EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ: Συγκινητικός έως συγκλονιστικός για τη νέα ‘Χαλκίδα’

Γεννήθηκε στα 1970 στη Λάμαρη του Δήμου Διρφύων, ήρθε όμως σε νεαρή ηλικία και πρόκοψε στην πόλη της Χαλκίδας, μέσα βέβαια από σκληρή δουλειά! Ανθεκτική πάστα ανθρώπων. Διαολεμένη ράτσα..! Και μαχητές! Οι πρόγονοι τους λέγεται και γράφεται, ήρθαν απ’ την Ήπειρο και τα μέρη του Σουλίου κυνηγημένοι απ’ τ’ ασκέρια του Αλή Πασά!

Ένας αγνός αλλά φλογερός φίλαθλος του ΑΟ Χαλκίς ήταν πάντα ο Γιώργος Μπούρικας και τίποτε περισσότερο… όπως ο ίδιος δηλώνει…

‘Πρώτα η ομάδα της Χαλκίδας…’ θα τονίσει σε ιδιαίτερη συνομιλία μας, ο Γιώργος Μπούρικας… και ύστερα η οικογένεια, το σχολείο, η δουλειά. Ήταν η μόνιμη αιτία για γκρίνιες και εντάσεις στο σπίτι…

Εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο ΑΟ Χαλκίς έχει εξαιρετική ομάδα, με προπονητές στον πάγκο, τον Χρήστο Παπασπύρο και λίγο αργότερα τον Γιάννη Ματζουράκη και παίκτες αξιόλογους, όπως ο Σταύρος Μαστραντωνάς, ο Γιώργος Λάμπρου, ο Θανάσης Καλαβρής, ο Αποστόλης Βρύνιος και ο Χρήστος Παναγιωτίδης.

Ο Γιώργος Μπούρικας γοητευμένος και συνεπαρμένος απ’ την άυρα που εκπέμπει το ταλέντο των ποδοσφαιριστών και η αγωνιστική δυναμική των ‘Νερατζούρι του Ευβοϊκού’ ακολουθεί την ομάδα ακόμη και στις έδρες των αντιπάλων της.

Μάρτιος 2019: Ο ΑΟ Χαλκίς βραβεύει τον Γιώργο Μπούρικα για την προσφορά του στον σύλλογο, σε μια πολύ δύσκολη καμπή της ιστορίας του

Όταν ο ΑΟ Χαλκίς το 2004, βρέθηκε ν’ αντιμετωπίζει υπαρξιακό δίλημμα, ο Γιώργος Μπούρικας βρέθηκε στο πλευρό του, διακόπτοντας τον ‘επιθανάτιο ρόγχο του’. Θεώρησε χρέος του, να σπεύσει σε ανταπόδοση, για τις τόσες χαρές αλλά και πίκρες που του είχε προσφέρει και που τώρα δοκιμαζόταν και που κινδύνευε να διακοπεί ξαφνικά η συνέχιση αυτής της ένδοξης ιστορίας, στο βάθος της δεκαετίας.

Δεν υπήρξε δυνατό όνομα στον χώρο των ποδοσφαιρικών παραγόντων. Άνθρωπος χαμηλών τόνων και ήπιου προφίλ διοικητικού παράγοντα. Μετριοπαθής γενικά αλλά μεθοδικός, οργανωτικός και αποτελεσματικός. Κατάφερε με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του, να συσπειρώσει μια ομάδα ανθρώπων που δούλεψαν και δουλεύουν διαρκώς για την πρόοδο του συλλόγου.

Ελάχιστοι άνθρωποι σήμερα με την ιδιότητα του ποδοσφαιρικού παράγοντα, έρχονται να συνδράμουν, να περισώσουν, να επιχειρήσουν την ‘αναστήλωση’ του ιστορικού ποδοσφαιρικού συλλόγου του ΑΟ Χαλκίς.

Μοναχικός οδοιπόρος ο Γιώργος Μπούρικας τον πρώτο καιρό, αλλά με πάθος και όραμα για την ομάδα, επιχειρεί ένα ‘άνοιγμα’ στους ‘ευαίσθητους’ ποδοσφαιρικούς κύκλους, ‘γυρνώντας την πλάτη’ στους χλευασμούς και ‘κλείνοντας τ’ αυτιά’ στις ‘νεκρολογίες και καταφέρνει να βρει συμπαραστάτες.

Οι επιχειρηματίες Δημήτρης Σιώκος και Δημήτρης Πίγκος, είναι απ’ τους πρώτους που ανταποκρίνονται. Την δεύτερη περίοδο 2005-06 έρχονται σημαντικές βοήθειες απ’ τις επιχειρήσεις ΚΤΕΟ του Μιχάλη Θαλάσση και κυρίως απ’ τον όμιλο ‘ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ’. Στη συγκρότηση της ομάδας οι παλιοί ποδοσφαιριστές Αντώνης Μπέτσας, Νεκτάριος Φαράντος και Βαγγέλης Μπασινάς, αναλαμβάνουν ‘ιερή αποστολή’.

‘Κυριολεκτικά…’, θα τονίσει ο Γιώργος Μπούρικας, που είναι όλο αυτόν τον καιρό, αυτήν την πρώτη κρίσιμη περίοδο, πίσω από επιχειρηματίες, αλλά και τους παλιούς ποδοσφαιριστές, ‘… ακροβολισθούμε σε κάθε γειτονιά της Χαλκίδας και θα μαζέψουμε παιδάκια που κλωτσούν στις αλάνες, θα τα φέρουμε στην ομάδα και θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να τα μετατρέψουμε σε μαχητές των γηπέδων. Τα δύο πρώτα χρόνια δεν ήταν αποδοτικά για μας. Ύστερα το 2007-08 με προπονητή τον Γιάννη Μουτσανά, πήραμε την κατηγορία’.

Ο Γιώργος Μπούρικας δεν τρέφει αυταπάτες. Ο Δήμος και η Πολιτεία δείχνουν αποστασιοποιημένοι. Πιστεύει ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία, το μεγάλο κεφάλαιο της πόλης έχει ‘καρδιά’ και η καρδιά έχει συναίσθημα.

Ο ΑΟ Χαλκίς χρειάζεται την ηθική και βεβαίως τη φυσική παρουσία του Γιώργου Μπούρικα, που επάξια σ’ αυτό το βιβλίο, χάρις στον συγκινητικό έως συγκλονιστικό του αγώνα, κερδίζει μία θέση στη νεότερη ιστορία του Χαλκιδέικου ποδοσφαίρου.

Είναι και αυτός ένας απ’ τους τελευταίους ρομαντικούς, για ν’ αποκτήσει πάλι το ποδόσφαιρο συναισθηματική υπόσταση και για την πόλη μας, επενδύοντας στη νέα γενιά φιλάθλων.

Πηγή: Η ΜΝΗΜΗ ΔΑΚΡΥΖΕΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΑΙΔΩΝ ΕΠΣΕ: Αλλαγές σε αγώνες πρωταθλήματος

Κώστας Λαγός

Σαν Σήμερα (12/5/2019): Δροσιά-Αρτάκη 0-2 (video)

Κώστας Λαγός

ΑΕ Ληλαντίου: Δελτίο τύπου για αγώνες με Δύστο & Νεάπολη

Κώστας Λαγός
-->