BLOGS ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Στήλες

Ένα άρθρο για τον ΑΟ Χαλκίς & το ποδόσφαιρο της Χαλκίδας

Η ‘ανακύκλωση’ μιας χρόνιας συζήτησης αξίζει να αποτελέσει πηγή σκέψης ότι ίσως για να βρεις λύση θα πρέπει να βγεις απ’ τον ‘κύκλο’, ακόμη και αν χρειαστεί να τον σπάσεις.

Είχα γράψει στις αρχές Γενάρη ένα άρθρο που έκανε λόγο για ‘παράταση στο… αναπόφευκτο;’ και χωρίς να θέλω να διεκδικήσω τίτλο… προφήτη, νομίζω με στοιχειώδη ορθολογισμό μπορούσε κανείς να το διαπιστώσει. Στο ίδιο άρθρο υποστήριξα ότι μάλλον ‘η συζήτηση που θα πρέπει πλέον ν’ ανοίξει, είναι το πως θα μπορέσει να ξαναχτιστεί απ’ το μηδέν και με γερά θεμέλια, η ομάδα-μπροστάρης της πόλης. Αξίζει ν’ αναρωτηθούμε αν η ίδια η πόλη πραγματικά θέλει και αν έχει τις υποδομές και τη δυνατότητα να υποστηρίξει μια ποδοσφαιρική ομάδα, υψηλού επίπεδου -τουλάχιστον- αντάξια του ένδοξου παρελθόντος του ΑΟ Χαλκίς και των προκατόχων του (Ολυμπιακός Χαλκίδας-Εύριπος)’.

 

Και κατά τη γνώμη μου είναι αυτό που πρέπει να γίνει για να βγούμε απ’ το φαύλο ‘κύκλο’ της χρόνιας συζήτησης. Μου περνάει αρκετές φορές απ’ το μυαλό τι θα γινόταν αν η ομάδα κατάφερνε τελικά ν’ ανέβει στη Β’ Εθνική τη χρονιά 2016-17, που θεωρητικά κατακτώντας τη δεύτερη θέση στον όμιλο της είχε το δικαίωμα να το κάνει ή έστω να το διεκδικήσει μέσω μπαράζ, που τελικά ποτέ δεν έγιναν, αφού τελικά στη Β’ Εθνική ανέβηκαν οι δευτεραθλήτριες (Δόξα Δράμας, Καραϊσκάκης) που κατέθεσαν την ‘εγγυητική’, που στην πορεία απαιτήθηκε από την ΕΠΟ.

‘Εδέμ’ σίγουρα δεν είναι η Γ’ Εθνική, αλλά δεν είναι ούτε και η Β’ Εθνική (ή Football League) και νομίζω είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα ομάδας δεύτερης εθνικής κατηγορίας που αγωνίστηκε με 10 παίχτες και χωρίς -κανονικό- τερματοφύλακα. Τι θα γινόταν λοιπόν αν ο ΑΟ Χαλκίς ανέβαινε τελικά στη Β’ Εθνική; Σε ποιο γήπεδο θ’ αγωνιζόταν και με τι προοπτικές βάσει των -ανύπαρκτων- υλικοτεχνικών υποδομών που διαθέτει, ενώ αμφίβολο είναι αν θα μπορούσε να βρεθεί μια διοίκηση για να έχει ο ΑΟΧ στοιχειωδώς αξιοπρεπή παρουσία. Κάποιος βέβαια μπορεί να πει, ότι αν γινόταν το ‘άλμα’ στη Β’ Εθνική τότε, ίσως όλα άλλαζαν προς το καλύτερο, με προσέλκυση υποψηφίων επενδυτών και πίεση προς τους τοπικούς άρχοντες για λύση του γηπεδικού (με ‘γενναία’ αναβάθμιση του δημοτικού σταδίου), κάτι που το θεωρώ αμφίβολο, και δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι σίγουρα η Β’ Εθνική δεν είναι σε οικονομικό επίπεδο ‘εδέμ’ και αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις δεν μπορεί να σταθεί μια ομάδα βιώσιμα σ’ αυτήν.

Και εδώ είναι για μένα η ουσία του θέματος. Δεν έχει τόσο σημασία σε ποια κατηγορία αγωνίζεσαι, αλλά τι υπόβαθρο έχει η ομάδα σου. Η παραπάνω κατηγορία αξίζει να έρθει ως φυσική ροή του καλού υπόβαθρου και του χτισίματος του συλλόγου σου. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, δεν νοείται σοβαρός σύλλογος χωρίς δικό του στοιχειώδες προπονητικό κέντρο, που θα του δίνει τη δυνατότητα να έχει οργανωμένες ακαδημίες, οι οποίες για μένα δεν είναι τόσο ‘πηγή’ μελλοντικών ποδοσφαιριστών, όσο ‘πηγή’ μελλοντικών φιλάθλων και φυσικά ‘πηγή’ εσόδων. Δεν νοείται σοβαρός σύλλογος που θέλει να αντιπροσωπεύσει με αξιοπρέπεια μια πόλη με εξαψήφιο αριθμό κατοίκων (και κατ’ επέκταση ένα απ’ τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου) χωρίς δικό του ποδοσφαιρικό ‘σπίτι’ (που θα πρέπει να είναι βασική ‘πηγή’ εσόδων), που θα δίνει τη δυνατότητα στους φιλάθλους του να φιλοξενηθούν και να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες της ομάδας με άνεση και αξιοπρέπεια.

Προπονητικό κέντρο και ποδοσφαιρικό ‘σπίτι’ είναι οι δύο βασικοί πυλώνες για να μπορέσει στο άμεσο μέλλον η πόλη να έχει τις πιθανότητες κάποια στιγμή να φιλοξενεί ή να δημιουργήσει μια πραγματικά ισχυρή ομάδα, που θα κάνει αισθητή την παρουσία της σε πανελλήνιο επίπεδο, όπως στο -μακρινό- παρελθόν ο ΑΟ Χαλκίς, ο Ολυμπιακός Χαλκίδας και ο Εύριπος. Δυστυχώς, ενώ πριν κάποιες δεκαετίες ξεκινήσαμε από την ίδια αφετηρία ποδοσφαιρικά με κάποιες άλλες πόλεις (ίδιου μεγέθους ή και μεγαλύτερου πληθυσμιακά), εμείς όχι απλά μείναμε στάσιμοι, αλλά μάλλον οπισθοχωρήσαμε αρκετά και η τραγική κατάσταση του γηπέδου (υποτίθεται) ‘βιτρίνας’ (δημοτικό στάδιο Χαλκίδας) της πόλης μας, δίνει απαντήσεις στην ‘ανακυκλούμενη’ χρόνια συζήτηση για την παρακμή του ΑΟ Χαλκίς και του ποδοσφαίρου της πόλης (σε εθνικό τουλάχιστον επίπεδο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Α’ ΕΠΣΕ: Πρόγραμμα & διαιτητές 1ης αγωνιστικής (26-27/9)

Κώστας Λαγός

Σαν Σήμερα (20/2/2011): Αίας Ασπρόπυργου-ΑΟ Χαλκίς 1-0

eviasports

Σαν Σήμερα (1/6/2014): Φωστήρας-Ηρακλής Ψαχνών 0-0 (video)

eviasports
-->