Αγαπημένα ΡΟΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ Στήλες ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δημήτρης Αντωνόπουλος: ‘Όλη μου η ζωή το ποδόσφαιρο’

Ο νέος προπονητής της Θήβας μιλάει στο starsports.gr και τον Δημήτρη Παπασυμεών.

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος είναι ένας προπονητής που αποτελεί παρακαταθήκη για το Ευβοϊκό ποδόσφαιρο. Στα 36 του χρόνια έχει πετύχει σημαντικά πράγματα έχοντας δώσει άριστο δείγμα γραφής.  Το επαγγελματικό του μότο του συμπεριλαμβάνεται στις φράσεις: ‘Ο κακός προπονητής γκρινιάζει, ο μέτριος λέει, ο καλός εξηγεί και ο καλύτερος προπονητής εξηγεί’.

Από πολύ μικρός ανακάλυψε πως του ταιριάζει περισσότερο ο πάγκος παρά το χορτάρι. Με λίγα χρόνια διαφορά να μας χωρίζουν τον θυμάμαι ως έναν ντελικάτο ποδοσφαιριστή, που ποτέ δεν έκανε το άλμα για να δείξει τις αρετές του. Ίσως επειδή δεν αγαπούσε τόσο τον αγωνιστικό χώρο όσο τον πάγκο.

Ανακάλυψε στα 21 του χρόνια πως θέλει να γίνει προπονητής ξεκινώντας τα πρώτα του βήματα από τον ΑΠΚΟ Δροσιάς, την ομάδα της περιοχής του κι έπειτα έκανε την «μαθητεία του» με τον κορυφαίο Ευβοιώτη προπονητή, Γιώργο Λάμπρου, ως βοηθός προπονητή στη Β’ Εθνική Κατηγορία. Πλέον έσπασε τα σύνορα της Εύβοιας και τον βρίσκουμε προπονητή στην Βοιωτία και μάλιστα στην ιστορική Θήβα, που θέλει να επιδιώξει την αναγέννηση της, ενώ όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει σταματήσει να μαθαίνει τα παιδιά ποδόσφαιρο στις ακαδημίες του Δημήτρη Ερμήλιου.

Ο δρόμος της προπονητικής

Δημήτρη σε θυμάμαι με μία μπάλα στο χέρι ή να το πω καλύτερα με μία μπάλα στο πόδι. Τι σημαίνει για σένα ποδόσφαιρο;

Για μένα το ποδόσφαιρο είναι όλη μου η ζωή. Έχω σπουδάσει αυτό το αντικείμενο κι εγώ ασχολούμαι συνέχεια με τη μπάλα. Στην τηλεόραση βλέπω μπάλα και γενικά είναι όλη μου η ζωή η μπάλα.

Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με το ποδόσφαιρο και πώς προέκυψε η προπονητική, μάλιστα έχοντας μικρή εμπειρία σαν ποδοσφαιριστής; Κατάλαβες ότι η θέση σου είναι στον πάγκο κι όχι στον αγωνιστικό χώρο;

Τώρα σε αυτή την ηλικία που είμαι κι αν σκεφτώ ότι η ποδοσφαιρική μου καριέρα σε σχέση με την προπονητική είναι περισσότερα χρόνια ως προπονητής παρά ως ποδοσφαιριστής. Την πρώτη μου στιγμή να σου πω την αλήθεια δεν την θυμάμαι. Πρέπει να ήμουν γύρω 12-13 χρονών στην ομάδα της Δροσιάς που μαζευόμασταν και παίζαμε εκεί μπάλα. Μετά πήγα στην ακαδημία, στην ομάδα κι εκεί έκανα τα πρώτα μου βήματα.

Τις μεγαλύτερες εμπειρίες που είχες ήταν η Β’ Εθνική ως άμεσος συνεργάτης του Γιώργου Λάμπρου στον Ηρακλή Ψαχνών όπου ήσασταν και πρώτοι στην βαθμολογία. Πες μας λίγα λόγια για εκείνη την περίοδο.

Εντάξει για μένα ήταν το τοπ μέχρι τώρα της καριέρας μου, στο πιο ψηλό επίπεδο. Με διάλεξε ο Γιώργος Λάμπρου να είμαι συνεργάτης του σαν γυμναστής και σαν  βοηθός προπονητή. Για μένα ήταν η μεγαλύτερη μου εμπειρία που έχω ζήσει μέχρι τώρα. Μπορεί να ήταν μικρή η διαδρομή μας, δυόμιση μήνες, αλλά σε αυτούς τους μήνες έχοντας και πάρα πολύ καλή πορεία με την ομάδα ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες που έχω ζήσει μέχρι τώρα.

Ελπίζω να τις ξαναζήσουμε ώσπου να περάσει ο χρόνος και να κάνουμε κάτι καλύτερο.

Η αφετηρία του ΑΠΚΟ

Έχεις επιτελέσει σπουδαίο έργο  στον ΑΠΚΟ παρουσιάζοντας ανταγωνιστικές ομάδες. Είσαι γέννημα θρέμμα της περιοχής. Πώς βίωσες όλα αυτά τα χρόνια στην Δροσιά;

Στην ουσία τα περισσότερα προπονητικά μου χρόνια τα έχω διατελέσει στην ομάδα της Δροσιάς. Είναι μια ομάδα που είμαι γέννημα θρέμμα. Έχω κάνει σαν πρώτος προπονητής σε πολλά χρονικά σημεία και σαν βοηθός έχω περάσει και σε ένα διάστημα ως υπεύθυνος στις ακαδημίες σαν προπονητής. Έκανα ότι μπορούσα ακόμα κάνω για την ομάδα ότι μπορώ. Έχω περάσει πάρα πολύ καλά χρόνια. Έχουμε στεναχωρηθεί πολλές φορές κι έχουμε κερδίσει πάρα πολλές φορές.

Έχουμε χαρεί. Είναι από τις καλύτερες εμπειρίες να είμαι εγώ εδώ,  να είναι τα παιδιά γνωστά που έχουμε μεγαλώσει μαζί. Είναι δύσκολο το κομμάτι μπορώ να πω, γιατί είναι διαφορετικές οι σχέσεις που πρέπει να έχουμε, αλλά για μένα η Δροσιά είναι η πρώτη μου ομάδα που με έκανε να πάρω το πρώτο μου βήμα σαν προπονητής και δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Είπες μεγάλες χαρές και μεγάλες λύπες. Ποια ήταν η μεγαλύτερη χαρά που πήρες από τον ΑΠΚΟ και η μεγαλύτερη λύπη;

Η χαρά είναι από τη στιγμή που κερδίζεις οποιαδήποτε ομάδα, είναι χαρά γιατί κερδίζεις όποιον αντίπαλο έχεις μπροστά σου. Η μεγαλύτερη λύπη είναι πάλι όταν χάνεις. Για την Δροσιά η μεγαλύτερη χαρά είναι η περσινή σεζόν γιατί κάναμε μία πολύ καλή πορεία. Ήμασταν πολύ ανταγωνιστικοί σε όλο το διάστημα του πρωταθλήματος. Ανταγωνιστήκαμε  και τις ομάδες που έκαναν πρωταθλητισμό και  ήμασταν νομίζω σε πάρα πολύ καλή φάση. Με παιδιά από τη Δροσιά να κάνουμε ένα καλό σύνολο και φάνηκε αυτό σε όλη την πορεία του πρωταθλήματος.

Τώρα και η χειρότερη ήταν η στιγμή που η ομάδα έπεσε κατηγορία, μπορεί να έπεσε στα χέρια μου ή στα πόδια μου όπως θες πες το. Μετά από 12 χρόνια που η ομάδα ήταν στο Α’ τοπικό πήγε στη Β’ κι άλλη μια χαρά μεγάλη ήταν η επόμενη σεζόν που επιστρέψαμε χωρίς να το καταλάβει κανένας ανεβήκαμε πάρα πολύ εύκολα, οπότε αυτές οι 2 χρονιές για μένα είναι πολύ σημαντικές.

Προπονητής και παιδαγωγός

Παράλληλα είσαι προπονητής στις Ακαδημίες του Ερμήλιος Soccer Club. Είναι δύσκολη η επαφή με τα παιδιά;

Τα πρώτα χρόνια ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Γιατί κι εγώ ήμουνα παιδί να φανταστείς. Ήμουν 20-21 χρονών που έκανα ταυτόχρονα τη σχολή μου και ήμουν προπονητής των ακαδημιών. Τώρα μετά από 14 χρόνια μου φαίνονται σκαλί – σκαλί, τα καταλαβαίνω πιο εύκολα. Είμαι πιο έμπειρος στο θέμα της ψυχολογίας των παιδιών, οπότε για μένα δεν είναι δύσκολο και νομίζω ότι κάνουμε μία πάρα πολύ καλή δουλειά εκεί πέρα.

Είμαι πάρα πολλά χρόνια εκεί. Είναι σαν μόνιμη δουλειά. Γνωρίζω τα πάντα. Γνωρίζω τον Δημήτρη Ερμήλιο πάρα πολύ καλά, τόσο που δεν τον γνωρίζει κανένας και προχωράμε βήμα βήμα να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για την ακαδημία για να προσφέρουμε στο ευβοϊκό ποδόσφαιρο.

Είναι δύσκολο να συνδυάζεις την προπονητική και παράλληλα να είσαι παιδαγωγός;

Για μένα και για να συνδυάσεις σε αυτό το κομμάτι των ακαδημιών, πρέπει να είσαι πρώτα από όλα παιδαγωγός και μετά προπονητής. Γιατί έχεις παιδιά που τα πλάθεις. πώς να συμπεριφέρονται, όχι μόνος εντός γηπέδου, αλλά κι εκτός γηπέδου, αλλά για μένα προέχει πρώτα να είσαι παιδαγωγός και η προπονητική έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Χαλκίδα και Θήβα

Πριν μικρό χρονικό διάστημα επέλεξες να αποχωρήσεις από τον ΑΟ Χαλκίς. Θες να μας πεις λίγα πράγματα για αυτό το θέμα;

Έγινε αυτή η αλλαγή της διοίκησης. Απλά από τη στιγμή που με είχε πάρει σαν συνεργάτη του ο Γιώργος Λάμπρου κι ο Γιώργος αποφάσισε να μην συνεχίσει στην ομάδα, εγώ θεώρησα τίμιο και ηθικό για μένα να μην είμαι στο τιμ και για αυτό αποχώρησα χωρίς να έχω τίποτα με τη διοίκηση.

Πλέον είσαι σε μία μεγάλη ομάδα της Βοιωτίας που όμως δεν διανύει την καλύτερη περίοδο της ιστορίας της. Θέλεις να μας περιγράψεις αυτή την εμπειρία;

Ναι εδώ και 3 εβδομάδες βρίσκομαι στην ομάδα της Θήβας μια ιστορική ομάδα της Βοιωτίας. Δεν ξέρω αν είναι η ιστορικότερη από όλες ομάδες της Βοιωτίας, απλά είναι μία ομάδα που έχει παίξει Β’ Εθνική, Γ’ Εθνική πολλά χρόνια, έχουν περάσει πάρα πολύ μεγάλοι παίχτες από αυτήν την ομάδα.

Εμένα μου έκαναν μία προσέγγιση η διοίκηση. Αποτελείται η ομάδα από νεαρά παιδιά, κάτι που θέλω να δουλεύω με νεαρούς παίχτες. Έχει 4-5 έμπειρους παίχτες. Σίγουρα δεν είναι στο καλύτερο σημείο η ομάδα. Όπως και πέρσι δυσκολεύτηκε πάρα πολύ για την παραμονή της. Πιστεύω πως φέτος που έχουν ωριμάσει περισσότερο τα περσινά παιδιά, έχουν τις εμπειρίες να κάνουν κάτι καλύτερο και κάποια στιγμή η ομάδα να πάρει τον δρόμο της και να είναι σε μεγαλύτερες κατηγορίες που πιστεύω εκεί της αξίζει κι όχι να παίζει τοπικό και με λίγο κόσμο στο γήπεδο, όπως αντιλαμβάνομαι μέχρι τώρα.

Ο Γιώργος Λάμπρου κορυφαίος προπονητής και άνθρωπος

Όπως μας ανέφερες πριν λίγο και γνωρίζουμε ότι έχεις άριστη σχέση με τον Γιώργο Λάμπρου, έναν από τους κορυφαίους προπονητές στην Εύβοια, σε μία σχέση αλληλοεκτίμησης. Θες να μας πεις λίγα πράγματα για αυτόν τον μεγάλο δάσκαλο;

Καταρχήν δεν θα κρίνω προπονητικά είναι για μένα ένας από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου μέχρι τώρα. Δεν μπορούμε να πούμε λίγα λόγια για τον Γιώργο Λάμπρου ή αν πούμε δεν πρέπει να σταματάμε ποτέ. Είναι ο καλύτερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει. Άνθρωπος , με όλη τη σημασία της λέξης.

Τώρα σαν προπονητής άμα δούμε το βιογραφικό του και τι έχει  κάνει στις ομάδες, θα καταλάβουμε ότι  έχει διατελέσει πάρα πολύ  μεγάλο έργο σε όλες τις ομάδες που έχει πάει. Έχει πάρει πρωταθλήματα, ανόδους, έχει φτάσει ομάδες πάρα πολύ ψηλά, οπότε δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Αυτά τα δείχνουν  μόνο τα αποτελέσματα και οι επιτυχίες που έχει κάνει. Αλλά πάλι με μία λέξη είναι ο καλύτερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει μέχρι τώρα.

Οι ομάδες του Γκουαρντιόλα παίζουν ποδόσφαιρο που οι άλλες δεν μπορούν

Γενικά από τους κορυφαίους προπονητές που παρακολουθείς παγκοσμίως ποιον θεωρείς κορυφαίο;

Ένας δύο προπονητές που έχουν ένα ιδιαίτερο στίγμα στις ομάδες τους είναι ο Γκουαρντιόλα, για μένα. Όπου πηγαίνει παίζει ένα ποδόσφαιρο που δεν το παίζουν οι άλλες ομάδες. Έχει διαφορετικό στυλ ποδοσφαίρου, άρα για μένα είναι ο κορυφαίος προπονητής, με τους προπονητές που έχω ζήσει, όλων των εποχών.

Νομίζω το παιχνίδι του Γκουαρντιόλα είναι παιχνίδι κατοχής. Άρα ταιριάζει με την φιλοσοφία σου;

Θέλω κι εγώ σε ένα βαθμό να παίζουμε με την κυκλοφορία της μπάλας, να έχουμε την κατοχή της. Δεν είναι τόσο εύκολο, αλλά αυτός το έχει κάνει πολύ πιο εύκολο το παιχνίδι που παίζει κι όπως και στην Μπαρτσελόνα που ήταν και στην Μάντσεστερ Σίτι που είναι, παίζει ακριβώς το ίδιο ποδόσφαιρο, αλλά δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει κανένας. Για αυτό πιστεύω είναι ο κορυφαίος και δίνει μία άλλη οπτική, ένα στυλ δικό του που δεν μπορεί κανένας άλλος να το μιμηθεί.

Στις μέχρις τώρα ομάδες που έχεις εργαστεί βλέπουμε ότι υπάρχει μία ισορροπία στις γραμμές, αλλά κυρίως είναι ομάδες που δέχονται πολύ δύσκολα γκολ. Έχει να κάνει με την προπονητική σου φιλοσοφία;

Κοίταξε να δεις. Για να κερδίσεις ένα παιχνίδι πρέπει να μην δέχεσαι γκολ, πρώτα από όλα και να πάρεις ένα αποτέλεσμα πρέπει να έχεις δεχτεί τα λιγότερα γκολ από όσα μπορείς. Σίγουρα όλοι οι προπονητές νομίζω ξεκινάμε από το 0 στην άμυνα. Κάποιοι δίνουν μεγαλύτερη έμφαση,  άλλοι  λιγότερο . Πάντα όμως κοιτάς και τους παίχτες που έχεις, γιατί μπορεί να έχεις μία πιο επιθετική ομάδα, οπότε κι εσύ δεν θα μπορείς να δουλέψεις τόσο πολύ στο αμυντικό κομμάτι.

Ναι δίνω μεγάλη σημασία στο να αμυνθούμε όλοι καλύτερα σαν ομάδα, αλλά στο ποδόσφαιρο η ουσία είναι το γκολ και πρέπει να βάλεις γκολ για να πάρεις βαθμό ή βαθμούς. Τώρα προχθές στην Θήβα δυστυχώς έγινε το ανάποδο (γέλια). Φάγαμε τα περισσότερα και βάλαμε τα λιγότερα που μπορούσαμε να βάλουμε. Εντάξει θέλουμε να έχουμε μία ισορροπία και στην άμυνα και στην επίθεση, αλλά για μένα πρώτα από όλα είναι το αμυντικό κομμάτι, να διασφαλίσουμε την εστία μας και μετά πιστεύω οποιαδήποτε ομάδα και να είναι μια-δυο-τρεις φάσεις θα της κάνει για να πετύχει κάποιο γκολ.

Τα μελλοντικά σου σχέδια ποια είναι;

Θέλω να έχουμε υγεία όλοι. Να έχω υγεία.  Τα ποδοσφαιρικά τώρα είμαι στην ομάδα της Θήβας αν καταφέρουμε να εκπληρώσουμε τους στόχους μας, βλέποντας και κάνοντας εκεί πέρα.

Στις ακαδημίες του Ερμήλιου πιστεύω θα είμαι αρκετά ακόμα κι ότι προκύψει κάτι καλύτερο και σε μεγαλύτερη κατηγορία ακόμα, πιστεύω να κάνω το μεγάλο βήμα κάποια στιγμή να δουλέψω πιο ψηλά κι όσο μπορώ να φτάσουμε μακρύτερα.

Τώρα που μίλησες για πιο ψηλά. Ας υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή έρχεται μία ομάδα της Super League και σου έκανε πρόταση ποια θα ήθελες να είναι;

Εντάξει γιατί δεν πρόκειται να γίνει ποτέ (γέλια) θα πω την ομάδα που υποστηρίζω, στον Ολυμπιακό, αλλά εντάξει είπαμε να έχουμε λίγο το μυαλό μας λίγο στο κεφάλι. Δύσκολο να γίνει, αποκλείεται να γίνει. Έχουμε διαφορά στην ποιότητα από τους προπονητές που δουλεύουν εκεί κακά τα ψέματα.

Εντάξει αν μπορέσει να γίνει κάτι, σίγουρα θα είναι ο Ολυμπιακός, αλλά όταν δουλεύεις Super League δεν σε νοιάζει η ομάδα.  Αφήνεις λίγο το οπαδικό, αφήνεις την ομάδα που υποστηρίζεις..Ας είμαστε καλά και να πάμε σε όποια ομάδα μπορούμε να πάμε σε αυτό το επίπεδο και βλέπουμε τις επόμενες ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΕ Ιστιαίας: Αρχαιρεσίες στις 8/7

Κώστας Λαγός

Τουρνουά ‘Γ. Τσομάκας’: Πρωτέας Σχημ.-Κονίστρες 64-54

Παναγιώτης Νικολάου

Σ. Νικολάου: ‘Δείξαμε ότι και στα δύσκολα μπορούμε να τα καταφέρουμε’

Κώστας Λαγός