EVIASPORTS ΝΕΩΝ ΕΠΣΕ ΠΑΙΔΩΝ ΕΠΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΟΠΑΙΔΩΝ ΕΠΣΕ ΤΖΟΥΝΙΟΡ ΕΠΣΕ

ΕΑΚΕ: Πρόταση επανέναρξης λειτουργίας αθλητικών κέντρων στις 15/5

Η Ε.Α.Κ.Ε (Ένωση Αθλητικών Κέντρων Ελλάδος), που δημιουργήθηκε με αφορμή την αγάπη για τον αθλητισμό και την επιθυμία να αθλούνται τα παιδιά σε εγκαταστάσεις Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με εξειδικευμένους προπονητές, έγκυρο επιστημονικό προσωπικό και αθλητικό υλικό προσαρμοσμένο στις ανάγκες και την ηλικία τους, με επιστολή της στο Υπουργεία Υγείας, στην Πολιτική Προστασία,στην Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης και στο Υπουργείο Αθλητισμού ζητάει την επανεξέταση του χρονικού ορίζοντα στον οποίο προγραμματίστηκε η επαναλειτουργία των αθλητικών κέντρων και των μαζικών αθλημάτων.

Οι χώροι των αθλητικών κέντρων είναι εξωτερικοί, διαθέτουν τεράστιες εκτάσεις όπου μπορούν τα κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις και είναι πολύ μεγαλύτεροι από άλλους χώρους που έχουν ήδη τεθεί ξανά σε λειτουργία.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή, ευχαριστεί το κράτος για την πολύ έγκαιρη λήψη των μέτρων, με διαφορά από τα υπόλοιπα πληττόμενα κράτη, και αναγνωρίζει πως η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα είναι δύσκολο εγχείρημα που μπορεί να κρύβει «παγίδες» με επιβλαβείς συνέπειες.

Παρόλ’ αυτά διανύουμε το δεύτερο μήνα από τη στιγμή της απαγόρευσης της λειτουργίας των αθλητικών κέντρων, και οι εκπρόσωποι της ΕΑΚΕ βρέθηκαν σε τηλεδιάσκεψη, κάνοντας απολογισμό αλλά και σκέψεις για την «επόμενη μέρα». Με δεδομένο από ιατρικά συμπεράσματα, πως η σωματική άσκηση δημιουργεί όχι μόνο καλή φυσική κατάσταση αλλά και πνευματική ευφορία, ευχαρίστηση και γαλήνη, υπάρχει προβληματισμός για τα ψυχολογικά στάδια που θα περάσουν οι μικροί αθλητές, αν η απαγόρευση της λειτουργίας των αθλητικών κέντρων διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για πιο εξειδικευμένα στοιχεία, παραθέτουν την επιστημονική άποψη της εξειδικευμένης απόφοιτου του Α.Π.Θ στον τομέα της παιδοψυχολογίας Μυρτώ Στάγκου, η οποία αναλύει τις επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών.

Επίσης, η αναστολή λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, θέτει αυτομάτως τους εργοδότες και τους εργαζομένους σε οικονομική ύφεση, με κίνδυνο μείωσης των επιχειρήσεων σε αριθμό εργαζομένων, καθώς αδυνατούν στα νέα αυτά δεδομένα να ανταπεξέλθουν. Προβληματίζονται για το εργασιακό μέλλον των ανθρώπων που δίνουν ζωή στα αθλητικά κέντρα, και ανησυχούν για το αν θα παραμείνουν στο δυναμικό των αθλητικών κέντρων με δεδομένο τη συνέχιση της απαγόρευσης.

Η επαναλειτουργία στις 30 Ιουνίου όπως ορίζει ο έως τώρα προγραμματισμός, σημαίνει την αθλητική αδράνεια των αθλητών και αδυναμία λειτουργίας των κέντρων για διάστημα σχεδόν 4 μηνών, με όλες τις σχετικές επιπτώσεις σε επίπεδο επιδόσεων των παιδιών και οικονομικών απολαβών των επιχειρήσεων.

Προτείνουν λοιπόν την επανέναρξη της λειτουργίας των αθλητικών κέντρων στις 15 Μαΐου όπως ορίζεται από το νόμο για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, τηρώντας πάντα όλα τα περιοριστικά μέτρα ασφαλείας, που ορίζουν τμήματα με μειωμένο αριθμό αθλητών , άσκηση σε ανοιχτό χώρο, θερμομέτρηση των αθλητών πριν την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο, συχνή απολύμανση κτλ.Ζητούν δε οικονομική ενίσχυση, με στόχο τη συντήρηση των εγκαταστάσεων που έχουν υποστεί φθορές, αλλά και την έγκαιρη τακτοποίηση της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Και κλείνουν αναφέροντας πως είναι ευθύνη όλων μας να βγούμε από την «κρίση» αυτή, με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε αθλητές και εργαζομένους ακόμη και σε τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις, να υπηρετήσουμε τον αθλητισμό, το αντικείμενο δηλαδή με το οποίο τόσο καιρό ασχολούμαστε με αυταπάρνηση και πάθος, ένα αντικείμενο που κατάφερε όπως η ιστορία έχει αποδείξει να ανθίσει και σε καιρούς δύσκολους, και σε καιρούς σκοτεινούς, σε καιρούς που ακόμη και η ελευθερία δεν ήταν αυτονόητη όπως τώρα.

 

Ένωση Αθλητικών Κέντρων Ελλάδος

«Η έναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων είναι για τους αθλητές μας μια ανταμοιβή της υπομονής και ψυχραιμίας που επέδειξαν στη διάρκεια αυτού του πολυήμερου και επίπονου εγκλεισμού και θα τους δώσει την ευκαιρία να ξαναβρούν αυτό που οι ίδιοι επέλεξαν σαν “δεύτερο σπίτι” τους , τα γήπεδα.»
Μυρτώ Στάγκου, Ψυχολόγος (ΑΠΘ/ ΜΑ)

• Η ΕΑΚΕ, σεβόμενη πάντα τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι κρατικοί φορείς, με επιστολή της στην Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης και στο Υπουργείο Αθλητισμού ζητάει την επανεξέταση του χρονικού ορίζοντα στον οποίο προγραμματίστηκε η επαναλειτουργία των αθλητικών κέντρων και των μαζικών αθλημάτων.

• Προτείνει την επανέναρξη της λειτουργίας των αθλητικών κέντρων στις 15 Μαΐου όπως ορίζεται από το νόμο για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, τηρώντας πάντα όλα τα περιοριστικά μέτρα ασφαλείας, που ορίζουν τμήματα με μειωμένο αριθμό αθλητών, άσκηση σε ανοιχτό χώρο, θερμομέτρηση των αθλητών πριν την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο, συχνή απολύμανση και όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

• Με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε αθλητές και εργαζομένους ακόμη και σε τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις, υπηρετούμε τον αθλητισμό, το αντικείμενο με το οποίο τόσο καιρό ασχολούμαστε με αυταπάρνηση και πάθος.

#Μένουμε_Ασφαλείς
#Μένουμε_Ενεργοί

Δημοσιεύτηκε από Ένωση Αθλητικών Κέντρων Ελλάδος στις Τρίτη, 5 Μαΐου 2020

 

Πηγή: athlitikakentraellados.com

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ευβοϊκός Γουβών: Ευχετήρια ανακοίνωση για Β. Ανέστη

Κώστας Λαγός

Γ’ ΕΘΝΙΚΗ (ΜΠΑΡΑΖ): Αποτελέσματα & βαθμολογία (1η αγωνιστική)

eviasports

Γ’ ΕΠΣΕ (Δ’ ΟΜΙΛΟΣ): Άρης Αγίου Ιωάννη-Αιγέας Πετριών 2-4

Κώστας Λαγός