ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Στήλες ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Τάσος Αυλωνίτης στο eviasports: ‘Επιμονή, υπομονή & σωστή καθοδήγηση’

Ο Τάσος Αυλωνίτης είναι ένας απ’ τους πιο επιφανείς ‘πρεσβευτές’ του ευβοϊκού ποδόσφαιρου, έχοντας πραγματοποιήσει μια σπουδαία ποδοσφαιρική καριέρα εντός και εκτός Ελλάδας. Προέρχεται από μια εξαιρετική σεζόν σε προσωπικό επίπεδο με τη φανέλα της Στουρμ Γκρατς, καταφέρνοντας μάλιστα να συμπεριληφθεί στην καλύτερη ενδεκάδα της περιόδου 2019-20 του αυστριακού πρωταθλήματος. Εδώ και λίγες μέρες είναι παίχτης της Άσκολι, έχοντας πλέον μπροστά του μια νέα πρόκληση, αυτή του ιταλικού ποδοσφαίρου. Ο Χαλκιδέος άσος μίλα στο eviasports για τις εντυπώσεις του απ’ το εξωτερικό, εστιάζοντας και στην περσινή χρονιά αλλά και στο ποδοσφαιρικό του μέλλον, ενώ τοποθετείται και για το ποδόσφαιρο της πόλης του, την οποία υπεραγαπά και επισκέπτεται όποτε έχει την ευκαιρία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες, να συμβάλει ώστε να ξαναβγεί στον ‘αφρό’.

-Νέο βήμα στην καριέρα σου η Άσκολι και το ιταλικό ποδόσφαιρο.

Ολοκλήρωσα τη συνεργασία μου με την Στουρμ Γκράτς και ήθελα να βρω μια ομάδα που να μου ταιριάζει και θεωρώ ότι η Άσκολι έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που ήθελα. Σίγουρα υπάρχουν ακόμη και τώρα αρκετοί ποδοσφαιριστές που είναι ελεύθεροι, γιατί με τον ιό έχουν έρθει όλα πίσω, έτσι και εγώ σχετικά αργά ολοκλήρωσα τη μεταγραφή μου. Ουσιαστικά από τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη ξεκίνησε να κινείται η αγορά. Ελπίζω όλοι οι ποδοσφαιριστές να βρουν την ‘Ιθάκη’ τους, γιατί στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή, πλέον τα πράγματα με τον κορονοϊό είναι δύσκολα και πρέπει να ξαναβρούμε λίγο τη σειρά μας.

-Η περσινή χρονιά ήταν πολύ καλή για σένα.

Ίσως ήταν απ’ τις καλύτερες στην καριέρα μου μέχρι στιγμής. Παίζω 13 χρόνια επαγγελματικό ποδόσφαιρο, πάω για τον 14ο, και μπορώ να πω ότι ήταν ίσως απ’ τις πιο επιτυχημένες, με προσωπικές διακρίσεις, γκολ, ασίστ, σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, στο οποίο υπερέχουν τα πολλά γκολ, η δύναμη, η φυσική κατάσταση και λιγότερο η τακτική και το ‘ball position’, η κατοχή μπάλας που λέμε. Νομίζω προσαρμόστηκα και το αυστριακό πρωτάθλημα μου ταίριαξε απόλυτα και δικαίωσα και τους ανθρώπους που με επέλεξαν στην Στουρμ Γκρατς, αλλά και τον εαυτό μου.

-Θεωρείς ότι σου ταιριάζει περισσότερο το εξωτερικό σε σχέση με το ελληνικό πρωτάθλημα, και σαν κουλτούρα;

Σίγουρα όταν επιλέγεις να συνεχίσεις την καριέρα σου στο εξωτερικό είναι ένα ρίσκο, γιατί δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις, όμως είδα ότι στο εξωτερικό τα πράγματα είναι πιο οργανωμένα. Υπάρχουν οι νόμοι, τα χρήματα είναι στην ώρα τους, σ’ ότι αφορά τις εγκαταστάσεις αν εξαιρέσουμε τις 2-3 πιο μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα, οι υπόλοιπες δεν είναι σε καλό επίπεδο. Και σε αυτό το κομμάτι στο εξωτερικό είναι παραπάνω οργανωμένοι. Μ’ άρεσε πάρα πολύ το εξωτερικό, έζησα και Αυστρία, έζησα και Σκωτία, μ’ αυτόν τον τρόπο μαζεύεις εμπειρίες, ανοίγεις τον κύκλο σου.

Το ελληνικό πρωτάθλημα το γνωρίζουμε όλοι πως λειτουργεί. Αν δεν αγωνίζεσαι σε μια απ’ τις 2-3 πιο μεγάλες ομάδες, νομίζω ότι από κάποια στιγμή και μετά κινδυνεύεις να μείνεις χωρίς κίνητρο, ειδικά στην ηλικία που είμαι εγώ. Εντάξει όταν είσαι μικρός έχεις το κίνητρο να σε πάρει και να σε αγοράσει κάποια μεγάλη ομάδα.

-Σκέφτεσαι να επιστρέψεις στην Ελλάδα κάποια στιγμή;

Η επιλογή μου είναι να συνεχίσω στο εξωτερικό και δύσκολα θα γυρίσω στην Ελλάδα. Έχω πει ότι στην Ελλάδα θα γύρναγα μόνο στη ‘δύση’ της καριέρας μου, για να έρθω και ‘γω πίσω με την οικογένεια μου, αλλά μπορεί και να μην γίνει ποτέ αυτό.

-Βάσει των παραστάσεων που έχεις και το ανοιχτό ποδοσφαιρικό σου πνεύμα, γιατί πιστεύεις ότι η Χαλκίδα έχει πέσει σε ποδοσφαιρική ανυποληψία; Αν τη συγκρίνεις με το μακρινό παρελθόν.

Νομίζω ότι οι λόγοι είναι δύο. Πρώτος λόγος είναι οι παράγοντες, οι οποίοι δυστυχώς δεν έχουνε γνώσεις του ποδοσφαίρου, γιατί άλλο γνωρίζω μπάλα και άλλο γνωρίζω ποδόσφαιρο. Δεν έχουν υπομονή, θέλουν κατευθείαν τη διάκριση και την επιτυχία, κάτι που δεν γίνεται απ’ τη μία μέρα στην άλλη.

Και ο δεύτερος λόγος που βλέπω εγώ, είναι οι ακαδημίες. Για να έχουν οι ακαδημίες και οι παίκτες κίνητρο, πρέπει να έχεις μια μεγάλη ομάδα στον νομό σου σε μεγάλη κατηγορία, είτε α’ είτε -το λιγότερο- β’ εθνική κατηγορία.

Αν θυμάμαι καλά πριν από τρία περίπου χρόνια, με τον πατέρα μου προπονητή, πήγε η Χαλκίδα να κάνει μια αξιόλογη πορεία και ουσιαστικά ανέβηκε. Θα είχε την ευκαιρία να πάει στη Β’ Εθνική, αλλά και πάλι -απ’ ότι γνωρίζω- λόγω παραγόντων, όπως ανέφερα πριν, δεν τα κατάφερε και αυτό είναι κάτι δυσάρεστο.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν κίνητρα στα μικρά παιδιά που δεν μπορούν να πουν ‘μακάρι να παίξω στη μεγάλη ομάδα της Χαλκίδας’, που παίζει Α’ ή Β’ Εθνική. Και είναι και δύσκολο να φύγεις απ’ τον νομό σου όταν είσαι νεαρός. Δηλαδή θα πρέπει για να τα καταφέρει κάποιος να υπάρξει μια επιτυχία μέσω των μικτών Εύβοιας ή να σε δει κάποιος κατά τύχη. Είναι πολύ δύσκολο στη Χαλκίδα για τα νέα παιδιά, να μπορέσουν να κάνουν το μεγάλο το βήμα. Νομίζω ότι μόνο μια ομάδα, ίσως και δύο, γιατί είναι μεγάλος ο νομός μας και είναι μισή ώρα απ’ την Αθήνα, σε μεγάλες κατηγορίες θα δώσει κίνητρα για τα νέα παιδιά που ξεκινάνε το ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς δεν έχουμε τίποτα και ελπίζω αυτό να αλλάξει σύντομα. Αλλά, όπως σας είπα, οι παράγοντες θα πρέπει να έχουν υπομονή, να εμπιστεύονται τους ανθρώπους που επιλέγουν σε θέσεις-κλειδιά, όπως είναι ο προπονητής, ο τεχνικός διευθυντής, ο τιμ μάνατζερ, κτλ. Μέχρι στιγμής, και από όσα μαθαίνω και από φίλους που παίζουν στα πρωταθλήματα στην Εύβοια, δεν υπάρχουνε οι σωστοί άνθρωποι για να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις.

-Ίσως ένα ‘ξεκούνημα’ σ’ αυτήν την κατάσταση θα ήταν προσωπικότητες σαν τη δικιά σου, στο απώτερο μέλλον, όταν θα έχεις ολοκληρώσει την ποδοσφαιρική σου καριέρα να ηγηθείς μιας προσπάθειας σε παραγοντικό επίπεδο.

Προς το παρόν δεν το έχω σκεφτεί. Σίγουρα στο μέλλον και όταν τελειώσω την ποδοσφαιρική μου καριέρα έχω σκεφτεί να συνεχίσω στον χώρο του ποδοσφαίρου, είναι κάτι που το κάνω από μικρό παιδί και γνωρίζω καλά τις καταστάσεις, όμως -όπως είπα και πριν- αν εγώ δεν επιλέξω τη θέση του προέδρου και είμαι σε κάποιο άλλο πόστο, αυτός που βάζει τα χρήματα επειδή θα θέλει κατευθείαν διάκριση και έργο, αυτό δεν μπορεί να γίνει απ’ τη μέρα στην άλλη. Αν εκείνος που βάζει τα χρήματα δεν έχει υπομονή, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Μόνο αν μπούμε εμείς σαν πρόεδροι και ξέρουμε πως είναι το ποδόσφαιρο και να βάλουμε τις σωστές βάσεις, ναι κάπως έτσι θα μπορούσε να πάει μπροστά.

Θέλει ανθρώπους του ποδοσφαίρου που να γνωρίζουν, για να μπορεί μια ομάδα να έχει επιτυχία και αυτό πάλι δεν σου εξασφαλίζει την επιτυχία. Αυτό είναι μια καλή βάση για να μπορέσεις να έχεις επιτυχία και τα πολλά λεφτά μπορεί να σου φέρουν μια άμεση επιτυχία, αλλά μακροπρόθεσμα δεν θα τα καταφέρεις. Όπως ήταν με την ομάδα της Χαλκίδας, πριν 3-4 χρόνια, που έπαιζαν πολλοί Ευβοιώτες, χαιρόταν ο κόσμος να πηγαίνει στο γήπεδο να βλέπει Ευβοιώτες ποδοσφαιριστές. Εκεί φαινόταν να έχει μπει το νερό στο αυλάκι, αλλά μπήκε ένα φράγμα και τα διέλυσε όλα και δυστυχώς θα θέλει πάλι χρόνο για να ξαναφτιαχτεί κάτι καλό.

Δεν το αποκλείω, είναι μια ωραία σκέψη, ίδωμεν.

-Τι θα ήθελες να πεις σ’ όλα αυτά τα παιδιά της πόλης σου που αγαπούν τον αθλητισμό και κάποτε ήσουν στη θέση τους, στο ξεκίνημα της ποδοσφαιρικής σου πορείας;

Είναι πολύ σημαντικό να ακούνε τους προπονητές τους. Πρέπει να ξεχωρίζουμε τους τομείς γονιός-προπονητής. Ο γονιός φυσικά θέλει το καλύτερο για το παιδί του, αλλά αν δεν έχει ποδοσφαιρικές γνώσεις δεν μπορεί να βοηθήσει. Πρέπει να ακούνε τους προπονητές τους, να δουλεύουνε πάρα πολύ, πολύ περισσότερο απ’ τους διπλανούς τους και φυσικά θα πρέπει να έχουν υγεία και τύχη για να μπορέσεις να πετύχεις κάτι καλό.

Εγώ δόξα τω Θεώ τα είχα αυτά και επιπρόσθετα είχα ένα γονιό ο οποίος ήταν στον χώρο του ποδοσφαίρου. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ μέχρι στιγμής. Όμως και άλλα παιδιά που δεν είχαν ποδοσφαιρικές γνώσεις, όπως είναι ο Κοροβέσης και ο Ανέστης, που δεν είχαν τον πατέρα τους γνώστη του ποδοσφαίρου και έχουν κάνει μια φανταστική πορεία. Οπότε για όλους το ποδόσφαιρο είναι ανοιχτό, απλά θέλει σωστή καθοδήγηση από καλούς προπονητές και καλούς ανθρώπους στον χώρο του ποδοσφαίρου, πολύ δουλειά και επιμονή, να μην τα παρατάς ποτέ, ακόμα και όταν δεν παίζεις, όταν είσαι μικρός αυτά θα συμβούν πάρα πολλές φορές. Θέλει λοιπόν επιμονή και υπομονή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ξ. Μισιρλή: ‘5 στα 5’ με την ΑΕΚ στο futsal!

Κώστας Λαγός

ΑΕ Ληλαντίου: Δελτίο τύπου για αγώνες με Δύστο & Νεάπολη

Κώστας Λαγός

Σαν Σήμερα (15/4/2018): Ωρεοί-Ταξιάρχης 5-1

eviasports
-->