Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28/7 το αναπτυξιακό πρωτάθλημα πάλης άμμου στη Χαλκίδα και πιο συγκεκριμένα στο ‘Crazy Locals’.
Έλαβαν μέρος σύλλογοι απ’ όλοι την Ελλάδα, που πρόσφεραν ωραίο θέαμα μέσα από ιδιαίτερα ανταγωνιστικές μάχες αθλητών και αθλητριών που έλαβαν μέρος πάνω στην άμμο, παρά το έντονα θερμό κλίμα. Πολύ καλή ήταν η παρουσία του συλλόγου της Χαλκίδας Παλαιστικού Ομίλου Πρωταθλητών, με συγκομιδή αρκετών μεταλλίων.
Για τη διοργάνωση και το νέο αυτό άθλημα πάλης, για τον ΠΟΠ Χαλκίδας και διάφορα ζητήματα πάλης μίλησαν στο eviasports o Ολυμπιονίκης και πρώην πρόεδρος της ΕΛΟΠ Κώστας Θάνος, ο Γιώργος Λέων (προπονητής ΠΟΠ Χαλκίδας) και η Λία Νικολάου (προπονήτρια ΠΟΠ Χαλκίδας).
Κώστας Θάνος: ‘Πραγματοποιήθηκε το αναπτυξιακό πρωτάθλημα πάλης στην άμμο εδώ στη Χαλκίδα, σε ένα πάρα πολύ όμορφο χώρο και κατά τη γνώμη μου καλό θα είναι να διοργανωθεί εδώ ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα του χρόνου, έχει τις υποδομές η πόλη της Χαλκίδας.
Οι αγώνες πήγανε καλά, και έχουν στόχο την ανάπτυξη του αθλήματος του beach wrestling και τη διάδοση του. Είχαμε αρκετά καλή συμμετοχή και οι αθλητές το απόλαυσαν και το άθλημα αρέσει στους φιλάθλους
Για του χρόνου η παγκόσμια ομοσπονδία έχει αναθέσει τρεις μεγάλες διοργανώσεις στην ελληνική ομοσπονδία πάλης: το μεσογειακό πρωτάθλημα, το βαλκανικό πρωτάθλημα (στις μικρές ηλικίες, παίδων και παμπαίδων) και το παγκόσμιο πρωτάθλημα βετεράνων. Μία απ’ τις πόλεις που υπάρχει στη σκέψη της ομοσπονδίας για να πάρει κάποια διοργάνωση, πλην της Αθήνας, είναι και η Χαλκίδα. Βέβαια θα γίνει μια συζήτηση και τεχνική σύσκεψη και αν ευοδώσουν τα σχέδια πολύ πιθανόν μετά από 18 χρόνια (το 2002 έγινε τελευταία φορά μια μεγάλη διοργάνωση στη Χαλκίδα) να ξαναγίνει μια μεγάλη διοργάνωση στη Χαλκίδα, αλλά ακόμη αυτό είναι στη συζήτηση και είναι πολύ πρώιμο, θα αποφασιστεί του χρόνου.
Στη Χαλκίδα υπάρχει ένας σύλλογος, ο Παλαιστικός Όμιλος Πρωταθλητών, ο οποίος για πάρα πολλά χρόνια πρωταγωνιστεί σε εθνικό επίπεδο αλλά και με μεγάλες διεθνείς διακρίσεις στο εξωτερικό με τους αθλητές του, γίνεται εξαιρετική δουλειά, τόσο απ’ τον Γιώργο Λέων όσο και απ’ τη Λία Νικολάου. Ενισχύουν την ελληνική πάλη στα μέγιστα και τους αξίζουν συγχαρητήρια.’
Γιώργος Λέων: ‘Εδώ και μερικά χρόνια ξεκινήσαμε πολύ δειλά-δειλά να κάνουμε φιλικούς αγώνες beach wrestling και είδαμε στην πορεία ότι είχε μεγάλη προσέλευση αθλητών και ενδιαφερόντουσαν πάρα πολύ.
Γι’ αυτό από φέτος έγινε πανελλήνιο πρωτάθλημα και πάμε να το αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο, διότι είδαμε ότι αρέσει στον κόσμο και στα δικά μας παιδιά αλλά μας ενθάρρυνε πιο πολύ η προσέλευση των αθλητών. Αρκεί να σας πω ότι έχουν έρθει σωματεία απ’ την Κρήτη και αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι κάποιος να έρθει απ’ την Κρήτη εδώ στη Χαλκίδα.
Πιστεύω ότι η νέα δημοτική αρχή θα μας αγκαλιάσει με ότι αξίζουμε και έτσι θα δείτε μεγάλα πρωταθλήματα που τα στερήθηκε τοσα χρόνια η Χαλκίδα και φυσικά δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί. Βέβαια εδώ δεν ήρθαμε να κρίνουμε τι δεν έγινε και τι θα γίνει, εμείς είμαστε άνθρωποι που πάντα ελπίζουμε και είμαστε αισιόδοξοι και αισθάνομαι ότι από του χρόνου η πάλη θα βρει τη θέση που της αρμόζει και ότι στερήθηκε τόσα χρόνια θα τ’ απολαύσει.
Βλέπουμε ότι υπάρχει ακαδημία στον ΠΟΠ Χαλκίδας και εκεί είναι η ενθάρρυνση, όταν έχεις παιδιά πέντε χρονών μέχρι δέκα, καταλαβαίνεις ότι θα υπάρχει μέλλον. Πιστεύουμε ότι η συνέχεια θα είναι πολύ καλή από ‘δω και πέρα.’
Λία Νικολάου: ‘Το beach wrestling είναι ένα ανερχόμενο άθλημα για τον χώρο της πάλης. Η διεθνής ομοσπονδία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να το προτείνει για να γίνει ολυμπιακό άθλημα, για τους επόμενους ολυμπιακούς αγώνες.
Είναι ένα άθλημα που τραβάει τον κόσμο και όλα τα αθλήματα στην άμμο έχουν τώρα μια έξαρση στον χώρο του αθλητισμού.
Είναι η πρώτη φορά που παρακολουθώ αγώνες beach wrestling. Πιστεύω ότι μπορούν να παλέψουν αθλητές και από τα δύο στυλ, τόσο απ’ την ελληνορωμαϊκή όσο και απ’ την ελευθέρα, ο καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά. Νομίζω ότι είναι ένα άθλημα που θα γίνει αγαπητό στον χώρο της πάλης, θα φύγει απ’ τα καθιερωμένα του κλειστού γυμναστηρίου, γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα που διαθέτει παραλίες και μέρη που μπορεί ο κόσμος να το απολαύσει το άθλημα, να κάνει τουρισμό και αθλητισμό ταυτόχρονα.
Πιστεύω ότι μέσα απ’ τις διοργανώσεις της ελληνικής ομοσπονδίας για του χρόνου, η Χαλκίδα έχει ένα κομμάτι που μπορεί να το πάρει για να το αξιοποιήσει εδώ στον τόπο μας, που αξιοποιεί τόσα χρόνια αθλητές σε διεθνείς διοργανώσεις.’
Η διοργάνωση ολοκλήρωθηκε με τις απονομές. Ο Κώστας Θάνος, εκ μέρους της ελληνικής ομοσπονδίας πάλης, δώρισε αναμνηστικό μετάλλιο στη δημοτική σύμβουλο Σοφία Χονδρογιάννη, που παρακολούθησε τους αγώνες.
Αναλυτικά οι αθλητές και οι αθλήτριες που ξεχώρισαν και πήραν μετάλλια:
ΠΑΙΔΩΝ
60 κιλά
- Θανάσης Ζησίμου (ΠΟΠ Χαλκίδας)
- Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης (Ηρακλής Ζεφυρίου)
70 κιλά
- Απόστολος Ζησίμου (ΠΟΠ Χαλκίδας)
- Χρήστος Μπριασούλης (Δόξα Βύρωνα)
70+ κιλά
- Ηρακλής Θεοδοσιάδης (Ηρακλής Ζεφυρίου)
- Νίκος Μπουντουλής (ΠΟΠ Χαλκίδας)
- Γιάννης Μαρίνης (Κορωπί)
ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
50+ κιλά
- Ελένη-Κατερίνα Γριβάκη (ΠΟΠ Χαλκίδας)
- Ελπίδα Χατσατούροβα (Ευπύριδαι)
- Λυδία Κανελλόπουλου (Μιλτιάδη Μαραθώνα)
ΕΦΗΒΩΝ
70 κιλά
- Δημήτρης Γκριτζάλας (ΠΟΠ Χαλκίδας)
- Γιώργος Μυλωνάκης (Αλμυρός Κρήτης)
80+ κιλών
- Νίκος Ντούνιας (ΠΟΠ Χαλκίδας)
- Νίκος Σκουλάς (Αλμυρός Κρήτης)
- Μανώλης Αρχοντουλάκης (Αλμυρός Κρήτης)
ΑΝΔΡΩΝ
70 κιλά
- Αλέξανδρος Παππάς (Ερμής)
- Δημήτρης Σπηλιώτης (Δόξα Βύρωνα)
- Alnajjar Kifah (Ερμής)
80 κιλά
- Γιάννης Κρανιώτης (Δόξα Βύρωνα)
- Κωνσταντίνος Βάχλας (ΠΟΠ Χαλκίδας)
- Γεράσιμος Καλαφάτης (Δόξα Βύρωνα), Μανώλης Τσιτκάνος (Αλμυρός Κρήτης)
90 κιλά
- Σάββας Λιάγκας (Ερμής)
- Νίκος Χριστόπουλος (Θησέας Περιστερίου)
- Χαρίλαος Μαυρούλης (Ερμής)
90+ κιλά
- Μιχάλης Μαρμαρινός (ΠΟΠ Χαλκίδας)
- Άγγελος Βαρβαρίγος (Ερμής)
- Στάθης Βαρβαρίγος (Ερμής)
ΓΥΝΑΙΚΩΝ
60 κιλά
- Χριστίνα Δεμιρκάν (Ευπύριδαι)
- Κατερίνα Δοροβίνη (Ερμής)
- Ιουλία Μπακογιάννη (Ηρακλής Ζεφυρίου)
70 κιλά
1. Ζωή Ζατσατούροβα (Ευπύριδαι)
Δείτε φωτογραφίες απ’ το πρωτάθλημα πατώντας ΕΔΩ.