EVIASPORTS.GR ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΡΕΤΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

1981: Μεγάλος ημιτελικός ‘δικέφαλων’ στη Χαλκίδα! (video)

Αρκετές φορές στο μακρινό παρελθόν το δημοτικό στάδιο Χαλκίδας, που για την εποχή του (ειδικά με την ύπαρξη της μεγάλης εξέδρας) ήταν ένα απ’ τα πολύ καλά γήπεδα της Ελλάδας, είχε χρησιμοποιηθεί από μεγάλες ελληνικές ομάδες ως έδρα, όταν ήταν αναγκαίο λόγω τιμωρίας.

Σε μια απ’ αυτές τις περιπτώσεις, στις 10 Ιουνίου 1981, η -τιμωρημένη τότε- ΑΕΚ έπαιξε στη Χαλκίδα -τυπικά γηπεδούχος- στον επαναληπτικό ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας μ’ αντίπαλο τον ΠΑΟΚ.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, που λίγες μέρες πριν είχε την απώλεια του προπονητή της Γκιούλα Λόραντ (άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια αγώνα με τον Ολυμπιακό), πήρε την πρόκριση στον τελικό κερδίζοντας και στη Χαλκίδα με 2-0 (1-0 ο πρώτος ημιτελικός).

Ο επιθετικός της ΑΕΚ Χρήστος Αρδίζογλου ήθελε πολύ την πρόκριση στον τελικό και είχε τότε δηλώσει χαρακτηριστικά: ‘Θα βάλω γκολ για να εξοφλήσω το πέναλτι που έχασα στην Τούμπα. Ήταν ίσως μια άτυχη στιγμή, αλλά όπως είδαν και από την τηλεόραση ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ ήταν πέντε μέτρα έξω από το τέρμα του και ο διαιτητής έπρεπε να δώσει επανάληψη. Αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν’, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ‘θα κερδίσουμε και θα βρεθούμε στον τελικό. Άλλωστε επιθυμία μας είναι να παίξουμε πριν κλείσει η περίοδος με αντίπαλο τον Ολυμπιακό για να ξοφλήσουμε κάτι παλιούς λογαριασμούς από το πρωτάθλημα. Τώρα η σκέψη μας είναι στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Μετά θα μιλήσουμε για τον Ολυμπιακό’, ενώ για το γεγονός ότι η ΑΕΚ θα έπαιζε τιμωρημένη στη Χαλκίδα είπε: ‘Η ΑΕΚ έχει αποδείξει πως δεν επηρεάζεται. Παίξαμε στην Χαλκίδα με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό και κάναμε εξαιρετικές εμφανίσεις’.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε πιο δυνατά το παιχνίδι, απέναντι στον ‘μουδιασμένο’ -απ’ την απώλεια του Λοράντ- ΠΑΟΚ, κατάφερε να σκοράρει στο έβδομο μόλις λεπτό, όμως το γκολ ακυρώθηκε για επιθετικό φάουλ του Θωμά Μάυρου (που είχε στείλει την μπάλα στα δίχτυα), μετά από απόφαση του διαιτητή Βαρδάκα, που είχε αμφισβητηθεί έντονα.

Τελικά κόντρα στη ροή του αγώνα ο ΠΑΟΚ κατάφερε ν’ ανοίξει το σκορ 52ο λεπτό μετά από φανταστική ενέργεια του Γιώργου Κούδα, που διαγώνια μεταβίβαση τροφοδότησε τον Δαμανάκη που με ωραία τελική ενέργεια άνοιξε το σκορ. Και οι τελευταίες ελπίδες της ΑΕΚ εξανεμίστηκαν στο 81′, οπότε και ο Γεωργόπουλος με έξοχη ατομική προσπάθεια έκανε το 0-2 για τον ΠΑΟΚ, που πανηγύρισε μια μεγάλη πρόκριση στη Χαλκίδα.

Ο τότε προπονητής της ΑΕΚ είχε δηλώσει μετά το τέλος του αγώνα: ‘Ντρεπόμαστε για την ομάδα μας. Οι παίκτες μας είναι μεγάλοι μόνος στις εφημερίδες’, ενώ ο προπονητής του ΠΑΟΚ Αρίσταρχος Φουντουκίδης είπε: ‘Τα θαλάσσωσαν οι παίκτες μας στο πρώτο ημίχρονο. Έκαναν συνέχεια λάθη. Στο δεύτερο απέδωσαν σπουδαίο ποδόσφαιρο και έφτασαν δίκαια στον θρίαμβο.

ΑΕΚ (Μίλτος Παπαποστόλου): Οικονομόπουλος, Μουσούρης, Παπραπραστανίτης, Μανωλάς, Νικολάου, Ρήγας, Κώττης, Θώδης (46’ Ελευθεράκης), Γκέσιος, Αρδίζογλου (61’ Παπαδόπουλος), Μαύρος.

ΠΑΟΚ (Αρίσταρχος Φουντουκίδης): Φίλης (65’ Φορτούλα), Γούναρης, Σάλαμον, Ιωσηφίδης, Σίγγας, Δαμανάκης, Κερμανίδης, Γεωργόπουλος, Γκουερίνο, Κούδας (65’ Τριανταφυλλίδης), Κωστίκος.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Photo album απ’ το Κεραυνός Χαλκίδας-Ταξιάρχης

Κώστας Λαγός

ΑΡΤΑΚΗ: Έκοψε την πίτα ο ΑΟΝΑ (video)

Κώστας Λαγός

Α’ ΕΠΣΕ: Λουκίσια-Αμαρυνθιακός 0-1 (video)

eviasports