BLOGS EVIASPORTS.GR ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

Θανάσης Κούτος: Φιλοσοφία ζωής… ‘πιο καλή η μοναξιά’

Με τον Θανάση Κούτο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...

Στη χώρα της μούντζας και του ρε!

 

 

Φιλοσοφία ζωής… ‘πιο καλή η μοναξιά’

ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΝΑ χρόνια ενασχόλησης, συμπληρώνω με την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου με το ποδόσφαιρο και όχι μόνο… κατ’ αρχήν λάτρης και ένθερμος υποστηρικτής του κλασσικού αθλητισμού! Φυσικά με χρονικά διάκενα εξαιτίας κόπωσης, έλλειψης ενδιαφέροντος ή αυξημένων κύριων επαγγελματικών υποχρεώσεων, γιατί ουδέποτε οικειοποιήθηκα τον τίτλο του δημοσιογράφου, παρανόμι για μένα, που σαφώς δεν μου προσέφερε επαγγελματική κατοχύρωση, που δεν την είχα ανάγκη, αφού άλλη ήταν η πηγή του βιοπορισμού μου…

…Και συνεχίζω αισίως και ακμαίος σε τούτη την ηλεκτρονική μορφή εφημερίδας, όπως την γνωρίζετε και την ακολουθείτε σήμερα, που διατηρεί την θρυλική επωνυμία ‘ΕΥΒΟΙΑ-ΣΠΟΡ’ και διαπρέπει στην ενημέρωση, υπό την καθοδήγηση του εκδότη της Κώστα Λαγού.

Εγώ βέβαια παραμένω κλασσικός ‘γραφιάς’ αρνούμενος να υποταχθώ στην ψηφιακή έφοδο της εποχής, στα ηλεκτρονική αδυσώπητα ‘σύρματα’ του απομονωτισμού.

Να πως περιγράφω την ‘Νέα εποχή’ στο βιβλίο μου ‘Η ΜΝΗΜΗ ΔΑΚΡΥΖΕΙ’, αποσπασματικά και συνοπτικά:

‘Πάει και η μυρωδιά του ξύλου… όλα πλέον είναι πλαστικά! Ο ρομαντισμός υπάρχει απλά στο λεξικό, σαν μια παρωχημένη έννοια, που επικαλούνται οι γραφικοί της εποχής μας. Ζούμε την αποθέωση της ύλης στις μέρες μας’.

Υλισμός, αρχέγονη έννοια, που υπερασπίστηκε ο Αριστοτέλης. Και ύστερα ο αστικός καθωσπρεπισμός, ο καβουκισμός, ο ατομικισμός, ο σκοταδισμός, ο νεποτισμός και ο αμοραλισμός, φιλοσοφικά υποκατάστατα του πρώτου, που παράγουν την σύγχρονη υποκουλτούρα.

Παντού η αποθέωση της μετριότητας… και οι νέοι υβριδικές υπάρξεις μιας σύγχρονης κλωνοποίησης…

Και λέει ο Μενέλαος Λουντέμης:

‘Ένα είναι το άπαντο στη ζωή:

Να καταφέρει ο άνθρωπος να εκτιμήσει την ύλη του. Να σε δει έξω από μεταφυσικό νεφέλωμα, σαν καθαρή ύλη. Τότε και μόνο θα σε σεβαστεί…’.

Χρόνια τώρα βιώνω την μέθεξη της Ιστορίας με το παρόν, σ’ όλους τους τομείς και βέβαια στον αθλητικό, σ’ ένα αντιθετικό συνταίριασμα…

Προτιμώ την μυρωδιά του χαρτιού. Ξεφυλλίζω ένα βιβλίο. Οι σελίδες του, ξέφτια ρομαντισμού. Σπαράγματα σπουδαίων πληροφοριών και ταυτόχρονα αποθησαυρίσματα γνώσεων.

Η γενιά μας, μια ευλογημένη γενιά, την εποχή της αφθονίας, αναφορικά με τους εκπροσώπους του τύπου, μη τολμώντας να τους αποκαλέσω δημοσιογράφους…

Γιατί δημοσιογράφος φίλε:

‘Είναι μια ‘απαστράπτουσα προσωπικότητα’ που περιλούζεται απ’ τα φώτα της δημοσιότητος. Εξ ορισμού είναι ο λειτουργός και κοινωνός της κοινής γνώμης. Εξ αντικειμένου όμως δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από έναν εύπορο κατά κανόνα επαγγελματία.

Άτομο κατά κανόνα με διευρυμένο επίπεδο γνώσεων, έντονη προσωπικότητα, αναπτυγμένη δημιουργικότητα όπου με ευφυΐα και ευελιξία, διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες του κοινού, συντελώντας στην πνευματική προαγωγή και συνεπώς στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του’.

Όποιος βέβαια έχει τούτα τα προτερήματα… ας κάνει ένα βήμα μπροστά..!

Διότι στην επαρχία κύριε…

‘γραφή, ανάγνωση και ένα καλάμι..!’

και άντε γεια…

Ουδέποτε αποζήτησα κύριε…

τις ‘δημόσιες σχέσεις’, ταυτόσημες για μένα ‘με το λιβάνι και τον διάολο’!

Γι’ αυτό και χιλιάδες στα σαραντάχρονα της διαπόρευσης μου με τον ποδοσφαιρικό αθλητισμό της Εύβοιας, με διάβασαν, άκουσαν για μένα, αλλά ελάχιστοι με γνώρισαν από κοντά…

Κάποιοι όμως που έχουν ‘κράτος και εξουσία’ με γνώριζαν και με γνωρίζουν καλά, κάποιοι ‘νυν και αεί’ παράγοντες… με αγνοούν συστηματικά. Μια άγνοια που ισοδυναμεί με ύβρη..!

Δεν θα το αναλύσω και ας έχω δεκάδες επιχειρήματα περί του αντιθέτου του ‘αποκλεισμού’ μου.

Με περισσή υπερηφάνεια η αφιέρωση:

(Γ. Σεφέρης-Μ. Θεοδωράκης-Αντ. Καλογιάννης)

Σε ‘εχθρούς’ και φίλους:

Κράτησα τη ζωή μου

ταξιδεύοντας ανάμεσα

σε κίτρινα δέντρα

κάτω απ’ το πλάγιασμα της βροχής

Χαρακτηρίζει την πορεία μου και την στάση μου, απέναντι στη Ζωή, την Κοινωνία, την ‘Δημοσιογραφία’ και αποτελεί ‘αιχμή’ για κάποιους που δεν την ‘κράτησαν’… δεν ταξίδεψαν ανάμεσα σε κίτρινα δέντρα… αλλά υπήρξαν οι ίδιοι ‘τα κίτρινα δέντρα’ και δεν υπέμειναν το πλάγιασμα της βροχής… αλλά το προκάλεσαν για να πλήξουν άλλους…

Καλή χρονιά

για τους παράγοντες, τους προπονητές, τους ποδοσφαιριστές και κυρίως τους συλλόγους και όλους τους απανταχού φιλόμπαλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κ16 ΕΠΣΕ: Το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής (7-8,12/5)

Κώστας Λαγός

Πέρσι… σαν σήμερα (12/9/2021)

eviasports

Κ14 ΕΠΣΕ (Δ’ ΟΜΙΛΟΣ): Αίολος-Άτλαντας Κύμης 4-1

Κώστας Λαγός