Η Προποντίδα και η ΑΕΚ συνεχίζουν παραδοσιακά την πορεία τους στα τοπικά πρωταθλήματα. Η πρώτη μόλις που καταφέρνει με την είσοδο της νέας δεκαετίας να ‘πάρει’ την κατηγορία. Εκείνον τον καιρό δοκιμάζεται στις σκληρές έδρες, του Πάλιουρα, του Φάρου, του Αυλωναρίου, αλλά και των Θεσπιών, του Διστόμου και των Βαγιών.
Στο ξεκίνημα όμως, το ’70-’71-’72, το ‘μεγάλο όνομα’ στα τοπικά πρωταθλήματα, είναι η ΑΕΚ, η οποία δυο φορές αναδείχνεται σε αγωνιστικό επίπεδο πρωταθλήτρια, μια το ’69-’70 και την άλλη το ’72-’73, όμως και στις δυο περιπτώσεις, η επιτυχία της ακυρώνεται. Την πρώτη για τη γνωστή υπόθεση ‘Κουρκουλιώτη’ με το άκυρο δελτίο, τη δεύτερη με την παρέμβαση του τότε Γ.Γ. Αθλητισμού της χούντας, Κώστα Ασλανίδη, που με κάποια ‘αστεία πρόφαση’ ανακήρυξαν τον Ηρακλή Ψαχνών πρωταθλητή για να ‘εξωραΐσουν’ την εικόνα μιας περιοχής ‘υποβαθμισμένης και υπανάπτυκτης..!’. Αυτά μας τόνισε ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ Χαράλαμπος Αβερκιάδης.
‘Και ο Τάσος Καμπούρης δεν συμπαθούσε την ΑΕΚ, που έβλεπε να θεριεύει με ‘παίκτες-σύμβολα’ της προηγούμενης δεκαετίας, που έβρισκαν καταφύγιο σε αυτή, όταν ο ίδιος τους απόμακρυνε απ’ το περιβάλλον του Α.Ο. ‘Χαλκίς’, φορτώνοντας σ’ αυτούς όλο το ανάθεμα κάθε αποτυχίας ή κακοτυχίας αν θέλετε…’.
Μεγάλα ονόματα του τοπικού ποδοσφαίρου τότε, όπως ο Γιάννης Κακαβάς, ο Βέλλιος Σπύρου, ο Βασίλης Γιογιός, ο Νίκος Βασιλάκος, ο Ανδρέας και ο Βασίλης Τοκπασίδης και ο Νίκος Εμμανουηλίδης. Μέχρι και ο Δημήτρης Τσακάλης πέρασε το ’72-’73 απ’ την ΑΕΚ. Η καριέρα του μάλιστα στα ‘κιτρινόμαυρα’ διακόπηκε άδοξα το ’73, όταν ο τότε προπονητής Στέφανος Χατζητσοπάνης, με τον οποίο υπήρξαν συμπαίκτες στη ‘χρυσή εποχή’ του Ολυμπιακού, ‘του απογόρευσε να ντυθεί επειδή είχε καθυστερήσει…’. Ήταν μια κακή στιγμή, μια ‘απρέπεια’ ίσως για τον ‘Αυτοκράτορα’, που λύπησε τον ίδιο αλλά και τους τότε συμπαίκτες του… γι’ αυτήν την ‘τραβηγμένη’ απόφαση του προπονητή. Το γεγονός επιβεβαιώνει ο Κώστας Χαραμόπουλος, μέλος τότε της ποδοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΚ.
Η ΑΕΚ εκείνης της πρώτης περιόδου του ’70, είχε και άλλους σπουδαίους ποδοσφαιριστές, βγαλμένους απ’ τα ‘ποδοσφαιρικά σπλάχνα της’. Μερικοί απ’ αυτούς, οι αδελφοί Ντόβρου, ο Ποζίδης, ο Γιουλμπαξιώτης, ο Μερκουριάδης, ο Μπόνος, ο Χριστοδούλου, ο Δημητρίου, ο Ταυλαρίδης, ο Μανικιώτης, ο Σταματίου, και ο τερματοφύλακας Κοκορίκος. Ακόμη ο Νίκος Παύλου έρχεται απ’ τον Α.Ο. ‘Χαλκίς’, για δυο περιόδους (’71-’73) και πραγματοποιεί καταπληκτικές εμφανίσεις και επιστρέφει βασικός στους ‘Νερατζούρι’ απ’ το ’73 έως το ’78 περίπου.
Κολακευτικά σχόλια για τον νεαρό τότε Κώστα Ποζίδη, γράφει η τοπική αθλητική εφημερίδα ‘ΕΥΒΟΙΑ-ΒΟΙΩΤΙΑ ΣΠΟΡ’ στο φύλλο της 27 Οκτωβρίου 1973: ‘Είναι το πλέον βασικό στέλεχος της άμυνας της ΑΕΚ και ένας απ’ τους καλύτερους αμυντικούς της κατηγορίας. Ξεκίνησε σε ηλικία 11 ετών από τα ‘τσικό’ της ΑΕΚ για να καθιερωθεί σε ηλικία 19 ετών στην πρώτη ομάδα. Τώρα έχει γίνει 22 ετών, υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία και έχει γίνει ‘το μήλον της έριδος’ για επαγγελματικά σωματεία της περιοχής. Η θέσις του είναι στο κέντρο της αμύνης, αφού έχει αγωνισθεί και ως μέσος. Βασικότερα προσόντα του είναι τα δυο δυνατά και ευθύβολα πόδια του, η απεριόριστη δύναμις του, η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει και το ‘καλό του κεφάλι’.
‘Αστέρια’ για την εποχή τους, ποδοσφαιρικά μέλη της πολύ δυνατής τότε ΑΕΚ, ήταν ακόμη ο ταχύτατος, διεισδυτικός και ανατροπέας Δημήτρης Δημητρίου, από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην χρονική διαπόρευση του Ευβοϊκού γενικότερα ποδοσφαίρου, ο Βασίλης Μερκουριάδης, ένας τεχνίτης της μεσαίας γραμμής, που διακρινόταν για το ουσιαστικό παιχνίδι του, δεσπόζοντας στον κεντρικό χώρο, αλλά και ο Παναγιώτης Μανικιώτης, μέσος, με πολλές επιθετικές αρετές.
Και μετά το ’73, η ΑΕΚ συνεχίζει να είναι παρούσα στην μεγάλη τοπική κατηγορία και μια ομάδα μεσαίας δυναμικότητας. Η απόσχιση και ο διαχωρισμός της Ένωσης (ΕΠΣΕΒ) απ’ τη Βοιωτία, δημιούργησε πρόσθετα κίνητρα ίδρυσης νέων ποδοσφαιρικών συλλόγων. Αυτό συνέβη το 1974. Ένα γεγονός που συντέλεσε στη διασπορά του έμψυχου ποδοσφαιρικού δυναμικού της πόλης, προς πολλά σωματεία και είχε σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των ήδη υπαρχόντων.
Προπονητές της ΑΕΚ γι’ αυτήν την περίοδο, υπήρξαν πολλοί. Συγκρατούμε τα ονόματα του Αλέκου Ταμπάκη, του Γιάννη Καρβελά, του Κώστα Μπούρικα, του Στέφανου Χατζητσοπάνη, του Δημήτρη και Τάσου Τσάκαλου και του Τάκη Μανωλόπουλου.
Εκτός του Χαράλαμπου Αβερκιάδη, αυτή τη δεκαετία πρόεδροι διατέλεσαν και οι Γρηγόρης Γίγας και Γιώργος Γιώτας.
Και μια σύνθεση της ΑΕΚ με την εκπνοή της δεκαετίας: Κοκορίκος-Σιμιτζής-Μπουρλίδης-Κογιόπουλος-Μερκουριάδης-Καπνίσης-Γιογιός-Στ. Γεραντώνης-Βασιλείου-Χατζηισαΐας-Παλαιολόγος και ακόμη οι Καρατζίδης και Κριμιτσάς.