EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

‘Η ΜΝΗΜΗ ΔΑΚΡΥΖΕΙ’: ΔΕΚΑΕΤΙΑ ’80 (Ο ΑΟ Χαλκίς σε ‘περιδίνηση’!, μέρος Β)

Κάποιοι απ’ τους παράγοντες του ’15μελούς του 1980′, θα συνεχίσουν και αυτή τη δεκαετία κατά κυριότητα στις διοικήσεις ‘Μιχάλη Εμμανουηλίδη’, όπως ο Δημήτρης Κοταρίνος, ο Φάνης Σαλεμής και Βαγγέλης Μουρτοπάλλας. Θα προσεγγίσουν ακόμη ο Δημήτρης Ανδρόυτσος, ο Γιώργος Αρτίτσογλου, ο Γιάννης Φραντζεσκάκης και ο Νίκος Σταματίου.

Η διοίκηση ‘Αλεξάνδρου’ απ’ το ’84-’85, αλλάζει όλο το διοικητικό δυναμικό με εξαίρεση τον Βαγγέλη Μουρτοπάλλα, ενώ συμβάλλουν στα διοικητικά καθήκοντα και οι Γιάννης Κορωναίος, Χρήστος Τσέρνικας, Γιώργος Γκίζας και άλλοι.

Μερικές εκατοντάδες και οι ποδοσφαιριστές που πέρασαν απ’ την πόλη της Χαλκίδας και την ποδοσφαιρική της έδρα το ‘Εθνικό Στάδιο’. Ας θυμηθούμε μερικούς απ’ τους σημαντικότερρους που πρόσφεραν πολύτιμες αγωνιστικές υπηρεσίες στον σύλλογο:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Σιμιτζής, Μυλωνάς, Κωνσταντώνης, Βλασσόπουλος, Γεώργιος Σκόνδρας, Σακλάρας, Μίσσας, Χατζής, Παρίσης, Χατζηπαυλίδης, Μίχος, Τζοτζόκος. Απ’ τους παραπάνω ‘πορτιέρο’ ξεχώρισαν για την σταθερότητα, το ταλέντο και την διάρκεια τους, οι Κωνσταντώνης, Βλασσόπουλος και Τζοτζόκος.

Ο Γιώργος Σκόνδρας ήταν ένας τερματοφύλακας, που οι περισσότεροι τον θυμούνται ζωηρά από ένα παιχνίδι του Α.Ο. ‘Χαλκίς’ μέσα στην Καβάλα 0-0 όταν είχε αποκρούσει τρία πέναλτι και είχε δώσει την πρόκριση στην ομάδα, που για τη συνέχεια ‘έπεσε’ πάνω στην ΑΕΚ του Μάρτον Εστερχάζι και αποκλείσθηκε με 2-1 (εντός) και 1-0 (εκτός).

1983-Η ομάδα έχει εμπλουτισθεί με νέο ταλαντούχο έμψυχο δυναμικό. Διακρίνονται από αριστερά, πάνω: Μυστριώτης, Λάμπρου, Σταμέλος, Γιαλός, Παπαθεοδώρου, Βουτσάς, Παρίσης, Αναγνωστάκης, κάτω: Μερδίτης, Σκόνδρας, Ταυταρίδης, Βλασσόπουλος, Δεληγιώργης, Αναγνώστου και Παπαγεωργίου.

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Παπαθεοδώρου, Καρατζάς, Χατζηστάμου, Ξεφτεράκης, Γιαννιώδης, Λιαγκάκης, Αναγνώστου, Γιαλός, Σταμέλος, Δεληγιώργης, Μαρίνος, Φουράκης, Αυλωνίτης, Αποστολόπουλος, Φαράκος, Αραβίδης, Παναγιώτης Σκόνδρας, Αντωνόπουλος, Καλτσούλας, Καλοκαιρινός, Χροναίος, Τόγιας, Σπύρος Λάμπρου, Χολίδης, Καρυώτης, Παπιδάκης, Κορκονικήτας και άλλοι.

Με έναν πρόχειρο και σύντομο σχολιασμό, μπορούμε να πούμε ότι αυτή η δεκαετία ‘έβγαλε’ σπουδαίους αμυντικούς, που διέπρεψαν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα με κορυφαίους τους Γιάννη Παπαθεοδώρου (Ολυμπιακός Π.-Αιγάλεω), Παναγιώτη Σκόνδρα (Αιγάλεω) και Γιώργο Τόγια (Προοδευτική-Αιγάλεω κλπ). Δεν παραγνωρίζουμε και δεν αμφισβητούμε το γεγονός της ποδοσφαιρικής αξίας βεβαίως των Γιώργου Σταμέλου, Νίκου Καρατζά, Μπάμπη Χατζηστάμου και άλλων αυτής της εποχής, όμως εκτενέστερα και ειδικότερα θα αναφερθούμε στην ενότητα ‘ποδοσφαιριστές’.

ΜΕΣΟΙ: Ταυταρίδης, Ντεμερτζίδης, Γιώργος Λάμπρου, Βουτσάς, Καλαβρής, Δανέλης, Μυστριώτης, Σταθαράς, Γκόλαντας, Σύρτης, Βαγενάς, Φώτου, Μαστραντωνάς, Κουφόπουλος, Μισαηλίδης, Γκάβαλης, Αυγέρης, Τοκπασίδης, Κουτρούμπας, Τσιβόγλου, Λασπιάς, Τσεμπελίκος, Δημήτρης Δεληγιάννης, Θεοδώρου, Γεωργούλης, Λιάτης, Καζιάνης, Κύρκας και άλλοι.

Πολλοί μεγάλοι παίκτες της μεσαίας γραμμής, που οι συγκυρίες τους ‘καθήλωσαν’ σε μικρότερες κατηγορίες. Μόνον οι Τάσος Ταυταρίδης, Πέτρος Μυστριώτης, Σταύρος Μαστραντωνάς και Δημήτρης Δεληγιάννης, πέτυχαν να μεταγραφούν σε συλλόγους Β’ και Γ’ κατηγορίας, απ’ τους παραπάνω, ενώ παίκτες της ποδοσφαιρικής αξίας του Θανάση Καλαβρή, του Γιώργου Λάμπρου και του Σταύρου Σταθαρά, απ’ τα αξιολογότερα ονόματα αυτής δεκαετίας, αναλώθηκαν ‘εντός και επί τα αυτά’ παρά το ενδιαφέρον κορυφαίων συλλόγων ακόμη και Α’ Εθνικής.

1988-Η πρωταθλήτρια ομάδα του Α.Ο. ‘Χαλκίς’ που την περίοδο ’87-’88, έπαιξε στη Β’ Εθνική. Διακρίνονται από αριστερά, πάνω: Κουλούρης, Βαγενάς, Δεληγιώργης, Τζοτζόκος, Ταυταρίδης, Σταθαράς, κάτω: Κουφόπουλος, Φίστης, Μυστριώτης, Κουτρούμπας, Σύρτης.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Τζωρτζής, Παναγιωτίδης, Μερδίτης, Αναγνωστάκης, Κεραμιδάς, Μπεκιάρης, Βρύνιος, Παπαγεωργίου, Κουλούρης, Παναγιώτης Καρατζάς, Κουρτίδης, Γεωργουδάκης, Γκούμας, Λειβιδιώτης, Φίστης, Λέρας, Χριστόπουλος και Φακίτσας.

Ο Γιώργος Κεραμιδάς, ο Μιχάλης Κουλούρης και ο Απόστολος Βρύνιος πραγματοποίησαν σπουδαία καριέρα και εκτός ‘ευβοϊκών συνόρων’, κερδίζοντας την πανελλήνια διάκριση και αναγνώριση. Βέβαια ο Βρύνιος, Αθηναίος στην καταγωγή, αναδείχτηκε στον Α.Ο. ‘Χαλκίς’ την περίοδο ’82-’83 και ’83-’84 και επέστρεψε παίζοντας στην Α’ Εθνική με τον Αθηναϊκό. Πολύ μεγάλα ονόματα στην επιθετική γραμμή της ομάδας γι’ αυτή τη δεκαετία και οι Χρήστος Παναγιωτίδης (από Νάουσα), Μάκης Μπεκιάρης (από Κόρινθο), Παναγιώτης Καρατζάς (από Εθνικό), αλλά και γηγενείς, Βαγγέλης Αναγνωστάκης, Κώστας Μερδίτης (Ερέτρια) και Αποστόλης Τζωρτζής (Αλιβέρι).

Βέβαια ας μη σπεύσουν να μας διορθώσουν κάποιοι για τις ‘τοποθετήσεις’ των παραπάνω ποδοσφαιριστών, αφού ένα μεγάλο μέρος αυτών είχαν την ικανότητα να αγωνίζονται σε δύο-τρεις ή και περισσότερες θέσεις της βασικής ενδεκάδας,

Στους προπονητές και σε αυτή τη φάση του βιβλίου γίνεται ονομαστική αναφορά, όπως παρακολουθούμε και ταυτόχρονα χρονολογική ένταξη της θητείας τους και των υπηρεσιών τους προς τον σύλλογο. Φυσικά στην ενότητα ‘προπονητές’ θα προχωρήσουμε όπου είναι δυνατόν και υπάρχουν αξιόπιστες μαρτυρίες και επιστρατεύοντας και την προσωπική μας εμπειρία, σε ποιοτική ανάλυση της όλης παρουσίας και προσφοράς τους.

Πέντε ποδοσφαιριστές και ένας παράγοντας έρχονται στη συνέχεια να δικαιολογήσουν τον ‘τίτλο’ της ενότητας. Τα κυριότερα αποσπάσματα των συζητήσεων που είχαμε μαζί τους και που ‘ρίχνουν φως’ σε πολλές αδιερεύνητες πτυχές της δραστηριότητας του συλλόγου, γι’ αυτήν την περίοδο που αποτελούν ‘εξ ιδίων’ αξιόπιστες μαρτυρίες, παρουσιάζουμε για τη συνέχεια.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σαν Σήμερα (14/4/2013): Όλυμπος Γυμνού-Κύμη 0-2

eviasports

Αβαντίδες: Απέκτησαν την Κ. Λάππα

Κώστας Λαγός

ΤΖΟΥΝΙΟΡ ΕΠΣΕ: Αλλαγή σε αγώνα πρωταθλήματος

Κώστας Λαγός
-->