BLOGS ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ Στήλες

Δ. Ελευθεριάδης: Είναι ή δεν είναι σούπερ ταλέντο: Eίναι ή δεν είναι ο… νέος Μέσι;

Ξεχειλίζει το ταλέντο στην Ελλάδα. Δεν είναι απατηλή διαπίστωση, ούτε άλλη μια προσπάθεια να τονωθεί η εθνική μας υπερηφάνεια.

Γράφει ο Δημήτρης Ελευθεριάδης

Στο πέρασμα του χρόνου έχει αποτυπωθεί με διακρίσεις σε συλλογικό επίπεδο, των εθνικών μας ομάδων όλων των ηλικιών. Σε ατομικό επίπεδο με μεταγραφές σε σπουδαίους συλλόγους του εξωτερικού.

Στην καθημερινότητα, αρκεί μια βόλτα σε μια πλατεία, σε αυλή σχολείου, σε πρόχειρα γήπεδα που στήνονται αυτοσχέδια ντέρμπι επίδοξων λιλιπούτειων αστέρων του μέλλοντος.

Κι όμως. Κάτι πάει στραβά στη συνέχεια…

Το θέαμα στις εγχώριες διοργανώσεις, των επαγγελματικών κατηγοριών, στο μεγάλο ποσοστό προσφέρεται είτε για ‘βαρύ’ υπνωτικό χάπι, είτε ως τρόπο κακοποίησης οφθαλμών:

άνευρο, άτεχνο, φλύαρο. Σε χαμηλούς ρυθμούς, με πολλές διακοπές.

Έλλειψη ελκυστικού θεάματος, συνδυαστικού ποδοσφαίρου.

Ενώ μόνιμα υπάρχει η γκρίνια για τη μη επιλογή Ελλήνων, ταλαντούχων στους μεγάλους συλλόγους.

Τι φταίει;

ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΤΑΛΕΝΤΟ;

Υπάρχει είναι η αλήθεια μια παρεξηγημένη έννοια του όρου. Αν ίσχυε ότι εμείς πιστεύουμε σε ταλέντο, οι Βραζιλιάνοι θα έπρεπε πραγματικά να ανησυχούν: υπάρχει εκτόξευση παραγωγής επιτελικών μέσων στον τόπο, αυτών που μάθαμε έστω να βαφτίζουμε ως ‘δεκάρια’.

Στην πρώτη προσέγγιση με ένα μικρής ηλικίας άσο και του γονέα του, στην ερώτηση ‘τι θέση παίζεις’, η απάντηση είναι πλέον εννέα στις δέκα φορές δεκάρι.

Φυσικά, με βάση τις συνθήκες και τις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου, ζήτημα είναι αν ένα στα δέκα παιδιά πληρεί τις αντίστοιχες προϋποθέσεις. Έστω ως προοπτική.

Γιατί η θέση δεκάρι στην Ελλάδα σημαίνει:

– Πίσω από τον σέντερ φορ (που τρώει με πλάτη όλο το ξύλο από τους αντίπαλους στόπερ).

– Μπροστά από τα αμυντικά χαφ ( που τρέχουν για όλη την ομάδα).

– Πλαισιωμένους από γρήγορους ακραίους (γρήγορους ως σπρίντερ στίβου άλλη μια παρεξηγημένη έννοια η ταχύτητα του ποδοσφαίρου). Σε αυτό τον μικρό, καλά προστατευμένο χώρο το ‘ταλέντο’ λειτουργεί σε συνθήκες του σαλονιού του σπιτιού του, κάτω από τα μαγεμένα βλέμματα των πιο φανατικών οπαδών του (γονείς, παππούς γιαγιά κλπ).

Ντρίμπλα, όσο θέλω, έτσι θέλω, σουτ όποτε θέλω, μόνο εγώ θέλω.

Πάσα δεν θέλω, κι όταν θέλω είναι τέτοιας φύσης που διευκολύνει μόνο για να την ξαναπάρω.

Κι όταν χαθεί η κατοχή τρέξτε οι υπόλοιποι για τον μικρό βασιλιά.

Το δεκάρι δεν ιδρώνει.

 

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΤΑΛΕΝΤΟ. ΑΡΚΕΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ;

Όχι φυσικά κι εκεί χάνεται η ουσία. Γνωστό και χιλιοειπωμένο, το θείο δώρο είναι ευλογία μεν, αλλά από μόνο δεν φτάνει. Μοιάζει με την ευλογία των αγαθών της φύσης.

Η γη, η θάλασσα μας χαρίζουν την ευκαιρία να επιβιώσουμε (αυτό είναι το θαύμα), όχι την ίδια την επιβίωση (εδώ αρχίζει η ζωή και ο ρεαλισμός του καθημερινού μόχθου).

Για να το καταφέρουμε χρειάζονται η γνώση, τα κατάλληλα εργαλεία, και κυρίως δουλειά, πολύ δουλειά.

Βαθύτερα ακόμα. Ούτε αυτά αρκούν. Δεν μπορείς μόνος, θα πρέπει να έχεις μάθει να λειτουργείς αρμονικά με το συνάνθρωπο (συμπαίκτη), γιατί σαν παζλ μοιάζει η επιτυχία: χίλια κομμάτια ενωμένα, πολλά ταλέντα, προτερήματα και ελαττώματα σε ομάδες ανθρώπων συνθέτουν την πορεία προς την άνοδο.

Θα πρέπει να έχεις μάθει να σέβεσαι το περιβάλλον που ζεις, να επιστρέφεις και να επενδύεις ξανά σε αυτό που τόσα σου χάρισε: όπως ο αγρότης φροντίζει τη γη που του χαρίζει τα αγαθά, ο ψαράς κρατά τη θάλασσα καθαρή, έτσι κι ο παίκτης οφείλει να αγαπά αληθινά το ίδιο ο ποδόσφαιρο και τους κανόνες του.

Είτε κερδίζει, είτε χάνει.

 

ΤΙ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΒΑ

Όσο αληθής είναι, είναι η ρήση ‘το ποδόσφαιρο είναι 22 μαντράχαλοι που κυνηγούν μια μπάλα’ -πρόκειται για εγκεφαλικό παιχνίδι αντίληψης χώρου και χρόνου- άλλο τόσο δεν σημαίνει πως ταλέντο είναι απλά ο ποδοσφαιριστής που χειρίζεται ικανοποιητικά την μπάλα, τα κόλπα που μπορεί να κάνει με αυτή.

Όπως ακριβώς στο γήπεδο είναι ένα πλήθος ενεργειών ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ που θα αποδώσουν τον όρο. Ξεχνάμε ή δεν γνωρίζουμε πως με βάση επίσημες έρευνες και μελέτες, δεν είναι πάνω από 2’ με 2’,30” ο χρόνος κατοχής στα 95’ του αγώνα για κάθε παίκτη (με τις καθυστερήσεις). Στα υπόλοιπα 90’;

Έτσι και ο ποδοσφαιριστής του μέλλοντος, για να αποδώσει και να αντέξει στην πίεση και τον ανταγωνισμό, θα πρέπει να είναι ικανός εξίσου… και εκτός γηπέδου!

– Ψυχικά-πνευματικά χαρίσματα. Αντίληψη, ενσυναίσθηση, διαχείριση συμπεριφορών και αλλαγών καταστάσεων. Επικοινωνία.

– Οικογενειακό, φιλικό περιβάλλον, σχέσεις με τον συνάνθρωπο.

– Εκπαίδευση, γενικότερη παιδεία, καλλιέργεια. Ξένες γλώσσες.

Ανάποδο ψαλίδι ή κεφαλιά ψαράκι, ή γελοιοποίηση του αντίπαλου με αλλεπάλληλες ντρίπλες: τα καταφέρνουν αρκετοί.

Αν αυτό είναι το ζητούμενο.

Η έλλειψη των παραπάνω εφοδίων είναι ο λόγος της έλλειψης προόδου ‘ταλέντων’ που χάθηκαν.

Τα παραδείγματα αμέτρητα, όπως και οι πικρές ιστορίες τους.

Ξεχάστε γρήγορα όσους τα κατάφεραν και χωρίς αυτά και τους θαυμάσαμε στο παρελθόν.

Η συζήτηση γίνεται για αυθεντικά ταλέντα, όχι για μικρούς θεούς.

 

ΚΑΝΟΝΕΣ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Καλό θα είναι γνωρίζουμε τα βασικά στοιχεία της συνταγής.

– Ο δρόμος προς την καταξίωση είναι μεγάλος: τίποτα δεν τελειώνει στην όποια αποτυχία αλλά και την αντίστοιχη επιτυχία.

– Για ότι κακό συμβαίνει, ο νευρωτικός τύπος θεωρεί υπεύθυνο μόνο τον εαυτό του. Ο ψυχωτικός όλους τους άλλους. Ο πρώτος έχει ελπίδα να θεραπευθεί (αφού η λύση βρίσκεται εντός του), ο δεύτερος συνήθως όχι (εξαρτάται μόνιμα από εξωτερικούς παράγοντες και φαντάσματα).

– Η διάκριση των ευθυνών και ο διαχωρισμός, είναι η ισορροπία που θα αποδειχθεί πολύτιμος σύντροφος στην πορεία.

– Όποιος θέλει να βρεθεί στο υψηλό επίπεδο λειτουργεί σε όποιο χώρο και χρόνο σαν να ανήκει ήδη εκεί- άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Για παράδειγμα, μια ομάδα της super league που έχει σαν στόχο να αγωνισθεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, λειτουργεί ήδη σαν ευρωπαϊκή ομάδα στο εγχώριο πρωτάθλημα για να βρεθεί εκεί. Δεν περιμένει να έρθει η είσοδος της στα μεγάλα σαλόνια για να λειτουργήσει ανάλογα, γιατί πολύ απλά δεν θα συμβεί ποτέ.

– Αντίστοιχα και ο παίκτης που θέλει να γίνει επαγγελματίας, λειτουργεί επαγγελματικά, σε όποια ηλικία (βάση των ανάλογων δυνατοτήτων), σε όποιο επίπεδο.

– Κανείς δεν θα φροντίσει περισσότερο για σένα, περισσότερο από σένα τον ίδιο. Το σώμα σου είναι το ‘άλογο που θα σου δώσει την πρωτιά στην κούρσα’.

– Εσύ είσαι υπεύθυνος και μόνο να το φροντίζεις, με τον ύπνο, τη διατροφή.

– Αν η μαμά ξεχάστηκε και στο τραπέζι βρεις τηγανητές πατάτες, αν ο μπαμπάς έφερε γύρο γυρνώντας στο σπίτι: μην τα απολαύσεις για να έχεις να κατηγορείς εύκολα μετά. Απλά μην φας και ζήτα ή φρόντισε να έχεις ότι βοηθά στο στόχο σου.

– Στο γήπεδο είσαι ο πατέρας και η μητέρα του εαυτού σου.

– Ο προπονητής σου ξέρει πάντα καλύτερα από σένα.

– Η νοητική προετοιμασία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική (απόλυτη συγκέντρωση σε κάθε ομιλία, συζήτηση στα αποδυτήρια, στον πίνακα τακτικής). Μόνος στο σπίτι, κλείσε τα μάτια και δες τον εαυτό σου,σαν σε ταινία να διορθώνει την όποια ατέλεια, αδυναμία σου. Ότι βλέπουμε στην πράξη έχει προηγηθεί σαν εικόνα στον εγκέφαλο πρώτα.

-Τίποτα δεν πάει χαμένο. Κάθε προσπάθεια, όποιο μάθημα, άθλημα που ασχολήθηκες παράλληλα, ο χορός, οι πολεμικές τέχνες, η επίσκεψη σε μουσεία, όλα συμβάλουν στη διαμόρφωση σου.

-Ποτέ δεν φταίνε για την αποτυχία ο διαιτητής, ο αέρας, ο αγωνιστικός χώρος, οι μπάλες.

– Η αξιολόγηση σου έχει πραγματική βάση και μπορείς να στηριχτείς σε αυτήν μόνο όταν:

α) προέρχεται από ειδικό, διπλωματούχο του ποδοσφαίρου.

β) η αξιολόγηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε βάθος χρόνου.

γ) οπωσδήποτε και μόνο σε ρεαλιστικές συνθήκες αγώνα.

– Βαθύτερα ακόμα, μέσα σου γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα την αξία σου, την απόδοση σου σε κάθε αγώνα.

– Κανείς δεν θα πιστέψει σε εσένα, αν δεν πιστεύεις ο ίδιος πρώτα.

– Αν δεν είσαι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου σου, δεν θα γίνεις ποτέ ο καλύτερος παίκτης της ομάδας σου.

– Αποδεχόμενος ο λάθος σου ή την όποια ευθύνη σου αναλογεί, έχεις βελτιώσει ήδη, πριν την προπόνηση το 50% της όποιας αδυναμίας σου.

– Αναγνωρίζοντας και όταν φωνάξεις μέσα σου την όποια ικανότητα έχεις- τότε και μόνο θα είναι κατάκτηση και μόνιμο όπλο στους αγώνες σου.

Ξεχειλίζει το ταλέντο στην Ελλάδα. Δεν είναι απατηλή διαπίστωση, ούτε άλλη μια προσπάθεια να τονωθεί η εθνική μας υπερηφάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Β’ ΕΠΣΕ: Αλλαγές σε αγώνα πρωταθλήματος

Κώστας Λαγός

Β’ ΕΠΣΕ (Α’ ΟΜΙΛΟΣ): Σταυρός-Καστέλλα 1-5

Κώστας Λαγός

Το άντρο του ΟΦΗ, η επάνοδος της ΑΕΚ και το ντέρμπι της Γένοβας

Νίκος Μποζιονέλος