EVIASPORTS Γ' ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Π. Διακοφώτης: ‘Εχουμε καταλήξει στους δέκα ομίλους στη Γ’ Εθνική – Ο καθένας κοιτάζει το συμφέρον της δικής του Ένωσης’

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Δωδεκανήσου και μέλος της ΕΕ της ΕΠΟ, Παναγιώτης Διακοφώτης μίλησε στην ΕΡΑ Σπορ και τον Αγγελο Στίμο για τα τρέχοντα θέματα του ποδοσφαίρου, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει έμπρακτη βοήθεια της πολιτείας στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Μεταξύ άλλων, σε απόδοση του SoccerPlus, είπε:

Για το αν θα δούμε επιστροφή φιλάθλων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα: «Βαδίζουμε προς το άγνωστο. Κανείς δεν θα μπορεί να κάνει προβλέψεις τόσο για τα εθνικά πρωταθλήματα όσο και για τις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Υπάρχει προβληματισμός, περιμένουμε να δούμε αν θα έχουμε κάποιο κόσμο. Ειδικά στα ερασιτεχνικά πρωτάθλημα με αυτά τα ελάχιστα έσοδα των εισιτηρίων καλύπτονται τα έξοδα διαιτησίας και των γιατρών. Αν λείψουν και αυτά τα έσοδα θα υπάρχει πρόβλημα, αφού η πολιτεία έχει να χρηματοδοτήσει το ποδόσφαιρο από το 2010 και ειδικά τα νησιωτικά σωματεία».

Για την πρόταση του προέδρου της ΕΠΣ Γρεβενών, κ. Κουπτσίδη να χρηματοδοτήσει ο Αυγενάκης τις διαιτησίες για τα τοπικά πρωταθλήματα: «Τη διάβαση την πρόταση του κ. Κουπτσίδη. Το Μητρώο που πάει να δημιουργηθεί είναι καλό, όλοι θέλουμε να υπάρχει μία οργάνωση. Αν όμως η πολιτεία ήθελε πραγματικά να βοηθήσει θα μπορούσε απλά να ζητήσει τα φύλλα αγώνα από κάθε ομοσπονδία να δει ποια σωματεία αγωνίζονται και να μοιραστεί ανάλογα η χρηματοδότηση. Εχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις, αλλά στην πραγματικότητα είδαμε άλλα πράγματα».

Γιατί πρέπει να στηριχθεί το τοπικό ποδόσφαιρο: «Το ποδόσφαιρο συντηρείται μόνο του, απλά κάποιοι προσπαθούν μέσα από αυτό να βγάλουν σκοπιμότητες. Πρέπει να στηρίξουμε τα σωματεία που προσφέρουν και στη νεολαία. Αν ένα σωματείο απασχολεί 100-150 παιδιά κάνει ένα λειτούργημα. Μέσα από την ανάπτυξη μπορεί να μην βγάλουμε ποδοσφαιριστές Super League, όμως μέλημά μας είναι φέρουμε παιδιά κοντά στον αθλητισμό και να αγαπήσουν το ποδόσφαιρο. Αν πετύχουμε να κρατήσουμε τα παιδιά στον αθλητισμό είναι επιτυχία.Όταν μία ομάδα είναι οργανωμένη μπορεί να προσφέρει στα παιδιά. Με καλό γήπεδο, καλά αποδυτήρια, ένα καλό περιβάλλον, φροντίδα από τους παράγοντες και τους ιατρούς. Αν δεν υπάρχει όμως στήριξη, τα παιδιά απογοητεύονται και απομακρύνονται. Είναι ευτύχημα που η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει στηρίξει το ποδόσφαιρο. Περίπου δέκα χωμάτινα γήπεδα έχουν μετατραπεί με πλαστικό χόρτο. Οπου υπάρχει πρόβλημα ο περιφερειάρχης δεν είναι αρνητικός, έχουν αλλαχθεί γήπεδα, μπαίνουν προβολείς, είμαστε τυχεροί που έχουμε τον κ. Χατζημάρκο».

Για την εξαίρεση της ΕΠΟ από το σχέδιο νόμου του Αυγενάκη αναφορικά με τις εκλογές των ομοσπονδιών: «Αυτό το έχουμε πει εδώ και έναν χρόνο. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει αυτοδιοίκητο και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει. Ας γυρίσετε πίσω να δείτε πόσοι Υφυπουργοί προσπάθησαν να κάνουν παρεμβάσεις και πού κατέληξαν αυτές οι παρεμβάσεις. Αν θέλεις πολιτεία να κάνεις παρεμβάσεις, μπορείς να κάνεις, αλλά θα αγωνίζεσαι σε τοπικό επίπεδο, ξεχνάς Ευρώπη, ξεχνάς εθνική. Στο κομμάτι που αφορά το ντόπινγκ, τη βία, το στοίχημα, να στηρίξουμε κάθε νόμο. Το πώς όμως θα βγει η διοίκηση ορίζεται μόνο από τα καταστατικά μας και τα καταστατικά των Ενώσεων».

Για τα σενάρια αναδιάρθρωσης: «Δεν υπάρχει πλέον θέμα αναδιάρθρωσης στη SL1. Εδώ έχει να κάνει με την αναβολή της SL2 και της FL. Εχει γίνει μια αδικία στη SL2. Ζήτησε μία παράταση για το μπαράζ και την καταληκτική ημερομηνία που ήταν στις 2/8. Εγινε μία προσπάθεια να τροποποιήσουν τα πλέι οφ, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από τις ομάδες της SL2. Εγινε μία πρόταση για τις 14/8, πάλι δεν έγινε δεκτή. Αν η λίγκα μας έδινε το δικαίωμα να γίνει στις 14/8 δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Τώρα φανταστείτε ότι οι δύο ομάδες πρέπει σε δύο εβδομάδες να ετοιμάσουν ρόστερ. Μπορεί να βρεθεί ποδοσφαιριστής να συμφωνήσει χωρίς να ξέρει σε ποια κατηγορία θα παίζει του χρόνου; Δημιουργούμε μία ομάδα που θα αγωνιστεί στη SL1 με αμφίβολο ρόστερ και αμφίβολη δυναμικότητα. Για αυτό είπα για μία χρονιά να γίνει αναδιάρθρωση να καθίσουν οι δύο λίγκες, έστω για μία χρονιά να επανέλθουμε στις 16. Αν δεν γινόταν το μπαράζ, θα έπρεπε να καθίσουν οι δύο λίγκες να τα βρουν».

Για το αν θα γίνει τελικά το μπαράζ: «Μετά την απόφαση του Διαιτητικού οι αγώνες θα γίνουν. Η οδηγία της FIFA είναι ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα με το παλιό ρόστερ. Είναι όμως και θέμα της λίγκας και των ομάδων αν συμφωνήσουν σε κάτι άλλο και προταθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή».

Για τη Γ’ Εθνική και τους ομίλους: «Έχουμε καταλήξει στους δέκα ομίλους. Τα βάλαμε κάτω, δεν βγαίνουν αλλιώς. Γνωρίζουμε πως ο καθένας κοιτάζει το συμφέρον της δικής του Ένωσης. Φέτος όμως έχουμε οχτώ νησιά εκτός της Κρήτης. Η λογική είναι να πάμε να κάνουμε τους ομίλους ώστε να υπάρχουν λιγότερα παιχνίδια ειδικά εκεί που υπάρχουν προβλήματα, όπως στα νησιά. Είναι μία έμμεση επιχορήγηση. Στα σωματεία που μετακινούνται αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς η λογική είναι να υπάρχουν λιγότερα παιχνίδια. Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι. Το χειμώνα τα νησιά γίνονται άγονη γραμμή. Η πολιτεία δεν βοηθάει καθόλου. Υπάρχει ένας υπουργός που λέει θα μοιράσει εκατομμύρια… Πώς θα τα μοιράσει, τα ίδια λεφτά θα πάρουν σωματεία από τη Σάμο, τη Μυτιλήνη με μία ομάδα της Αθήνας, που μπορεί να μετακινείται με το αστικό λεωφορείο. Το ξέρουν κάποιοι ότι η ομάδα από τη Νίσυρο θέλει καράβι και δύο ημέρες για να πάει να παίξει στη Μύκονο; Εχει μπει η βάση για να χρηματοδοτηθούν οι πραγματικές ανάγκες κάθε σωματείου; Δεν γνωρίζουν τα κριτήρια. Γνωρίζει ο υπουργός ότι η Κάρπαθος ταξιδεύει μόνο αεροπορικώς και μετά διανυκτερεύει στη Ρόδο και περιμένει ένα καράβι κι αν αυτό περάσει. Ορισμένοι εκεί πάνω πιστεύουν ότι πάμε οδικώς από τη Ρόδο στη Νίσυρο για να παίξουμε… Η πολιτεία όμως κοιτάζει μόνο το θεαθήναι, μας φώναξε ποτέ; Είπε ποτέ ελάτε Κυκλάδες, ελάτε νησιώτες; Μόνο η Κρήτη υπάρχει για έργα;».

Για την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Κόνφερενς Λιγκ: «Εμείς σαν ομοσπονδία δεν έχουμε υπογράψει κανένα μνημόνιο με κανένα. Την Τετάρτη θα έχουμε ενημέρωση για θέματα που έχουν διαπιστωθεί. Υπήρχε η πρόταση να βάλουμε και την Αγία Σοφιά στον φάκελο, σαν δεύτερη επιλογή, ως εναλλακτική, αν δεν προλάβουν η περιφέρεια και ο δήμος να ολοκληρώσουν τα έργα στο Παγκρήτιο. Εμείς είμαστε στο σκοτάδι, δεν ξέρουμε πού βρίσκονται στα έργα. Εγώ είμαι υπέρ του να διεξαχθεί στο Ηράκλειο, είμαι υπέρ της αποκέντρωσης».

Για το αν θα γίνουν οι εκλογές στις 9/10: «Φαντάζομαι πως ναι θα διεξαχθούν στις 9/10. Στην Ελλάδα βέβαια όλα γίνονται, μπορεί να γίνουν προσφυγές από τον οποιοδήποτε και από σωματεία σφραγίδες».Για τα τηλεοπτικά της SL1: «Περιμένουμε την ενημέρωση από τον κ. Μπουτσικάρη. Η SL1 έχει συμβούλιο την Τρίτη και θα μας ενημερώσουν».

Για το τι περιμένει από τον νέο επικεφαλής της ΚΕΔ, Κλάτενμπεργκ: «Περιμένουμε καλύτερη εκπαίδευση και στο κομμάτι των διαιτητών και στο VAR. Βλέπετε τι γίνεται και σε διάφορα παιχνίδια της Ευρώπης. Ελπίζουμε ότι θα περάσει μία καινούργια φιλοσοφία, θα αξιολογήσει τους διαιτητές καλύτερα, θα δώσει ευκαιρίες και σε παιδιά που έρχονται από μικρότερες κατηγορίες, να δείξουν αν μπορούν να σταθούν στη SL1. Επίσης πιστεύω πως πρέπει να επανέλθει ο θεσμός των μεντόρων, γιατί ένας μέντορας βοηθάει έναν διαιτητή. Το γνωρίζω επί της ουσίας από τον Τάσο Σιδηρόπουλο. Ορίζεται από την UEFA και του αναλύει όλο το παιχνίδι. Ο μέντορας πρέπει να έχει ουσία, να είναι ενεργός, να υπάρχει χρηματοδότηση από την UEFA και τη FIFA στο κομμάτι μέντορα, να τους παρακολουθούν από κοντά και να τους βοηθήσουν».

Για το αν έχει μέλλον η ελληνική διαιτησία: «Έχουμε αρκετά καλούς νεαρούς διαιτητές στις πιο κάτω κατηγορίες. Δουλειά θέλει, να βελτιωθούν, γιατί τίποτα δεν τους χαρίζεται. Να είναι καλά γυμνασμένοι καθώς αυτό είναι το Α και το Ω πλέον σε έναν διαιτητή».Για το ήρθε η ώρα οι παράγοντες να κατεβάσουν τους τόνους: «Πιστεύω ότι σιγά σιγά εκεί θα οδηγηθούν. Η απόφαση 4-0 (σ.σ. για τον Κλάτενμπεργκ) είναι ένα καλό σημάδι. Εξαρτάται από αυτούς και μόνο».

Για το δελτίο του Ντουρμισάι και την έρευνα που έχει ξεκινήσει η ΕΠΟ: «Υπάρχει μία επιτροπή που περιμένει και κάποια άλλα στοιχεία για να βγάλει ένα πόρισμα. Λάθη έχουν γίνει και από αυτή τη διοίκηση. Αλίμονο, μόνο όποιος δεν δουλεύει δεν κάνει λάθη. Είτε θέλουμε να γκρινιάξουμε, είτε όχι, αυτή η διοίκηση κάτι θα αφήσει πίσω της, δεδομένων και των συνθηκών που βρήκαμε».

Κλείνοντας ο κ. Διακοφώτης τόνισε: «Θέλω να περάσω το μήνυμα ότι πρέπει να στηρίξει η πολιτεία τις μικρές κατηγορίες, τόσο τη SL2 όσο και τα ερασιτεχνικά. Πρέπει εκεί να επενδύσουμε για να δούμε ένα καλό ποδόσφαιρο με καλούς Έλληνες ποδοσφαιριστές. Ιδέες υπάρχουν και προτάσεις. Υπάρχει μία διάθεση, πρέπει όμως να το αποδείξουν κιόλας. Το θέμα είναι φτάσουμε στην πράξη».

Πηγή: soccerplus.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΝΕΩΝ ΕΠΣΕ (Δ’ ΟΜΙΛΟΣ): Όλυμπος Γυμνού/Αμαρυνθιακός-Αίολος/Ζάρακες 1-3

Κώστας Λαγός

Photo album απ’ το ΟΠΕ Χαλκίδας-Γέρακας

Κώστας Λαγός

Ο Ν. Κιαπέκος για το ντέρμπι Αμαρυνθιακός-ΑΟ Χαλκίς

Χρήστος Σεφερλής