BLOGS ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Στήλες

Θανάσης Κούτος: Πανθεσσαλονικιώτικος σύλλογος και πάσης Ελλάδος…

Με τον Θανάση Κούτο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...

Στη χώρα της μούντζας και του ρε!

 

 

Πανθεσσαλονικιώτικος σύλλογος
και πάσης Ελλάδος…

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος απ’ την ομάδα του ΠΑΟΚ είναι το μεγάλο ποδοσφαιρικό γεγονός της χρονιάς για την συμπρωτεύουσα και βέβαια για σύμπασα την ποδοσφαιρική Ελλάδα. Η αδιαμφισβήτητη επικυριαρχία των δύο τελευταίων δεκαετιών, των ερυθρόλευκων του Πειραιά, ‘έλαβε τέλος’, προκαλώντας ένα εκκωφαντικό στακάτο στους ποδοσφαιρικούς κύκλους της επικράτειας.

Η επικράτηση των ‘Μαυραετών του Βορρά’ κρίθηκε δίκαιη, αν αναλογισθούμε το γεγονός, ότι εμφάνισε μια ομάδα με συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, όπως η πληρότητα, η συνοχή, η αυτοπεποίθηση, η αξιοπιστία του έμψυχου δυναμικού, που ταυτόχρονα όλα αυτά ενεργοποίησαν και το ηθικό δυναμικό των ποδοσφαιριστών, κάμπτοντας τις όποιες αντιστάσεις των αντιπάλων τους.

Ο Ολυμπιακός όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων και παρά την διαρκή αντεπίθεση των τελευταίων αγωνιστικών, έχασε ‘πολύτιμο έδαφος’ στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, με τον Μάρτινς να αναλίσκεται σε αυτοσχεδιασμούς και την ομάδα να χάνει τον προσανατολισμό της. Ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε το γεγονός, έδειξε σταθερότητα και αγωνιστική συνέπεια και εξήλθε τροπαιοφόρος.

Τριάντα-τέσσερα χρόνια η ποδοσφαιρική Θεσσαλονίκη θύμιζε άνυδρο ποδοσφαιρικό τοπίο. Νομίζω δύο άνθρωποι ήταν αυτοί που υλοποίησαν σε απτή πραγματικότητα τα όνειρα χιλιάδων Βορειοελλαδιτών. Ο ‘Τύποις’ πρόεδρος και κατ’ ουσίαν κύριος μέτοχος και επενδυτής Σαββίδης και ο προπονητής Λουτσέσκου που διαχειρίσθηκε άψογα το πλούσιο και ταλαντούχο έμψυχο υλικό, που εξασφάλισε ο πρώτος μη φειδόμενος των όποιων οικονομικών θυσιών.

Αν το 1985 ήταν για τους Βορειοελλαδίτες ένα πρωτάθλημα μιας αλληλλουχίας ευτυχών συγκυριών, το 2019 ήταν ένα πρωτάθλημα επιβολής και κατίσχυσης. Κρίθηκε στην βαθμολογική απόσταση των τριών βαθμών, απ’ τον δεύτερο Παναθηναϊκό. Τα ‘αστέρια’ της ομάδας εκείνης της μακρυνής εποχής, ο Σκαρτάδος, ο Βασιλάκος, ο Αλαβάντας, ο Κωστίκος, Ο Χρήστος Δημόπουλος. Προπονητής ο Αυστριακός Βάλτερ Σκότσικ.

Είχε προηγηθεί το πρώτο στην μακρόχρονη ιστορία και στο πλαίσιο του ‘Εθνικού Συστήματος’ διεξαγωγής του, που χρονολογείται απ’ την περίοδο 59′-60′. Το 1976, με την σπουδαία τότε ομάδα, που απ’ τις αρχές της δεκαετίας παίρνει τα ‘σκήπτρα’ για την συμπρωτεύουσα απ’ τον Άρη που ήταν τότε το ‘μεγάλο όνομα’ και αυτή την χρονιά αιφνιδιάζει το ‘κέντρο’ και εντυπωσιάζει την φίλαθλη Ελλάδα.

Έμπλεοι ταλέντου με ένδιψη την φιλοδοξία και οι ποδοσφαιριστές του που έχουν μείνει έντονα χαραγμένοι στην μνήμη των φιλάθλων της γεννιάς μας, τους αναφέρουμε και ‘κλείνουμε’ μ’ αυτούς:

Φορτούλα-Γούναρης-Φουντουκίδης-Πέλλιος-Ιωσηφίδης-Τερζανίδης-Σαράπης-Αποστολίδης-Κερμανίδης-Κούδας-Γκουερίνο και βέβαια οι εκπληκτικοί εξτρέμ της εποχής Παρίδης-Ασλανίδης και ακόμη ο Αναστασιάδης και ο Ορφανός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΟ Χαλκίς: Ανακοίνωση για απερχόμενο-νέο ΔΣ & Στέλιο Γκάρα

Κώστας Λαγός

Ηρακλής Ψαχνών: Λαϊκή βραδιά με Θέμη Αδαμαντίδη στις 6/9

Κώστας Λαγός

ΠΑΙΔΩΝ ΕΠΣΕ (Δ’ ΟΜΙΛΟΣ): Κάρυστος-Άγιος Λουκάς/Σκύρος 5-3

Κώστας Λαγός