Α' ΕΠΣΕ Αγαπημένα ΡΟΗ Β΄ ΕΠΣΕ Γ' ΕΘΝΙΚΗ Γ' ΕΠΣΕ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Διαιτησία: Όλες οι αλλαγές στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου που ισχύουν από φέτος

H νέα ποδοσφαιρική σεζόν έχει ξεκινήσει και από την 1η Ιουνίου έχουν τεθεί σε εφαρμογή σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς σύμφωνα με την απόφαση του Παγκόσμιου Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου.

Οι πιο σημαντικές από αυτές αφορούν στο χέρι, στο παίξιμο της μπάλας μετά από ελεύθερο κτύπημα, στο ελεύθερο διαιτητή, στο τείχος και στις αλλαγές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την τροποποίηση-διευκρίνηση εκτός από κάθε εσκεμμένο χέρι, που είναι φάουλ, με ποινή θα τιμωρούνται τα χέρια, ακόμα και σε ακούσιες παραβάσεις όταν:

-Η μπάλα έχει πορεία προς το τέρμα.

-Εάν ο παίκτης που κάνει το χέρι αποκτά κατοχή της μπάλας ή την ακουμπάει και στην συνέχεια σκοράρει.

-Εάν η μπάλα βρει στο χέρι όταν αυτό κάνει το όγκο του σώματος μεγαλύτερο.

-Εάν η μπάλα βρίσκει στο χέρι όταν αυτό είναι πάνω από τον ώμο (εκτός εάν πρώτα ο παίκτης έχει παίξει την μπάλα και στη συνέχεια την βρίσκει με το χέρι άθελά του).

Σε περίπτωση χεριού δεν καταλογίζεται παράβαση:

-Εάν η μπάλα ακουμπήσει το χέρι μετά από επαφή του ίδιου του παίκτη με το κεφάλι/σώμα/πόδι ή από το κεφάλι/σώμα/πόδι από άλλον παίκτη που είναι κοντά του.

– Εάν η μπάλα ακουμπήσει το χέρι το οποίο είναι κοντά στο σώμα και δεν είναι σε αφύσικη θέση.

– Εάν ένας παίκτης πέφτει και η μπάλα ακουμπήσει το χέρι του που είναι ανάμεσα στο σώμα και το χορτάρι, αλλά χωρίς το χέρι να μεγαλώνει αφύσικα τον όγκο του. (Αν, όμως είναι εκτεταμένο και μεγαλώνει το σώμα, τότε καταλογίζεται παράβαση.

Μία ακόμα σημαντική αλλαγή είναι αυτή που επιτρέπει στους αμυντικούς να παίξουν την μπάλα από την στιγμή που θα γίνει το ελεύθερο κτύπημα (άουτ, φάουλ, οφσάιντ) ακόμα και αν αυτή δεν βγει από την μεγάλη περιοχή. Οι αντίπαλοι υποχρεωτικά είναι εκτός μεγάλης περιοχής.

Με την εφαρμογή του νέου κανονισμού έχουμε δει ότι πλέον τις περισσότερες φορές ο τερματοφύλακας σηκώνει την μπάλα προς του μέρος του αμυντικού που είναι δίπλα του και αυτός του την επιστρέφει νομότυπα (γόνατο, στήθος, κεφάλι, μπούτι, καλάμι, οτιδήποτε πάνω από τον αστράγαλο δηλαδή) και το ματς συνεχίζεται με βολέ ή πάσα από αυτόν.

Είναι κάτι που το έκανε διαρκώς στα ματς με την Πλζεν ο Σα με τον Παπαδόπουλο και τον Μπα στο πρώτο ματς και με τον Μεριά στο δεύτερο.

Οι επιθετικοί δεν έχουν πλέον δικαίωμα να… χώνονται στο τείχος. Όταν υπάρχει τείχος οι επιθετικοί θα πρέπει να έχουν απόσταση από αυτό τουλάχιστον ενός μέτρου. Εάν ένας επιθετικός δεν το τηρεί, τότε η ομάδα του τιμωρείται με έμμεσο φάουλ.

Μια επίσης σημαντική αλλαγή είναι αυτή που αφορά τη συνέχιση του ματς με ελεύθερο διαιτητή. Δεν θα υπάρχει πλέον ελεύθερο για δύο.

-Εάν το παιχνίδι σταματήσει μέσα στην μεγάλη περιοχή, την μπάλα θα την αφήσει ο διαιτητής για τον τερματοφύλακα.

-Εάν το παιχνίδι σταματήσει εκτός περιοχής, την μπάλα θα την αφήσει ο διαιτητής για έναν παίκτη της ομάδας που είχε ακουμπήσει τελευταία φορά την μπάλα πριν την διακοπή.

-Σε όλες τις περιπτώσεις όλοι οι υπόλοιποι παίκτες πρέπει να είναι 4 μέτρα μακριά.

Επίσης αν η μπάλα ακουμπήσει στον διαιτητή και μπει γκολ ή αλλάξει κατοχή ή αρχίσει μια επικίνδυνη επίθεση το παιχνίδι δεν συνεχίζεται κανονικά όπως μέχρι πρότινος. Πλέον υπάρχει διακοπή και το ματς συνεχίζεται με ελεύθερο διαιτητή με βάση τα όσα αναφέραμε παραπάνω.

Αλλαγές υπάρχουν και στην εκτέλεση των πέναλτι.

Ο εκτελεστής πλέον μπορεί να λάβει γρήγορη ιατρική βοήθεια πριν το εκτελέσει. Μέχρι πρότινος ο κανονισμός προέβλεπε ότι εάν ο εκτελεστής χρειάζεται ιατρική βοήθεια θα πρέπει να αφήσει τον αγωνιστικό χώρο και επομένως δεν μπορεί να εκτελέσει το πέναλτι.

Ο τερματοφύλακας δεν επιτρέπεται να ακουμπάει τα δοκάρια και τα δίχτυα, αλλά επιτρέπεται να έχει τουλάχιστον το ένα του πόδι σε επαφή με την τελική γραμμή όταν το πέναλτι εκτελείται κι όχι και τα δύο. Επομένως, θα μπορεί να κάνει ένα βήμα εμπρός. Ωστόσο, δεν μπορεί το ένα πόδι να είναι πίσω από την γραμμή και το άλλο πάνω σε αυτή.

Εάν γίνει μια παράβαση αφού ο διαιτητής δώσει το σήμα για την εκτέλεση ενός πέναλτι, αλλά πριν εκτελεσθεί αυτό, τότε θα πρέπει να εκτελεσθεί το πέναλτι και μετά να τιμωρήσει με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα τον παραβάτη παίκτη.

Προκειμένου να μειωθούν οι σκόπιμες καθυστερήσεις στις αλλαγές υπήρξε τροποποίηση του κανονισμού. Πλέον, ο παίκτης που γίνεται αλλαγή πρέπει να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου από το κοντινότερο σημείο από εκεί που βρίσκεται και όχι από τη διχοτόμο του κέντρου.

Οι αντίπαλοι παίκτες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 2 μέτρα από το σημείο της πλάγιας γραμμής όπου πρόκειται να εκτελεσθεί μια πλάγια επαναφορά (ένα αράουτ), ακόμη και αν ο εκτελεστής βρίσκεται πίσω από την πλάγια γραμμή.

Η ομάδα που κερδίζει στην κλήρωση πριν την έναρξη του αγώνα πλέον μπορεί να διαλέξει εάν θα πάρει τη σέντρα ή σε πιο τέρμα θα κάνει επίθεση (πριν διάλεγαν μόνο πού θα κάνουν επίθεση).

Ο διαιτητής μπορεί να καθυστερήσει να τιμωρήσει με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα έναν παίκτη μέχρι την επόμενη διακοπή, εάν η ομάδα που δέχθηκε την παράβαση εκτελέσει στα γρήγορα ένα ελεύθερο λάκτισμα για να δημιουργήσει μια ευκαιρία επίτευξης τέρματος.

Επίσης, στο νέο κανονισμό ξεκαθαρίζεται, διότι υπήρχε ασάφεια, ότι η κίτρινη κάρτα για αντικανονικό πανηγυρισμό παραμένει ακόμα κι αν ακυρωθεί το γκολ!

Τέλος, πλέον και οι παράγοντες μιας ομάδας που είναι ένοχοι για απρεπή συμπεριφορά μπορούν να τιμωρηθούν με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα. Αν δεν μπορεί να εντοπιστεί ο παραβάτης, τότε ο πρώτος προπονητής θα δεχτεί την κίτρινη ή κόκκινη κάρτα.

Πηγή: filathlos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Θ. Τζάθας: ‘Βγάλαμε ζήλο & ψυχή στο γήπεδο’

Κώστας Λαγός

Γ’ ΕΣΚΑΣΕ (Β’ ΟΜΙΛΟΣ): Φιλαθλητικός-Σύλλας 46-66

Παναγιώτης Νικολάου

Β’ ΕΘΝΙΚΗ (ΓΥΝΑΙΚΩΝ): Αποτελέσματα & βαθμολογία (13η αγωνιστική)

Κώστας Λαγός
-->