EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

‘Η ΜΝΗΜΗ ΔΑΚΡΥΖΕΙ’: Α.Ο. ‘ΚΑΝΗΘΟΣ’ – 1973 (Απ’ την ποδοσφαιρική ‘φιλαρχία’ του ’80 στην διοικητική ‘φυλαρχία’ του 2000)

Μια ευτυχής συγκυρία για το τοπικό ποδόσφαιρο, υπήρξε η ίδρυση του Α.Ο. ‘Κάνηθος’ στα 1973. Μια ομάδα που άφησε ζωηρό το αποτύπωμα της και βελτίωσε το ανταγωνιστικό επίπεδο του τοπικού πρωταθλήματος εκεί κυρίως στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, που βρίσκει ισχυρή επίσης την Προποντίδα, μια και ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει ‘ρότα’.

Κορυφαίο ιδρυτικό μέλος και κύριος εμπνευστής αυτής της ποδοσφαιρικής πρωτοβουλίας, θεωρείται ο Κώστας Ταυλαρίδης, που υπήρξε και ο πρώτος ‘ιστορικός’ πρόεδρος. Απ’ τους πρώτους, που στήριξαν αυτήν την πρωτοβουλία, ο Μπάμπης Καρλής, ο Γιώργος Θεοχάρης, ο Γιάννης Καστάνης, ο νεαρός τότε φοιτητής της Νομικής Γιώργος Τσαπρούνης και ο παπά-Νεκτάριος, ο αδερφός του Λευτέρη Τζούβαλη, άνθρωπος της εκκλησίας αλλά με διευρυμένο πνευματικό επίπεδο αλλά με διευρυμένο πνευματικό επίπεδο. Συμφωνήσαν και προχώρησαν με στόχο τη δημιουργία ενός σωματείου αθλοπαιδιών.

1973-Α.Ο. ‘Κάνηθος’. ‘΄Λαός και Εκκλησία’ παρόντες στη νέα αθλητική πραγματικότητα.

Οι πρώτες συγκεντρώσεις στο ‘καφενείο του Γιάννη Γιαννακού’ και στο ‘ζαχαροπλαστείο του Άγγελου Κουτσαύτη’. Πλήθος μεγάλο σε αριθμό. Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στο κλίμα ενθουσιασμού που επικρατούσε.

Ο Κώστας Ταυλαρίδης ήταν ένας παθιασμένος παράγοντας, ιδιαίτερα επίμονος και διεισδυτικός. Οδήγησε την ομάδα την επόμενη χρονιά (’74) στην Γ’ τοπική και ένα χρόνο αργότερα στη Β’ τοπική. Μέσα από μια ‘αναδιάρθρωση’ κατάφερε να ‘σπρώξει’ τη ομάδα μέχρι το μεγάλο τοπικό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετείχε αρχικά για μια δεκαετία απ’ το ’78-’79 έως το ’89-’90 και ύστερα την περίοδο ’90-’91, σα δεύτερη να πάρει μέρος και στο ‘Περιφερειακό’ το λεγόμενο ‘Εθνικό Ερασιτεχνικό’.

Στη δεκαετία του ’80, στον ‘προεδρικό θώκο’, συναντάμε τον Γιάννη Γιαννακό, τον Γιώργο Τσαπρούνη και τον Κώστα Παζαρίδη.

Την περίοδο ’90-’91 ο Α.Ο. ‘Κάνηθος’ θα συναντήσει σπουδαίες ομάδες σ’ αυτό το πρωτάθλημα που κατοικοεδρεύουν σε πολυάνθρωπες πρωτεύουσες Νομών, όπως ο Α.Ο. ‘Πάτρας’, ο Α.Ο. ‘Θηβών’, ο Φωκικός και άλλες.

Ικανοποιητική κρίνεται η πορεία μέχρι τα μέσα της περιόδου και με προπονητή τον Τάσο Ματσούκα. Ακολούθησε η παραίτηση και ήρθε η σειρά του Θόδωρου Κουμπιά να συνεχίσει το έργο του. Το κλίμα άλλαξε προς το καλύτερο. Η ομάδα κάλυψε σημαντικό βαθμολογικό έδαφος μέσα από εξαιρετικές εμφανίσεις και μόλις την ύστατη στιγμή απώλεσε την κατηγορία, επιστρέφοντας στο τοπικό.

Αναλαμβάνει ο Σταμάτης Λινάρδος, ο οποίος με μεγάλη προσπάθεια διατηρεί την ομάδα στην Α’ τοπική μέχρι το 1998. Υποχωρεί στη Β’ τοπική απ’ την περίοδο ’98-’99 και απ’ το 2007 ‘κατακρημνίζεται’ στη Γ’ τοπική. Βοήθεια δεν υπάρχει από πουθενά όμως ο Σταμάτης Λινάρδος, επιδεικνύει πείσμα, επιμονή και αξιοζήλευτη αντοχή και συνεχίζει.

Υπήρχαν ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, όμως όπως ακούγεται όλοι ζητούν την πλήρη αποστασιοποίηση του σημερινού προέδρου, απ’ τα ποδοσφαιρικά πράγματα της περιοχής και κάτω απ’ αυτό το καθεστώς της αμφισβήτησης και απαξίωσης ο Α.Ο. ‘Κάνηθος’, έχει περιέλθει σε μια κατάσταση ανυποληψίας έως ανυπαρξίας, παρά την ιστορικότητα και την αξιοπιστία του ‘κρυμμένου’ έμψυχου δυναμικού του, σε διοικητικό και αγωνιστικό επίπεδο.

Η πλειονότητα των ποδοσφαιριστών στην εναρκτήρια αγωνιστική περίοδο ’74-’75 για τον Α.Ο. ‘Κάνηθος’ δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή. Άλλωστε επωμίσθηκαν τον άχαρο ρόλο να καταστήσουν τον σύλλογο αναγνωρίσιμο.

Μερικοί απ’ αυτούς τους ποδοσφαιριστές της πρώτης Κανηθιώτικης γενιάς: Νίκος Τζανέτος, Παναγιώτης Ζουλάμης, Στέλιος Τσεκούρας, Μπάμπης Θάνος, Γιώργος Καλτσάς, Μιχάλης Κανδήλας, Πάρις Ανέστης, Γιώργος Λάμπρου, Φίλιππος Σχινάς, Γιάννης Δέδες και άλλοι.

1981-Η ομάδα της Κανήθου στο ξεκίνημα της δεκαετίας.

Η εξαιρετική ομάδα με πλήθος ‘αστεριών’ εμφανίζεται μετά το ’80: Βασίλης Τσώκος, Ανδρέας Βάθης, Μίμης Μεταξάς, Αντώνης Σολογιάννης, Τριαντάφυλλος Κολλάρος, Αργύρης Παζαρίδης, Άκης Καμπιώτης, Ηλίας Ψαθάς, Νίκος Γαλιγιάννης, Κώστας Ανέστης, Γιώργος Φράγκος, Παναγιώτης Δούκας, Βλάσσης Ταυλαρίδης, Γιάννης Πολίτης, οι δυο τελευταίοι με ‘προϋπηρεσία’ στον Α.Ο. ‘Χαλκίς’, οι νεότεροι Δημήτρης Γιαννουζάς και Γιώργος Κούκουρας και οι μεταγραφέντες μετά το ’86 αδερφοί Αναγνωστάκη, ο Βασίλης Στρατής, ο Δημήτρης Σπέης και μετά το ’90 ο Παναγιώτης Σκόνδρας και ο Γιώργος Καντζάς που ‘επιστρατεύεται’ εκεί στα τέλη του ’80 με την αποχώρηση του εξαιρετικού αλλά επιρρεπή σε τραυματισμούς (ευπάθεια στην ωμοπλάτη) Βασίλη Τσώκου. Την ίδια σχεδόν περίοδο και ο Κώστας Μόνος κάτω απ’ τα γκολ-ποστ του Α.Ο. ‘Κάνηθος’.

Είναι μια ομάδα που κατακλύζεται από ταλέντο, μεγάλες δυνατότητες αλλά και αλαζονεία, δημοφιλία και ατομικισμό των μελών του ποδοσφαιρικού τμήματος, που αδυνατούν να πειθαρχήσουν στη λογική του συλλογικού συμφέροντος. Η ομάδα ‘βυθίζεται’ σε μια άναρχη κατάσταση που αποκαλύπτεται στους αγωνιστικούς χώρους.

Πρώτος προπονητής το ’74 ο Λάμπρος Σταματούκος και στη συνέχεια ο Γιάννης Καστάνης, που κατά περιόδους διετέλεσε και ποδοσφαιρικός παράγοντας.

Τη δεκαετία του ’80 πέρασαν απ’ την ομάδα ο Δημήτρης Τσακάλης, ο Γιάννης Μπρατσιώτης και ο Δαυίδ Ρήγος. Τα πρώτα χρόνια του ’90 ο Τάσος Ματσούκας και ο Θόδωρος Κουμπιάς. Ύστερα ο Βλάσσης Ταυλαρίδης μετά το ’95 που έμεινε για πολλές αγωνιστικές περιόδους και έκανε σπουδαία δουλειά, ανανεώνοντας σε σημαντικό βαθμό το έμψυχο δυναμικό της ομάδος.

Μετά το 2000 δεν υπάρχει προγραμματισμός. Παλιοί ποδοσφαιριστές προπονούν την ομάδα και ένας απ’ αυτούς ο τερματοφύλακας Κώστας Μόνος, δίνει σημαντικές βοήθειες σ’ αυτόν τον τομέα.

Το Κανηθιώτικο ποδόσφαιρο σε βαθιά ύπνωση!

Ο Κάνηθος κατά την Μυθολογία υπήρξε βασιλεύς-γενάρχης των Χαλκιδέων, συμμετείχε στην Αργοναυτική εκστρατεία για την Κολχίδα και το χρυσόμαλλο δέρας και πέθανε επιστρέφοντας στη Λιβύη. Ο πρίγκιπας Κάνηθος ο β’, γιος του Βασιλιά με το ίδιο όνομα ήταν αυτός απ’ τον οποία πήρε την ονομασία της η περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Photo album απ’ το Ερμήλιος-Απόλλων Παραλίας

Κώστας Λαγός

Γ’ ΕΠΣΕ (Γ’ ΟΜΙΛΟΣ): Αιγέας Πετριών-Κύμη 0-1

Κώστας Λαγός

DERNEKI (ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ): Bayern-Siroc 3-2 (photos)

Κώστας Λαγός