων.

-Και ας θυμηθούμε και τον δικόν μας Γιάννη Σκαρίμπα που ‘κεραυνοβολεί’ την ποδοσφαιρική και όχι μόνο κοινωνία που αποκαλεί τον φίλαθλο κόσμο:

‘Εκκλησίασμα… μιας τοτεμικής θρησκείας… που εκστασιάζεται μπρος στις κλωτσιές μιας δερμάτινης και ηλίθιας φούσκας…’.

Ειδωλολάτρες και ζηλωτές λοιπόν μιας περίεργης θρησκείας…

-Και πάμε παρακάτω… Γιατί το ποδόσφαιρο, θα εξελιχθεί στις μέρες μας, ως το συναρπαστικότερο των ομαδικών αθλημάτων και θα εδραιωθεί στη λαϊκή συνείδηση κατακτώντας ειρηνικά την μια μετά την άλλη τις χώρες του κόσμου, υποχρεώνοντας ακόμη και τους ηγέτες τους, να υποκλιθούν μπρος στην μεγαλειώδη εμφάνιση του ‘νέου Βασιλιά’.

-Απίστευτες καταστάσεις, διηγείται στο βιβλίο της ‘Οι γειτονιές της Χαλκίδας’ η Κλεοπάτρα Λυμπέρη:

‘Τα παιδιά στον Αγιάννη, μαζεύονταν καθημερινά στις αλάνες της συνοικίας, γεμίζουν μια κάλτσα με κουρέλια και έφτιαχναν την ‘μπάλα’ τους. Οι περισσότεροι παίζουν κλωτσώντας ξυπόλητοι για να μην καταστρέψουν τα παπούτσια τους… Οι αρβυλοφόροι πάντως περιζήτητοι σε κάθε ομάδα και φόβητρα οπωσδήποτε για τους ξυπόλητους αντιπάλους τους…’.

-Μέχρι τότε και μιλάμε για τις δεκαετίες του ’20 και του ’30 στην πόλη… του ’50 και του ’60 στα χωριά μας… ‘έφτυναν κεραμίδι για να διαλέξουν τέρμα… και όποιος κλωτσούσε πιο ψηλά την μπάλα ‘χριζόταν’ αρχηγός..!

‘Μάχη’ γινόταν και για το ποιος ‘θα πάρει την κατηφόρα’… αφού θα μπορούσε να σιγουρέψει την νίκη για την ομάδα του!

Ποδόσφαιρο πραγματικά στην ΥΠΟΤΥΠΩΔΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ.

ΕΝ ΤΑΧΕΙ ΜΕΡΙΚΑ ‘ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΑ’ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

Μπάλες λοιπόν ‘αυτοσχέδιες’ απίθανων επινοήσεων και ύστερα η… ‘βυζόμπαλα’… αργότερα μετά το ’40 αυτή με την βαλβίδα..!

Ήταν τότε που ο σπουδαίος Μιχάλης Τζιώτης, παράγοντας του Ολυμπιακού Χαλκίδος, είχε φέρει μια τέτοια που χρησιμοποιούσαν οι προηγμένοι Ευρωπαίοι σ’ ένα επίσημο παιχνίδι του μικτού πρωταθλήματος Εύβοιας-Βοιωτίς… όταν ο διαιτητής του αγώνα την είδε με καχυποψία και πήγε να την απορρίψει ως ‘ακατάλληλη’… ‘φέρτε την άλλη την καλή…’ είπε τότε στον ‘αρχηγό’ της ομάδος Αλέκο Ταμπάκη..!

Σήμερα οι γνωστές τηλεκατευθυνόμενες που διαθέτουν και ‘τεχνητό εγκέφαλο’..!

ΠΕΤΡΟΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΣΦΕΝΔΟΝΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

…Και ο Ισάακ Εμμανουηλίδης της ΑΕΚ για να προστατεύσει ‘εαυτόν και αλλήλους’ απ’ τα βαλιστικά πυρά των αντιπάλων φιλάθλων… αντέστρεψε τους ποδοσφαιρικούς όρους του ανταγωνισμού και παραβιάζει… δεκατέσσερις φορές την εστία της ομάδος του. Οι Χαλκιδέοι αποχωρούν με μικρές απώλειες απ’ το γήπεδο..!

ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ…

Τότε νοικίαζαν 15 έως 20 γαϊδουράκια απ’ τα Χάλια για να πάνε στη Θήβα με σημείο εκκίνησης την ‘Γέφυρα’… Και βέβαια η καράμαξα του Παναγιώτη Σακελλαράκη… ήταν η ‘ταχεί’ της εποχής!

ΤΑ ΔΟΚΑΡΙΑ…

…Φάουλ, λίγο κάτω απ’ την σέντρα προς την εστία της Θήβας. Ο ‘Συρίας’ κατά κόσμον Γιάννης Σταύρου, που οφείλει το προσωνύμιο στο επιβατηγό πλοίο ‘ΣΥΡΙΑ’ με την βροντερή κόρνα… παίρνει φόρα… ένα ακόμη βουητό ακούστηκε… και τα δοκάρια ταβλιάστηκαν..!

Μας πήραν στο ‘κυνήγι’ τότε οι Θηβαίοι για την ζημιά… και φυσικά ο αγώνς δεν τελείωσε..!

Αναρίθμητα, απίθανα περιστατικά που θα προσπαθήσω να παρουσιάσω και να περιγράψω για την συνέχεια, ‘εμβόλιμα’ και εφόσον η αγωνιστική επικαιρότητα το επιτρέπει…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Photo album απ’ το Αλάτσατα-Ατρόμητος Βασιλικών

Κώστας Λαγός

Στοίχημα: Με τα φαβορί σε Νορβηγία και Σκωτία

eviasports

Σαν Σήμερα (2/11/2019): Όλυμπος Γυμνού-Ηρακλής Ψαχνών 1-2 (photos+videos)

Σταμάτης Ρουσόδημος
-->