EVIASPORTS.GR ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γ. Παπακωνσταντίνου: ‘Περάσαμε στη νέα εποχή οργάνωσης’

Τα κυριώτερα μέρη της ομιλίας του προέδρου της ΕΠΣΕ Γιάννη Παπακωνσταντίνου, στην κοπή πίτας της τοπικής ποδοσφαιρικής ένωσης και των Συνδέσμων Διαιτητών και Προπονητών Εύβοιας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27/2 στο ‘Κτήμα Ανθηδών’ στη Δροσιά.

‘Πάντα απευθύνομαι στα σωματεία, που είναι οι αιμοδότες του ποδοσφαίρου. Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση της Ένωσης και των Συνδέσμων και μας τιμάτε με την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση για την κοπή της πίτας για το 2019. Ακόμη θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους διαιτητές και τους προπονητές που είναι παρόντες και ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εκλεκτούς προσκεκλημένους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Η ΕΠΣ Ευβοίας είναι μία από τις μεγαλύτερες ενώσεις της χώρας και η δύναμη της αυτή τη στιγμή αριθμεί άνω των 110 σωματείων. Η χρονιά αυτή είναι σημαντική για μας γιατί η Ένωση μας συμπλήρωσε 90 χρόνια μεγάλης και λαμπρής ιστορίας στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1928 ως ΕΠΣ Ευβοίας-Βοιωτίας και είχε έδρα τη Χαλκίδα. Σκοπός της ήταν η οργάνωση και η διάδοση του ποδοσφαίρου, τόσο στην Εύβοια όσο και στη Βοιωτία.

Το ποδόσφαιρο και οι άνθρωποι που το υπηρετούσαν τότε πέρασαν πολλά, σε δύσκολες για τον τόπο εποχές, αφού μεσολάβησαν κατοχή, έντονα φορτισμένες χρονικές περίοδοι, δικτατορία, με πείνα και πολλές άλλες στερήσεις. Μόχθησαν και έδωσαν τους δικούς τους αγώνες. όχι μόνο για το άθλημα, αλλά και για την επιβίωση τους. Μπόρεσαν να σταθούν στα πόδια τους. από τη δύναμη που τους έδινε η αγάπη και το πάθος για το ποδόσφαιρο. Παιχνίδια και προπονήσεις στις αλάνες, με ότι ρούχα υπήρχαν, με την πείνα να κυριαρχεί παντού, με ανθρώπους που αφιέρωναν το πενιχρό μεροκάματο για ν’ αγοράσουν ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα και με το φόβο των μαθητών να πάιξουν ποδόσφαιρο για να μην αποβληθούν.

Όλα αυτά ήταν γεγονότα που έγραψαν μια μεγάλη και ανεξίτηλη ιστορία και που εμάς τους νεώτερους μας κάνουν να αισθανόμαστε δέος και περηφάνια για όλους αυτούς που μόχθησαν και υπηρέτησαν το άθλημα.

Στη σημερινή εποχή, η Ένωση μας συνεχίζει να καλλιεργεί το ποδόσφαιρο σε όλες του τις μορφές, με τη συμμετοχή στα πρωταθλήματα ανδρών, γυναικών, υποδομής, παλαιμάχων και μπιτς σόκερ.

Είναι η τέταρτη φορά, που στην ιστορία της Ένωσης οι τρεις κύριοι φορείς του ποδοσφαίρου στο νομό μας συνδιοργανώνουν τέτοια εκδήλωση για την κοπή της πίτας, από τη στιγμή που έγινε πράξη η πρόταση που τους έκανα πριν τέσσερα χρόνια.

Ευχαριστώ θερμά τον Σύνδεσμο Διαιτητών και τον Σύνδεσμο Προπονητών για την αποδοχή της πρότασης, για την άριστη συνεργασία και την αμέριστη συμπαράσταση τους στις προσπάθειες μας για την επίτευξη και υλοποίηση των κοινών στόχων μας. Έχουμε καταφέρει στην πράξη να εφαρμόσουμε αυτό που πάντα τους λέω, ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα και ενιαίο.

Ευχαριστώ επίσης και όλα τα σωματεία για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν με την καθολική συμμετοχή τους στις εκλογές μας, για τη συνέχιση του έργου μας.

Έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους παράγοντες, στους ποδοσφαιριστές, στους προπονητές και στο φίλαθλο κόσμο, ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προβολή και άνοδο του ποδοσφαίρου στο νομό της Εύβοιας και ότι θα περιβάλουμε τα σωματεία μας με αγάπη, ισονομία και δικαιοσύνη. Αναμφισβήτητα υπάρχουν προβλήματα και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία μας είναι το οικονομικό. Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα τους και δεν μένουμε αδιάφοροι.

Στα πλαίσια της προσπάθειας για την οικονομική τους στήριξη, είμαστε δίπλα τους με τα λίγα χρήματα που έχουμε, να τους βοηθάμε με το ταμείο αρωγής ποδοσφαιριστών, αλλά και με όποιο πρόσφορο μέσο. Θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση αυτή, για να μπορέσουν οι σύλλογοι μας, ν’ αντιμετωπίσουν τα έξοδα τους και να κρατηθούν ενεργοί, αφού η πολιτεία -όχι η τοπική αυτοδιοίκηση- συνεχίζει να είναι απούσα εδώ και 15 χρόνια. Μηδέν στο πηλίκο, μηδέν επιχορηγήσεις, ούτε στις ενώσεις, ούτε στα σωματεία.

Διοργανώνουμε πολύ δύσκολα πρωταθλήματα, γιατί ο νομός μας έχει μια μεγάλη γεωγραφική έκταση και λόγω αυτής της ιδιομορφίας, τα έξοδα των ομάδων είναι μεγάλα. Ακόμα μεγαλύτερα των ομάδων, που μετακινούνται στη Σκύρο, που υπάγεται στο νομό μας. Παρά τις οικονομικές μας δυσκολίες, καταβάλουμε προσπάθειες σ’ αυτόν τον τομέα και ενισχύουμε στο μέτρο του δυνατού τις ομάδες, ώστε να καλύψουν μέρος των εξόδων.

Πέρα από κάθε δυσκολία, είμαι σε θέση ν’ αναφέρω ότι κατά κοινή ομολογία η ΕΠΣ Ευβοίας διοργανώνει αξιόπιστα πρωταθλήματα και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.

Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και πραγματοποιούμε συναντήσεις με τους Συνδέσμους Διαιτητών και Προπονητών και τα μέλη τους, που εκτός από διαιτητές και προπονητές, θα πρέπει συνάμα να είναι και παιδαγωγοί. Να καλλιεργούν το αθλητικό ιδεώδες και να είναι αυτοί πρώτοι, που θα κατανοούν και θα εφαρμόζουν τους κανονισμούς και ιδιαίτερα τον ΚΑΠ.

Θέλουμε αξιόπιστους παράγοντες, αξιόπιστους διαιτητές, αξιόπιστους προπονητές, που εκτός από γνώση να διαθέτουν ήθος, συνέπεια και αθλητική παιδεία.

Στα πεπραγμένα της διοίκησης, που συνεχίζει το έργο της, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι καταφέραμε -και το γνωρίζουμε όλοι οι συνεργάτες μου στη διοίκηση- να διατηρήσουμε ενεργό τον μεγαλύτερο αριθμό των ομάδων, με μια σειρά από κινήσεις που κάναμε. Αν συγκρίνετε με άλλους νομούς θα δείτε ότι πιθανότατα έχουμε το υψηλότερο ποσοστό διατήρησης των ομάδων μας.

Συνεχίστηκε το έντονο αποτύπωμα των μικτών ομάδων της Ένωσης, τόσο με τη συμμετοχή όσο και με τις διακρίσεις που πέτυχαν. Πρόσφατο παράδειγμα η πρόκριση νέων και παίδων στην επόμενη φάση και μάλιστα ως πρώτοι και ήδη έγινε εχθές η κλήρωση και παίζουμε μες την έδρα μας με τη Βοιωτία και την Αχαΐα.

Επιτυχία της ομάδας Regions, που κατάφερε για ακόμη μια φορά, τρίτη στις τέσσερις που έχουμε συμμετάσχει, να βγούμε πρωταθλητές και να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στο εξωτερικό και την τελευταία φορά μας εκπροσώπησαν επάξια στην Ουαλία.

Περάσαμε στη νέα εποχή οργάνωσης, με αλλαγή λειτουργίας σε πιο παραγωγικό μοντέλο.

Προχωρήσαμε σε αλλαγές στις κατηγορίες, με γνώμονα τη συμμετοχή περισσότερων ομάδων. Επιμείναμε στη διατήρηση όλων των κατηγοριών, ώστε να διασφαλίσουμε το επίπεδο στο μέτρο του δυνατού.

Από το Σεπτέμβριο του 2015, για οικονομικούς λόγους, μετακομίσαμε σε νέα γραφεία με πολύ μικρό ενοίκιο.

Το πλάνο μας από ‘δω και στο εξής περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας μας, με συνεχή ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών ώστε να μειωθεί ο παραγωγικός χρόνος που κάνετε σε συνηθισμένες διαδικασίες και να μειωθεί το κόστος τους.
  • Μετατροπή του Ενωσιακού γηπέδου, σε ‘καρδιά’ της Ένωσης, σε σύντομο χρονικό ορίζοντα με την ολοκλήρωση των εργασιών. Σταδιακή μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων μας σε πιο λειτουργικές εγκαταστάσεις και βέβαια μείωση του κόστους.
  • Οργάνωση και λειτουργία του ταμείου αρωγής ποδοσφαιριστών σε νέο μοντέλο, ώστε να είναι ακόμα πιο άμεση και αποτελεσματική η συνεισφορά μας στους ποδοσφαιριστές που έχουν τραυματιστεί και όλο αυτό με την κατάλληλη προβολή και διαφάνεια, ώστε να μην έχουν επιχειρήματα όσοι δεν αντιλαμβάνονται τον σημαντικό ρόλο του.
  • Ακόμη μεγαλύτερη θωράκιση των αγώνων με την επαναφορά του θεσμού του παρατηρητή αγώνα. Το σώμα των παρατηρητών θα στελεχώνεται από άτομα με επάρκεια, που θα έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για το έργο που έχουν να επιτελέσουν.
  • Συνέχιση της κάλυψης μεγάλου μέρους εξόδων διαιτησίας στις μικρές κατηγορίες, μέσω χορηγιών και άλλων τρόπων, που συνεχώς επεξεργαζόμαστε.

Στηρίζουμε σε μεγάλο βαθμό τις υποδομές, γι’ αυτό και διοργανώνουμε πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες, δίνοντας τη δυνατότητα σε παιδιά μικρής ηλικίας ν’ ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο και ν’ αναδείξουν το ταλέντο τους.

Ο αθλητισμός είναι στοιχείο του πολιτισμού μας και ο καθρέφτης της κοινωνίας μας και εμείς οι παράγοντες δημιουργούμε κοινωνική άμυνα, μαζεύοντας τα παιδιά στα γήπεδα και δίνοντας τους τη δυνατότητα για άθληση κάτω από υγιείς συνθήκες.

Οι περιφερειακοί και δημοτικοί άρχοντες, που είναι παρόντες σήμερα, και αγαπούν σίγουρα το ποδόσφαιρο, θα πρέπει να στηρίξουν και αυτοί απ’ την πλευρά τους τα σωματεία του νομού μας και του δήμου τους, και ξέρουν πολύ καλά ότι υπάρχουν τρόποι, στα πλαίσια πάντα του εφικτού και των δυνατοτήτων τους.

Ελπίζουμε πως η ΕΠΟ θα συνεχίσει να καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για το ελληνικό ποδόσφαιρο και πολύ περισσότερο να βρίσκει τρόπους, γιατί είναι η μαμά μας, να βοηθά τις ενώσεις και τα σωματεία της, που και αυτή -απόψη μου είναι και δεν κάνω αντιπολίτευση- δεν λειτουργεί σωστά.

Ευχαριστώ τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, που είναι κοντά στην Ένωση και στηρίζουν και αυτοί απ’ την πλευρά τους την προσπάθεια μας.

Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, το 2019 να φέρει σε σας και στις οικογένειες σας υγεία ευτυχία και χαρά. Αγωνιστικές επιτυχίες στις ομάδες σας, χωρίς βία στα γήπεδα και να πραγματοποιηθούν όλες σας οι προσδοκίες. Και θα ήθελα να τονίσω ότι επιτυχία στο ποδόσφαιρο, δεν είναι η πρωτιά και ο πρωταθλητισμός, αλλά η συμμετοχή και πολλά πράγματα παραπάνω.’

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Προποντίδα: Ο Ν. Κιαπέκος στην τεχνική ηγεσία

Κώστας Λαγός

Β’ ΕΠΣΕ (Α’ ΟΜΙΛΟΣ): Κήρινθος-Ταξιάρχης 1-0

Κώστας Λαγός

Γ’ ΕΘΝΙΚΗ (ΓΥΝΑΙΚΩΝ): Όλο το πρόγραμμα της περιόδου 2020-21 στον τρίτο όμιλο

eviasports
-->