Αγαπημένα ΡΟΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κορονοϊός: Ανησυχία για τους εργάτες που δουλεύουν για τα γήπεδα του Μουντιάλ στο Κατάρ

Πολύ μεγάλες ανησυχίες για την ασφάλεια και την υγεία των χιλιάδων μεταναστών εργατών που εργάζονται σε εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες στο Κατάρ για την κατασκευή των υποδομών του Μουντιάλ 2022, αλλά και σε επιχειρήσεις ή μαγαζιά έχει προκαλέσει η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού Covid-19.

Οι αρχές του Κατάρ ανακοίνωσαν προχθές Τρίτη το κλείσιμο πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων στην παλιά βιομηχανική ζώνη του Κατάρ, που βρίσκεται έξω από την πρωτεύουσα Ντόχα. Η περιοχή αυτή έχει αναδειχθεί σε κύρια εστία μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή πολλών μεταναστών εργατών, που ζουν κι εργάζονται στην περιοχή με τις αντιπροσωπείες και συνεργεία αυτοκινήτων, αποθήκες και μικρομάγαζα.

«Η πλειονότητα των κρουσμάτων στο Κατάρ μέχρι σήμερα εντοπίζονται στη βιομηχανική ζώνη», ανακοίνωσε το Γραφείο Πληροφόρησης της κυβέρνησης, σε σημερινή του αναφορά, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του πρακτορείου Reuters.

Στο Κατάρ, ένα μικροσκοπικό, αλλά πολύ πλούσιο κράτος, η πλειονότητα του πληθυσμού είναι ξένοι υπήκοοι, ενώ έχουν ήδη καταγραφεί 452 κρούσματα, ο μεγαλύτερος αριθμός μεταξύ των έξι κρατών του Περσικού Κόλπου, όπου συνολικά τα κρούσματα είναι πάνω από 1.200.

Εν όψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, στη χώρα εργάζονται περίπου 2 εκατ. ξένοι εργάτες, κυρίως από χώρες της Ασίας, όπως το Νεπάλ, η Ινδία και οι Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με το Γραφείο Πληροφόρησης της κυβέρνησης, οι αρχές είναι σε συνεννόηση με τους εργοδότες ώστε να εξασφαλίζεται η μισθοδοσία και η διανομή φαγητού, νερού και οι προστατευτικές μάσκες και τονίζει πως όσοι έχουν τεθεί σε καραντίνα εξετάζονται και παρακολουθούνται από γιατρούς.

Από την ημέρα που το Κατάρ ανέλαβε τη διεξαγωγή του Μουντιάλ, το Κατάρ δέχεται σφοδρές επικρίσεις από διεθνείς ΜΚΟ για τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι ξένοι μετανάστες.

Πάντως, η οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν απάντησε άμεσα στην ερώτηση του Reuters εάν μετρώνται κρούσματα μεταξύ των εργατών στις υποδομές των αγώνων. Δήλωσε ότι συνεργάζεται με την κυβέρνηση και τους εργολάβους ώστε να εγγυηθεί την υγεία και την ασφάλεια όσων εμπλέκονται στα έργα. Όπως τόνισε, οι προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο συνεχίζονται προς το παρόν κανονικά.

Πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δ. Ελευθεριάδης: Το ποδόσφαιρο ως πρόβα της ζωής

Δημήτρης Ελευθεριάδης

ΠΡΟΠΑΙΔΩΝ ΕΠΣΕ (Β’ ΟΜΙΛΟΣ): Νεάπολη-Λήλας Βασιλικού 1-4

Κώστας Λαγός

Photo album απ’ το ΟΠΕΧ-Οδυσσέας

Κώστας Λαγός