BLOGS ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Στήλες

Θανάσης Κούτος: ‘Ο λαλών γνώση εαυτόν ουκ οικοδομεί’

Με τον Θανάση Κούτο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...

Στη χώρα της μούντζας και του ρε!

 

Ο λαλών γνώση εαυτόν ουκ οικοδομεί

Αν επιχειρούσαμε ‘ριμέικ’ στον χρόνο, αναφορικά με το τοπικό ποδόσφαιρο, ιχνοβατώντας στα χορταριασμένα μονοπάτια της λήθης, εκεί στα τρίσβαθα της ιστορίας, σχεδόν εκατό χρόνια πριν, τέσσερις ποδοσφαιρικές ομάδες αναδύονται εκεί στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετία του ’20:

-Η ‘Ένωση’, δημιούργημα των εμπόρων και μαγαζατόρων της ‘Εβδομαδιαίας Αγοράς’ με προπομπό τον Α.Ο. ‘Αρέθουσα’ και έτος ιδρύσεως το 1925.

-Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, κυρίως επιστημόνων, κοινωνικών και πολιτειακών παραγόντων της εποχής που προσδίδει σ’ αυτόν τον σύλλογο αστική ιδιοσύσταση. Έτος ιδρύσεως το 1926.

-Η ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ και η ΑΕΚ, ποδοσφαιρικά σωματεία με διοικητική σύσταση, μικροεπαγγελματίες και τον εργατόκοσμο των περιοχών Νεάπολης και ‘Αγίου Ιωάννη’, στα οποία δέσποζε το προσφυγικό στοιχείο με αντίστοιχα έτη ίδρυσης το 1927 και 1928.

Είναι οι ποδοσφαιρικές ομάδες, που απέκτησαν τα πρώτα αυτά χρόνια, νομική υπόσταση και δικαίωμα συμμετοχής στο μικτό πρωτάθλημα ΕΠΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ-ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ιδρυμένη και αυτή στα 1928.

Χρειάσθηκε να περάσουν τριάντα πέντε χρόνια! Ο Α.Π.Ο.Χ. ‘ΠΡΩΤΕΥΣ’ στο ποδοσφαιρικό σκηνικό μετά το 1960. Ιδρύεται ο Α.Ο. ‘ΕΥΡΙΠΟΣ’ με την ‘διάλυση’ της ΕΝΩΣΗΣ και την ‘προσχώρηση’ των σημαντικότερων ποδοσφαιριστών της ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ και της ΑΕΚ στην νέα ποδοσφαιρική κίνηση, διατηρώντας οι ίδιες την δραστηριότητα και την ποδοσφαιρική τους επωνυμία. Όλα τα παραπάνω εκτενώς και λεπτομερώς περιγράφονται, αναλύονται και ερμηνεύονται στην επική έκδοση του έργου ‘Η ΜΝΗΜΗ ΔΑΚΡΥΖΕΙ’.

Η ‘χούντα’ αναγεννάται απ’ τον ‘φοίνικα’ και η Εύβοια εκείνη την περίοδο με την γέννηση νέων σωματείων. Με το ‘σχίσμα’ της ΕΠΣΕΒ το 1974 έχουμε και την ‘σχάση’ της θέλησης αθλητών και παραγόντων για πλήθος ποδοσφαιρικών συλλόγων, που τονώνουν τη διαγωνιστική ευεξία των τοπικών πρωταθλημάτων. Στα 1980 η ΕΠΣΕ πραγματική υπερδύναμη στο εύρος της επικράτειας, που αγγίζει και ίσως υπερβαίνει τον αριθμό των εκατόν είκοσι ποδοσφαιρικών σωματείων… με τρεις ομίλους δεκαοκτώ ομάδων στην Α’ τοπική κατηγορία..!

Σήμερα ‘εν έτει’ 2020, η τοπική ένωση χάνει σχεδόν το ‘πενήντα τοις εκατό’ της δύναμης της. Περίσκεψη και προβληματισμός για την ΕΠΣΕ της οποίας ηγείται ο Γιάννης Ρέτσας. Αριθμητική συρρίκνωση και ιδεολογική μιζέρια. Ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του, ουσιαστικά κάτω απ’ το βάρος της γενικής απαξίωσης για τον θεσμό, με ‘αγχόνη’ το οικονομικό κόστος των συμμετεχόντων, θα ‘συρθεί’ σε αναγκαστικές διορθωτικές κινήσεις για την νέα αγωνιστική περίοδο…

‘Ακούγονται και διαψεύδονται’ λύσεις του τύπου, δύο ομίλων στην Α’ Τοπική για περιορισμό των εξόδων αλλά και ενός ομίλου των δεκαοκτώ ομάδων… Σκέψεις αντιθετικές στην ακροστιχίδα των πιθανολογούμενων λύσεων.

Στα θετικά αυτής της απρόσμενης εξέλιξης, με την εμφάνιση του COVID-19, η άνοδος του Ηρακλή Ψαχνών στη Γ’ Εθνική σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη παραμονή σ’ αυτή του Α.Ο.Ν. Αρτάκης. Ο πρώτος παγίωσε την πρωτοπορία της 23ης αγωνιστικής στην Α’ ΕΠΣΕ και ο δεύτερος με την 9η θέση στη Γ’ Εθνική που είχε πριν τη διακοπή των πρωταθλημάτων είναι σχεδόν βέβαιο ότι ανανεώνει την παρουσία του στα εθνικά πρωταθλήματα

Η γενική αναδιάρθρωση απ’ την Σούπερ-Λιγκ 2 θα συμπαρασύρει σε πλήθος αναδιαρθρώσεων και τις κατώτερες κατηγορίες. Πολλά τα σενάρια και παρακινδυνευμένες οι όποιες τεχνικές εκτιμήσεις.

Σ’ αυτόν τον ποδοσφαιρικό σύθαμπο, ‘ημών των κοντυλοφόρων’ της αφασικής πανγνωσίας, η αναμονή και η καρτερικότητα, τούτη την περίοδο, ‘μέγιστη των αρετών εστί…’!…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΟ Χαλκίς: Επιστολή παραίτησης Αλέκου Σιγανού

Κώστας Λαγός

Β’ ΕΠΣΕ (Α’ ΟΜΙΛΟΣ): Κεραυνός Χαλκίδας-Μαντούδι 0-0

Νίκος Μαόφης

Πέντε ποδοσφαιρικές ταινίες για τις ημέρες της καραντίνας

eviasports