EVIASPORTS Α' ΕΠΣΕ Β΄ ΕΠΣΕ Γ' ΕΠΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γ. Ρέτσας: ‘Το αύριο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου είναι υπόθεση όλων μας’

Τα κυριότερα μέρη της ομιλίας του αντιπροέδρου της ΕΠΣΕ Γιάννη Ρέτσα, στην κλήρωση των πρωταθλημάτων της ΕΠΣΕ για την περίοδο 2019-20.

‘Ελπίζω ότι και τα φετινά πρωταθλήματα θα διεξαχθούν χωρίς προβλήματα και η ΕΠΣ Ευβοίας θα αποτελέσει τον εγγυητή, εξασφαλίζοντας σταθερότητα, αξιοπιστία, διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Τη σημερινή εκδήλωση τιμούν με την παρουσία τους ο Κώστας Γαλάνης, αρμόδιος για θέματα παιδείας και αθλητισμού της Περιφέρειας, ο περιφερειακός σύμβουλος Ανδρέας Γερουλιάς, η νέα Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων και πρώην πρόεδρος της ΕΠΣΕ Γιώργος Ψαθάς. Είναι επίσης κοντά μας ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, η Αναστασία Σταματέα (πρόεδρος του συλλόγου ‘Η Πίστη’), ο εκπρόσωπος των Αβαντίδων Στέφανος Σωτηρίου και η Λένα Σκαρλή (τοπική σύμβουλος Δήμου Χαλκιδέων).

Να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του συνδέσμου διαιτητών Λευτέρη Φανό και τα μέλη του για την παρουσία τους, την Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣΕ, καθώς επίσης και τα ΜΜΕ που μας τιμούν και καλύπτουν απόψε την εκδήλωση.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες στην ‘Ένωση’ και το προσωπικό, για τη στήριξη και τη βοήθεια που μας παρέχουν.

Η κλήρωση των πρωταθλημάτων σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς. Μιας χρονιάς άθλησης, έκφρασης, δημιουργίας, κοινωνικής συμμετοχής. Το ποδόσφαιρο ως μαζικότερο και λαοφιλέστερο άθλημα καλλιεργεί το πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας. Διαμορφώνει αθλητική συνείδηση και συμβάλλει στην προστασία των αθλητών από τους κινδύνους της εποχής.

Ως διοργανώτρια αρχή, αισθανόμαστε και το εκφράζουμε υπερήφανοι, για το επίπεδο και την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου στο νομό μας, καθώς και για το γεγονός ότι τα κρούσματα βίας είναι ελάχιστα και διαρκώς μειούμενα. Αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σας τους παράγοντες.

Η ΕΠΣ Εύβοιας βρίσκεται κοντά στα σωματεία και αφουγκράζεται τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες και προσπαθεί να βρει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να περιορίσουμε τα έξοδα των σωματείων, με διάφορους τρόπους, όπως με δωρεάν διαιτησίες, με έξοδα μετακινήσεων, με μειωμένες οικονομικά επιβαρύνσεις στις παραβάσεις του ΚΑΠ και με ταυτόχρονη επιστροφή των χρημάτων αυτών, ανταποδοτικά στα σωματεία.

Μέσα απ’ τον καταρτισμό του προγράμματος, προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού να βοηθήσουμε τα σωματεία, ώστε να περιορίσουν τα έξοδα τους.

Για τη φετινή αγωνιστική περίοδο, θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στις τροποποιήσεις των Κανόνων Παιχνιδιού, από την παγκόσμια ομοσπονδία. Στις αλλαγές των κανονισμών των προπονητών, καθώς και στην εμπρόθεσμη καταβολή των οφειλών των σωματείων. Είμαστε υποχρεωμένοι για οφειλές άνω των 150 ευρώ να μην ορίζουμε αγώνα, όταν αυτές οι οφειλές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Μετά την εγκατάσταση του λογιστικού προγράμματος την περσινή χρονιά, συνεχίζεται η αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας της ‘Ένωσης’ και καθιερώνεται από φέτος το ηλεκτρονικό φύλλο αγώνα. Προσπαθούμε να μειώσουμε τον χρόνο που χάνεται σε διάφορες διαδικασίες και να απλοποιήσουμε την επαφή σας με την ΕΠΣΕ.

Η ‘Ένωση’ μας, όπως καλά γνωρίζετε, δίνει ιδιαίτερη σημασία στα πρωταθλήματα υποδομής και στις μικτές. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πρέπει να βασίζεται στις υποδομές, ώστε να αποφεύγονται αλόγιστες σπατάλες. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε στο χώρο παράγοντες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε παράγοντες και να μην δηλώνουν συμμετοχή οι ομάδες. Η έλλειψη δυνατών οικονομικά παραγόντων, μας έχει οδηγήσει στο γεγονός να έχουμε μόνο μια ομάδα στις εθνικές κατηγορίες.

Το αύριο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου είναι υπόθεση όλων μας. Στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία χρειάζεται να συνεχίσουμε, να ενώνουμε τις δυνάμεις μας όλοι οι αθλητικοί και πολιτικοί φορείς.

Επιβάλλεται να επενδύσουμε σε αθλητικές υποδομές και να περιορίσουμε τις φιέστες και τα φαντασμαγορικά σόου. Πρέπει επιτέλους να επιχορηγηθούν τα ερασιτεχνικά σωματεία, μέσω της γενικής γραμματείας αθλητισμού. Θεωρούμε απαράδεκτο να χρηματοδοτεί η πολιτεία το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και να μην χρηματοδοτεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, που αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και τον αιμοδότη των επαγγελματικών κατηγοριών.

Σήμερα για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την επιχορήγηση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Είναι τουλάχιστον μια αρχή, που ελπίζουμε σύντομα να γίνει πράξη.

Στις αλλαγές και στις διεργασίες που συντελούνται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η Εύβοια -να είστε βέβαιοι- ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα συμμετάσχει σ’ αυτές.

Τα πρωταθλήματα της ποδοσφαιρικής περιόδου 2019-20, όπως και το κύπελλο ερασιτεχνικών ομάδων, είναι αφιερωμένα σε έναν άνθρωπο του ποδοσφαίρου, σε ένα μέλος του ΔΣ της ‘Ένωσης’ αλλά και πολύτιμου συνεργάτη, σε ένα φίλο που έφυγε πολύ νωρίς απ’ τη ζωή, τον Νίκο Δαφνή. Δεν χρειάζεται να πω πολλά λόγια για τον Νίκο, άλλωστε ήταν γνωστός σε όλους και διακρινόταν για την ενεργητικότητα του, το χιούμορ του και τη διάθεση του για προσφορά. Το μόνο που θέλω να συμπληρώσω εγώ, είναι ότι μας λείπει πολύ.

Η εκδήλωση της κλήρωσης των πρωταθλημάτων πραγματοποιείται για ακόμη μια φορά στο ξενοδοχείο ‘Πέλαγος’. Η Άντζυ Αλεξάνδρου και ο Γιώργος Κατσίνας, αποδεικνύοντας μεγαλείο ψυχής και με πλήρη ανιδιοτέλεια παραχωρούν εντελώς δωρεάν τον υπέροχο αυτό χώρο. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε η ευγενική χορηγία του ξενοδοχείου ‘Πέλαγος’ αποτελεί τεράστια προσφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ‘Ένωσης’, το ξενοδοχείο ‘Πέλαγος’ θα αποτελεί μεγάλο χορηγό των πρωταθλημάτων μας και το λογότυπο του θα κοσμεί τα έγγραφα, καθώς και τα φύλλα αγώνα της ‘Ένωσης’ μας.’

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΣΚΑΣΕ: ‘Ξεκινούν τα πρωταθλήματα υποδομής. Τέλος για Α’ & Β’ κατηγορία’

Σαν Σήμερα (5/5/2019): Ερμήλιος-Προποντίδα 2-2 (photos)

Δημήτρης Νικολάου

Α’ ΕΠΣΕ: Λήλας Βασιλικού-Ταμυναϊκός 1-1

Κώστας Λαγός
-->