Α' ΕΠΣΕ Β΄ ΕΠΣΕ Γ' ΕΠΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γ. Ρέτσας: ‘Να φύγουμε απ’ τα λόγια και να προχωρήσουμε σε πράξεις’

Τα κυριότερα μέρη της ομιλίας του προέδρου της ΕΠΣΕ, στην κλήρωση των πρωταθλημάτων της Εύβοιας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9/9.

Για την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου: ‘Θεωρούμε γιορτή την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου που σηματοδοτεί νέους στόχους, μεγαλύτερες προσπάθειες και προσδοκίες για το μέλλον, για το απόλυτο κοινωνικό γεγονός, το ποδόσφαιρο, που εκφράζει την πολυπλοκότητα της εποχής μας’.

Για τον κορονοϊό: ‘Είμαστε στις επάλξεις πολύ περισσότερο τώρα που μια παγκόσμια απειλή έχει φέρει τα πάνω-κάτω στο ποδόσφαιρο, που σαν ομαδικό άθλημα το έχει επηρεάσει αρκετά. Διανύουμε μια αρκετά δύσκολη περίοδο και είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε μια άλλη πραγματικότητα και να εναρμονιστούμε με νέα δεδομένα στη νέα τάξη πραγμάτων. Η πανδημία του κορονοϊού που συνεχίζει να πλήττει την ανθρωπότητα έχει προκαλέσει τεράστιες και ανυπολόγιστες επιπτώσεις στον αθλητισμό και έχει επηρεάσει καθοριστικά το ποδόσφαιρο, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε αγωνιστικό επίπεδο.

Η αγωνιστική περίοδος για τα πρωταθλήματα που διοργανώνουμε και που άρχισε το περασμένο σαββατοκύριακο με αγώνες κυπέλλου, θα είναι διαφορετική απ’ τις προηγούμενες και με αρκετές δυσκολίες. Σε αυτές τις δυσκολίες θα είμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά ενωμένοι και δίπλα σας και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τις ξεπεράσουμε. Διανύουμε περίοδο που τα κρούσματα απ’ τον κορονοϊό καθημερινά αυξάνονται και θα πρέπει με ατομική και συλλογική ευθύνη, να περιορίσουμε την εξάπλωση αυτού του ιού και να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στη μείωση πιθανής μόλυνσης των ανθρώπων γύρω μας.

Για να προστατεύσουμε την υγεία των ποδοσφαιριστών, των διαιτητών, των παραγόντων, των προπονητών κτλ, θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και να τηρήσουμε αυστηρά, χωρίς παρέκκλιση, το ειδικό υγειονομικό πρωτόκολλο, που έχει δημοσιευτεί απ’ την υγειονομική και επιστημονική επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και ισχύει για όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία’.

Για κόσμο στα γήπεδα: ‘Το πρωτόκολλο όμως αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς την παρουσία θεατών. Θα ήθελα να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία σ’ αυτό το γεγονός, αλλά θα ήθελα να γνωρίζετε και το εξής: Η Ένωση μας γνωρίζοντας τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στο ποδόσφαιρο, που σημειωτέον είναι ομαδικό άθλημα και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία πολύ περισσότερο απ’ την καταστροφική θεομηνία που έπληξε τον νομό μας, εκφράσαμε την αντίθεση μας και ζητήσαμε απ’ τον υφυπουργό αθλητισμού και την ΕΠΟ, να εξετάσουν τη δυνατότητα διεξαγωγής αγώνων με περιορισμένο αριθμό φιλάθλων, ανάλογα με τη χωρητικότητα των γηπέδων και σύμφωνα πάντα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Έχοντας υπόψη ότι στον νομό μας ότι τα επιδημιολογικά ποσοστά είναι χαμηλά, τα κρούσματα είναι μεμονωμένα, και η χωρητικότητα των γηπέδων μεγάλη, ήρθαμε σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς και έχουμε ήδη καταρτίσει σχετικό πλάνο ώστε από κοινού να στηρίξουμε τα σωματεία μας σ’ αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία, προστατεύοντας παράλληλα και την υγεία όλων των εμπλεκομένων.

Ανεξάρτητα απ’ τα παραπάνω, το οικονομικό πρόβλημα που έχει προκύψει απ’ τον κορονοϊό είναι μεγάλο. Θέλω να επιστήσω ιδιαίτερα την προσοχή σας για την πιστή τήρηση των κανόνων του υγειονομικού πρωτοκόλλου’.

Για τα μέτρα της ΕΠΣΕ λόγω του κορονοϊού: ‘Στα πλαίσια διαχείρισης των συνεπειών που προέκυψαν απ’ την πανδημία του κορονοϊού αλλά και της οικονομικής στήριξης των σωματείων μας, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΣ Ευβοίας αποφάσισε:

  1. Να μειώσει τα παράβολα συμμετοχής στα πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο, ώστε να δηλώσουν αγωνιστική δραστηριότητα περισσότερες ομάδες και να μην υπάρξουν απώλειες. Συγκεκριμένα στην α’ και στη β’ κατηγορία η μείωση ήταν σε ποσοστό 20%, στη γ’ κατηγορία 30%, ενώ για τα σωματεία που επαναδραστηριοποιήθηκαν η συμμετοχή ήταν δωρεάν, χωρίς παράβολο.
  2. Όλα τα σωματεία σε όλες τις κατηγορίες θα έχουν δωρεάν διαιτησίες στους αγώνες τους και στη μικρότερη κατηγορία, στη γ’ ερασιτεχνική, τα εξοδολόγια θα είναι αρκετά μειωμένα.

Με ένα πλάνο που έχουμε εκπονήσει σε συνεργασία με τον σύνδεσμο διαιτητών, το ποσό το οποίο ουσιαστικά θα παρέχουμε με τη μορφή δωρεάν διαιτησιών, μείωση παραβόλων για τα σωματεία φτάνει περίπου τα 23 χιλιάδες ευρώ’.

Για την αύξηση των δηλώσεων: ‘Νομίζω ότι με αυτήν την εξέλιξη η ΕΠΣ Ευβοίας αποτελεί, τη χρονική αυτή στιγμή, εξαίρεση, δεδομένου ότι σε όλες τις ενώσεις της χώρας υπάρχουν μειώσεις στις δηλώσεις συμμετοχής στα πρωταθλήματα. Η Ένωση μας ανέβηκε απ’ τις 71 συμμετοχές πέρσι, στις 74 φέτος’.

Για τις αποφάσεις για τα σωματεία που πλήγηκαν απ’ την κακοκαιρία στη Εύβοια: ‘Αποφασίσαμε τα εξής:

  1. Την παραχώρηση του Ενωσιακού γηπέδου μας για αγώνες και προπονήσεις, αφού καταστράφηκαν και υπέστησαν σοβαρές ζημιές γήπεδα που είχαν δηλώσει ως έδρα, χωρίς κανένα απολύτως κόστος.
  2. Δωρεάν επανέκδοση των δελτίων των ποδοσφαιριστών που καταστράφηκαν.
  3. Αναστολή των οφειλών των σωματείων που επλήγησαν από τη θεομηνία μέχρι 31/12/2020. Επ’ αυτού και ανάλογα με τις εξελίξεις, ίσως υπάρξει νεώτερη και ευνοϊκότερη απόφαση.
  4. Αντί οικονομικής ενίσχυσης διαθέσαμε δωρεάν διαιτησία στον πρώτο εντός έδρας αγώνα κυπέλλου ή πρωταθλήματος, στα σωματεία που υπέστησαν ζημιές από τη θεομηνία.
  5. Ζητήσαμε επίσης εγγράφως από την ΕΠΟ, αλλά και με προσωπική παρέμβαση, να σταθεί δίπλα στα σωματεία που επλήγησαν, στηρίζοντας τα με κάθε δυνατό τρόπο και ενισχύοντας τα οικονομικά, για να συνεχίσουν την ενεργό αθλητική τους δράση.

Πέρα απ’ την οικονομική στήριξη των σωματείων μας, οι προθέσεις μας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να δοθούν κίνητρα για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στις αθλητικές μας διοργανώσεις. Είμαστε ικανοποιημένοι που στις μεγαλύτερες κατηγορίες, α’ και β’, δήλωσαν συμμετοχή όλες οι ομάδες, παρά τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού και η καταστροφική θεομηνία.

Το ποδόσφαιρο είναι εκδήλωση της ανθρώπινης ζωής και έχει απόλυτη σχέση με την υγεία, τη ψυχαγωγία, την ηθική και πνευματική καλλιέργεια των νέων μας. Στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά στον αθλητισμό, κοντά στο ποδόσφαιρο και αφού ξεπεράσουμε τα προβλήματα της πανδημίας, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις υπηρετώντας σωστά το ποδόσφαιρο, να επιστρέψει ο φίλαθλος κόσμος στα γήπεδα. Οι συγκυρίες είναι αρκετά δύσκολες. Θα καταβάλουμε όμως κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η ΕΠΣ Ευβοίας να παραμείνει δύναμη, μεγάλη ένωση και με πολλά σωματεία στη δύναμη της’.

Για τους εκπροσώπους σε εθνικό επίπεδο: ‘Στους στόχους μας επίσης είναι η μεγαλύτερη εκπροσώπηση της Εύβοιας στις εθνικές κατηγορίες, στα πανελλήνια εθνικά πρωταθλήματα και γι’ αυτό διεκδικήσαμε από την ΕΠΟ, την παραμονή του σωματείου ΑΟ Νέας Αρτάκης στη Γ’ Εθνική κατηγορία. Πέραν τούτου, θα πρέπει οι ομάδες μας, για ευνόητους λόγους, να συμμετέχουν σε όμιλο με ισάξιες αγωνιστικά ομάδες και με μικρότερα έξοδα μετακινήσεων. Για τα σωματεία μας ΑΟ Ηρακλής Ψαχνών και ΑΟ Νέας Αρτάκης, που την περίοδο 2020-21, συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την οικονομική τους στήριξη απ’ την ΕΠΟ, λόγω της καταστροφικής θεομηνίας και για την ένταξη τους σε όμιλο της ίδιας περιφέρειας. Το αίτημα μας ικανοποιήθηκε, ως προς το αγωνιστικό σκέλος και οι ομάδες μας φέτος δεν θα αγωνιστούν σε ομίλους της Αθήνας, του Πειραιά και των νησιών, αλλά στον τέταρτο όμιλο με ομάδες της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της Θεσσαλίας και της Ευρυτανίας. Θα συνεχίσουμε τη στήριξη στα σωματεία που αγωνίζονται σε εθνικές κατηγορίες καθώς και στα πρωταθλήματα που διοργανώνει η ΕΠΟ, σ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η παραμονή των ομάδων μας στην κατηγορία αυτή και η άνοδος τους σε ανώτερη εθνική κατηγορία, αποτελεί μέλημα μας’.

Για την οικονομική στήριξη των σωματείων: ‘Όσον αφορά την οικονομική στήριξη των σωματείων που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα που διοργανώνουμε, έχουμε κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσουμε, με την πεποίθηση πως θα υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση με θετικά αποτελέσματα. Έχουμε ζητήσει απ’ τους δημάρχους του νομού μας, να στηρίξουν οικονομικά τα σωματεία του δήμου τους, για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που ανέκυψαν απ’ την πανδημία του κορονοϊού και απ’ την καταστροφική θεομηνία. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με προσωπικές συναντήσεις εκπροσώπων της Ένωσης με εκπροσώπους των δήμων, ακόμη και με παραστάσεις στα δημοτικά τους συμβούλια. Έχουμε δρομολογήσει τις εξελίξεις και έχουμε καταρτίσει σχετικό πλάνο. Η αναπάντεχη όμως πρωτοφανής θεομηνία που έπληξε τον νομό μας και έβαλε σε περιπέτειες τα σωματεία μας, άλλαξε το πρωτόκολλο και τις βασικές μας προτεραιότητες’.

Για τη μεταφορά των γραφείων της ΕΠΣΕ: ‘Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τα έσοδα της Ένωσης σε σχέση με παλαιότερες εποχές, έχουν μειωθεί σημαντικά. Οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο ποδόσφαιρο έχουν επηρεάσει την οικονομική μας κατάσταση, αλλά και τη δική σας. Για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις βελτίωσης των οικονομικών αλλά και για τη δική σας περαιτέρω οικονομική στήριξη, έχουμε απευθυνθεί στη δήμαρχο της πόλης μας Έλενα Βάκα και έχουμε ζητήσει να παραχωρήσει τέσσερις αίθουσες προκάτ κατασκευής σε κάποιο ακίνητο του δήμου, για τη στέγαση των γραφείων μας. Εάν εκλείψει απ’ την πλευρά μας η υποχρέωση καταβολής ενοικίου, θα είμαστε σε θέση να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο οικονομικά για λειτουργικά σας έξοδα και τραυματισθέντες ποδοσφαιριστές’.

Για τα οικονομικά της ΕΠΣΕ: ‘Με συγκεκριμένο πλάνο βελτιώσαμε τα οικονομικά της Ένωσης, με περικοπές δαπανών, με απώτερο σκοπό να μπορέσουμε να ενισχύσουμε περισσότερο οικονομικά τα σωματεία, αφού είναι σε όλους γνωστό πως η πολιτεία τα τελευταία χρόνια έχει παγώσει τις οικονομικές επιχορηγήσεις προς τα ερασιτεχνικά σωματεία. Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, με σχολαστικό έλεγχο και συνεχή παρακολούθηση και ευελπιστούμε σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Το οικονομικό όφελος που θα προκύψει απ’ τη διαδικασία αυτή και την προσπάθεια την οποία κάνουμε, θα το καρπωθούν τα σωματεία μας, με σωστή και δίκαιη κατανομή’.

Για τη ΓΓΑ: ‘Όσον αφορά τις κρατικές επιχορηγήσεις, δεσμευόμαστε ενώπιον σας ότι η διοίκηση της Ένωσης μας με τη σημερινή της σύνθεση θα λάβει πρωτοβουλίες και θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο τα χρήματα που δικαιούνται απ’ τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όλα τα σωματεία. Επίσης να τονίσω ότι η Ένωση μας θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των σωματείων να εγγραφούν στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού’.

Για τη βιωσιμότητα της ΕΠΟ και των ΕΠΣ: ‘Σε συνεργασία με την ΕΠΟ και τις άλλες ΕΠΣ, μέσα από διάλογο και προβληματισμό, θα πρέπει να βρεθεί βιώσιμη λύση για τα σωματεία και τις Ενώσεις. Είναι καιρός πια να φύγουμε απ’ τα λόγια και να προχωρήσουμε σε πράξεις. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε εξοντωτικές ποινές στα σωματεία, ούτε να αυξήσουμε τα παράβολα συμμετοχής στα πρωταθλήματα για να επιφέρουμε έσοδα, ενώ οι χορηγίες που δύσκολα εξασφαλίζουμε δεν αποτελούν τακτικό έσοδο. Θέλουμε άμεσα, υλοποιώντας τους σκοπούς ύπαρξης μας, να αποδείξουμε εμπράκτως τον επιτελικό ρόλο που διαδραματίζουμε’.

Για την αναβάθμιση της ιστοσελίδας της ΕΠΣΕ: ‘Πέρα απ’ τα αγωνιστικά και τα οικονομικά θέματα, θέλω να ενημερώσω πως η Ένωση στα πλαίσια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που επήλθαν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, θα προχωρήσει συνεχίζοντας την αναβάθμιση του σάιτ. Έχουμε ακυρώσει τη συμφωνία με τον κύριο Μπαρσάκη και έχουμε προχωρήσει σε νέα συμφωνία με πρόσωπο το οποίο θα τηρεί όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και θα πληρεί όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα σάιτ ανάλογο των προσδοκιών σας’.

Για τις ώρες λειτουργίας των γραφείων της ΕΠΣΕ: ‘Στα πλαίσια αυτών των μεταρρυθμίσεων τα γραφεία της Ένωσης μας, για τη δική σας εξυπηρέτηση, παραμένουν ανοικτά απογευματινές ώρες και κάποιες ημέρες αργίας, όταν χρειαστεί’.

Για συναντήσεις με μέλη του ΔΣ: ‘Επιπλέον αν και έχουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που έχει ανακύψει και έχουν να κάνουν με τον συγχρονισμό, θα καθιερώσουμε μία φορά την εβδομάδα μέλος του συμβουλίου ή αντιπροσωπεία του συμβουλίου να βρίσκεται στα γραφεία της Ένωσης, ώστε να δέχεται εκπροσώπους των σωματείων, κατόπιν συνεννοήσεων, για τυχόν παράπονα, προβλήματα, κτλ’.

Για τις επισκέψεις στα γήπεδα: ‘Θα αφουγκραζόμαστε όλα τα προβλήματα σας, θα τα καταγράφουμε για την επίλυση τους και θα τα συζητάμε στην ολομέλεια του διοικητικού μας συμβουλίου. Επιπροσθέτως, οι επισκέψεις μας στις έδρες των σωματείων θα είναι συχνότερες, αφού τα σχέδια μας είναι να πραγματοποιούμε συνεδριάσεις κάποιες φορές, αν χρειαστεί, και στη Βόρεια και στη Νότια Εύβοια, διευκολύνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τα μέλη μας πολύ δε περισσότερο τη δική σας συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων’.

Για τη δημιουργία αθλητικού μουσείου: ‘Ένα θέμα που θέλω να ανακοινώσω αφού απασχόλησε το διοικητικό μας συμβούλιο, είναι η ίδρυση αθλητικού μουσείου. Στις εγκαταστάσεις της Ένωσης μας φυλάσσεται εδώ και δεκαετίες ένα σπουδαίο αρχειακό υλικό της Ένωσης, στο οποίο είναι καταγεγραμμένο το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της. Στον ίδιο χώρο φυλάσσεται το αρχείο του αείμνηστου Γιάννη Καπνίση, αθλητικογράφου και εκδότη των εφημερίδων ‘ΕΥΒΟΙΑ ΣΠΟΡ’ και ‘ΤΟΛΜΗ’, που μας παραχώρησε η οικογένεια του. Έχουμε απευθυνθεί τόσο στον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, στον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Κελαϊδίτη και στη δήμαρχο της πόλης μας Έλενα Βάκα και έχουμε ζητήσει την παραχώρηση μιας αίθουσας προκάτ κατασκευής, για την τοποθέτηση αυτού του σπουδαίου αρχειακού υλικού, ώστε να συνεχιστεί απ’ την πλευρά μας η προσπάθεια για την περαιτέρω ταξινόμηση και αξιολόγηση του. Έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, απλά το τελευταίο διάστημα έχουν παγώσει απ’ την πρόσφατη θεομηνία. Πιστεύουμε ότι το έργο σύντομα θα υλοποιηθεί και ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκριση και στη συνεργασία όλων σας’.

Για έργα σε γήπεδα: ‘Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας αναφέρω πως υπάρχει σχέδιο σε συνεργασία με την περιφέρεια και τη δημοτική αρχή, τόσο στον χώρο του Ενωσιακού γηπέδου, όσο και στα γήπεδα που έχουν υποστεί ζημιές απ’ την πρόσφατη θεομηνία΄.

Για τις βραβεύσεις: ‘Στη σημερινή μας εκδήλωση θα απονεμηθούν πλακέτες στη μνήμη προσώπων που προσέφεραν στο ευβοϊκό ποδόσφαιρο, προς τιμήν των οποίων διοργανώθηκαν πρωταθλήματα υποδομής την περασμένη περίοδο, τα οποία λόγω του κορονοϊού δεν απονεμήθηκαν στα γήπεδα. Συγκεκριμένα οι αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου ήταν αφιερωμένοι στη μνήμη του Νίκου Δαφνή. Τα πρωταθλήματα υποδομής: το Κ-16 (νέων) ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Φώτη Αναστασίου, το Κ-14 (παίδων) στη μνήμη του Γιώργου Γκάβαλη, το Κ-12 (προπαίδων) στη μνήμη του Χαράλαμπου Τσιργιώτη και το Κ-10 (τζούνιορ), το οποίο δεν ξεκίνησε, στη μνήμη του Δημήτρη Παπουτσή. Θα τιμηθούν επίσης δύο πρόσωπα (Βάσω Ηλία, Νίκος Παπανταζής) για την πολύτιμη προσφορά τους στην ΕΠΣ Ευβοίας και το ευβοϊκό ποδόσφαιρο, από διαφορετικές θέσεις και τέλος θα απονεμηθούν κύπελλα ήθους στις ομάδες του ΑΟ Πισσώνας και της ΑΣ Αθλόπολις, για την ποδοσφαιρική περίοδο 2019-20, που δεν είχαν καμία τιμωρία, με την ευχή του χρόνου να βραβεύσουμε περισσότερες ομάδες’.

ΕΠΣΕ: Οι κληρώσεις όλων των πρωταθλημάτων 2020-21

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

DERNEKI (ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ): El Professors-Deportivo La Koprites 6-1

Κώστας Λαγός

ΑΕ Ληλαντίου: Κοπή πίτας στις 19/1

Κώστας Λαγός

Αρτεμησιακός: Συνεχίζεται η προετοιμασία στο ανακαινισμένο γήπεδο

Κώστας Λαγός
-->