EVIASPORTS ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΙΔΩΝ ΕΣΚΑΣΕ ΣΤΗΛΕΣ

Retro Basket: Οι παίδες της ΑΓΕΧ την 6η θέση στην Ελλάδα το 1991-92!

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το μπάσκετ της Περιφέρειας γνώρισε τις πρώτες διακρίσεις στα τμήματα υποδομής με συμμετοχές στις τελικές εξάδες Πανελλήνιων πρωταθλημάτων.

Το 1990 η ΑΓΕΧ παίρνει στην τελική φάση των παίδων στα Τρίκαλα την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο πίσω από Πανιώνιο και Άρη Θεσσαλονίκης και το 1991-92 στην τελική φάση που θα γίνει αυτή τη φορά στην Κεφαλλονιά, το παρών θα δώσει και πάλι η ΑΓΕΧ με γεννημένους το 1976-77.

Εκεί, η ομάδα της Χαλκίδας με προπονητή τον Θανάση Γιαπλέ θα πάρει την 6η θέση σε τριπλή ισοβαθμία με Πιερικό και ΠΑΟ Διοικητηρίου.

Πρωταθλήτρια ομάδα θα αναδειχθεί και πάλι ο Πανιώνιος που εκείνες τις χρονιές ήταν η μεγαλύτερη δύναμη στις υποδομές σε όλη την Ελλάδα.

Η συμμετοχή στην τελική εξάδα ενός Πανελλήνιου πρωταθλήματος αποτελούσε μια μεγάλη επιτυχία και η παρουσία για μια ακόμα φορά της ΑΓΕΧ την καθιστούσε κυρίαρχο εκείνης της 10ετίας στην Περιφέρεια στα τμήματα υποδομής.

Αντίπαλοι της ΑΓΕΧ στην Κεφαλλονιά ήταν ο πρωταθλητής Πανιώνιος, ο ΠΑΟ Διοικητηρίου ως πρωταθλητής Θεσσαλονίκης, ο Ποσειδώνας Καλαμάτας, ο Πιερικός και ο Δαναός Τρικάλων.

Σε εκείνο το τουρνουά έπαιξαν παίκτες που έκαναν μεγάλη καριέρα τα επόμενα χρόνια. Ο Ευθύμης Ρεντζιάς με τον Δαναό Τρικάλων, οι Καράγκουτης, Παντελιάδης, Σκλάβος με τον Πανιώνιο, οι Χατζής, Αβδάλας με τον Ποσειδώνα Καλαμάτας, ήταν μερικά από τα ηχηρά ονόματα της εποχής.

Από την ΑΓΕΧ επίσης αρκετοί παίκτες συνέχισαν το μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο. Ο Δημήτρης Μαρμαρινός έκανε καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο Άγγελος Καπελέρης έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Α2 με την ΑΓΕΧ και αποτέλεσε τη δύναμη πυρός της παιδικής ομάδας, ο Φώτης Πιτσιλιώνης επίσης με συμμετοχές σε ομάδες Εθνικών κατηγοριών και εδώ και χρόνια προπονητής στη Λαμία, ο Τόλης Μαρκάκης που εκείνη την εποχή πρωτοασχολήθηκε με το μπάσκετ και που ακόμα και σήμερα αγωνίζεται!

Ήταν μια χρονιά, που οι περισσότεροι περίμεναν διάκριση της εφηβικής ομάδας που όμως έπεσε στα προκριματικά πάνω στην Απολλωνιάδα Πατρών, ενώ το παιδικό πήγε στα προκριματικά της Αθήνας περισσότερο ως αουτσάϊντερ. Όπως θυμάται μάλιστα ο Τόλης Μαρκάκης, ο κόουτς Θανάσης Γιαπλές…δεν κράτησε τότε την υπόσχεση που είχε δώσει αν η ομάδα προκρινόταν στα τελικά εκείνης της διοργάνωσης!

Οι παίδες της ΑΓΕΧ που πήραν την 6η θέση στην Κεφαλλονιά το 1992. Διακρίνονται, πάνω από αριστερά: Νίκος Νίκολης (έφορος), Πέτρος Αρμπής (φροντιστής), Κώστας Γκορτζής, Γιώργος Κρόκος, Αποστόλης Μαρκάκης, Δημήτρης Μαρμαρινός, Αντρέας Φιλντίσης, Στέλιος Γεωργαντόπουλος ( έφορος), Λευτέρης Καπελέρης, Θανάσης Γιαπλές (προπονητής), Αποστόλης Παπαγεωργίου (έφορος). Κάτω από αριστερά: Γιώργος Μαγκλάρας, Άγγελος Καπελέρης, Δημήτρης Στεργίου, Χρόνης Παρασκευάς, Βαγγέλης Παπαγεωργίου, Φώτης Πιτσιλιώνης, Γιάννης Ισαακίδης.Ο πρωταθλητής Πανιώνιος με Καράγκουτη (4), Σκλάβο (15), Παντελιάδη (φόρμα στο κέντρο κάτω)
Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο ‘Spinnerakos’ στην εκπομπή ‘Πάνω από τα Όρια’ (video)

Μιχάλης Πράσινος

Α’ ΕΠΣΕ: Αρτάκη-Κάρυστος (livestreaming)

eviasports

Κ12 ΕΠΣΕ: Το πρόγραμμα της 2ης φάσης (28/5)

Κώστας Λαγός