EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

‘Η ΜΝΗΜΗ ΔΑΚΡΥΖΕΙ’: Η παντοκρατορία του Ολυμπιακού Χαλκίδας μετά το ’55

Περί της παντοκρατορίας του Ολυμπιακού, ουδείς αμφιβάλλει και μιλάμε για την περίοδο μετά το ’55. Το επισημαίνουν και το τονίζουν ντόπιες και ξένες εφημερίδες της εποχής:

Ούτω οι φίλαθλοι, θα έχουν την ευκαιρίαν σήμερον, να διαπιστώσουν τας τεχνικάς δυνατότητας της ομάδος της Χαλκίδας και ιδιαιτέρως να παρακολουθήσουν τας ταχύτατας και λίαν επικινδύνους διεμβολάς του Τσαλίκη και μάλιστα των ακραίων κυνηγών, Σαχίνη και Παπαγεωργίου, οι οποίοι θεωρούνται σήμερον ως οι καλύτεροι εξτρέμ της επαρχίας και ομολογουμένως είναι παίκται μεγάλων αξιώσεων‘.

‘Θεσσαλία’ Βόλου

8 Μαρτίου 1956

Τα ηρωϊκά παιδιά της Χαλκίδας, ήρθαν από την πόλιν του Ευρίπου αποφασισμένα να επιστρέψουν νικηταί και το επέτυχον. Διότι έπαιξαν δια να κερδίσουν και εκέρδισαν.

Ο Ολυμπιακός είναι η πλέον θαυμάσια ομάς της Ελληνικής επαρχίας. Οι γυμνασιόπαιδες του Ολυμπιακού Χαλκίδος, έδωσαν ένα μεγάλο μάθημα εις τους παίκτας του Φωστήρος‘.

‘Αθλητικόν Φώς’

1 Απριλίου 1956

Περισσότερον δυναμικός, πλέον αποτελεσματικός, πραγματικά θυελλώδης εις τας επιθέσεις του ο Ολυμπιακός, ο οποίος ανθίστατο ερωμένως εις τας οργανωμένας επιθέσεις της Παναχαϊκής και επετίθετο ακάθεκτος δια των πτερύγων-και ιδίως δια του θαυμάσιου έξω δεξιά, Σαχίνη δια να προκαλεί πραγματικήν αναστάτωσιν εις της Πατραϊκήν άμυναν. Ήτο ο Ολυμπιακός ένα συγκρότημα με αξιώσεις μεγάλας, εάν ληφθεί υπ’ όψιν, ότι εδάμασε την αναμφισβητήτως τεχνικωτέραν ομάδα της Ελλάδος‘.

‘Αθλητική Ηχώ’

2 Ιανουαρίου 1957

 

Ξάστερα πράγματα, για φίλους και αντιπάλους, είτε μας αρέσει, είτε όχι! Για δεκαετίες το αθλητικό δυναμικό της περιοχής το εκφράζει και μάλιστα πανάξια, ο Ολυμπιακός της πόλεως μας‘.

‘Ευβοϊκή Ηχώ’

4 Φεβρουαρίου 1957

Ο Ολυμπιακός Χαλκίδας ήτο γενναίος μαχητής και ενίκησε δίκαια την ΑΕΚ, 2-0. Οι Χαλκιδέοι με τους θαυμάσιους Μοσχολιόν και Μαυρογιάννην, κατέκτησαν απ’ αρχής το κέντρον του γηπέδου και από εκεί εξεκίνησαν για το μεγάλο τους τρόπαιο‘.

‘Αθλητική Φωνή’

11 Απριλίου 1960

Ο Βασίλης Τουλούμης, πάντως, ιστορικό στέλεχος της ‘Ένωσης’ στην κατάληξη της αφήγησης του, επιβεβαιώνει ‘ότι ο Ολυμπιακός ήταν υπέρτερος των άλλων και μονοπωλούσε τους τίτλους μετά το ’55. Πάντως είχε και την εύνοια γενικώς και δεν θα ήθελα να πω περισσότερα…’.

Φαίνεται καθαρά η ‘πικρία’ του κυρ-Βασίλη, όμως κατά τεκμήριο η ομάδα που αγάπησε και υποστήριξε όλα αυτά τα χρόνια η ‘Ένωση’ δεν άντεξε στη φθορά του χρόνου, που είχε αρχίσει με την αυγή της νέας δεκαετίας.

Για ‘μπακίρι’ και ‘ύποπτες συναλλαγές’ μιλάει γενικώς και ο Γιώργος Ισμίρογλου: ‘…Έχει περάσει πλέον η εποχή της αθωότητος. Η δεκαετία του ’50 θα δώσει δείγματα μιας άλλης γραφής και ο κόσμος θ’ αρχίσει ν’ αραιώνει…’. Δεν έχουμε άποψη πάνω σ’ ένα ζήτημα, που δείχνει πάντως να ‘φουντώνει’ τις δεκαετίες ’60’ και ’70…

Πάντως ένα εκπληκτικό γεγονός έρχεται να ‘απογειώσει’ τη φήμη των ερυθρόλευκων, σε ηθικό επίπεδο και να την καταστήσει γνωστή στο πανελλήνιο. Πρόκειται για το ‘Έπαθλο Ήθους’ και τη βράβευση από την ΕΠΟ ύστερα από δώδεκα χρόνια ανεπίληπτης διαγωγής των ποδοσφαιριστών του, που δεν είχαν για όλο αυτό το διάστημα ούτε μια κόκκινη κάρτα. Το διάστημα πρέπει ν’ αφορούσε την περίοδο απ’ το ’46 έως το ’58 και εδώ για να γίνει γνωστή αυτή η ιδιαίτερη πτυχή των ερυθρόλευκων και να βραβευθεί, έπαιξε το ρόλο του προφανώς και ο Μιχάλης Τζιώτης, που μετείχε σε όργανα και επιτροπές της ΕΠΟ απ’ τις αρχές του ’50.

Ήταν τότε, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Δεμερτζής που ο Γεώργιος Βήχος Γ.Γ. Αθλητισμού της εποχής, επισκέπτεται την Χαλκίδα και τον Γραμματέα της ΕΠΣΕΒ Δημήτρη Δεμερτζή. Αρχοντάνθρωπος, καλοσυνάτος, πρώην πρωταθλητής της Σκοποβολής, ενδιαφέρεται να μάθει και να συζητήσει τρόπους επίλυσης των τοπικών αθλητικών ζητημάτων. Στη σύσκεψη προεδρεύει ο τότε επιθεωρητής Σωματικής Αγωγής Γεώργιος Καρόκης, με την παρουσία και εκπροσώπων των ομάδων της Ένωσης, της Προποντίδας, της ΑΕΚ και του Τρίτωνα. Ήταν οι Βασίλης Τουλούμης, Παναγιώτης Μεγαρίτης, Γρηγόρης Καλτσίδης και Τάκης Μάντζαρης. Και αυτή η ιστορική συνάντηση στην Μπαλαλαίων 7. Τότε πάρθηκε και η απόφαση της βράβευσης του Ολυμπιακού (’57) ύστερα από έκθεση-αναφορά του ‘γραμματικού’ των ερυθρόλευκων.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΟΝ Αρτάκης: Ανακοίνωση για Γ. Μαστροκώστα

Κώστας Λαγός

Στ. Ψαρρόπουλος: ‘Η Εθνική πληρώνει τα λάθη που έγιναν στο θέμα της έδρας της’

eviasports

Θανάσης Κούτος: ‘Διαιτητής… λαγός στο λειβάδι’

Θανάσης Κούτος