BLOGS Α' ΕΠΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Στήλες

Θανάσης Κούτος: Ιερές σκιές… στα τρίσβαθα της ιστορίας

Με τον Θανάση Κούτο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...

Στη χώρα της μούντζας και του ρε!

 

 

Ιερές σκιές…

στα τρίσβαθα της ιστορίας

Έγραφα στο προηγούμενο ‘σχόλιο’ μου, το προτιμώ απ’ τον χαρακτηρισμό ‘άρθρο’, που δείχνει τούτη η έκφραση το πομπώδες και ‘βαρυσήμαντο’ του πράγματος, καμιά φορά και άκρατο φαρισαϊσμό, μπρος στην ‘ταπεινότητα του πρώτου… ‘ότι παράγοντας είναι μια αφηρημένη έννοια χωρίς επαγγελματική συγκρότηση και τεχνοκρατική αντίληψη για το άθλημα…’.

Είμαι της άποψης ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να διοικείται σήμερα και αναφέρομαι στα ανώτερα επίπεδα διαβάθμισης του, από καθαρά τεχνοκράτες, κατά κυριότητα νομικούς και οικονομολόγους, σ’ ένα καθαρά οικονομοτεχνικό περιβάλλον, αφού και οι ποδοσφαιρικές εταιρείες τείνουν να μετατραπούν σε ‘επιχειρήσεις’ με οικονομική υπόσταση. Το ‘δούναι και λαβείν’ είναι δόγμα στον εμπορικό κόσμο, που αγγίζει πλέον και το ποδόσφαιρο, τουλάχιστον στις δύο πρώτες κλίμακες ιεράρχησης του ποδοσφαίρου μας.

Βεβαίως και ο ‘χονδρέμπορος’, γενικώς αναφέρομαι, έχει θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, με την έννοια όμως αποκλειστικά του επενδυτή και υπό τον όρο της αμοιβαιότητας των συμφερόντων και εδώ η μονομέρεια, εφ’ όσον δεν συμπιέζονται και δεν απωθούνται τα καθαρώς αθλητικά θα μπορούσε να είναι ανεκτή και ίσως αποδεκτή, σε μια πορεία συμπόρευσης ‘του ημετέρου και σφέτερου’ για σύλλογο και επιχειρηματία.

Στην σαραντάχρονη παράλληλη πορεία μου, με το τοπικό ποδόσφαιρο, σίγουρα υπήρξαν περιπτώσεις πέραν της ιδιοτέλειας, όπου ένα κράμα ηλιθιότητας και ανικανότητας καθορίζουν το χημικό περιβάλλον μιας κατάστασης, που οδηγούσε σε παταγώδη αποτυχία τον σύλλογο και ύστερα η φυγή του μεγαλόσχημου και κενόδοξου επιχειρηματία, αφού προηγουμένως φρόντιζε για την μετατόπιση των ευθυνών πότε σε συνεργάτες, πότε στον προπονητή και πολύ συχνά στον φίλαθλο κόσμο, όταν αυτός εκδήλωνε δικαίως στην πλειονότητα των περιπτώσεων, την δυσαρέσκεια και την αποστροφή του, προς τα τεκταινόμενα.

Υπήρξαν βεβαίως και λαμπρά παραδείγματα εμπνευσμένων ποδοσφαιρικών παραγόντων, με αγάπη για το άθλημα και όραμα για τον σύλλογο που υπηρετούσαν, που πρόσφεραν με ανιδιοτέλεια και που το όνομα τους συνδέθηκε με σπουδαία επιτεύγματα για τον σύλλογο και που έτυχαν της αναγνώρισης και καθολικής αποδοχής των συμπολιτών τους…

Προπολεμικά οι οικογένειες Σταύρου, Σακελαράκη, Χαλβατζή, Νάστα και Μούντριχα για τον Ολυμπιακό. Ο Ζήσης Αθανασιάδης, ο Γεώργιος Νάκος, ο Σπύρος Δριτσαλόπουλος (Μπόλαρης) για την ‘πρεσβυτέρα’ του τοπικού ποδοσφαίρου την θρυλική ‘Ένωση’. Οι ‘Μιχαηλίδηδες’ και οι ‘Αναστασιάδηδες’ για την ΑΕΚ, ο Γιάννης Παπαγρηγορίου για την Προποντίδα. Και μετά τον πόλεμο, για την οικονομία του λόγου θα αποφύγω τον διαχωρισμό, ο Μιχάλης Τζιώτης, μια κορυφαία φυσιογνωμία πριν και μετά, ο Αλέκος Πάνος επίσης, ο Δημήτρης Δεμερτζής, ο Γιώργος Καραλιώτης (Ανδριανάκης), ο Σπύρος Καπνίσης, ο Βασίλης Τουλούμης, οι ‘Καλτσίδηδες’ Γρηγόρης και Χαρίτων, ο Χαράλαμπος Αβερκιάδης, ο Ιωακείμ Στράτος, ο Νίκος Μεγαρίτης, ο Χρήστος Χριστοδούλου και στην πιο πρόσφατη ποδοσφαιρική εποχή, ο Μανώλης Καστριώτης, ο Θέμης Χαλικιάς, ο Τάσος Καμπούρης και ο Μιχάλης Εμμανουηλίδης, ο Μπάμπης Κουσκούτης και προς το τέλος της δεκαετίας ο Σπύρος Αλεξάνδρου.

Στις μέρες μας φωτεινά παραδείγματα ανιδιοτελών παραγόντων ο Βασίλης Ταρνανάς και ο Θανάσης Στρατής. Οι προσπάθειες τους και η αγάπη τους άδολη που δεν ευοδώθηκαν.

Το ποδόσφαιρο και πάλι σ’ ένα καταθλιπτικό περιβάλλον πλήρους απαξίωσης, με τον Α.Ο. ‘Χαλκίς’ και αυτή τη φορά σε ηθική και αγωνιστική κατάπτωση να δέχεται ταπεινωτική ήττα απ’ τον Ελλήσποντο Ν. Λαμψάκου…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δ. Ελευθεριάδης: Ιησούς Χριστός, ο μεγαλύτερος coach όλων των εποχών

Δημήτρης Ελευθεριάδης

ΝΕΩΝ ΕΠΣΕ (Δ’ ΦΑΣΗ): Αλλαγή σε αγώνα πρωταθλήματος

Κώστας Λαγός

ΑΟ Μακρυκάπας: Ανανέωσε ο Δ. Μπασινάς

Κώστας Λαγός