Αγαπημένα ΡΟΗ ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Νέα παράταση μέσω αθλητικού νομοσχεδίου

Τι προβλέπει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που θα τεθεί αρχικά σε διαβούλευση και εν συνεχεία προς ψήφιση στη Βουλή.

Επιπλέον περιθώριο ως τις 15 Φεβρουαρίου 2021, για τη διενέργεια των αρχαιρεσιών στις αθλητικές ομοσπονδίες, δίνει το τελικό κείμενο του αθλητικού νομοσχεδίου, που κατατέθηκε στη Βουλή και εισάγεται προς συζήτηση την Παρασκευή (11/9), στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Με το άρθρο 27, τροποποιείται το άρθρο 143 του ν. 4714/2020 ως εξής:

«1. Ειδικά για το έτος 2020, οι γενικές συνελεύσεις για τις αρχαιρεσίες των αθλητικών ομοσπονδιών συγκαλούνται και οι εκλογές για την ανάδειξη των καταστατικών οργάνων τους διεξάγονται υποχρεωτικά εντός του τελευταίου διμήνου του έτους αυτού ή του χρονικού διαστήματος από την 1η.1.2021 έως την 15η.2.2021, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στην παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 2725/1999 (Α` 121) και στο καταστατικό της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας.

2. Οι θητείες των διοικητικών συμβουλίων και κάθε άλλου καταστατικού οργάνου των αθλητικών ομοσπονδιών, οι οποίες, βάσει του νόμου και του οικείου καταστατικού, λήγουν έως την 31η.10.2020, παρατείνονται έως την 15η.2.2021».

Παράλληλα με την παράταση αυτή (αρχικά οι εκλογές είχαν οριστεί για το τελευταίο δίμηνο του 2020), αυξάνεται σε 40 ημέρες πριν την εκλογική γενική συνέλευση, η υποχρέωση των ομοσπονδιών να υποβάλλουν στη ΓΓΑ τον κατάλογο των σωματείων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου. Επίσης, αυξάνεται στις 15 ημέρες πριν τη Γ.Σ. η προθεσμία απάντησης της ΓΓΑ για την επικύρωση ή μη του καταλόγου.

Όπως εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του Υφυπουργείου Αθλητισμού, η παράταση της προθεσμίας των εκλογών ως τα μέσα Φεβρουαρίου προέκυψε μέσα από τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου, καθώς εκφράστηκε η άποψη ότι τα σωματεία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους στο Μητρώο Αθλητικών Φορέων (που καθίσταται απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες), αλλά και ότι οι διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών χρειάζονται κι αυτές χρόνο για να εφαρμόσουν τα οριζόμενα στο σχέδιο νόμου και να προετοιμάσουν τις γενικές συνελεύσεις, και μάλιστα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού και τα σχετικά περιοριστικά μέτρα.

Επισημαίνεται ότι οι σχετικές προθεσμίες αφορούν και την ΕΠΟ, αφού στο άρθρο 7, παράγραφος 6, αναφέρεται ότι για τον χρόνο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, «ο νόμος κατισχύει κάθε διαφορετικής καταστατικής ρύθμισης».

Υπενθυμίζεται ότι οι διατάξεις για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών αφορούν αποκλειστικά και κατ’ εξαίρεση τη φετινή χρονιά, όπου η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων δημιούργησε την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης, προκειμένου να καλυφθεί το κενό νόμου που προκλήθηκε. Στον 2725/99 προβλέπεται η διεξαγωγή των αρχαιρεσιών το τελευταίο τετράμηνο του έτους των Ολυμπιακών Αγώνων και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει μετά τη φετινή «παρένθεση».

Πηγή: mikriliga.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΜΙΚΤΕΣ ΕΠΣΕ (ΝΕΩΝ): Ήττα-αποκλεισμός (Εύβοια-Μεσσηνία 1-2)

Κώστας Λαγός

ΑΟΝ Στύρων: Απ’ τα γήπεδα της Αθήνας συμπαίκτες στην Εύβοια!

Κώστας Λαγός

ΠΑΟ Πολιτικών: Ακόμη δύο προσθήκες στο ρόστερ

Κώστας Λαγός
-->