Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μεταξύ της ΕΠΣΕ και εκπροσώπων συλλόγων, με θέμα τα πρωταθλήματα υποδομών, τη Δευτέρα 27/7 στο ‘Ενωσιακό’ γήπεδο.
Στο ξεκίνημα της διαδικασίας εκ μέρους της ΕΠΣΕ τον λόγο αρχικά πήρε ο πρόεδρος Γιάννης Ρέτσας και στη συνέχεια μίλησαν ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Υποδομών Λευτέρης Κατσαντώνης και ο γενικός γραμματέας της ‘Ένωσης’ Γιώργος Πίσχινας και έπειτα τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι συλλόγων (Ακαδημία Ερέτριας, Κύζικος Αρτάκης, Λήλας Βασιλικού, Δροσιά, Ερμήλιος, Ληλάντιο, Προποντίδα, ΠΑΟ Κανήθου, ΑΟ Κάνηθος, Αίολος Κριεζών, Νεάπολη, Κάρυστος, Ταξιάρχης, Ξηρόπολη, Ηρακλής Ψαχνών) που έδωσαν το παρών. Γενικότερα πραγματοποιήθηκε ενδιαφέρον και γόνιμος διάλογος με κατάθεση πολλών προτάσεων και πολυποίκιλη θεματολογία γύρω απ’ τα πρωταθλήματα υποδομών και όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να πραγματοποιούνται ανάλογες συγκεντρώσεις πιο συχνά στο μέλλον.
Αναλυτικά οι προτάσεις που κατατέθηκαν από εκπροσώπους ομάδων:
- Να ολοκληρωθεί πιο νωρίς η προκήρυξη και να ολοκληρωθούν νωρίτερα τα πρωταθλήματα.
- Να ξεκινάει πιο νωρίς το πρωτάθλημα τζούνιορ και να τελειώνει πριν τον Ιούνιο.
- Να υπάρχουν και πιο μακρινά παιχνίδια για κάθε ομάδα, τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, με στόχο και την μάζωξη αγωνιστικών εμπειριών απ’ τους νέους αθλητές.
- Ζητήθηκε να γίνει προσπάθεια να μειωθούν οι αναβολές σε παιχνίδια των πρωταθλημάτων υποδομών.
- Προτάθηκε να γίνει σε κάποιο ή κάποια πρωταθλήματα υποδομών η τελική του φάση σε μορφή ‘final four’.
- Να μην υπάρχουν ‘κολλητά’ παιχνίδια σ’ ότι αφορά τον χρονικό προγραμματισμό τους, όταν διεξάγονται στο ίδιο γήπεδο, δηλαδή το ένα μετά το άλλο.
- Να μην ‘ξεφεύγει’ το σκορ, όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά δυναμικότητας.
- Να καταργηθεί η βαθμολογία στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΕ προπαίδων Κ-12 (ψηφίστηκε να παραμείνει η βαθμολογία).
- Για το αν θα συνεχίσει να έχει το δικαίωμα ένας σύλλογος να κατεβάσει και δεύτερη ομάδα στο ίδιο πρωτάθλημα, καθώς και το αν θα υπάρχουν περιορισμοί στο καθεστώς των συγχωνεύσεων.
- Για ‘προαγώνες’ τμημάτων υποδομών, πριν τη διεξαγωγή του κύριου αγώνα των ανδρικών ομάδων, όπως γινόταν πολύ παλιότερα.
- Να καθιερωθεί η γραμμή της ‘πρώτης άμυνας’ (μέχρι ενός σημείου στο κάθε ‘μισό’ του αγωνιστικού χώρου δεν επιτρέπεται να παιχτεί άμυνα), στα πιο μικρά ηλικιακά πρωταθλήματα υποδομών.
- Να υπάρξει μείωση του εξοδολογίου στο πρωτάθλημα τζούνιορ (Κ-10).
- Να παίζουν όσο το δυνατόν πιο έμπειροι διαιτητές, ακόμη και στα μικρότερα ηλικιακά πρωταθλήματα υποδομών.
- Να διεξαχθούν σχολή UEFA D και ‘Σχολή Γονέων’.
Ακόμη συζητήθηκε το ενδεχόμενο ηλικιακής μείωσης (κατά ένα χρόνο) στο πρωτάθλημα νέων και το αν θα πρέπει όσοι αθλητές παίζουν στις πρώτες ομάδες των σωματείων, να συμμετέχουν ταυτόχρονα και στα πρωταθλήματα υποδομών. Αναφέρθηκε το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να αλλάξουν οι ηλικιακές κατηγορίες στα πρωταθλήματα μικτών ομάδων. Κατά πάσα πιθανότητα θα καταργηθεί η ηλικιακή κατηγορία Κ-12, θα παραμείνει η κατηγορία Κ-14 και θα προστεθεί η κατηγορία Κ-15. Τέλος ο κ. Ρέτσας κάλεσε όσα σωματεία θέλουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους ακόμη και γραπτά, ως τις 5/8, προκειμένου να συμβάλλουν στη σύνταξη και στην ολοκλήρωση της προκήρυξης των πρωταθλημάτων υποδομών.
Δείτε φωτογραφίες απ’ τη συγκέντρωση, πατώντας ΕΔΩ.