EVIASPORTS ΜΠΑΣΚΕΤ

Τι ισχύει για μπασκετμπολίστες, προπονητές & διαιτητές και τα 800 ευρώ

Από τη στιγμή που τα πρωταθλήματα έχουν σταματήσει, οι ομάδες έχουν πάψει να λειτουργούν κι αυτό έγινε με κρατική απόφαση, οι μπασκετμπολίστες έχουν πρόβλημα. Θα πληρωθούν οι μισθοί τους από τις ΚΑΕ (μιλάμε για τους επαγγελματίες αθλητές), ή όχι; Ήδη, άλλωστε, στον ΕΣΑΚΕ έχει γίνει λόγος για διακοπή του πρωταθλήματος, με τις ομάδες να επιθυμούν να καταβάλλουν τους μισθούς μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Η αναστολή λειτουργίας, βάσει της κείμενης κυβερνητικής απόφασης, είναι λόγος για να πάρουν οι παίκτες το έκτακτο επίδομα. Για να συμβεί αυτό πρέπει, στα χρονικά περιθώρια που έχουν προκαθοριστεί, να πάει ο λογιστής του σωματείου και να δηλώσει ότι υπάρχει αναστολή λειτουργίας και ταυτόχρονα τη λίστα των εργαζομένων, ώστε οι αθλητές να μπορούν να πάρουν το έκτακτο βοήθημα.

Μην βιαστείτε να πείτε ότι σιγά μην έχει ανάγκη ο Σπανούλης κι ο Καλάθης από τα 800 ευρώ, γιατί δεν είναι όλα τα συμβόλαια στην Α1 αυτού του μεγέθους. Υπάρχουν μπασκετμπολίστες, οι οποίοι ζουν με αυτά τα χρήματα, αν κι όταν τα παίρνουν. Αλλά ας μην ανοίξουμε αυτό το κεφάλαιο. Υπάρχουν πολλά παιδιά, που θα αξιοποιήσουν τα 800 ευρώ για να καλύψουν βιωτικές τους ανάγκες, οπότε πρέπει οι ΚΑΕ να σπεύσουν και να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υπαχθούν στην κατηγορία εκείνων, που δικαιούνται να πάρουν το επίδομα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι ποδοσφαιριστές ήδη έχουν κάνει κίνηση και πρέπει να λειτουργήσει και ο ΠΣΑΚ, ώστε να φτάσουν τα χρήματα στους δικαιούχους.

Για τους προπονητές

Μπορεί βασικό θέμα των ημερών να είναι το να μειωθούν όσο γίνεται τα θύματα του κορωνοϊού, κανείς δεν παραγνωρίζει ότι υπάρχει οικονομική επίπτωση από την καραντίνα, στην οποία έχουμε υποχρεωθεί κι η οποία έχει παραλύσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Ανάμεσα σε αυτούς που πλήττονται είναι και οι προπονητές, οι οποίοι αίφνης έχασαν την -κάποιοι μοναδική- πηγή εσόδων που είχαν. Τι ισχύει γι’ αυτούς, αναφορικά με το έκτακτο επίδομα;

Τα σωματεία που έχουν τον ΚΑΔ 9312 (Υπηρεσίες Αθλητικών Σωματείων), έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, με κρατική απόφαση. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι σε αυτά δικαιούνται το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ. Αν κάποιος προπονητής εργάζεται σε περισσότερους του ενός, συλλόγους, θα επιδοτηθεί ΜΟΝΟ μία φορά, ενώ αν παράλληλα εργάζεται σε κάποια άλλη επιχείρηση (ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα) που δεν έχει κλείσει, δεν θα επιδοτηθεί. Αν κι η άλλη επιχείρηση έχει αναστολή λειτουργίας, θα επιδοτηθεί ΜΟΝΟ μία φορά. Αν εργάζεται «οικειοθελώς» χωρίς ασφάλιση, δεν θα επιδοτηθεί.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρουν οι δικαιούχοι το επίδομα, είναι να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείο Εργασίας, όπου πρέπει να δηλώσουν την αναστολή δραστηριότητας, καθώς το ΙΒΑΝ όπου θα πιστωθεί το επίδομα. Επίσης και το Αθλητικό Σωματείο οφείλει να δηλώσει την αναστολή της δραστηριότητάς του και τους εργαζόμενους που έχει στις τάξεις του, για να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιος προπονητής έχει συμφωνητικό και δεν παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του, θα πάρει τα 800 ευρώ. Κι επειδή πρέπει να αποδίδουμε τα του Καίσαρος, να ευχαριστήσουμε τον Βασίλη Πρασσά για τις πληροφορίες που δημοσίευσε κι αποτέλεσαν τη βάση του κειμένου μας. Ο ίδιος τόνισε στο κείμενο του:

«Επειδή εγώ δεν θέλω δημοσιότητα, είναι η ευκαιρία να αποκτήσει έστω και λίγη κι η ομάδα που έγινε η αιτία να γράψω αυτό το άρθρο και δεν είναι άλλη από τον Παναθλητικό Συκεών, μια υπέροχη οικογένεια, μια ερασιτεχνική ομάδα μπάσκετ που εδρεύει στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης… διότι αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει».

Για τους διαιτητές

Αλήθεια, τι ισχύει για τους διαιτητές; Από τη στιγμή που δεν γίνονται τα πρωταθλήματα (όχι μόνο της Α1, αλλά και των μικρότερων κατηγοριών), υπάρχει δεδομένη απώλεια χρημάτων, άρα βάσει λογικής πρέπει να βοηθηθούν από το κράτος, με αυτό το έκτακτο επίδομα. Είναι, όμως, έτσι; Η απάντηση είναι ΝΑΙ, αλλά υπό όρους.

Οι διαιτητές που έχουν κάνει έναρξη εργασίας, που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δηλώνουν ΚΑΔ (με αριθμό 93191301, Υπηρεσίες Διαιτησίας Αθλητικών Αγώνων, ο οποίος ανήκει στον Γενικό 9319, που καλύπτει και τις υποπεριπτώσεις του), δικαιούνται να πάρουν τα 800 ευρώ.

Αντίθετα, δεν δικαιούνται να πάρουν χρήματα όσοι δεν έχουν ως κύρια εργασία τους τη διαιτησία, από τη στιγμή που η άλλη επαγγελματική τους δραστηριότητά δεν έχει σταματήσει. Αν, δηλαδή, ο άλλος κλάδος από τον οποίο αμείβονται είναι ενεργός, ΔΕΝ θα πάρουν χρήματα.

Εξυπακούεται ότι αν έχει κλείσει η επιχείρηση στην οποία δουλεύουν κι έχουν κάνει έναρξη εργασίας ως διαιτητές, θα πάρουν ΜΟΝΟ από τη μια εκ των δύο εργασιών το επίδομα. Αλλά, ας μην γελιόμαστε…

Η διαιτησία στην Ελλάδα, παρότι έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών ως επαγγελματική, δεν έχει φτάσει σ’ εκείνο το επίπεδο που έπρεπε, ώστε εξ αρχής όλοι να έκαναν έναρξη εργασίας. Κι αυτό γιατί είχε πολλούς πολέμιους, οι οποίοι πρέπει να απολογηθούν σε εκείνους που έπεισαν να μην κάνουν έναρξη επαγγέλματος και να μείνουν σε καθεστώς… ανασφάλειας.

Η πλάκα είναι πως αυτοί, που με πάθος πολεμούσαν την επαγγελματική διαιτησία, τώρα έρχονται και κλαίνε, γιατί οι καημένοι οι διαιτητές δεν θα απολαύσουν έστω κι αυτό το μικρό ευεργέτημα του νόμου. Γιατί οι περισσότεροι των νεαρών διαιτητών, αυτοί που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, δεν έχουν κινήσει τις διαδικασίες, ώστε να λογίζονται ως επαγγελματίες διαιτητές.

Η ιστορία με το εργόσημο, είναι άλλη μια κερκόπορτα, από την οποία οι διαιτητές χάνουν χρήματα (όπως και οι Κριτές), καθώς έπρεπε να εμφανίζονται τώρα ως «υπάλληλοι» του ΕΣΑΚΕ και μέσω της αντίστοιχης διαδικασίας που απαιτείται να κάνει η λίγκα, να διεκδικήσουν τα 800 ευρώ.

Εν κατακλείδι, όποιος είναι, αλλά δηλώνει κι επίσημα ότι είναι διαιτητής, θα πάρει το επίδομα, αλλά θα είναι λίγοι αυτοί, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Πηγή: to10.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απόλλων Ερέτριας: ‘Ραντεβού σε ένα μήνα’… με φιλικό ‘διπλό’ πριν το ‘lockdown’!

Κώστας Λαγός

Β’ ΕΣΚΑΣΕ (Playoffs): Σύλλας-ΑΠΣ Λαμίας 44-77

Παναγιώτης Νικολάου

Αμαρυνθιακός: Ενίσχυση στην επίθεση με Γκ. Τόρα

Κώστας Λαγός