ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΛΕΣ

Το πρόγραμμα του 3ου bio-Mechanical festival

Το bio-Mechanical festival στον Πολιτιστικό χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδος, διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά υπό την νέα καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίνας Μέργου με όραμα να εδραιωθεί ως πολιτιστικός θεσμός που αναδεικνύει την ιστορία του μυθικού τόπου παρέχοντας καλλιτεχνική στέγη τόσο για τις θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Θεάτρου Χαλκίδας, άλλων τοπικών και περιφερειακών πολιτιστικών σχημάτων, όσο και στην φιλοξενία μορφών θεαμάτων απ’ολη την Ελλάδα και το εξωτερικό που εστιάζουν σ’ ένα είδος θεάτρου που θέτει το ανθρώπινο σώμα ως κεντρικό εργαλείο έκφρασης συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην κοινωνικοπολιτική αφύπνιση του θεατή. Σήμερα που το φυσικό τοπίο έχει μεταμορφωθεί σε βιομηχανικό κουφάρι, το bio-Mechan- ical festival στον πολιτιστικό χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδος αναζητά ανθρώπινους τρόπους (bio) και κατ΄επέκταση χειρονομίες πολιτισμού, ώστε να επουλωθούν οι πληγές αυτού του χώρου στον οποίο κυριάρχησαν για πολλές δεκαετίες οι μηχανές (mechanical).

Οι αρχαίοι μύθοι που διασώζονται μέχρι σήμερα στις παραδόσεις όλων των λαών, από την Ιφιγένεια μέχρι και την Τουραντώ και την Ιουδήθ, από το έπος Γκιλκαμές μέχρι και την Μαχαραμπάτα και την Ιλιάδα, συνεχίζουν να ζουν στην μετα-βιομηχανική εποχή, αναζητώντας καινούργιους χώρους για ν΄αντηχήσουν. Το bio-Mechanical festival τους υποδέχεται στην Αυλίδα, διαμορφώνοντας με ήπιες παρεμβάσεις τον ιερό χώρο του μύθου και της θυσίας της Ιφιγένειας, σε ένα πολιτιστικό χώρο-καταφύγιο μύθων.

Δείτε το πρόγραμμα του 3ου bio–Mechanical festival:

ΘΕΑΤΡΟ

ΠΗΝΕΛΟΠΙΑΔΑ 1,5,8,13,14,20,21,22,28,29,31/7 ώρα 21:00
H AυτοΒιοΘανατογραφία Μιας Βασίλισσας

Πώς θα ήταν η αφήγηση της Οδύσσειας από την πλευρά μιας αφανούς ηρωίδας όπως η Πηνελόπη ή οι θεραπαινίδες της από τον Άδη τον 21ο αιώνα; H Πηνελόπη υφαίνει τη δική της αφήγηση για όσα της συνέβησαν από την ώρα του γάμου της κι ώς τη μαζική μνηστηροφονία. H παράσταση του Θεάτρου Χαλκίδας σε μια ελεύθερη διασκευή για το θέατρο της «Πηνελοπιάδας» της Μάργκαρετ Άτγουντ.
Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος.

Ο ΔΡΑΚΟΣ 3/7 ώρα 21:00
του Γεβγκένι Σβαρτς
από την Πολιτιστική ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας

Ένας δράκος καταδυναστεύει για αιώνες μια πολιτεία. Με όπλο τον φόβο έχει μεταμορφώσει τους κατοίκους σε πολίτες απρόσωπους, άβουλους, χωρίς φωνή, υποταγμένους σωματικά και πνευματικά στην εξουσία του. Μια μέρα φτάνει στην πολιτεία ένας ιππότης, πρόθυμος να θυσιάσει και τη ζωή του προκειμένου να την ελευθερώσει. Η πόλη αντιστέκεται – ποιος θα το περίμενε – στον ελευθερωτή της! Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος.

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ 10/7 ώρα 21:00
Σύλλογος ΑμεΑ ‘Άνθρωπος-Ελπίδα-Πολιτισμός’

Ο μύθος και η θυσία της Ιφιγένειας ζωντανεύουν μέσα από το κείμενο του Ευριπίδη, τα λόγια του Ομήρου, την κίνηση και τον λόγο των ατόμων με αναπηρία σε μία μικτή παράσταση ΑμεΑ του συλλόγου και εθελοντών του. Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ 15/7 ώρα 21:00
Του Αύγουστου Κορτώ

‘Το βιβλίο της Κατερίνας’ του Αύγουστου Κορτώ, η αληθινή ιστορία της διπολικής μητέρας του συγγραφέα σε διασκευή για το θέατρο και σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο. Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος.

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ 19/7 ώρα 21:00
των Δημήτρη Κεχαΐδη & Ελένης Χαβιαρά από την Εταιρεία Θεάτρου ‘Σπίτι της’

Στην Αθήνα του σήμερα. Ένα σκηνικό από βαλίτσες. Τρεις γυναίκες που ετοιμάζονται να φύγουν για την Ταϊλάνδη και μία κόρη που δεν βλέπει την ώρα να έχει το σπίτι δικό της. Όμως το ταξίδι της ελευθερίας, της δύναμης για μια νέα ζωή συνεχώς αναβάλλεται. Οι βαλίτσες γεμίζουν, αλλά το ταξίδι γίνεται ολοένα και πιο μακρινό. Τελικά όσο το σκηνικό αποσυντίθεται τόσο φαίνεται πως και οι ίδιες δεν θέλουν να αφήσουν τις ζωές τους, που δεν είναι τίποτε άλλο από τους άντρες που τις καθόρισαν.Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος.

HOUSE KEYS 26/7 ώρα 21:00
Terrasse Ensemble (Ελβετία)

Τι δε θα ξεχάσουμε ποτέ; Πώς διαμορφώνεται η μνήμη; Τι επιλέγουμε να ξεχάσουμε; Τι κουβαλάμε πάντοτε μαζί μας; Μια ομάδα ερευνητών της μνήμης βρίσκεται σε ειδική αποστολή: να συλλέξει τις ιστορίες, τα βιώματα, τις αναμνήσεις των μελών της ομάδας αλλά και άλλων και να τα αρχειοθετήσει. H -ελληνικής καταγωγής- ομάδα του Terrasse Ensemble αφουγκράζεται τις σύγχρονες τάσεις που αφορούν στις παραστατικές τέχνες και παρουσιάζει τις δράσεις του μέσα από το πρίσμα και τη ματιά των τάσεων αυτών, εγγράφοντας το στίγμα του στον καλλιτεχνικό χάρτη της Ζυρίχης. Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος.

ΚΟΛΑΣΗ/ΗΜΕΡΑ 2 27/7 ώρα 21:00
από την ομάδα Atopia

Mια παρέα τεσσάρων αφανών σε μια παραλία, λίγο πριν την επικείμενη επίσκεψη εξωγήινων. Προσπαθούν να σκεφτούν για τον άνθρωπο, τον πολιτισμό, και να εναντιωθούν στη μοίρα τους. Θέλουν να διασκεδάσουν, να ξεχάσουν, να συγχωρέσουν, να επιβιώσουν, να παίξουν. Μια μάχη ενάντια στο σκοτάδι για να φανερωθούν και να γίνουν μέρος της Ιστορίας.
Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος

 

ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΚΟΥΚΛΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ 17/7 ώρα 20:30

Διαδραστικό κουκλοθέατρο από την Ομάδα Koutourou
Τι είναι τα όνειρα; Kαι που πάνε; Μετά από εμάς,
Τι γίνονται αλήθεια;
Μήπως ταξιδεύουν σαν πουπουλένια παραμύθια…
Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος

ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ 17/7 ώρα 21:00

Από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βαθέως Αυλίδας σε σκηνοθεσία Βάσιας Σκούρα
Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος…….
Δώδεκα μήνες δώδεκα διαφορετικά στέμματα γεμάτα πετράδια
Που δημιουργούνται από τον ιδρώτα των πολιτών της ουρανούπολης.
Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΑΦΑΝΕΙΣ ΠΟΙΗΤΕΣ 4/7 ώρα 21:00
Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης

‘Ποιήματα που μας συγκινούν και ποιητικοί κόσμοι που κάποτε κατοικήσαμε’, ο Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης παρουσιάζουν ποιήματα του Μηνά Δημάκη, του Άρη Δικταίου, του Γιώργου Λίλλη του Αχιλλέα Παράσχου, του Παύλου Βλαστού και πολλών άλλων ποιητών που μπορεί να μην τους γνωρίζουμε όμως έχουν κρατήσει συντροφιά σε ανθρώπους δίνοντας τους απαντήσεις σε στιγμές που το είχαν ανάγκη. Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος.

ΣΥΝΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ 12/7 ώρα 21:00 PΟΙΝΤ

Mια από τις παλαιότερες rock μπάντες της Χαλκίδας με παλιά αλλά και νέα τραγούδια από το νέο δίσκο που θα κυκλοφορήσει. Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος.

LES NUITS D’ÉTÉ 18/7 ώρα 21:00
Αφιέρωμα στους Νίκο Σκαλκώτα και Εκτόρ Μπερλιόζ

Ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Νίκο Σκαλκώτα, που φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από το θάνατό του, αλλά και στο μεγάλο φιλέλληνα Εκτόρ Μπερλιόζ, του οποίου συμπληρώνεται το ιωβηλαίο των 150 χρόνων. Με τη
διεθνούς φήμης κοντράλτο Μαρίτα Παπαρίζου που θα μας ταξιδέψει στην μουσική ραστώνη του ρομαντισμού, με τη μεστή και ζεστή φωνή της. Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος.

GUITAR GALAXY 25/7 ώρα 21:00
Παναγιώτης Μάργαρης

Ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας και συνθέτης Παναγιώτης Μάργαρης, μας αποκαλύπτει αυτό το καλοκαίρι το δικό του μουσικό γαλαξία, βγαλμένο μέσα από τα μαγικά ηχοχρώματα της κλασικής κιθάρας. Σε αυτό τον κύκλο μουσικών παραστάσεων, ο βραβευμένος μουσικός θα παρουσιάσει μουσικές από τον κινηματογράφο σπουδαίων δημιουργών (Nino Rota, Ennio Morricone κ.α), τραγούδια των Beatles, Pink Floyd, Eagles και Sting τα οποία διασκεύασε με μοναδικό τρόπο για κιθάρα και δικές του ανέκδοτες συνθέσεις. Θα ακουστούν επίσης τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία συμπεριέλαβε στο άλμπουμ ‘Ο Παναγιώτης Μάργαρης ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη’ καθώς και κομμάτια από το ανατρεπτικό του άλμπουμ ‘Total Pop’ το οποίο μόλις κυκλοφόρησε. Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος.

ΟΠΕΡΑ

P-U-N-C-H 24/7 ώρα 21:00
Christian Benvenuti (Βραζιλία)

Ο Αδόλφος Χίτλερ είχε να αντιμετωπίσει μια πρόκληση: πώς να οργανώσει τη μηχανή πολέμου και το ολοκαύτωμα. Thomas J.Watson, επικεφαλής της αμερικανικής εταιρίας IBM, βρήκε τη λύση: τις διάτρητες κάρτες (punch cards). Στις αρχές της Εποχής της Πληροφορίας, οι punch cards και οι μετρητές καταγραφής πληροφοριών της IBM ήταν η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε από τους ναζί ώστε να μπορούν να
αναγνωρίζουν, να εντοπίζουν και να εξολοθρεύουν Εβραίους, ομοφυλόφιλους, τσιγγάνους, ανάπηρους, πολιτικούς αντιφρονούντες, ανατρεπτικούς καλλιτέχνες και οποιονδήποτε ανεπιθύμητο για το μέλλον την Γερμανίας. Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος.

ΔΙΑΛΕΞΗ

ΧΡΟΝΟΣ: ΕΝΑΣ ΓΝΩΡΙΜΟΣ ΞΕΝΟΣ 11/7 ώρα 21:00
Αντώνιος Α. Αντωνίου Δρ. Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Το γήινο εργαστήριο αποδεικνύεται πολλές φορές πολύ μικρό για να αποδώσει την ευρύτητα των φυσικών ή γενικότερα των συμπαντικών νόμων. Αυτό σημαίνει ότι εδώ στη Γη μπορούμε να αντιληφθούμε και να βιώσουμε μόνο ελαχιστότατες εκδηλώσεις αυτών των νόμων. Κάπου εκεί ψηλά όμως, στον κόσμο των αστέρων, των αστρικών σμηνών, των γαλαξιών, και των γαλαξιακών ομάδων υπάρχει ένα άλλο εργαστήριο. Το εργαστήριο του Σύμπαντος. Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος.

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

YOUTUBERS : ΟΙ “ΑΦΑΝΕΙΣ” ΦΑΝΕΡΟΙ 9/7 ώρα 21:00

Μία σειρά videos των τελειόφοιτων του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου
Υπεύθυνη πρότζεκτ: Επίκουρη Καθηγήτρια Ιωάννα Βώβου

Τι μας κάνει να γελάμε στις μεντιακές πλατφόρμες; Τι λένε τα μικρά παιδιά όταν ανεβάζουν βίντεο στο You- Tube; Πώς περνάμε από την τηλεόραση στο YouTube και το αντίστροφο; Πώς γινόμαστε ‘celebrity’; Πώς είναι να γνωρίζουμε καινούργιους τόπους μέσα από τα ταξίδια των Youtubers; Πώς βγάζουν χρήματα; Πώς δημιουργούνται οι κοινότητες στο Youtube; Κινηματοθέατρο Ρεξ.

J.A.C.E. 16/7 ώρα 21:00

Άλλος. Ένας. Μπερδεμένος. Ελέφαντας. Του Μενέλαου Καραμαγγιώλη.
Η ταινία ‘J.A.C.E.’, δεύτερη κατά σειρά μεγάλου μήκους του Μενέλαου Καραμαγγιώλη μετά το ‘BLACKOUT’, είναι ένα σύγχρονο αστικό, ‘σκληρό’ παραμύθι, με κεντρικό ήρωα τον ορφανό από παιδική ηλικία J.A.C.E -από τον οποίο και ο τίτλος-, που προσπαθεί σαν άλλος Όλιβερ Τουίστ και Οδυσσέας να επιβιώσει σε ένα κόσμο που καταρρέει και τον συμπαρασύρει ανελέητα: Στα επτά του χρόνια πέφτει θύμα μιας σπείρας που δολοφονεί τους δικούς του στο Αργυρόκαστρο και η οποία εμπλέκεται με το trafficking παιδιών και οργάνων.
Κινηματοθέατρο Ρεξ.

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΟΡΑΤΗΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑΣ 23/7 ώρα 21:00
Ταινίες μικρού μήκους από την t-Short

Ένα πρόγραμμα κινηματογραφικής συνομιλίας από νέους, κυρίως, σκηνοθέτες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό με κύριο περιεχόμενο την σχέση του θέματος των ταινιών με την έννοια του περιθωρίου, των ήρωας και της προσπάθειας που καταβάλλουν, των καταστάσεων και την διάθεση για απελευθέρωση. Το πρόγραμμα θα συναπαρτίζεται από ελληνικές, Ιρανικές, Ρουμανικές αλλά και από άλλες χώρες υπέροχες μικρού μήκους ταινίες. Κινηματοθέατρο Ρεξ.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ – ΕΝΑ ΕΡΩΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ 30/7 ώρα 21:00
Του Νίκου Αλευρά

Ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ, που αφηγείται το ταξίδι ενός σύγχρονου σκηνοθέτη από την Τροία μέχρι την Ιθάκη, ένα «θαλασσινό οδοιπορικό» (σε αντιδιαστολή με τα road movies που έχουμε συνηθίσει) και περιλαμβάνει το κατέβασμα του Οδυσσέα – σκηνοθέτη από τη Μαρώνεια της Θράκης, την άφιξή του, μέσω των νησιών του Αιγαίου πελάγους, στην Κρήτη κι από κει το ανέβασμα δια μέσου της Μάνης, της Πελοποννήσου και των Ιονίων νήσων, στον τελικό προορισμό, την Ιθακή. Κινηματοθέατρο Ρεξ.

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

‘…ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ…’ 2/7 ώρα 21:00
Καλλιτεχνική σύμπραξη πρώην κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων

Το Τμήμα Θεάτρου της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Apicco παρουσιάζει με την Καλλιτεχνική σύμπραξη πρώην κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων, ένα έργο αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμών, εργαλείων devised theatre και κειμένων κρατούμενου της φυλακής Δομοκού. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι υποδύονται κρατούμενους, πρώην κρατούμενοι υποδύονται υπαλλήλους.
Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος

‘ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΝΑΚΙ’ και ‘ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΗΣ’ 2/7 ώρα 22:00
2 ταινίες από κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού

Οι ταινίες μικρού μήκους «Το Χριστινάκι» και «Θανατοποινίτης» είναι το αποτέλεσμα του ενιάμηνου εκπαιδευτικού προγράμματος «Κινηματογράφος στις Φυλακές», που πρότεινε και υλοποίησε ο σκηνοθέτης Αντώνης Κόκκινος στις φυλακές Κορυδαλλού το 2017-2018. Το «Χριστινάκι» είναι μια κομεντί σε σενάριο και σκηνοθεσία του Χρήστου Παπαθανασίου με ηθοποιούς κρατούμενους και έναν φύλακα, ενώ «Ο Θανατοποινίτης» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κώστα Ξύδη, είναι μια κοινωνική-δραματική ταινία οπού συμμετέχουν και οι επαγγελματίες ηθοποιοί, Γιάννης Στάνκογλου και Παύλος Κοντογιαννίδης.
Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ 23-30/7
Έκθεση Φωτογραφίας

Στο επίκεντρο του έργου, που αποτελείται από έξι φωτογραφικές ιστορίες δεν θα μπορούσε να είναι άλλος, εκτός από τον Άνθρωπο. Οι ένοικοι και οι εργαζόμενοι, στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης της Ε.Π.Α.Ψ.Υ στην Εύβοια, γίνονται φορείς της ιστορίας τους και μας αποκαλύπτουν και επικοινωνούν έννοιες όπως: αποϊδρυματοποίηση, πρόσωπο αναφοράς, προστατευόμενο διαμέρισμα, προάσπιση και συνηγορία δικαιωμάτων, καταπολέμηση του στίγματος. Δημοτική Πινακοθήκη Χαλκίδας Δ. Μυταρά.

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ
Εικαστική Έκθεση 23-30/7

Έκθεση με έργα συμμετεχόντων Ομάδας Art Therapy. Μέσω της ελεύθερης έκφρασης οι άνθρωποι δημιουργούν εικόνες από ψυχής και ο αθέατος εσωτερικός κόσμος γίνεται ορατός. Με την έκθεση αυτή, επιθυμούμε να επικοινωνήσουμε την εμπειρία της ομάδας προς τα έξω. Με μεγάλη μας χαρά, σας προσκαλούμε στον κόσμο μας! Η θέαση αυτού είναι δυνατή μόνο μέσα από τα μάτια της ψυχής. Δημοτική Πινακοθήκη Χαλκίδας Δ. Μυταρά.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ 28/7 ώρα 11:00
Θεατρικό Δρώμενο

Με αφορμή και αφετηρία την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου. Ποίηση από πέτρα και φως. Άνθρωποι Πατρίδες από πέτρα και φως. Με την συμμετοχή των ενοίκων των Μονάδων Ψ.Κ.Α. Ευβοίας. Δημοτική Πινακοθήκη Χαλκίδας Δ. Μυταρά.

ΦΩΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ 28/7 ώρα 12:00
Εργαστήρι Εικαστικής Θεραπείας
Φωνή Φωνογραφήματα…

Με ποιον τρόπο αντιλαμβανόμαστε και εξωτερικεύουμε τη φωνή μας;
Έχετε ποτέ σκεφτεί πώς η φωνή μας έχει πολλές και διαφορετικές αποχρώσεις; Ή πως θα μπορούσε να έχει χρώμα; Αν όχι, το συγκεκριμένο εργαστήριο είναι μία καλή ευκαιρία να πειραματιστούμε, να δώσουμε σχήμα και χρώμα στη φωνή μας, που είναι κάτι μοναδικό και διαφορετικό στον καθέναν μας. Δημοτική Πινακοθήκη Χαλκίδας Δ. Μυταρά.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΕΚΑΤΗΣ 1/7

Μουσικό δρώμενο από το Δημιουργικό Σύνολο του Μουσικού Σχολείου “Νίκος Σκαλκώτας” και τον Πρωτέα
Το Δημιουργικό Σύνολο του Μουσικού Σχολείου “Νίκος Σκαλκώτας” και ο Πανελλήνιος Σύλλογος για την διάσωση της Ναυτικής και Ναυπηγικής παράδοσης Πρωτέας συνδράμουν με το Θέατρο Χαλκίδας για να δημιουργήσουν ένα μοναδικό μουσικό δρώμενο στα πλαίσια της πρεμιέρας της Πηνελοπιάδας. Τα παιδιά του Δημιουργικού Συνόλου με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ιλιάδα Μπουμπάρη θα τραγουδήσουν πάνω στο πλοίο ΜΕΔΩΝ ΠΛΕΙΟΝΗ τραγούδια του Κάτω Κόσμου με καπετάνιο τον Χάροντα που θα υποδυθεί ο ναυπηγός Νικόλας Βλαβιανός. Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος.

ΟΙ ΚΛΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΕΓΩ 20/7 ώρα 11:00

Χοροθεατρικό Δρώμενο σε σκηνοθεσία Γεωργίας Καρλατήρα
Θέατρο Χαλκίδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων
Μια ομάδα εθελοντών της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδας , κοινωνικών επιστημών, με ανηλίκους μαθητές γυμνασίων, ενσαρκώνουν ρόλους που αναδεικνύουν τη βία σε όλες της μορφές της. Δικαστήρια, Χαλκίδα.

ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟΥ ΓΥΡΙΣΜΟΥ 1-31/7
Φωτεινή / εικαστική εγκατάσταση
από τον Αντώνιο Ζαούρη και την Ανδρομάχη Ιατροπούλου

Σε κάθε ταξίδι γυρισμού υπάρχουν πολλές επικίνδυνες ισορροπίες. Κι αυτό γιατί κάθε γυρισμός είναι και μια προσωπική πορεία στο φως, με όποιον τρόπο κι αν αυτή σκιαγραφείται, αληθινό ή μυθοπλαστικό, ένα ταξίδι καθαρά βιωματικό, μια κατακόρυφη βουτιά στα άδυτα της φωτεινής ψυχής μας. Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος.

ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΛΙΔΑΣ 1-31/7
Εγκατάσταση αγαλμάτων, από τον ναό της Αυλιδείας Αρτέμιδος.
Ανασκαφή: Αρχαιολόγος Ι. ΘΡΕΨΙΑΔΗΣ, 1956 – 1961
από την Εταιρεία Πολιτισμού Χαλκίδας

Τα είδωλα έχουν την ικανότητα να μας γυρίζουν πίσω, στην προ αιώνων πραγματικότητα που μπορεί σήμερα να θεωρείται μύθος. Αυτά τα είδωλα – αγάλματα που κάποτε λατρεύτηκαν και μετά χάθηκαν στα βάθη της ελληνικής γης χάνοντας και την φωνή τους, μέχρι που κάποιοι αφανείς κυνηγοί, έψαξαν πεισματικά την πραγματικότητα μέσα στον μύθο και τα ανέσυραν από τα χώματα ιερών και αγιασμένων τόπων σαν την Αυλίδα. Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος.

‘UNTITLED’ 1-31/7
Ιn situ sculptural installation
του εικαστικού, Γιώργου Κεβρεκίδη

Με θέα το κουφάρι της ασβεστοκαμίνου κι ενός πρώην κτιρίου συμπιεστή, εξυπηρετούντων τις ανάγκες λειτουργίας μιας βιομηχανικής εγκατάστασης, χωροθετείται η εν λόγω εικαστική παρέμβαση, αντλώντας στοιχεία γεωμετρικότητας από τα υφιστάμενα αρχιτεκτονικά υπολλείμματα του χώρου. Τοποθετούμενη συνάμα σε απευθείας οπτικό διάλογο με το «Bobour» γιγαντογλυπτό, συναγωνίζεται μια μνημειώδους κλίμακας δημόσια αρχιτεκτονική/γλυπτική πρόταση. Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος.

ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΥΛΙΔΑ 1-31/7
Έκθεση μακέτας από τους μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Βαθέος Αυλίδας

Οι μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Βαθέος Αυλίδας , στο πλαίσιο του προγράμματος «μια βαλίτσα, μια ιστορία: οδοιπορικό στην Αρχαία Αυλίδα», προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της ιστορίας του τόπου τους, με σκοπό να ανακαλύψουν τα ίχνη που άφησαν οι άνθρωποι στη διαδρομή τους μέσα στο χρόνο. Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ 14/7 ώρα 10:00
βιωματική ξενάγηση με θεατρική δράση
Σχεδιασμός- Σκηνοθεσία Ευρυδίκη Σαμαρά- Θεατροπαιδαγωγός
από την Ομάδα Παραμυθότουρτα σε συνεργασία με το Θέατρο Χαλκίδας

Διαδραστική ξενάγηση στον Πολιτιστικό χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδος. Η δράση απευθύνεται σε παιδιά από την ηλικία των 7 έως των 13 ετών. Περπατάμε και μέσα από παιχνίδια και αφηγήσεις ρόλων θα ζωντανέψουμε κομμάτια της μυθολογικής και της νεότερης ιστορίας. Σε σημεία ενδιαφέροντος της διαδρομής σταματάμε και πραγματοποιείται η δράση. Κάποιος «ήρωας» από το παρελθόν ζωντανεύει για να μας διηγηθεί την ιστορία του, ή ένα παιχνίδι θα πραγματοποιείται για να μας πάει στο επόμενο σημείο. Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος.

ΘΕΣΗ ΝΗΣΙ, Η ΑΥΛΙΔΑ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 14/7 ώρα 10:00
Ξενάγηση για ενήλικες από το Θέατρο Χαλκίδας σε συνεργασία με την Εφ.Α Εύβοιας και τον ‘Σιδερίτη’

Μια διαδρομή από το Ναό της Αυλιδείας Αρτέμιδος στον λατομικό χώρο στον όρμο Μικρό Βαθύ με ξενάγηση στα αρχαιολογικά ευρήματα και στα σύγχρονα τοπόσημα. Η κίνηση πολιτών για την προστασία της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς “Σιδερίτης” θα αφηγηθεί μύθους σχετικούς με την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής με λόγο ποιητικό. Πολιτιστικός Χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδος.

ΧΑΡΑΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ 22/7 ώρα 17:45
Περιήγηση από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας

Περιήγηση σε μια διαδρομή στο χρόνο, από την αρχαιότητα στο σήμερα. Η ακρόπολη της Αυλίδας στο μεγάλο βουνό με υπέροχη θέα στην Χαλκίδα, απομεινάρια του μεγάλου τοίχους του Πτολεμαίου και άλλες άγνωστες τοποθεσίες δίπλα μας. Ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου.

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ 11,12,13,14/7
Έκθεση Φωτογραφίας από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας.

Έκθεση φωτογραφίας από την άγνωστη στους πολλούς πλευρά των ψηλών βουνών της Εύβοιας. Γνωριμία με την ιδιαίτερη χλωρίδα της περιοχής μας και απόψεις των βουνών μας σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. Μέσα από τη ματιά ορειβατών του ΕΟΣ Χαλκίδας. Στρογγυλό στην παραλία της Χαλκίδας.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΕΣΤΗΣ: Το πολυσύνθετο καμάρι της Κανήθου

eviasports

ΕΠΣΕ: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον Νίκο Καλοκαιρινό

eviasports

ΑΕ Ληλαντίου: ‘6ο τουρνουά Γιάννη Μαρίνου’ στις 23/12

eviasports