EVIASPORTS ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΤΗΛΕΣ

Π. Ελευθερίου: 10 προτάσεις για το Δήμο Χαλκιδέων

Προτάσεις του προπονητή παίδων μικτής Εύβοιας και υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Ελευθερίου για το Δήμο Χαλκιδέων.

Αναλυτικά:

Προτάσεις μου για μια έξυπνη πόλη και με απόλυτη διαφάνεια σε όλους τους τομείς του Δήμου Χαλκιδέων

Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί μία αναγκαία διοικητική, κοινωνική, αλλά και πολιτική πραγματικότητα, με κύριο άξονα το δημότη και την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων του, αναζητώντας παράλληλα, ως αδήριτη ανάγκη, την πορεία για ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας.

1- Γραφείο Υποστήριξης του Δημότη

Θα δέχεται αιτήματα για αποκατάσταση βλαβών οδοστρώματος, για αποκατάσταση βλαβών δημοτικού φωτισμού, για αποκατάσταση βλαβών ύδρευσης – αποχέτευσης, για καθαρισμό δημοτικών χώρων, για απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων, για εργασίες συντήρησης πρασίνου, για παιδικές χαρές κτλ. Θα αποτελεί ένα μικρό ‘ΚΕΠ δημοτικών υπηρεσιών’ και θα προωθεί τα αιτήματα οργανωμένα και στοχευμένα στις αρμόδιες υπηρεσίες.

2- Σύστημα διαχείρισης οχημάτων

Θα καταρτιστεί ένα ψηφιακό σύστημα που θα παρέχει δυνατότητες παρακολούθησης των καθημερινών μετακινήσεων και εργασιών των οχημάτων περισυλλογής απορριμμάτων, αλλά και εργασιών των δημοτικών οχημάτων. Θα παρατηρεί παραμέτρους όπως: υπέρβαση ταχύτητας, είσοδος – έξοδος από επιλεγμένες περιοχές κλπ. Θα ελέγχει τον εφοδιασμό και την κατανάλωση καυσίμων και θα παρακολουθεί τη διαδικασία προμήθειας καυσίμων από πρατήρια.

3- Βελτιώνω την πόλη μου

Α) Μια ηλετρονική εφαρμογή που θα επιτρέπει στους πολίτες του Δήμου Χαλκιδέων να υποβάλλουν μέσω του κινητού τηλεφώνου τους & του υπολογιστή τους τα πάσης φύσεως αιτήματα που αφορούν στη διαβίωση τους (πχ, σπασμένες λάμπες, απουσία κάδου απορριμμάτων από μια γειτονιά, λακκούβες στους δρόμους, σπασμένα παγκάκια, επιπλέον φωτισμός σε κάποιο δρόμο, κλπ), ώστε αυτά να μεταβιβάζονται αυτόματα στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και να δρομολογείται η διευθέτησή τους ΑΜΕΣΑ.

Β) Γραμμή του δημότη (4ψηφια) 24ώρες το 24ωρο για την επίλυση των μικρών προβλημάτων της καθημερινότητας.

4- Πρόγραμμα αξιοποίησης φοιτητικού δυναμικού

Φοιτητές από το ΤΕΙ του Νομού μας να ασκούν την πρακτική τους στον Δήμο Χαλκιδέων συνεισφέροντας σε δομές και ανθρώπινο δυναμικό.

5- Διαλογή των απορριμμάτων ‘Πόρτα-Πόρτα’

Μικρά οχήματα της υπηρεσίας καθαριότητας «σκανάρουν» μία – μία τις γειτονιές, καταγράφουν το δελτίο προβλημάτων και καθαρίζουν επί τόπου, όπου χρειάζεται σε συνεννόηση με τους κατοίκους.

6- Υπηρεσίες ηλεκτρονικής Δημοκρατίας

Ανοιχτός ‘κόμβος’ όπου οι πολίτες παίρνουν θέση σε θέματα της Ημερήσιας Διάταξης των συνεδριάσεων του ΔΣ, επισημαίνουν προβλήματα του Δήμου, προτείνουν λύσεις.

7- Ηλεκτρονική Τράπεζα Χρόνου ‘Κόμβος’ όπου οι πολίτες και οι τοπικοί σύλλογοι μπορούν να ανταλλάσσουν υπηρεσίες αλλά και να αυτοοργανώνονται για την υλοποίηση συλλογικών δράσεων προς όφελος της τοπικής κοινότητας.

8- Εφαρμογή παρακολούθησης τοπικών οικονομικών και κοινωνικών Δεικτών

Δίνει ξεκάθαρη εικόνα για τα δεδομένα της πόλης, τους άστεγους, τα λουκέτα στα καταστήματα, τους διαθέσιμους πόρους κ.α. ώστε να λαμβάνονται στοχευόμενες πρωτοβουλίες.

9- Πράσινα σημεία

Τα Πράσινα Σημεία είναι χώροι, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να μεταφέρει διάφορα ογκώδη υλικά, προς επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση. Θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τους κάδους ανακύκλωσης.

10- Φωτοβολταϊκά πεζοδρόμια

Δράση που εντάσσεται και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Συλλέγουν ενέργεια από τον ήλιο και παράγουν ηλεκτρισμό συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΗ. Τοποθετούνται και σε βιοκλιματικές πλατείες.

Περισσότερες ιδέες

-Δράση «βγαίνω οικονομικά στην πόλη μου», δημοτικοί λαχανόκηποι.

-Ανοιχτοί σχολικοί αγώνες και ‘Επιμορφωτικό Παιχνίδι Πόλης’.

-Θέατρο και Πολιτισμός στις γειτονιές.

-Ειδικοί χώροι εκτόνωσης κατοικίδιων ζώων.

– Κοινωνικό Φαρμακείο.Λειτουργεί!

– Κοινωνικό φροντιστήριο. Λειτουργεί!

– Συμβουλευτικό κέντρο κακοποιημένων γυναικών. Λειτουργεί!

Τέτοιου είδους ‘καλές πρακτικές’ και ιδέες μπορούν να αποτελέσουν -σε μια περίοδο όπως η σημερινή όπου οι πόροι στην αυτοδιοίκηση, οικονομικοί και ανθρώπινοι, είναι εξαιρετικά περιορισμένοι- εξαιρετικά ‘εργαλεία’ για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Ελευθερίου Παναγιώτης
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος’

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΝΟ Χαλκίδας: 29 μετάλλια στο πανελλήνιο κανόε-καγιάκ

Κώστας Λαγός

Γ’ ΕΠΣΕ (Β’ ΟΜΙΛΟΣ): Έραπος-Ακαδημία Ψαχνών 8-2

Παναγιώτης Βαρσαμάς

Σύνδεσμος Διαιτητών: Κοπή πίτας στις 10/2

Κώστας Λαγός