EVIASPORTS.GR ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δ. Ελευθεριάδης: ‘Φετινός μας στόχος να στηθεί σωστά ο Εθνικός’

Στο ‘Κανάλι Ένα 90.4’ του Πειραιά και στην εκπομπή ‘Πινελιές στα Σπορ’ φιλοξενήθηκε ο Ευβοιώτης προπονητής του γυναικείου τμήματος του Εθνικού Δημήτρης Ελευθεριάδης και μίλησε για το γυναικείο ποδόσφαιρο και για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στην ομάδα του Πειραιά απ’ το περασμένο καλοκαίρι, για την πορεία του νέου εγχειρήματος και τους στόχους που έχουν θέσει στον Εθνικό για το μέλλον.

-Το γυναικείο ποδόσφαιρο αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με πολύ γρήγορους ρυθμούς, έτσι δεν είναι;

Έτσι είναι ακριβώς.

-Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο γυναικείο ποδόσφαιρο σε σχέση με το αντρικό;

Ειδικά στην Ελλάδα, υπάρχουν αρκετές διαφορές σε ότι αφορά τον τρόπο που εκπαιδεύονται οι γυναίκες στο ποδόσφαιρο. Ενώ σ’ ότι αφορά τους άντρες, ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία, στο γυναικείο ποδόσφαιρο, στις γυναίκες, ακόμη είμαστε λίγο πίσω σ’ αυτό. Δεν ξεκινούν από πολύ μικρές. Εκεί είναι το μεγάλο μας στοίχημα και στην εθνική μας ομάδα.

-Είναι το ταμπού που έχουν οι μπαμπάδες, που θέλουν τα κορίτσια να πάνε στο βόλεϊ ή στη ρυθνική ή στο πόλο, τα τελευταία χρόνια, και τα αγόρια να τα στέλνουμε στο ποδόσφαιρο;

Ναι, δεν είναι μόνο στους μπαμπάδες, είναι στους γονείς γενικότερα. Και οι μαμάδες είναι λίγο ευαίσθητες, γιατί υπάρχει μια λάθος και κακή άποψη για το ποδόσφαιρο, για μένα. Όσο περνάνε τα χρόνια μιλάμε για ‘μυαλόσφαιρο’ πλέον. Η τεχνική είναι πλέον αυτή που κάνει τη διαφορά, οπότε καταλαβαίνετε ότι η γυναίκα σ’ αυτό το χώρο μπορεί να κάνει πολύ σπουδαία πράγματα.

-Το καλοκαίρι ο Εθνικός, ένα πολύ ιστορικό σωματείο, μπήκε στη διαδικασία ν’ ανακοινώσει τη δημιουργία του γυναικείου τμήματος ποδοσφαίρου, αλλά και τμημάτων υποδομών. Εσείς και η Μαριλίνα Τσελέπη, η υπέυθυνη του τμήματος, ήσασταν οι εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας. Πως σας ήρθε η ιδέα για το γυναικείο τμήμα;

Ακριβώς επειδή υπάρχει ανάπτυξη και στην Ελλάδα πλέον και είναι κάτι που αφορά αρκετό κόσμο, είναι μια αγορά που αναπτύσσεται, υπήρξε η προσέγγιση με την ομάδα του Εθνικού, που όπως είπατε είναι ένα ιστορικό σωματείο και μπορεί να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια και με την υποστήριξη και της διοίκησης, συμφωνήσαμε. Ταιριάζουν οι αρχές μας και η αλήθεια είναι ότι είναι μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια, γιατί καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα -και αφού η ομάδα αγωνίζεται στην τρίτη εθνική με καλή πορεία- να έχουμε τμήμα κορασίδων (15-16 κορίτσια) και τώρα τελευταία αρχίζουν και έρχονται οι μικρούλες μας, για το τμήμα παγκορασίδων.

-Σίγουρα είναι δύσκολη αποστολή να πρέπει να χτίσεις μια ομάδα από την αρχή. Εσείς μέχρι τώρα είσαστε ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας με το σύλλογο και υπάρχει ταλέντο στην ομάδα;

Με το σύλλογο και με τους ανθρώπους είμαι απολύτα ευχαριστημένος. Είναι πολύ σημαντικό να φοράς τα ρούχα της ομάδας και να κυκλοφορείς στην πόλη και να έχεις αντιδράσεις πραγματικά εκπληκτικές που σου δίνουν δύναμη, αλλά και ευθύνη. Οι παίχτριες μας είναι περισσότερο νέες σε ηλικία, χωρίς μεγάλες και πολλές παραστάσεις από επίσημους αγώνες, όμως πραγματικά έχουμε κάνει πολύ δουλειά, με καθημερινές προπονήσεις, με επιλογή στην ώρα, ακόμα και πρωινά, μεσήμερια, βράδια, έχουμε χώρους, προπονούμαστε και είναι πολύ καλή η παρουσία.

-Είπατε τη μαγική λέξη, έχετε χώρους;

Μπορεί να μην έχουμε το δικό μας σπίτι ακόμα, που είναι γενικότερα πρόβλημα, όμως φιλοξενούμαστε και στον Άγιο Διονύσιο και στο γήπεδο του Μελισσουργού και κάποιες φορές και στα Καμίνια. Μπορεί να ακουγόμαστε λίγο σαν τσιγγάνοι, σημασία έχει όμως ότι όταν θέλεις να δουλέψεις θα βρεις τον τρόπο. Όπως επίσης και για τις ακαδημίες, που έχουμε ώρες και στο ΣΕΦ και στα Βοτσαλάκια, οπότε γίνεται δουλειά. Μ’ αρέσει να προσπαθώ να βρω το θετικό, μέσα από το αρνητικό. Όταν λέω χώρο εννοώ ότι τις περισσότερες φορές έχω μισό γήπεδο, αλλά δεν έχει σημασία, δεν πρέπει να σταματάμε την προσπάθεια, αυτό έχουμε τώρα, μ’ αυτό δουλεύουμε και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε το δικό μας χώρο, όπως περιμένουμε.

-Η ομάδα ξεκινάνει από το μηδέν, συμμετέχει στην τρίτη κατηγορία και βρίσκεται στην τέταρτη θέση του έκτου ομίλου. Είσαστε ικανοποιημένος μέχρι τώρα; Ποιος είναι ο βασικός στόχος και ποια η βασική φιλοσοφία της ομάδας;

Η φιλοσοφία της ομάδας, το μεγάλο στοίχημα, είναι ν’ αφήσουμε απέξω κάθε κακή νοοτροπία που υπάρχει έτσι και αλλιώς στο ποδόσφαιρο μας, κάποιες μικρές λεπτομέρειες που αφορούν και το γυναικείο ποδόσφαιρο, γιατί όταν δεν ξεκινάει κάτι από την αρχή σωστά, δεν θα το συναντήσεις και στις πιο μεγάλες ηλικίες. Οπότε ο στόχος της ομάδας για τη φετινή χρονιά, ήταν να στηθεί σωστά. Είμαστε πάρα πολύ καλά προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή τη χρονιά λοιπόν ο στόχος δεν ήταν η άνοδος. Δεν είμαστε μακριά στη βαθμολογία, όμως υπάρχουν ομάδες πιο έμπειρες, που σαφώς είχαν προτεραιότητα και το απέδειξαν και στα μεταξύ μας παιχνίδια, που χάσαμε δύο αγώνες στις λεπτομέρειες, απο την απειρία μας ή γιατί δεν ξέραμε να πάρουμε το παιχνίδι που μπορούσαμε να πάρουμε. Την επόμενη χρονιά όμως ο στόχος είναι η άνοδος τώρα πια.

-Το σχόλιο σας για τη μάχη που δίνει η ομάδα ανδρών του Εθνικού για την άνοδο στη Football League.

Πιστεύω ότι ο Εθνικός θ’ ανέβει. Είναι πολύ φυσιολογικό για όσους το έχουν ζήσει από κοντά, σε ομάδες που παίρνουν τελικά το πρωτάθλημα και την άνοδο ότι θα κάνουν μια ‘κοιλιά’. Δεν μπορείς να είσαι όλη τη χρονιά με νίκες. Έρχεται αυτή η στιγμή και ο Εθνικός έχει πολύ καλά αντανακλαστικά και είναι μια μεγάλη ομάδα, γνωρίζει τον τρόπο και έχει έναν πολύ καλό προπονητή, που φαίνεται με τη δουλειά του ότι η ομάδα είναι ανώτερης κατηγορίας.

-Με το χέρι στην καρδιά, αν κλείνατε φιλικό με την ανδρική ομάδα, έχει καμία τύχη;

Αυτή τη στιγμή όχι, του χρόνου όμως θα τα βρει σκούρα. Θα ήθελα να πω για την κ. Τζελέπη, γιατί χρειάζονται τέτοιοι άνθρωποι στο χώρο του ποδοσφαίρου, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, ότι έχει αγαπήσει πραγματικά το άθλημα. Είναι πολύ σημαντικό να μπουν και γυναίκες στο χώρο του ποδοσφαίρου, ειδικά ικανές και ως παράγοντες, αλλά και άνθρωποι με μια άλλη κουλτούρα.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Απόλλων Ερέτριας: Ολοκληρώθηκε και επίσημα το νέο ΔΣ

Κώστας Λαγός

Ν. Ρόγκας για Χρύσα Γεραμάνη: ‘Καλό παράδεισο αγαπημένη μας’

eviasports

Photo album απ’ το Ταμυναϊκός-Ηρακλής Ψαχνών

Κώστας Λαγός
-->