EVIASPORTS ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

ΔΟΑΠΠΕΧ: Επαναλειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για αθλητές, διαιτητές & υποψηφίους πανελλαδικών

Ανακοίνωση του ΔΟΑΠΠΕΧ για την επαναλειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για αθλητές άνω των 13 ετών, διαιτητές και υποψηφίους πανελληνίων εξετάσεων.

Αναλυτικά:

‘Επαναλειτουργούν,  κατόπιν  της  ανακοίνωσης  της  Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 1868/17-5-2020), σταδιακά όλα τα Δημοτικά κλειστά γυμναστήρια, το στάδιο της Χαλκίδας και τα γήπεδα ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα .  Σημειώνουμε ότι σε όλα τα γήπεδα ποδοσφαίρου με φυσικό χλοοτάπητα στα πλαίσια της συντήρησης έχει γίνει επισπορά και  μέχρι το 1o δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, δεν είναι δυνατή η χρήση τους.

Δικαίωμα χρήσης έχουν οι αθλητές των σωματείων άνω των 13 ετών ( γεννηθέντες έως 31.12.2007), οι διαιτητές και οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων για τα ΣΕΦΑΑ και στρατιωτικές σχολές .

Η άθληση θα είναι ατομική ,  η χρήση θα γίνει αποκλειστικά και μόνον για την κάλυψη αναγκών προπόνησης (μόνο με ατομικές προπονήσεις, χωρίς επαφές ή ομαδική άσκηση)

Ο ΔΟΑΠΠΕΧ έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των συνθηκών υγιεινής, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση και τις οδηγίες της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. περί ασφαλούς άσκησης σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους.

Οι σχετικές οδηγίες ασφαλούς άσκησης στις αθλητικές εγκαταστάσεις τις παραθέτουμε παρακάτω στο παρόν δελτίο τύπου, καθώς επίσης υπάρχουν αναρτημένες στο ειδικό πεδίο ενημέρωσης, με τίτλο: «Αθλητισμός & COVID19», στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://gga.gov.gr/images/odigies_asfalous_askisis.pdf

Η  λειτουργία  όλων των Αθλητικών εγκαταστάσεων  θα  γίνει  με  τα  ειδικά  υγειονομικά  Πρωτόκολλα  που  εισάγουν  νέους  κανόνες  και  νέες  συνθήκες  άθλησης τις  οποίες, όλοι και  όλες  πρέπει  να  προσαρμοστούν, να εφαρμόσουν και περιγράφονται στο παρακάτω :

Οδηγίες ασφαλούς άσκησης στις αθλητικές εγκαταστάσεις

1) Όλοι οι αθλητές/τριες και αθλούμενοι   θα πρέπει να προσκομίσουν σχετική ιατρική βεβαίωση  ιατρικού ιστορικού και ικανότητας άθλησης.

2) Το πρώτο διάστημα οι προπονήσεις να διαρκούν περίπου μία ώρα. Για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των εισερχόμενων και των εξερχόμενων αθλητών κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει ένα κενό περίπου 30΄ μεταξύ των προπονήσεων του κάθε γκρουπ, για την έξοδο και είσοδο των αθλητών, την απολύμανση των χώρων, όπου απαιτείται και την αποφυγή συνάντησης των εισερχόμενων με τους αθλητές που εξέρχονται από την αθλητική εγκατάσταση.

3) Στις πρώτες προπονήσεις είναι σκόπιμο οι προπονητές να αφιερώνουν 15’-20’ στην αρχή για να περιγράφουν και εξηγούν στους αθλητές τις νέες συνθήκες προπόνησης και τις νέες συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουν αφού συμβουλευθούν τις Οδηγίες Ασφαλούς Άσκησης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (https://gga.gov.gr/images/odigies_asfalous_askisis.pdf ) καθώς και τις οδηγίες της αντίστοιχης Ομοσπονδίας που υπάρχουν στην ενότητα «Ειδικά Πρωτόκολλα Αθλημάτων» στην     ιστοσελίδα        της       ΓΓΑ https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports

4) Οι προπονητές πρέπει να σχεδιάζουν την προπόνηση έτσι ώστε να τηρούνται οι όροι ασφαλούς άσκησης και να μεριμνούν για την τήρησή τους, δίνοντας έμφαση κυρίως στην επαρκή διασπορά των αθλουμένων στο χώρο, στην αποφυγή των επαφών και στη χρήση μόνο του ατομικού εξοπλισμού από κάθε αθλητή. Η χρήση μπάλας είναι αποκλειστικά ατομική, οι αθλητές δεν αλλάζουν πάσες ούτε χρησιμοποιούν μπάλα άλλου συμπαίκτη. Σε περίπτωση που η προπόνηση γίνεται σε γκρουπ αθλητών, προτείνεται οι συνθέσεις των διαφόρων γκρουπ να μένουν σταθερές και να μην αλλάζουν.

5) Μέγιστος Αριθμός Αθλουμένων

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με σταγονίδια, δια της αναπνευστικής οδού. Κατά την άθληση και λόγω της ταχύπνοιας υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά σταγονιδίων καθώς και μεγαλύτερη εισπνοή σωματιδίων ιού και μάλιστα βαθύτερα στους πνεύμονες, από παρευρισκόμενους κοντά στο φορέα. Ακριβώς το λόγο αυτό θα πρέπει να τηρούνται μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ  των  αθλουμένων σε  σχέση  με  την απόσταση που  τηρείται  σε χώρους κοινωνικής συναναστροφής.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα και στο πλαίσιο της άσκησης με επαρκή απόσταση ασφαλείας, δίνεται παρακάτω ο μέγιστος αριθμός αθλουμένων, ανά αθλητική εγκατάσταση, ο οποίος θα επικαιροποιείται με νεότερες οδηγίες και με βάση τα νέα επιστημονικά στοιχεία και την πορεία της πανδημίας.

Στάδια στίβου

80 άτομα εντός του σταδίου

Γήπεδα ποδοσφαίρου

Γήπεδο 11 x 11 40 άτομα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου).

Γήπεδο 7 x 7  20 άτομα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου).

Γήπεδο 5 x 5  20 άτομα (εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου

Κλειστά γυμναστήρια

1  άτομο  ανά  30  τμ  εντός  του  γηπέδου  και  περιβάλλοντος  χώρου  (π.χ.  σε  ένα  κλειστό γυμναστήριο 650τμ το μέγιστο θα είναι 22 άτομα)

6)ΤΕΛΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Η εξειδίκευση των μέτρων, ανά άθλημα, γίνεται σε συνεργασία με τις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες. Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την απαραίτητη ατομική ευθύνη, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τον συνάνθρωπό τους από τη σοβαρή απειλή της λοίμωξης COVID-19.

Χρήσιμες πληροφορίες, έντυπα, νομοθεσία, δεκάλογοι κ.α. αναφορικά με τις εξελίξεις στον ελληνικό αθλητισμό που σχετίζονται με τον κορονοϊό έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ,στην ενότητα «Αθλητισμός&COVID-19» η οποία ενημερώνεται σε καθημερινή βάση (https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports).

Για τυχόν ερωτήσεις και/ ή περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: covid19@gga.gov.gr, καθώς   στο αρμόδιο Αθλητικό Τμήμα του  Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ.. Τηλ. 2221351165, email:   adoappex@gmail.com

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

WRC – Ράλλυ Σουηδίας: Πρώτη φετινή νίκη για Evans, παρθενικό βάθρο για Rovanpera (photos+videos)

Μιχάλης Πράσινος

Πέρσι… σαν σήμερα (23/10/2022)

eviasports

Β’ ΕΠΣΕ (Α’ ΟΜΙΛΟΣ): Αλάτσατα-Σταυρός 1-2

Κώστας Λαγός