EVIASPORTS.GR ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΠΟΛΟ ΣΤΗΛΕΣ

30 χρόνια απ’ τα εγκαίνια του Κολυμβητήριου Χαλκίδας!

Ήταν 24 Μαΐου ημέρα Τετάρτη του 1989, όπου το όνειρο πολλών γενεών της πόλης της Χαλκίδας για ένα κολυμβητήριο, έγινε πλέον γεγονός.

Ήταν η 1η Μαΐου του 1933, όταν στο επί της οδού Αβάντων 30, τότε οδοντιατρείο, συγκεντρώθηκαν 30 περίπου Χαλκιδαίοι (Βιομήχανοι, Διευθυντές Τραπεζών, Καθηγητές, Γιατροί, Έμποροι κ.α.), οι οποίοι αποτελούσαν την τότε ‘Οικονομική και Πνευματική Ελίτ’ της πόλης, συγκεντρώθηκαν και ίδρυσαν τον Ν.Ο. Χαλκίδος.

Η Κολύμβηση, η Υδατοσφαίριση (Πόλο), η Κωπηλασία και η Ιστιοπλοΐα ήταν τα 4 τμήματα του νέου σωματείου. Έκτοτε, η Χαλκίδα μπαίνει στον αθλητικό χάρτη του ναυταθλητισμού και συγκαταλέγεται στα 15 αρχαιότερα της Χώρας μας.

Οι επιτυχίες της νεολαίας της πόλης αρκετές και αξιόλογες, έκαναν το αίτημα της απόκτησης κολυμβητηρίου ακόμα ποιο επιτακτικό. Οι προσπάθειες πολλές μέχρι να επιτευχθεί, κάτι που θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί ίσως αρκετά χρόνια πριν το 1989, κάτι που δικαιολογεί και τον τίτλο ‘Κάλιο αργά παρά ποτέ’.

Το 1989 λοιπόν, τελούνται τα εγκαίνια του Κολυμβητηρίου Χαλκίδος, επί τέλους, και όλα πλέον άλλαξαν. Οι εγκαταστάσεις του Κρηπιδώματος, από πλευράς κολύμβησης και υδατοσφαίρισης μεταφέρθηκαν σε αυτό και με τα αθλήματα αυτά να λαμβάνουν άλλη όψη. Η πρώτη 10ετία, 1990, με το Κολυμβητήριο σε λειτουργία μπορεί να χαρακτηριστεί 10ετία της Υδατοσφαίρισης και παράλληλα η Κολύμβηση να σημειώνει αξιόλογη άνοδο. Στην ανάρτησή μας αυτή όμως, δεν θα αναφέρουμε τα αθλητικά επιτεύγματα των αθλτήτων-τριών, αλλά θα αναφερθούμε σε εκείνη την ημέρα που ο Υγρός Στίβος της πόλης της Χαλκίδας, άλλαζε ριζικά επίπεδο, και αιτία ήταν τα εγκαίνια του Κολυμβητηρίου, τα οποία θα προσπαθήσουμε μεσα από τον έντυπο τύπο της εποχής, να σας ζωντανέψουμε μνήμες από την ημέρα των εγκαινίων.

Ενα όνειρο 35 και πλέον χρόνων έγινε πραγματικότητα την περασμένη Τετάρτη. Το πολυπόθητο κολυμβητήριο Χαλκίδας εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε στην αθλούμενη νεολαία. Το θαυμάσιο αυτό κολυμβητήριο περιλαμβάνει:

Α. Μικρή πισίνα εκμάθησης 10Χ12 μ.

Β. Μεγάλη πισίνα 21Χ50 μ. (Ολυμπιακών προδιαγραφών με 8 διαδρομές)

Γ. Εξέδρες για 2.000 θεατές και 4 πυλώνες φωτισμού.

Δ. Κυλικείο, και όλους τους βοηθητικούς χώρους (αποδυτήρια κτλ.).

Όλα ήταν γιορτινά και χαρούμενα το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης. Ο κόσμος κατέκλυσε τις εξέδρες του κολυμβητηρίου παρόλο τις μη ιδανικές καιρικές συνθήκες για την εποχή.

Από πλευράς επισήμων παρέστησαν: Ο Γ.Γ.Α. Γ. Κασιμάτης, ο Νομάρχης Εύβοιας Ν. Μιχαλόπουλος, ο Διευθυντής ΕΛ.ΑΣ. Εύβοιας Κατσέρης, ο Λιμενάρχης Χαλκίδας Παπαζαφείρης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΠΟ Ζουμπογιώργος, ο Πρόεδρος της ΕΠΣΕ Φεφέκος, ο Διευθυντής Γραφείου Φυσικής Αγωγής Εύβοιας Χούμης, ο Διευθυντής του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου Αθήνας Γλουστιανός και εκπρόσωποι πολλών σωματείων της Χαλκίδας κ.α..

Μιλώντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κολυμβητηρίου Χαλκίδας Μιχάλης Εμμανουηλίδης τόνισε μεταξύ άλλων: ‘Είμαι βαθιά συγκλονισμένος γιατί έλαχε σε μένα η μοίρα να παραδώσω στη νεολαία της Χαλκίδας και γενικά στην νεολαία του νομού μας αυτό το έργο που ήταν όνειρο δεκαετιών…

…Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι νέοι μας έχουν την ανάγκη να στραφούν προς τον αθλητισμό. Προσδοκούμε αυτό το κολυμβητήριο να γίνει χώρος συναδέλφωσης, να γίνει χώρος χαράς, να γίνει χώρος ενότητας, να γίνει χώρος ειρήνης…’.

Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο Γ.Γ.Α Γιώργος Κασιμάτης ο οποίος τόνισε: ‘Είναι μεγάλη τιμή για μένα που μου δίνετε η δυνατότητα εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου εκ μέρους της Υπουργού Πολιτισμού Μ. Μερκούρη, να βρίσκομαι σήμερα εδώ κοντά σας για να εγκαινιάσω αυτό το τόσο μεγάλο έργο για την νεολαία της πόλης για την περιφέρεια. Ο αθλητισμός κτίζεται με έργα. Εγκαινιάζουμε σήμερα και παραδίνουμε στη νεολαία της Χαλκίδας στους πολίτες και τους εργαζόμενους το κολυμβητήριο αυτό, ανανεώνοντας τις υποσχέσεις μας αλλά και τις υποχρεώσεις μας που θα γίνουν πραγματικότητα…’.

Μετά τον εγκαινιασμό του κολυμβητηρίου ακολούθησαν Δημοτικοί χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων Χαλκίδας, κολυμβητική επίδειξη και μικρή δεξίωση των επισήμων.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ

Ας δούμε τι δήλωσαν μεταξύ άλλων ορισμένοι επώνυμοι σχετικά με τα εγκαίνια του κολυμβητηρίου Χαλκίδας.

Ν. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ (Νομάρχης Εύβοιας): ‘Το κολυμβητήριο είναι ένα απαραίτητο έργο στη σειρά των έργων που απαιτεί η αθλητική υποδομή του νομού και πιστεύω με γρήγορους ρυθμούς σε εύλογο χρόνο θα μπορέσουμε πράγματι να δημιουργήσουμε όλη την υποδομή για την νεολαία μας…’.

Κ. ΚΑΡΑΜΟΥΣΟΥΛΑΚΗΣ (Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής ΕΚΟΦ και του ΝΟΧ): ‘Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Ένα όνειρο που είχαν οι κολυμβητές – κολυμβήτριες του ΝΟΧ επί 20 συνεχεί χρόνια. Γιατί είναι γνωστό ότι και μέχρι πριν 2 χρόνια υπήρχε μόνο ο ΝΟΧ…

Η κατασκευή του κολυμβητηρίου θα πρέπει να ανεβάσει ποιοτικά το επίπεδο του αθλήματος στην πόλη μας…’.

Ν. ΜΑΜΑΚΟΣ (Πρόεδρος ΑΚΟΧ): ‘Σήμερα γίνεται πραγματικότητα ένα όνειρο πολλών ετών. Ενα όνειρο των παιδιών της Χαλκίδας που ασχολούνται με τον ναυταθλητισμό. Τώρα έχουμε ένα κολυμβητήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών το καλύτερο ίσως στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Και πιστεύω ότι μέσα απ’ αυτό το κολυμβητήριο θα χειροκροτήσουν οι Χαλκιδέοι φίλαθλοι κάποιους πρωταθλητές…’.

Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Προπονητής ΝΟΧ): ‘Μετά από προσπάθεια 20 και πλέον ετών να αποκτήσει η Χαλκίδα κολυμβητήριο, σήμερα αυτό γίνεται πραγματικότητα. Για όλο τον ναυταθλητισμό της Χαλκίδας είναι η πιο σημαντική μέρα…’.

29/5/1989

Πηγή: noa61.blogspot.com

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δημήτριος Γλάρος: Κυρίαρχος για 10 χρόνια στο Μήκος

Κώστας Λαγός

Πέρσι… σαν σήμερα (18/4/2022)

eviasports

Δρομείς Εύβοιας: Συμμετοχή στο ‘Metsovo Ursa Trail’

Κώστας Λαγός