EVIASPORTS.GR Α' ΕΠΣΕ Β΄ ΕΠΣΕ Γ' ΕΠΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΕΠΣΕ: Η δευτερολογία του Γιάννη Ρέτσα στην ετήσια ΓΣ

Τα κυριότερα μέρη της δευτερολογίας του προέδρου της ΕΠΣΕ Γιάννη Ρέτσα, στην οποία απάντησε σε τοποθετήσεις και ερωτήσεις παραγόντων που προηγήθηκαν ή έγιναν κατά τη διάρκεια της.

Για την τοποθέτηση του Μπάμπη Κουσκούτη: ‘Η βαθμολογία βάσει των οδηγιών της ΕΠΟ επικυρώθηκαν όπως είχαν διαμορφωθεί τη στιγμή της διακοπής, που σημαίνει αν μια ομάδα ήταν στην πέμπτη θέση, τερμάτισε πέμπτη. Σε πρωτάθλημα δύο ομίλων, μεταξύ των δύο πέμπτων, ένατος και δέκατος στη βαθμολογική κατάταξη, ένατος είναι αυτός που έχει τους περισσότερους βαθμούς, βάσει του άρθρου 20 του ΚΑΠ. Αυτό λέει ο ΚΑΠ και με βάση την οδηγία της ΕΠΟ, έτσι λειτουργήσαμε. Εάν έχουμε κάνει κάποιο λάθος θα το δει και η ΕΠΟ, το νομικό της τμήμα, αλλά και εμείς θα το διορθώσουμε.

Όσον αφορά τους ομίλους και τις ομάδες που υποβιβάζονται, θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Υπήρχε μια προκήρυξη η οποία είχε κατατεθεί στην ΕΠΟ, όπως ανέφερα. Μετά τη διακοπή των πρωταθλημάτων, το συμβούλιο μας προχώρησε σε συμπληρωματική-τροποποιητική προκήρυξη, βάσει της οποίας μπορούσε να κάνει αλλαγές στην αρχική προκήρυξη, οι οποίες απαιτούσαν πλειοψηφία τριών τετάρτων (3/4). Το συμβούλιο ενέκρινε απ’ όλες τις περιπτώσεις, δηλαδή ανόδου στην α’ και υποβιβασμού απ’ την α’, υποβιβασμού απ’ τη β’ και ανόδου απ’ τη γ’, μόνο την περίπτωση να σωθούν -ομόφωνα- όλες οι υπόλοιπες ομάδες εκτός των ουραγών των δύο ομίλων. Και το αποφάσισε ομόφωνα, για δύο λόγους. Ο ένας ότι έκρινε άδικο να υποβιβάσει ομάδες που βρίσκονταν σε απόσταση 4-5 βαθμών και ο δεύτερος ότι θεώρησε το συμβούλιο ότι με 32 ομάδες στη β’ κατηγορία μπορεί να υπάρξει η πιθανότητα των τριών ομίλων. Δικαίωμα συμμετοχής στη β’ κατηγορία αυτή τη στιγμή έχουν 32 ομάδες.

Είναι απόφαση του συμβουλίου αλλά και πρόταση της γενικής συνέλευσης να αποφασίσει αν θα έχουμε δύο ομίλους των 16 (ή λιγότερων αν δεν δηλώσουν κάποιες συμμετοχή) ή αν θα έχουμε τρεις ομίλους. Εμείς το έχουμε αφήσει ανοιχτό στη συμπληρωματική προκήρυξη, που έχει αναρτηθεί στο σάιτ της ΕΠΣΕ. Περιμένουμε προτάσεις για τη β’ κατηγορία. Είμαι βέβαιος ότι πέρσι έγινε ένα πάρα πολύ ωραίο πρωτάθλημα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, άσχετα που δεν ολοκληρώθηκε και άσχετα ότι ήταν πολύ δαπανηρό, με την έννοια ότι είχε 30 αγωνιστικές, έγινε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και στην κορυφή και στην ουρά και πρέπει να το παραδεχτούμε. Πιστεύω ότι αν πηγαίναμε στη λύση των 14 ομάδων θα βλέπαμε ακόμη καλύτερο πρωτάθλημα. Για τη μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο 2021-22, όπου τώρα έχουμε ετοιμάσει τις προκηρύξεις’.

Μπ. Κουσκούτης: ‘Θέλουμε αναβάθμιση των πρωταθλημάτων’

Για την τοποθέτηση του Γιάννη Τζαφέρου: ‘Έχουν εκφραστεί και τα σωματεία και τα μέλη του συμβουλίου, σ’ ότι αφορά τις προτάσεις για να χωριστούν τα πρωταθλήματα σε δύο κατηγορίες και να καταργηθεί η τρίτη. Δεν μπορούν κατά την άποψη μας οι κορυφαίες ομάδες της β’ κατηγορίας να παίζουν με τις τελευταίες της γ’ κατηγορίας. Η ψαλίδα μεγαλώνει πάρα πολύ και χάνει το ενδιαφέρον του το πρωτάθλημα. Είμαστε όμως στη σκέψη της πρότασης του κ. Κουσκούτη, την οποία και εμείς έχουμε μελετήσει σαν συμβούλιο. Θεωρούμε δηλαδή επειδή υπάρχει η α’ κατηγορία που είναι ο καθρέφτης του ποδοσφαίρου μας, υπάρχει η β’ και η γ’ κατηγορία.

Θα μπορούσε να υπάρξει μια ‘μεσοβέζικη’ λύση: να υπάρξει η α’ κατηγορία ως Α1, η Α2 όπου θα είναι οι κορυφαίες ομάδες της β’ κατηγορίας και τότε ναι, κάτω απ’ τη μέση της β’ και όλη τη γ’, να τις βάλουμε σε μια κατηγορία. Σε αυτή την περίπτωση δημιουργούμε έναν όμιλο Α2, 14 ομάδων, ίσως και 12, όπου θα είναι το μεταβατικό στάδιο για να μπορέσει μια ομάδα να παίξει από τη β’-γ’ ενωμένη στην α’. Αυτό όμως δεν μπορούσε να υλοποιηθεί τη χρονιά που ολοκληρώθηκε ή μάλλον διεκόπη και δεν μπορεί να υλοποιηθεί στην επόμενη αγωνιστική περίοδο 2020-21. Μπορεί να γίνει το 2021-22, αλλά πρέπει να προβλεφθεί από τώρα. Θα μπορεί δηλαδή από τους δύο ή τρεις ομίλους της β’ κατηγορίας να ανέβουν οι πρωταθλητές και οι ομάδες που θα καταλάβουν για παράδειγμα της επόμενες πέντε θέσεις, μαζί με τις ομάδες που θα υποβιβαστούν απ’ την α’, να δημιουργήσουν τη νέα Α2. Αυτό όμως, ξαναλέω, θα πρέπει να προβλεφθεί από τώρα και συμπεριληφθεί στην καινούργια προκήρυξη. Και περιμένουμε τις δίκες τοποθετήσεις και προτάσεις σ’ αυτό.

Σ’ ότι αφορά την πανδημία, είναι απρόβλεπτη. Ευχή μας είναι να μπορέσουμε να παίξουμε ποδόσφαιρο και να μην έχουμε πάλι προβλήματα. Αν συμβεί αυτό, λύνονται αρκετά απ’ τα θέματα που έχουμε θέσει εδώ.

Για τα ευέλικτα πρωταθλήματα, πλέι οφ δεν μπορείς να κάνεις επειδή τελείωσες νωρίς. Για να κάνεις πρέπει να το προβλέψεις απ’ την αρχή. Εμείς έχουμε πλάνο και σ’ αυτήν την περίπτωση. Δηλαδή στην περίπτωση που πάμε και δεχτούν τα σωματεία σε τρεις ομίλους και πάμε σε 18-20 αγωνιστικές, έχουμε σκεφτεί αγώνες κατάταξης, ώστε να παίξουν οι ομάδες τουλάχιστον έξι αγωνιστικές ακόμα’.

Γ. Τζαφέρος: ‘Το θέμα είναι αν θα σώσουμε το ποδόσφαιρο της Εύβοιας’

Για τη νέα αγωνιστική περίοδο: ‘Η νέα αγωνιστική περίοδος ξεκινά στις 1/9. Το πλάνο μας είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη να ξεκινήσει το κύπελλο, το δεύτερο να ξεκινήσει η α’ κατηγορία και το τρίτο να ξεκινήσει η β’, ανάλογα και τη μορφή που θα έχει. Αν έχει τον ίδιο αριθμό ομάδων, θα ξεκινήσουν μαζί. Αν έχει λιγότερες αγωνιστικές μπορεί να ξεκινήσει μια εβδομάδα μετά. Στόχος όμως είναι επειδή έχουμε μείνει πίσω, να ξεκινήσει νωρίτερα απ’ τις άλλες χρονιές’.

Για την οικονομική ενίσχυση των σωματείων απ’ την ΕΠΣΕ: ‘Το οικονομικό πρόβλημα είναι τεράστιο. Υπήρχε λόγω της κρίσης που υπάρχει τα τελευταία 10 χρόνια, γίνεται εντονότερο τώρα λόγω της κρίσης με την πανδημία. Εμείς έχουμε ζητήσει ενισχύσεις από παντού και θα το κάνουμε τόσο ως Ένωση, όσο και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Διαιτητών, να ενισχύσουμε τα σωματεία. Με ένα πρόχειρο πλάνο που έχουμε κάνει, γύρω στα 10-15 χιλιάδες ευρώ από τα έσοδα της Ένωσης, που ομολογουμένως το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται απ’ τη συμμετοχή των σωματείων, μπορούμε να τα διαθέσουμε στα σωματεία. Με δίκαιο τρόπο, κατά τέτοιο τρόπο που να ενισχύουμε τα σωματεία που το έχουν περισσότερο ανάγκη, χωρίς να θέλουμε να βοηθήσουμε περισσότερο τον ένα ή τον άλλο, με διαφάνεια. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή, παρότι όπως εξήγησα η Ένωση έχει έρθει σε ένα πολύ καλύτερο επίπεδο οικονομικά, αλλά που βεβαίως η εξέλιξη της πανδημίας πλήττει και την Ένωση’.

Για την τοποθέτηση του Αλέξανδρου Ζήση: ‘Τιμωρία διαιτητών δεν ανακοινώνεται, αλλά υπάρχει. Κάποιος διαιτητής ο οποίος δεν πάει καλά, παίζει αγώνες χαμηλότερων κατηγοριών ή μπορεί να μείνει ένα διάστημα εκτός αγώνων, μέχρι να βρει τη φόρμα του. Είναι όπως ο ποδοσφαιριστής. Νομίζω ότι απλά κάποιοι περιμένουν να δουν την ποινή. Ποινή δεν υπάρχει στους διαιτητές, τουλάχιστον που να ανακοινώνεται και που να λέμε ότι ισχύει ή φαίνεται. Οποιοδήποτε παράπονο υπάρχει απ’ τα σωματεία, η Επιτροπή Διαιτησίας είναι ανοιχτή και η Ένωση βεβαίως. Μπορούν και εκφράζουν τα παράπονα τους τα σωματεία και ανάλογα γίνεται. Όταν με έναν διαιτητή έχει δημιουργηθεί ένα θέμα με ένα σωματείο, νομίζω ότι και τον διαιτητή προστατεύεις όταν δεν τον ορίζεις και το σωματείο’.

Αλ. Ζήσης: ‘Δύσκολο για πολλά σωματεία να συμμετέχουν’

Για όσους υποστηρίζουν ότι ήταν η ειλημμένες οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση: ‘Πριν το συμβούλιο της 1ης Ιουνίου που ανακοινώθηκε η απόφαση, είχε πραγματοποιηθεί ένα άλλο συμβούλιο, στις 17 Μαΐου νομίζω, όπου όλοι οι σύμβουλοι τοποθετήθηκαν στο θέμα της αναδιάρθρωσης. Πως να περάσει ένα θέμα αναδιάρθρωσης για την α’ κατηγορία όταν οι έξι από τους δέκα συμβούλους, που ψήφισαν (γιατί το ένα μέλος είπε ότι θα ψηφίσει στο επόμενο συμβούλιο), είπαν για 16 ομάδες; Το ίδιο συνέβη και στις άλλες περιπτώσεις. Το μόνο που ομόφωνα το συμβούλιο αποφάσισε ήτανε η αναδιάρθρωση στην ‘ουρά’ της β’ κατηγορίας και με τον υποβιβασμό δύο μόνο ομάδων αντί για έξι. Δεν μπορούσαμε σε ένα πρωτάθλημα που διεκόπη να τους ευχαριστήσουμε όλους’.

Για την τοποθέτηση του Νίκου Ζαλάβρα: ‘Η ΕΠΟ έχει σταματήσει να χρηματοδοτεί τα σωματεία ή τουλάχιστον αν χρηματοδοτεί, χρηματοδοτεί επιλεκτικά. Τώρα έχει ξεκινήσει η ΓΓΑ μήπως χρηματοδοτήσει. Πιστεύω ότι θα γίνει. Εμείς έχουμε κάνει τεράστιο αγώνα, πέρσι για την Αρτάκη, όχι απ’ την αρχή είναι η αλήθεια, αλλά από κάποια στιγμή και μετά και το ίδιο θα κάνουμε φέτος και για την Αρτάκη και για τα Ψαχνά, γιατί είναι σωματεία μας και θέλουμε να παραμείνουν στην κατηγορία και έτσι όπως έχω πει και άλλες φορές, θέλουμε κάποια στιγμή η Εύβοια να έχει αν γίνεται και 4-5 ομάδες στις εθνικές κατηγορίες. Πιέζουμε αυτή τη στιγμή στην περίπτωση που χρειαστεί μία ομάδα δικιά μας να παίξει στη Ρόδο, στη Μυτιλήνη ή στη Σαντορίνη, να χρηματοδοτηθεί. Δεν μπορείς να τη στέλνεις χωρίς γεωγραφικά κριτήρια να παίξει ποδόσφαιρο στη Ρόδο και να της λες ‘πλήρωσε πέντε χιλιάρικα το ταξίδι’. Φανταστείτε ότι ούτε αυτό ακόμα καλύπτεται. Πόσο μάλλον για να μιλάμε να ενισχύσει δίκαια τα ερασιτεχνικά σωματεία. Δεν υπάρχει. Γίνεται προσπάθεια μέσω της ΓΓΑ. Και σε σχέση με το μητρώο αθλητικών σωματείων, μπορούμε να βοηθήσουμε σε δυσκολίες που υπάρχουν, το ‘χουμε τονίσει. Τα κορίτσια στην Ένωση είναι στη διάθεση σας, μπορούν να το κάνουν ακόμη περισσότερο. Ο κ. Πίσχινας έχει πάει στην Περιφέρεια και έχει πιέσει για να ξεπεράσουμε αυτό τον σκόπελο, που πραγματικά υπάρχουν προβλήματα και γενικά στον βαθμό που μπορούμε να βοηθήσουμε, θα βοηθήσουμε. Μάθαμε σήμερα ότι θα δοθεί παράταση για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Άρα υπάρχει χρόνος’.

Ν. Ζαλάβρας: ‘Ν’ αγκαλιάζει ο ένας τον άλλο, για να κάνουμε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δυνατό’

Για την τοποθέτηση του Κώστα Τζίμα: ‘Όπως είπα και στον κ. Κουσκούτη, η βαθμολογία βγήκε με βάση το άρθρο 20 του ΚΑΠ. Για το γήπεδο της Κανήθου, στην επικοινωνία που είχαμε με τη Δήμαρχο Χαλκιδέων, είπε ότι μετά την ολοκλήρωση του γηπέδου Βούρκου, ξεκινάει η διαδικασία για το γήπεδο ‘Μουστάκα-Τζιώτη’ και στον ‘Φιλόδημο’ θα μπει και το γήπεδο Κανήθου. Δεν μας έθεσε χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση του έργου, αλλά απ’ τη στιγμή που δρομολογείται νομίζω ότι είναι σε θετική κατεύθυνση’.

Κ. Τζήμας: ‘Η Κάνηθος έχει μόνο μια ομάδα & προσπαθούμε να την αναβαθμίσουμε’

Για τους προπονητές (έπειτα από σχετική τοποθέτηση του ποδοσφαιριστή της Δόξας Προκοπίου Γιάννη Κουτσουφλάκη): ‘Εμείς επειδή υπαγόμαστε στην ΕΠΟ, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες της ΕΠΟ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Προπονητών. Το θέμα των πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και μας έχει απασχολήσει πάρα πολλές φορές. Λύση δεν έχει βρεθεί. Εμείς πρέπει να τηρήσουμε τους κανονισμούς. Στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ θα θέσουμε το θέμα των προπονητών, μιλήσαμε γι’ αυτό και με τον κ. Τοκπασίδη. Θα το θέσουμε για να δούμε πως μπορεί να βρεθεί μια λύση γι’ αυτό το πράγμα, γιατί μας ταλαιπωρεί και ταλαιπωρεί και τα σωματεία, ταλαιπωρεί και τους ανθρώπους που έχουν τελειώσει τα ΤΕΦΑΑ. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο όμως’.

Photo album απ’ τη ΓΣ της ΕΠΣΕ

Γ. Ρέτσας: ‘Η ποιοτική αναβάθμιση του ποδοσφαίρου θα είναι στις προτεραιότητες μας’

Γ. Ρέτσας: Ανακοίνωση για την ετήσια γενική συνέλευση

ΕΠΣΕ: Γενική συνέλευση με μεγάλη συμμετοχή & ενδιαφέρον!

ΕΠΣΕ: Δελτίο τύπου για την ετήσια γενική συνέλευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αν. Αυλωνίτης: ‘Θα έχουμε αναθεώρηση σκέψεων σε πολλούς τομείς’

Κώστας Λαγός

Αρτάκη: Φιλικό με Τριγλία & απονομή κυπέλλου πρωταθλητή

Κώστας Λαγός

Α’ ΕΠΣΕ: Λήλας Βασιλικού-Καλοχώρι/Παντείχι 2-2

Κώστας Λαγός
-->