Β΄ ΕΠΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΣΕ ΠΑΙΔΩΝ ΕΠΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΟΠΑΙΔΩΝ ΕΠΣΕ Στήλες ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΖΟΥΝΙΟΡ ΕΠΣΕ

Δ. Ερμήλιος: ‘Το μοτίβο μας είναι ίδιο εδώ και 19 χρόνια’

Ο προπονητής και ιδρυτής του συλλόγου ΑΣ Ερμήλιος Δημήτρης Ερμήλιος μιλά στο eviasports για τη φετινή αγωνιστική περίοδο, που πρόσφατα ξεκίνησε, για την περσινή πορεία της ομάδας του και τα πλάνα του για το μέλλον της. Ακόμη για την επιλογή του να δηλώσει συμμετοχή στον βόρειο όμιλο της Β’ ΕΠΣΕ, τον ΑΟ Χαλκίς, την Αρτάκη, κάνει τις εκτιμήσεις του για τα φετινά πρωταθλήματα της Εύβοιας και αναφέρεται σε αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα ποδοσφαιρικά ζητήματα.

-Η περσινή περίοδος ήταν ιδιαίτερη για τον Ερμήλιο, ειδικά στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος της Β’ ΕΠΣΕ η ανδρική ομάδα εντυπωσίασε, που ουσιαστικά πάντα είναι μια μαγιά παιχτών από τις υποδομές σας, μαζί με κάποιους έμπειρους ποδοσφαιριστές. 

Καταρχάς ο λόγος ύπαρξης της ανδρικής ομάδας στον σύλλογο μας, είναι μόνο για να μπορούν να αγωνίζονται τα παιδιά που αρχίζουν και ανδρώνονται -προκειμένου να ολοκληρωθεί η ποδοσφαιρική τους εκπαίδευση έτσι όπως εμείς την έχουμε στο μυαλό μας- για να μην πάνε κάπου αλλού και υπάρξει μια βίαιη διακοπή και αλλαγή. Η ανδρική ομάδα βεβαίως και έχει κάποια πιο έμπειρα παιδιά στις τάξεις της, αλλά ως επί το πλείστον απαρτίζεται από αθλητές που προέρχονται από την ακαδημία. Σκοπός είναι η συμμετοχή και η εκπαίδευση μέσα από τη συμμετοχή. Δεν έχουμε πει ποτέ ότι θέλουμε να ανέβουμε και να διεκδικήσουμε άνοδο.

Κάποια στιγμή στην περσινή σεζόν, φτάσαμε στο σημείο να παίρνετε τηλέφωνο οι δημοσιογράφοι και να με ρωτάνε αν πάμε για άνοδο! Ήμασταν δεύτεροι, θεωρητικά εκείνη τη στιγμή διεκδικούσαμε την άνοδο. Παρόλα αυτά εγώ έχοντας πάντα χαμηλό προφίλ, έλεγα απ’ τον δεύτερο γύρο και όταν έχουμε μαζέψει τους βαθμούς εκείνους που μας εξασφαλίζει την παραμονή στην κατηγορία, ότι θα δίναμε ευκαιρία στα νέα παιδιά, τα νεότερα παιδιά απ’ αυτά που συμμετείχαν να πάρουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Πράγμα το οποίο και εγένετο, κατά τον δεύτερο γύρο.

Δηλαδή αν δείτε στο δεύτερο γύρο το ρόστερ μας, ήτανε εντελώς νεανικό. Ήδη κάποιοι πιο μεγάλοι παίχτες είχαν σταματήσει να αγωνίζονται τόσο και παιδιά περισσότερο από την ακαδημία άρχισαν να παίρνουν τις εμπειρίες τους. Απελευθερωμένοι όλοι αυτοί από το άγχος του ‘έχασα-κέρδισα’, γιατί πάντα υπάρχει αυτό το άγχος, όταν μια ομάδα διεκδικεί κάτι.

Ήταν μια πολύ θετική σεζόν. Στο ίδιο μοτίβο θα συνεχίσουμε και φέτος. Φέτος αν δείτε το ρόστερ μας, είναι ακόμη πιο νεανικό. Γιατί αρκετοί ποδοσφαιριστές πιο έμπειροι φύγανε. Ήρθαν κάποιοι άλλοι μεν, αλλά φέτος έχουμε την τύχη να ανεβάσουμε ακόμη περισσότερους ποδοσφαιριστές από την περσινή ομάδα νέων και παίδων. Θέλουν τον χρόνο τους να προσαρμοστούν, αλλά αυτή είναι η δουλειά μας. Δηλαδή εμείς κρινόμαστε απ’ αυτό. Από το να ετοιμάζουμε τους παίχτες, για να παίξουν στο αντρικό. Κάθε παίχτης έχει τις ικανότητες του, θέλει όμως και τον χρόνο του. Ελπίζω να πάει καλά και η φετινή σεζόν.

-Νομίζω ότι ίσως αρκετούς παραξένεψε η απόφαση σας να συμμετάσχετε στον βόρειο όμιλο της Β’ ΕΠΣΕ.

Τα βάλαμε κάτω και αν εξαιρέσεις το οδικό δίκτυο που είναι πιο εύκολο στον νότο, τα ταξίδια νομίζω είναι 1-2 παραπάνω. Κάτω έχουμε και την Σκύρο, η οποία είναι τουλάχιστον ένα διήμερο. Την τελευταία φορά που είχαμε πάει στην Σκύρο, αναγκαστήκαμε να μείνουμε και τρίτη μέρα, μια μέρα παραπάνω δηλαδή γιατί είχε απαγορευτικό. Κάτι που για μένα είναι πάρα πολύ δύσκολο, που έχω νέους αθλητές και σ’ αυτή την περίπτωση χάνουν φροντιστήρια, σχολεία. Δηλαδή δεν μπορώ να το ρισκάρω εύκολα. Ακόμα και γι’ αυτούς που έχουνε δουλειές, τους πιο έμπειρους δηλαδή.

Όσον αφορά τώρα τον βόρειο όμιλο, καταρχάς οι πέντε ομάδες είμαστε από τον περσινό κεντρικό όμιλο και τον δήμο Χαλκιδέων. Είναι άλλες τρεις ομάδες που είναι από τον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Για τα ταξίδια με τις ομάδες της Βόρειας Εύβοιας, σκοπεύω να μην χρησιμοποιήσω το οδικό δίκτυο της Εύβοιας. Έχω σκοπό να πάμε από Αρκίτσα, που θα είναι πολύ ευχάριστο ταξίδι για τα παιδιά, έχω μελετήσει τη διαδρομή.

Επίσης ένας τρίτος παράγοντας είναι ότι θέλαμε να αλλάξουμε και λίγο παραστάσεις. Νότιο όμιλο έχουμε παίξει, πριν δύο χρόνια. Είναι καλό τα παιδιά να παίρνουν εμπειρίες, άλλωστε το ποδόσφαιρο δεν είναι βγήκα από το σπίτι μου και πήγα στο γήπεδο σε πέντε λεπτά, έπαιξα και γύρισα πίσω. Ποδόσφαιρο είναι και η κοινωνικοποίηση. Δηλαδή να πάνε όλα τα παιδιά μαζί με το λεωφορείο, να γνωριστούνε καλύτερα κτλ, αυτός είναι ο αθλητισμός για μας. Νομίζω ότι θα πάει καλά.

-Με τον Παναγιώτη Ελευθερίου είχατε μια επαγγελματική συνεργασία για τέσσερα χρόνια, η οποία ολοκληρώθηκε. Θα υπάρχει κάποια καινούργια προπονητική συνεργασία;

Είμαι σε συζητήσεις με κάποιους γυμναστές-προπονητές, οι οποίοι μπορούνε να σταθούνε ως αρωγοί σε μένα και τον Αντωνόπουλο, αλλά ακόμα δεν έχω καταλήξει κάπου.

Ο Παναγιώτης ήταν δίπλα μας για τέσσερα χρόνια. Είχαμε μια άριστη συνεργασία. Απλώς ο Παναγιώτης είναι ένας άνθρωπος που ήθελε να κάνει το βήμα το παραπάνω. Δηλαδή να φύγει από τις ακαδημίες και επειδή έχουμε και αυτή τη σχέση ως κουμπάροι και την άριστη συνεργασία και την επικοινωνία, δεν μπορούσα να του το αρνηθώ. Ήδη από πέρσι μου το είχε διαμηνύσει αυτό. Τον πίεσα εγώ να κάτσει στην αντρική ομάδα πέρσι και στις ακαδημίες. Μου ‘χε πει ότι είχε κουραστεί, ήταν και οι περιπέτειες υγείας με συγγενικά του πρόσωπα. Όλο αυτό όμως εγώ έπρεπε να το σεβαστώ και να δεχτώ να μη συνεχίσει.

Είμαι βέβαιος ότι θα τα πάει πολύ καλά. Απ’ ότι συζητάμε, είναι πολύ ευχαριστημένος με τη νέα του συνεργασία στον Απόλλωνα Παραλίας και πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά σε επίπεδο στόχων που έχει θέσει, γιατί η ομάδα αυτή κάνει πρωταθλητισμό. Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για τον Παναγιώτη και νομίζω ότι θα πάει πάρα πολύ καλά.

-Στόχοι, σκέψεις για τη νέα σεζόν.

Εμάς το μοτίβο μας είναι το ίδιο εδώ και 19 χρόνια. Δόξα τω Θεώ υπάρχει ένα ‘χωνί’ παραγωγής ποδοσφαιριστών, που καταλήγει στην αντρική ομάδα. Μέσα από σκληρή και μεθοδική δουλειά και από την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι γονείς σ’ αυτό που κάνουμε, έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Πέρσι για παράδειγμα είχαμε την κλήση του Βελισάριου Βελή στις εθνικές, φέτος μπορεί να έχουμε κάποιους άλλους παίχτες. Υπάρχει συνέχεια παραγωγή νέων ποδοσφαιριστών, που μπορεί ο κόσμος ο πολύς να μην τους ξέρει, αλλά μέσα απ’ τη δουλειά τους σιγά-σιγά ανδρώνονται και ανεβαίνουνε επίπεδο.

Έχουμε τον Λέανδρο Πολυχρόνη, που πέρσι βγήκε κυπελλούχος Ιωαννίνων και έπαιξε Γ’ Εθνική. Είχε και πάλι πάρα πολλές προτάσεις και επέλεξε να αγωνιστεί και φέτος σε μια ομάδα Γ’ Εθνικής, την Ανατολή. Δεν σας κρύβω ότι υπήρχε ενδιαφέρον και από τον Θεσπρωτό, ομάδα Football League, απλώς είναι λίγο μακριά για εκείνον, γιατί σπουδάζει στα Γιάννενα. Επίσης ο Βαγγέλης Αντωνάκης, που και αυτός είναι δικό μας παιδί, προωθήθηκε στην Κ-19 του Αστέρα Τρίπολης, παρότι ηλικιακά ανήκει στην Κ-17. Ακόμη έχουμε τον Φώτη Πανταζέλο που είναι στην ΑΕΚ.

Ακολουθούν πολλοί νέοι από πίσω. Κάθε χρόνο. Στο χέρι τους είναι να στοχεύσουν να παίξουν στην πρώτη ομάδα, να στοχεύσουν να προχωρήσουν και να γίνουν καλύτεροι.

-Πέρσι επιλέξατε να κάνετε προπονήσεις και στο γήπεδο της Κανήθου. Συνεχίζετε και φέτος;

Η σχολή μας απευθύνεται και στον κόσμο του Καράμπαμπα. Έχω πάρα πολλούς αθλητές, πάρα πολλές οικογένειες που εμπιστεύονται σε μας τα παιδιά τους και έρχονται από τον Καράμπαμπα. Ήταν μια ευκαιρία πέρσι, αφού είχαμε πάρει την διαβεβαίωση από την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι θα φτιαχτεί το γήπεδο της Κανήθου. Δηλαδή ο τάπητας ουσιαστικά μας απασχολούσε, κάτι που δεν έγινε τελικά. Έτσι πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε και εκεί προπονήσεις, για να εξυπηρετήσουμε και τις οικογένειες αυτές που κάνουν κάποια χιλιόμετρα για να φέρουν τα παιδιά τους εδώ για να κάνουν προπόνηση. Αυτό έγινε απ’ την αρχή της σεζόν, τον Σεπτέμβρη. Η διαβεβαίωση ήταν ότι το γήπεδο θα φτιαχνόταν μέχρι τον Δεκέμβριο. Δυστυχώς δεν είδαμε καμιά κίνηση. Μετά, με συζητήσεις που είχαμε με την προηγούμενη δημοτική αρχή, μας είχαν πει ότι θα γινόταν τον Φλεβάρη. Κάναμε υπομονή, γιατί όντως ο αγωνιστικός χώρος είναι άθλιος, είναι απαράδεκτος. Ενδεικτικά θα σας πω ότι δύο παιδάκια μου πέρσι, πέσανε κάτω και σπάσανε το χέρι τους, μόνο πέφτοντας κάτω, κάτι πραγματικά απίστευτο.

Τέλειωσε η σεζόν, ήμασταν εκεί. Δυστυχώς δεν έγινε ούτε καν κίνηση. Εμείς σαν σύλλογος πήραμε την άδεια από τον ΔΟΑΠΠΕΧ και διαμορφώσαμε έναν χώρο με δικά μας έξοδα, κάναμε δηλαδή πάνω γραφείο του συλλόγου μας, περιμένοντας ότι θα είναι μια έδρα για προπονήσεις για τον σύλλογο μας, γιατί δεν σας κρύβω ότι έχουμε αρκετά παιδάκια και είχαμε ανάγκη και από έναν δεύτερο χώρο για να κάνουμε προπονήσεις.

Παρόλα αυτά όμως, φέτος αποφασίσαμε -αφού είδαμε ότι δεν έγινε καμία κίνηση για να αλλαχτεί ο τάπητας πάνω- να μην ξαναχρησιμοποιήσουμε το γήπεδο. Τώρα αν κάτι γίνει κατά τη διάρκεια της σεζόν, θα αιτηθούμε πάλι ώρες για να το χρησιμοποιήσουμε εκ νέου. Αλλά έτσι όπως είναι τώρα του γήπεδο, είναι αδύνατο εγώ να ξαναπάω πάνω τους αθλητές μου.

-ΑΟ Χαλκίς. Στα ‘σπλάχνα’ του βρίσκονται όλες οι πιο ιστορικές ομάδες της Χαλκίδας (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Ένωση, Προποντίδα, Εύριπος). Πέρασε ένα δύσκολο καλοκαίρι διοικητικά, στην επιστροφή του στα τοπικά πρωταθλήματα της Εύβοιας.

Φαντάζομαι το καταλαβαίνει και ο περισσότερο μη γνώστης των πραγμάτων, ότι δεν είναι αποτέλεσμα των τελευταίων διοικήσεων. Υπάρχει μια σειρά από λάθη, που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρονιά. Το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι παρότι αυτή η ομάδα έχει ένα τεράστιο brand name, δυστυχώς στην αντίληψη του φίλαθλου κόσμου είναι ένα καμένο brand name πλέον. Και αυτό βέβαια έχει επιπτώσεις στο γιατί βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση, αλλά και γιατί πολύ δύσκολα θα προσελκύσει εκείνους τους ανθρώπους, που θα την βγάλουν απ’ αυτό το τέλμα.

Δεν έχει τεθεί επί τάπητος ένα πλάνο, όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο θα αποσκοπούσε κάπου. Κάθε διοίκηση έχει το δικό της πλάνο. Ξεκινάει απ’ το μηδέν, χωρίς να δει τι έχει κάνει η προηγούμενη και όταν αφήνει την ομάδα στην επόμενη διοίκηση, η επόμενη διοίκηση ξεκινάει πάλι απ’ το μηδέν. Έτσι όμως δεν γίνεται τίποτα. Είναι σαν εγώ που είμαι ένα πολύ μικρό σωματείο, που έχω ξεκινήσει απ’ το μηδέν, εδώ και 19 χρόνια, ο Ερμήλιος, κάθε δύο χρόνια που γίνονται εκλογές να αλλάζει η διοίκηση και ο καθένας να λέει το δικό του. Η φιλοσοφία ενός σωματείου, πρέπει να ‘ναι συγκεκριμένη και αυτή να τηρείται με ευλάβεια. Για να υπάρχουν και στόχοι. Εδώ δεν υπάρχουν στόχοι. Κάθε χρόνο αλλάζει ο στόχος της ομάδας. Εδώ πάντα ψάχνουμε κάποιον να βάλει χρήματα και αυτός που θα ‘ρθει ξέρει ότι θα τα πετάξει αυτά τα χρήματα. Δηλαδή κάποια στιγμή πρέπει να μπει σε σειρά αυτό το πράγμα. Αν δεν μπει η μοίρα του ΑΟ Χαλκίς θα είναι αυτή που βλέπουμε. Και είναι κρίμα. Θλίβει τον οποιοδήποτε ποδοσφαιράνθρωπο, όχι μόνο για τη Χαλκίδα, αλλά για οποιαδήποτε ομάδα έχει ένα τέτοιο brand name και πάει ανεκμετάλλευτο.

-Η Αρτάκη είναι η μόνη εκπρόσωπος της Εύβοιας στις εθνικές κατηγορίες, πιστεύεις θα πάει καλά;

Η Αρτάκη έχει ξαναβρεθεί σ’ αυτή τη θέση, αλλά έχω την εντύπωση ότι η διοίκηση της είναι πιο σταθερή από ποτέ, αυτήν την περίοδο. Σε επίπεδο τουλάχιστον, που όπως είπα προηγουμένως λείπει απ’ την Χαλκίδα. Η ομάδα της Αρτάκης φαίνεται να έχει μια σταθερή διοίκηση, που έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο. Δεν κρίνω αν το πλάνο είναι καλό ή κακό, αλλά υπάρχει πλάνο. Υπάρχουν άνθρωποι που τρέχουν για την ομάδα, ο καθένας έχει συγκεκριμένο ρόλο και αυτό είναι το καλό. Δυστυχώς έχουμε φτάσει στην Ελλάδα να κρίνουμε αν η πορεία μιας ομάδας αν είναι πετυχημένη ή όχι απ’ το αν κερδίζει την Κυριακή ή χάνει. Κάτι που δεν πρέπει να είναι έτσι. Παράδειγμα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μια αποτυχημένη ομάδα που έχει κάποια χρόνια να πάρει πρωτάθλημα; Έχει παρεκκλίνει του πλάνου που έχει σαν σύλλογος; Επ’ ουδενί. Ο Άγιαξ πόσα χρόνια είχε να πάρει πρωτάθλημα; Είχε παρεκκλίνει ποτέ του πλάνου, της νοοτροπίας και της φιλοσοφίας του; Φυσικά όχι.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα βιαζόμαστε. Κέρδισες την Κυριακή; ‘Είσαι καλός προπονητής, είναι καλή η διοίκηση, καλή η ομάδα’. Έχασε η ομάδα την Κυριακή; ‘Τρίζει η καρέκλα του προπονητή, ο πρόεδρος θα παραιτηθεί ή θα συνεχίσει;’. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Να γιατί δεν πρέπει οι διοικήσεις να λειτουργούν οπαδικά, διοικώντας τις ομάδες. Πρέπει να λειτουργούν τεχνοκρατικά. Ξέρεις να διοικείς; Μπες εκεί να διοικήσεις. Είσαι οπαδός; Πήγαινε στην εξέδρα και φώναζε. Ξεκάθαρα πράγματα.

-Πως βλέπεις το πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣΕ και πως το πρωτάθλημα στον βόρειο όμιλο της Β’ ΕΠΣΕ που συμμετέχετε; Ποιες ομάδες θεωρείς φαβορί;

Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια, από τότε που ήμουν εγώ προπονητής στην ΑΕΚ Χαλκίδος, πριν τέσσερα χρόνια, κάθε χρόνο νιώθω ότι το αγωνιστικό επίπεδο πέφτει. Η μία δικαιολογία είναι ότι πια δεν πέφτουν τόσα χρήματα στο ποδόσφαιρο, αλλά αυτό είναι δικαιολογία. Για μένα θα έπρεπε τα χρήματα αυτά που πέφτουν σε ερασιτεχνικό επίπεδο να πέφτουν πιο σωστά, να πέφτουν στην οργάνωση των υποδομών των ομάδων και με υπομονή να βγαίνουνε καλύτεροι ποδοσφαιριστές, απ’ ότι έβγαιναν πριν. Αυτό δεν συμβαίνει.

Όσον αφορά τον όμιλο μας, δεν σας κρύβω ότι τις ομάδες του βορρά, επειδή έχω καιρό να τις παρακολουθήσω, θα ήταν άδικο να πω ποια είναι η ομάδα αυτή που ξεχωρίζει. Άλλωστε εμάς, λόγω της φιλοσοφίας του συλλόγου μας, μας ενδιαφέρει ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας, όταν παίζουμε μπάλα. Εμείς θα πηγαίνουμε εκτός έδρας ή θα υποδεχόμαστε τις ομάδες, όπως το κάνουμε πάντα, προσπαθώντας πάντα να παίζουμε σωστό ποδόσφαιρο, να μαθαίνουν τα παιδιά μας και να παίρνουν εμπειρίες μέσα από τους αγώνες.

-Συμμετείχες ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις πρόσφατες εκλογές. Τι σε έκανε να πάρεις αυτήν την απόφαση και πως έζησες την εμπειρία;

Ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. Αν μου ζητιόταν θα το ξανάκανα, παρότι δεν εξελέγην. Παρόλα αυτά, οι περίπου πεντακόσιοι συνάνθρωποι μου που με τίμησαν με την ψήφο τους, είναι από μόνο του ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, που με χαροποιεί. Μακάρι να μου δινόταν η ευκαιρία να μπορούσα να κάνω πράγματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Β’ ΕΠΣΕ (Β’ ΟΜΙΛΟΣ): Απόλλων Παραλίας-Αλάτσατα 3-1

Κώστας Λαγός

Γ’ ΕΠΣΕ (Β’ ΟΜΙΛΟΣ): ΠΑΟ Κανήθου-Αφράτι 0-4

Κώστας Λαγός

ΠΡΟΠΑΙΔΩΝ ΕΠΣΕ (Γ’ ΟΜΙΛΟΣ): Ακαδημία Ερέτριας-Αθλόπολις 5-2

Κώστας Λαγός