BLOGS EVIASPORTS.GR ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Π. Τοκπασίδης: Οι 4 φάσεις του παιχνιδιού (Μέρος B)

 

Ποιες είναι οι 4 φάσεις του παιχνιδιού:

  • η Αμυντική φάση
  • η Μετάβαση από την Άμυνα στην Επίθεση
  • η Επιθετική φάση και
  • η Μετάβαση από την Επίθεση στην Άμυνα
ΦΑΣΗ 1 – Η Αμυντική Φάση

Υποχώρηση–Καθυστέρηση–Οργάνωση–Επικοινωνία–Πίεση.

Όταν μια ομάδα δεν έχει την κατοχή της μπάλας, ο στόχος είναι να διατηρήσει το βασικό της σχήμα κλείνοντας τους χώρους προς την εστία της έχοντας συνοχή των γραμμών για αποφυγή του γκολ και προσπαθεί να αποσπάσει την μπάλα από τον αντίπαλο ασκώντας πίεση την ανάλογη στιγμή.

Οι Back 4 (οι 4 αμυντικοί) θα πρέπει να εφαρμόζουν υψηλή πίεση στο μαρκάρισμα κυρίως στην αμυντική ζώνη και πάντα σε συνεργασία με τις γραμμές του κέντρου και της επίθεσης ανεξάρτητα από το σύστημα της ομάδας. Ως εκ τούτου, μια καλή αμυντική ομάδα θα αρνηθεί να προσφέρει χώρο και χρόνο για την άμεση επίθεση από τον αντίπαλο.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι μέσοι θα πρέπει να λάβουν καίριες θέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, προκειμένου να κλείσουν τους διαδρόμους στις μεταβιβάσεις του αντιπάλου προς την επίθεση. Ο στόχος είναι πάντα ηανάκτηση της μπάλας όσο το δυνατόν γρηγορότερα και στην συνέχεια να υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό κατοχής κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Πολλές ομάδες κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης προτιμούν να κάθονται πίσω σε μια ζώνη λίγο πάνω από την μεσαία γραμμή και να περιμένουν την επίθεση του αντιπάλου.

Αυτή η τακτική συνήθως χρησιμοποιείται να τους οδηγήσει στον χώρο αυτό και κατόπιν όταν ανακτήσει την κατοχή να έχει αρκετό ελεύθερο χώρο για να χρησιμοποιήσει στηνεπίθεση. Ωστόσο, τη στιγμή που θα κερδηθεί η μπάλα ευχή όλων μας είναι να προπονούμε μια ομάδα που να μπορεί να φτάσει σε υψηλά πρότυπα ώστε να διατηρεί την κατοχή σε πολύ μικρές περιοχές και που να είναι ικανή να ξεκλειδώσει ακόμη και τις καλύτερες και πιο οργανωμένες άμυνες.

 

ΦΑΣΗ 2 – Η Μετάβαση από την Άμυνα στην Επίθεση

Η μετάβαση στην επίθεση πρέπει να είναι πολύ γρήγορη και αποτελεσματική. Το στυλ παιχνιδιού της ομάδας έχει ως στόχο να διατηρήσει την κατοχή ακόμη και στο μισό της αντίπαλης ομάδας πράγμα που σημαίνει ότι η αντίπαλη ομάδα είναι καλά οργανωμένη αμυντικά μέσα σε ένα συμπαγές σχήμα. Απέναντι σε ομάδες που έχουν 10 παίκτες πίσω από την μπάλα, η ομάδα που έχει την κατοχή θα πρέπει να έχει θετική μετάβαση ή η άμυνα θα καθοριστεί με πολύ λίγο χώρο για να λειτουργήσει.

Πρώτος στόχος είναι η ασφάλιση της μπάλας.

Στην περίπτωση που η άμεση αντεπίθεση δεν είναι δυνατόν, συχνά, όταν η αντίπαλη ομάδα έχει κλείσει τη γωνία ή τους χώρους για τα διαθέσιμα κάθετα περάσματα, ο παίκτης με την μπάλα πρέπει να χρησιμοποιήσει απευθείας μια διαγώνια μεταβίβαση που να κατευθύνεται προς τα εμπρός και προς την πλάγια γραμμή που παραμένει ο πλάγιος επιθετικός. Στη συνέχεια, θα υπάρξει ένα γρήγορο οδήγημα ή μεταβίβαση προς το εσωτερικό του γηπέδου μπροστά ​​από την αμυντική γραμμή και προσφορά από ένα μεσοεπιθετικό και παράλληληκίνηση στην πλάτη και προς τα έξω από τον μπακ.

Επόμενος στόχος η γρήγορη αντίληψη ενός ανοργάνωτου αντιπάλου και η εκμετάλλευση των κενών χώρων.

Αν γίνει επανάκτηση της μπάλας σε ένα χώρο του γηπέδου όπου υπάρχουν πολλοί αντίπαλοι πάνω από τη γραμμή της μπάλας, τότε η ομάδα προσπαθεί να παίξει έξω από την επιθετική δράση της και θα πρέπει να χρησιμοποιήσει γρήγορες κάθετες ή διαγώνιες μεταβιβάσεις προς τα εμπρός ώστε να επωφεληθούντον χώρο αυτόοι μέσοι ή οι επιθετικοί της ομάδας.

Οι άμεσες αντεπιθέσεις μπορούν να διαμορφωθούν ως εξής:

  • μπορεί να υπάρχουν διαγώνιες κινήσεις πίσω από την άμυνα από τον έναν ή και τους δύο πλάγιους επιθετικούς και την κατάλληλη στιγμή μια μεταβίβαση από τον κεντρικό μέσο (ους) ή από τον φορ όπου θα κάνει την τελική κάθετη πάσα.
  • κάθετη πάσα στον άξονα προς τον φορ από ένανσυμπαίκτη του που ανακτά την μπάλα.

 

ΦΑΣΗ 3 – Η Επιθετική Φάση

Διατήρηση σχήματος-Υπομονή-Επικοινωνία-Ξεμαρκάρισμα Πλάτος-Βάθος Επίθεσης-Ποιοτικές Μεταβιβάσεις-Συνδυαστικές κινήσεις

O βασικός στόχος είναι να μην βιαστούμε κατά το χτίσιμο μιας επίθεσης, αλλά να ψάξουμε με υπομονή για τις αδυναμίες της αντίπαλης ομάδας και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουμε το τελικό στάδιο της επίθεσης. Μόλις η ομάδαξεκινά την επίθεσηθα πρέπει να δημιουργήσει πλάτος.

Το πλάτος μπορεί να δημιουργηθεί από έναν αριθμό διαφορετικών χώρων μέσω των τοποθετήσεων θέσεων από τα πλάγια μπακ, τους πλάγιους επιθετικούς ή μέσους (εξτρέμ / μέσοι), ή ακόμα και από τους παίκτες του άξονα (φορ/επιθετικός μέσος) που μπορεί να κινηθεί πλάγια.

Οι παίκτες πρέπει να αισθάνονται άνετα στην επίθεση κοντά στις πλάγιες γραμμές ή μέσα στο κέντρο του γηπέδου. Όταν η ομάδα δημιουργεί υπεραριθμία στην κεντρική ζώνη με τους πλάγιους επιθετικούς ή μέσους που κινούνται στην περιοχή αυτή, οι παίκτες θα χρησιμοποιήσουν κυρίως συρτές ή κάθετες μεταβιβάσεις. Αν η αντίπαλη ομάδα περιορίζει τον διαθέσιμο χώρο με την κίνηση των πλάγιων μέσων τους εσωτερικά, ο παίκτης του άξονα ή ο αμυντικός μέσος ήακόμη και ο κεντρικός αμυντικός μπορεί να χρησιμοποιήσει μεγάλη ψηλή μπαλιά προς τους ακραίους συμπαίκτες τους οι οποίοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους κρατώντας το πλάτος. Ο κεντρικός μέσος είναι υπεύθυνος για το ρυθμό του παιχνιδιού και για να βοηθήσει την κίνηση της ομάδας από το δεύτερο στο τρίτο στάδιο της επιθετικής φάσης. Το τελικό στάδιο περνά συνήθως από τον φορ ή τον μεσοεπιθετικό από την κεντρική ζώνη ή από τους πλάγιους επιθετικούς παίκτες που μπορούν να οδηγήσουν τη μπάλα ή να ντριμπλάρουν προς το κέντρο.

Αυτά τα τρεξίματα έχουν ως αποτέλεσμα συνήθως την κάθετη ή διαγώνια μεταβίβαση προς τους παίκτες που κινούνται συγχρονισμένα μέσα στο ‘κουτί’.

Το τελικό στάδιο του χτισίματος της επίθεσης μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ίδια συχνότητα από την δεξιά πλευρά, την αριστερή πλευρά ήτο κέντρο του γηπέδου. Είναι πολύ σημαντικό η ομάδα ναεμφανίζειτα ακόλουθα στοιχεία:

α) Δημιουργία υπεραριθμίας κοντά στη ζώνη της μπάλας και ειδικά στις πλευρές του γηπέδου, όπου οι επιθετικοί μπορούν να κινηθούν για να δεχθούν μεταβίβαση.

β) Δημιουργία του ιδανικού σχήματος (το τρίγωνο, το διαμάντι και ο ρόμβος). Αυτά τα σχήματα δημιουργούν καθαρές λωρίδες μεταβίβασης.

γ) Διατήρηση του πλάτους από τους ακραίους παίκτες.

δ) Διατήρηση μια συμπαγής ομάδας με συγχρονισμένη-συνδυαστική κίνηση όλων των παικτών.

ε) Χρήση των διαγώνιων μεταβιβάσεων κατά το πρώτο και το δεύτερο στάδιο της επίθεσης και της χρήσης των κάθετων κατά τηντελική (τρίτη) φάση.

 

ΦΑΣΗ 4 – Η Μετάβαση από την Επίθεση στην Άμυνα

Από τη στιγμή που η ομάδα χάνει την κατοχή, ο κύριος στόχος είναι να ασκηθεί αμέσως πίεση στον παίκτη με την μπάλα. Αυτό είτε θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση ανάκτηση της κατοχής ή έμμεσα να αναγκάσει τον παίκτη σε μια αποτυχημένη μεταβίβαση. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ο ελεύθερος παίκτης έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και στις περισσότερες καταστάσεις αυτός είναι το αμυντικό χαφ. Η ομάδα πρέπει πάντα να είναι προετοιμασμένη σε αυτή την φάση που βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορεί αργότερα να κινδυνεύσει να δεχθεί γκολ. Οι παίκτες πρέπει να διατηρούν την ισορροπία για κάθε δευτερόλεπτο όταν η ομάδα επιτίθεται.

Η δύναμη της ομάδας είναι η ικανότητα ναδιατηρεί την κατοχή της μπάλας και να αναζητήσει υπομονετικά τις αδυναμίες της αντίπαλης ομάδας. Ο τρόπος που η ομάδα θα πρέπει να λειτουργεί κατά τη φάση της μετάβασης πρέπει να είναι εξίσου ισχυρή.

Η συνεχής ψυχολογική πίεση στην αντίπαλη ομάδα, που προσπαθεί να ανακτήσει την κατοχή της μπάλας όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την απώλεια της, κάνει την κυριαρχία της ομάδας μας πιο εύκολη να επιτευχθεί.

Όταν μια απώλεια της κατοχής λαμβάνει χώρα στο κέντρο του γηπέδου και η άμεσες εργασίες της κατοχής δεν είναι δυνατές, ο κύριος στόχος της ομάδας είναι η αποφυγή της κάθετης και διαγώνιας μεταβίβασης. Αυτό γίνεται με την παρακολούθηση από πίσω και χτίζοντας ένα τείχος που αναγκάζει τον παίκτη με την μπάλα να κάνει παράλληλες μεταβιβάσεις. Με τη δράση αυτή, η μπάλα κατευθύνεται προς τα πλάγια, όπου είναι δυνατή η εφαρμογή της πίεσης και πάλι. Με άλλα λόγια, τη διασφάλιση της κεντρικής ζώνης και να αναγκάσει την μπάλα ευρεία μακριά από το στόχο.

Όταν η απώλεια της κατοχής λαμβάνει χώρα κοντά στις πλάγιες γραμμές και την άμεση πίεση για τον παίκτη με την κατοχή της μπάλας, δεν είναι δυνατή, η ομάδα θα πρέπει να μικρύνει το χώρο και έχει ως στόχο να κρατήσει την μπάλα στην ίδια ζώνη ώστε να κάνει την επιθετική κίνηση της αντιπάλου ομάδας προβλέψιμη και να δώσει χρόνο για να την υπόλοιπη ομάδα να ανακάμψει πλήρως επιστρέφοντας στους χώρους ευθύνης του ο κάθε παίκτης.

Αυτός είναι ο λόγος που η επιτιθέμενη ομάδα θα έχει μεγάλες δυσκολίες να επωφεληθεί από τονελεύθερο χώρο πίσω από την αμυντική μας γραμμή.

Η αποτελεσματικότητα μιας καλά οργανωμένης αμυνόμενης ομάδας μπορεί να κυριαρχήσει και να ελέγξει το ρυθμό της αντίπαλης ομάδας.

Δείτε το Μέρος Α πατώντας ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΜΙΚΤΕΣ ΕΠΣΕ: Τιμήθηκαν για τη φοβερή πορεία! (photos)

Κώστας Λαγός

ΤΖΟΥΝΙΟΡ ΕΠΣΕ (Γ’ ΟΜΙΛΟΣ): Αίολος Κριεζών-Κάρυστος 3-2

Κώστας Λαγός

Αγ. Γκιόκας: Ανανέωσε με Επισκοπή

Κώστας Λαγός