EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

‘Η ΜΝΗΜΗ ΔΑΚΡΥΖΕΙ’: Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΗΣ Β’ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΟ 1930

Πρόσωπα και γεγονότα μετά το ’30

Σοβαρή πληροφόρηση λαμβάνουμε απ’ το ‘αρχείο Κώστα Χαραμαντίδη’. Η αθλητική εφημερίδα ‘ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ’ πομπός πληροφόρησης, που ανασύρει και αποκαλύπτει δημοσιεύματα των τότε εφημερίδων.

Μάρτιος 1981 και ο κ. Γεώργιος Νάκος γράφει:

‘Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΗΣ Β’ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΟ 1930′

Κυριάρχησε σαν αδιαμφισβήτητη προσωπικότητα ο Γεώργιος Νάκος, με τον οποίον θ’ ασχοληθούμε και στις ‘Μορφές του Ευβοϊκού Ποδοσφαίρου’ στη συνέχεια αυτής της συγγραφικής προσπάθειας. Πρόεδρος επί σειράν ετών της ΕΠΣΕΒ και μέχρι το 1962 καλύπτοντας μια ποδοσφαιρική περίοδο για τα τοπικά δεδομένα που περιλαμβάνει την Προπολεμική Κατοχική και Μετεμφυλιακή Ελλάδα. Φιλική η συνάντηση που περιγράφει απ’ τις στήλες του του ‘ΕΥΒΟΪΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ’ αλλά μεγίστης σημασίας για το Χαλκιδέικο Ποδόσφαιρο και μάλιστα όταν συνοδεύεται από μια περιφανή νίκη και ας πρόκειται για τα ‘δεύτερα’ του μεγάλου Παναθηναϊκού.

Έγραφεν ο Αθλητικός Τύπος:

‘Πέθανε στη Βουδαπέστη εις λίαν προκεχωρημένην ηλικίαν, ο διάσημος Ουγγαρέζος προπονητής του Ποδοσφαίρου ο Κίνσλερ, γνωστός δια την δράσιν του εις την Ελλάδαν, ως δημιουργός του μεγάλου Παναθηναϊκού 1930…’

Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 1930, πενήντα ένα χρόνια πριν:

‘Ήμουν πρόεδρος στο ισχυρότατο σωματείο της πόλεως μας την ‘Ένωση’, πρωταθλήτρια τότε Χαλκίδος. Επέτυχα και έκλεισα ένα σπουδαίο μάτς. Θα παίζαμε η ‘Ένωση’ στο τότε ‘Ποδηλατοδρόμιο’, το σημερινό ‘Γ. Καραϊσκάκης’, στις 30 Ιουνίου 1930, προ του μεγάλου αγώνος πρωταθλήματος Ελλάδος, μεταξύ Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού Πειραιώς. Θα παίζαμε -και παίξαμε- με τη δεύτερη ομάδα του Παναθηναϊκού και νικήσαμε 2-1.’

Ο τότε καλύτερος συντάκτης των Βαλκανίων, Γεώργιος Χανιώτης έγραφε στο ‘ΒΗΜΑ’:

‘Σπανίως επαρχιώται ποδοσφαιρισταί έπαιξαν ενώπιον τόσον πολύ πλήθους και απαιτητικού κοινού (30.000 θεαταί) και εστάθηκαν καλά και ενίκησαν. Ο τερματοφύλαξ της Χαλκίδος κατέπληξε το κοινόν και πολλοί παράγοντες του κέντρου, έλαβαν υπό σημείωσιν τον Χαλκιδαίο τερματοφύλακα’.

Η νίκη μας ήταν μεγάλη γιατί η αντίπαλος δευτέρα ομάδα του Παναθηναϊκού ήταν ισχυροτάτη. Όταν μετά λίγους μήνες η πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού επανέστάτησε και έπαιζεν υπό την ονομασίαν ‘Πράσινα Πουλιά’, ο Κίνσλερ εχρησιμοποίησεν εις τους αγώνες του πρωταθλήματος, αυτήν την δευτέρα που νικήσαμε.

Μαζί στην ομάδα μας είχαμε αριστερό χάφ τον Νίκο τον Μαθιόπουλο, γνωστόν με το παρατσούκλι ο ‘Γκέκης’. Ζεί ακόμη και πουλάει ψάρια στην επάνω αγορά. Ως αριστερό χάφ, είχε ως αντίπαλον του, τον έξω δεξιά του Παναθηναϊκού τον Ρόκκο, ένα από τα καλύτερα εξτρέμ της εποχής, τον οποίον ο Γκέκης κυριολεκτικά αχρήστευσε. Ούτε μία κατεβασιά δεν έκανε ο Ρόκκος.

Ο Γκέκης τον ανέκοπτεν συνεχώς. Έξαλλος ο διάσημος Ουγγαρέζος προπονητής Κίνσλερ εφρύαξεν, από το αράουτ με τη ξενική προφορά του και φώναξε: ‘Ρόκο ντεξί και κατέβαινε’. Δηλαδή σταμάτα με το δεξί και κάνε κατεβασιά. Τόπε μία, τόπε δύο, την τρίτη του απάντησε ο Γκέκης: ‘Τι δεξί ρε και ζερβί, αφού τον μπάφιασα…’

‘Κακόμοιρε Γκέκη, αν ήκμαζες τώρα, την εποχή των άσσων και των εκατομμυρίων, πόσα λεφτά θα κάνανε τα ποδαράκια σου..; Τώρα πουλάει σαρδελλογαύρι για το μεροκάμματο της ζωής. Τον συναντήσαμε προχθές στην Αγορά. Μπορείς να παίξεις μπάλα Νίκο; Μου απάντησε: ‘Φέρε μου μια μπάλα και κάθησε σε απόσταση τριάντα μέτρων να τραβήξω ένα σουτ και να σου πάρω την ρεπούμπλικα από το κεφάλι’. Τέτοια πεποίθηση είχε στην ευθυβολία του!

Δια την ιστορίαν και την ανάμνησιν αναφέρω και την σύνθεσιν της ‘Ένωσεως’:

Τερματοφύλαξ ο Απόστολος Αποστολίδης το ‘Αρκούδι’ γνωστός ναυτικός συμπολίτης. Μπακ ο Μήτσος Γκούβερης, μετέπειτα τελώνης και ο αξέχαστος Στέργιος Φούφας. Χάφ δεξί και αρχηγός ο γνωστός Βιομήχανος Αλέκος Χαλβατσής. Σέντερ-χάφ ο ιεροψάλτης Ηρακλής Αποστολίδης. Αριστερό χάφ ο πολυθρύλητος Νίκος Μαθιόπουλος – ‘Γκέκης’. ‘Κυνηγός’ έξω δεξιά ο Μηνάς Ιωάννου, σουτέρ της εποχής που επέτυχε και τα δυο γκολ. Μέσα-δεξιά ο έγκριτος δικηγόρος και μετέπειτα Δήμαρχος Χαλκιδέων Θεόφιλος Ρεντίφης. Σέντερ-φόρ ο Γεώργιος Μυρέντζος, ένας καλλιτέχνης που αγάπησε και ηγαπήθη στη Χαλκίδα. Μέσα αριστερά ο ιχθυέμπορος Γεώργιος Παπαδόπουλος. Έξω αριστερά ο Αλέκος Βιλλιώτης, ο ξενοδόχος και ο Παναγιώτης Αποστολίδης.

Συνοδοί ο υποφαινόμενος και ο γνωστός παράγων Σπύρος Δριτσαλόπουλος ή Μπόλαρης και ιατρός της ομάδός, ο αλησμόνητος Αντώνης Κακαράς’.

Γ. Νάκος.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Β’ ΕΠΣΕ: Αφιέρωμα στον Ευβοϊκό Γουβών

Κώστας Λαγός

Κ14 ΕΠΣΕ (Δ’ ΟΜΙΛΟΣ): Αίολος-Άγιος Λουκάς 1-6

Κώστας Λαγός

Δ. Βαλκάνος: ‘Πρέπει να βρεθεί τρόπος να ‘σπάσουμε’ αυτήν την πολύμηνη αποχή’

Κώστας Λαγός
-->