BLOGS ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Στήλες

Θανάσης Κούτος: ΧΙΟΥΖΟΥΝ… Η θλίψη στα Τούρκικα

Με τον Θανάση Κούτο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...

Στη χώρα της μούντζας και του ρε!

 

 

ΧΙΟΥΖΟΥΝ… Η θλίψη στα Τούρκικα

Τούτες τις στιγμές της αφύπνισης του Τουρκικού εθνικισμού, που παροξύνεται σε επίπεδο ηγεσίας υπό την μορφή ενός απεχθούς λαϊκισμού και θρησκευτικού φανατισμού, που τρέφει την μισαλλοδοξία και την αλαζονεία μεταξύ των εθνών, ας σιγήσουν οι φωνές και των ‘άλλων’ της ψευδοδιανόησης, των ‘παρασυρμένων’, που θέλουν να μας σύρουν μέσα από ένα πνεύμα νεοραγιαδισμού, σ’ ένα αναγκαστικό όσο και αντιθετικό συνταίριασμα φιλίας και συναντίληψης με τον Τούρκικο λαό και την ηγεσία του, που δεν έπαψε ποτέ να καλλιεργεί το φυλετικό μίσος μέσα απ’ την κοινωνία, την εκπαίδευση, την πολιτική στον ανώτατο βαθμό εκπροσώπησης της.

Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω σε τούτο το ιδιαίτερο άρθρο και να φιλοξενήσψ αναφορές, παραπομπές και αποσπάσματα δεκάδων Ελλήνων επιφανών, της γνώσης, της ιστορίας, της φιλοσοφίας…

Δεν θα το πράξω και θ’ αφήσω, επιφανείς Τούρκους αλλά και ξένους ουδέτερους παρατηρητές να αποφανθούν:

ΟΡΧΑΝ ΠΑΜΟΥΚ… (συγγραφέας)

Χιουζούν σημαίνει θλίψη

‘Θλίψη για την πραγματικότητα που συνθλίβεται από μια απόκοσμη παραλλαγή ρης απάτης. Απάτη φια την ομορφιά ή τη δυστυχία που μπορούν να συναπαντώνται στις ίδιες γέφυρες και στα ίδια μάτια, που τις βιώνουν σαν παραμορφωτικό ντεκόρ μιας ανήσυχης ραστώνης. Μια ραστώνη σημαδεμένη από αναπάντητα ερωτηματικά σχετικά με την επιτήδευση του χαρτογραφημένου χρόνου. Σ’ αυτή την άγρια υπνωτισμένη πολιτεία…’, και καταλήγει: ‘Μια πολιτεία άγρια και υπνωτισμένη, που χουζουρεύει με το ένα μάτι ορθάνοιχτο, που περιμένει τα φθονερά τζίνια της ευτυχίας της, τους πάσης φύσεως εγκέλαδους και κάθε φανταστική ή πραγματική συντριβή του ενεστώτα χρόνιου’

ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ

Κωνσταντίνουπολη των ασεβών μου χρόνων

Να ‘ναι καλά το παλικάρι..!

1975

Ο ΜΕΝΤΕΡΕΣ και η μειονεξία των Τούρκων

‘Άκουσε Γιώργη εφέντη’… προς τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας, που κάθονταν σε Ελληνικό κέντρο στο Παρίσι, Γεώργιο Θέμελη, που δημοσιεύθηκε σε Ελληνική εφημερίδα της εποχής… ‘Εσείς οι Έλληνες είστε έξυπνοι και ικανότεροι από εμάς. Υπερέχετε πολύ στο μυαλό. Αν λοιπόν αφήσουμε τον λαό μας να ζήσει φιλικά και ειρηνικά μαζί σας, γρήγορα θα γίνουμε όλοι χαμάληδες σας…’.

Όλα αυτά ομολόγησε ο Μεντερές, πρωθυπουργός της Τουρκίας τότε, γι’ αυτό ίσως τον κρέμασαν λίγο αργότερα οι υπήκοοι του…

ΣΤΗΒΕΝ ΡΑΝΣΙΜΑΝ

Ο επιφανέστερος των Βυζζαντινολόγων του 20ου αιώνα

‘Αν όλοι οι λαοί, για να προοδεύσουν, πρέπει να κοιτούν μπροστά, οι Έλληνες πρέπει να στραφούν πίσω, στις αξίες και στις παραδόσεις τους’.

Ο ΤΖΟΡΤΖ ΧΟΡΤΟΝ (πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη) θα γράψει τον Αύγουστο του ’22:

‘Μια απ’ τις πιο ζωντανές εντυπώσεις που πήρα μαζί μου φεύγοντας από την Σμύρνη ήταν το συναίσθημα της καταισχύνης, πως ανήκα στο ανθρώπινο γένος…’.

The Bright of Asia

Θα αντιπαρέλθω τέλος, τον γονιδιακό πατριωτισμό τόσων και τόσων Ελλήνων σπουδαίων, σαν αρχέγονο στοιχείο του λαού μας, του Πατροκοσμά, του στρατηγού Μακρυγιάννη, του Φώτη Κόντογλου, του Κοσμά Φλαμιάτου και του Χριστόφορου Παπουλάκου, λόγος διάπυρος, που φλόγισε τις καρδιές των Ραγιάδων της προεπαναστατικής και βέβαια επαναστατικής περιόδου και θα ‘κλείσω’ με τον μέγιστο των Ελλήνων συγγραφέων Νίκο Καζαντζάκη:

‘Η Ελληνική φυλή μπορεί να φτάσει στον πάτο του γκρεμού, κι ακριβώς εκεί, στην πιο κρίσιμη στιγμή, όπου οι αδύνατες ράτσες γκρεμίζονται, αυτή δημιουργεί το θαύμα. Το απότομο τούτο, το απρόβλεπτο από το λογικό, ανατίναγμα προς τ’ απάνω ονομάζεται θαύμα. Όλη μας η Ιστορία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα βίαιο δρασκέλισμα από το χαμό στη σωτηρία’.

…Και εδώ εξορκίζει το διχασμό, μια αρχέγονη κατάρα στην μακρινή αυτή ιστορία του λαού μας και εξαίρει τον πατριωτισμό, που σαν ποταμός ρέει ασταμάτητα στις φλέβες του Έλληνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γ’ ΕΘΝΙΚΗ: Νίκη για ‘νεραντζούρι’ στο ευβοϊκό ντέρμπι (ΑΟ Χαλκίς-Απόλλων Ερέτριας 4-1)

Κώστας Λαγός

Λίγο ήθελε για το μπαμ! (ΑΕΚ-ΚΥΜΗ 96-92)

Παναγιώτης Νικολάου

Σαν Σήμερα (28/4/2018): Απόλλων Ερέτριας-Ελλήσποντος 2-0 (video)

eviasports
-->