Στο περιθώριο μιας εκ των πρώτων προπονήσεων του ΓΣ Αυλίδας για τη νέα χρονιά, ο προπονητής της ομάδας Νίκος Φραγκούλης, μίλησε στο stereabasket για την ομάδα του, το φετινό πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ, το μπάσκετ της Χαλκίδας γενικότερα, αλλά και για την Κύμη.
-Τι εύχεσαι για τη νέα χρονιά, σε αθλητικό επίπεδο;
Καλή χρόνια εύχομαι σε όλους, χωρίς τραυματισμούς, με υγεία, να πετύχουν όλοι τους στόχους τους, βέβαια δεν γίνεται όλοι να πετύχουν τους αθλητικούς στόχους, τουλάχιστον να πετύχουμε το δικό μας και οι περισσότεροι απ’ την κατηγορία.
-Πως θα χαρακτήριζες τη φετινή περίοδο για τον ΓΣ Αυλίδας;
Μια δύσκολη χρονιά, έχουμε ένα αριθμητικά οριακό ρόστερ, δηλαδή ακριβώς όσοι χρειάζονται και οποιαδήποτε απουσία φαίνεται άμεσα στην αγωνιστική μας εικόνα. Έχουμε πάρει τ’ αποτελέσματα που θέλαμε, έχουμε χάσει και κάποια ακόμη παιχνίδια που αν τα είχαμε κερδίσει θα μπορούσαμε τώρα να είμαστε ‘καβαλάρηδες’, σίγουρα τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη. Το πρόβλημα είναι ότι όλες σχεδόν οι ομάδες είναι πολύ κοντά δυναμικά, οπότε κάθε νίκη και κάθε ήττα παίζει σημαντικό ρόλο σ’ αυτή τη χρονιά. Ελπιζούμε να καταφέρουμε αυτό που μας αξίζει, το οποίο θα είναι η παραμονή μας στην κατηγορία.
-Θεωρείς ότι το φετινό πρωτάθλημα είναι πιο δυνατό και ισοδύναμο απ’ τα προηγούμενα;
Δεν θα ‘λεγα πιο δυνατό, πιο ισοδύναμο είναι όντως. Είναι ισορροπημένες οι ομάδες. Εκτός απ’ το ΧΒΑ δεν βλέπω κάποια άλλη ομάδα να είναι τόσο πλούσια σε σχέση με τις υπόλοιπες. Όλες αυτές οι ομάδες έχουν ένα ρόστερ 6-7 παιχτών και από κει και πέρα υπάρχουν οι ρολίστες. Ίσως ο Τελεθριακός να έχει 1-2 μονάδες που είναι πιο καλοί και ηλικιακά, αλλά δεν νομίζω ότι σαν σύνολο μπορεί να σταθεί περισσότερο απ’ ότι το ΧΒΑ. Από το 2 ως το 11 είναι όλοι κοντά, όποτε όλοι θα ‘μαλλιοτραβηχτούμε’ για το ποιος θα σωθεί.
-Είσαι αρκετά χρόνια στο σύλλογο. Μίλησε μας για την προσπάθεια που γίνεται σε επίπεδο πρώτης ομάδας, αλλά και στα τμήματα υποδομών.
Είμαι στο σύλλογο και στις ακαδημίες από τότε που ξανασυστάθηκε η ομάδα, δηλαδή από τότε που δημιουργήθηκε το γήπεδο, το 2013. Μέχρι τότε υπήρχε μόνο το αντρικό τμήμα, στο οποίο ήμουν παίχτης. Έμεινα αρχικά ως παίχτης-βοηθός προπονητή, στη συνέχεια μόνο βοηθός προπονητή και προπονητής του εφηβικού τμήματος και σιγά-σιγά έφτασα μέχρι και τη διεύθυνση της ακαδημίας.
Περάσαμε καλές χρονιές, όταν δημιουργήθηκε το γήπεδο, φτάσαμε να έχουμε 130 παιδιά. Η περιοχή πιστεύω θα έπρεπε να έχει μία ακαδημία, γιατί αυτό το μοίρασμα δεν πιστεύω ότι κάνει καλό. Έχουν και οι δύο ομάδες αξιόλογα παιδιά στις ακαδημίες, δεν μπορώ να μην πω ότι γίνεται καλή δουλειά και στις δύο, αλλά θα μπορούσε να γίνεται πολύ καλύτερη δουλειά αν υπήρχε μόνο μία ακαδημία και δουλεύαμε το κάθε τμήμα περισσότερες ώρες.
Παρόλα αυτά, διατηρήσαμε αγωνιστικά τμήματα σε όλες τις κατηγορίες για πολλά χρόνια. Πιστεύω ότι βγάλαμε παίχτες, που αυτός είναι ο κύριος ρόλος της ακαδημίας. Δεν είναι τόσο το να πάρουμε ένα πρωτάθλημα, αλλά όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να παίξουνε, είτε ψηλά, είτε μεσαία. Και πιστεύω ότι δίνουμε καλές αρχές, ώστε να μπορέσουνε να μάθουνε τα βασικά του αθλήματος, που είναι και το κυριώτερο στο μπάσκετ.
-Πως βλέπεις το χαλκιδέικο μπάσκετ;
Το χαλκιδέικο μπάσκετ έχει για μένα διασπαστεί. Δηλαδή από τη μία λέμε ότι πολλές ομάδες δημιουργούνε ευκαιρίες σε παίχτες για να αναδειχτούν, αλλά τελικά παραέγιναν πολλές οι ομάδες και αυτό έχει την εικόνα του ότι παίζουν πιο πολύ οι πιο έμπειροι, οι άνω των 40 πολλές φορές (που θα μπορούσαν να παίζουν σε χαμηλότερες κατηγορίες και να κάνουν το κέφι τους, γιατί στην ουσία αυτό κάνουν τώρα πια). Θα ήθελα να έβλεπα πολύ περισσότερο παιδιά 18-25 ετών, κάτι που δυστυχώς δεν το βλέπουμε και αναγκάζονται με το που μπαίνουν σε πανεπιστήμια να φεύγουν στις ομάδες της Αθήνας και γενικότερα στις ομάδες της περιοχής που μένουνε και εκεί να δείχνουνε αν αξίζουν ή όχι. Και αυτή η εικόνα είναι που δείχνει την κατάσταση που επικρατεί, γιατί οι ομάδες που έχουν ανέβει στις τοπικές κατηγορίες, πέρα από λίγους παίχτες ντόπιους, παίζουν με ξένους παίχτες. Οπότε δυστυχώς το χαλκιδέικο μπάσκετ βασίζεται σε Αθηναίους.
-Παρουσία και πορεία Κύμης. Απ’ τη Γ’ ΕΣΚΑΣΕ, τρίτη χρονιά στην Basket League.
Νομίζω είναι αξιομνημόνευτη η πορεία της από τα τοπικά μέχρι εκεί που έχει φτάσει. Δύσκολο πρωτάθλημα η Α1, παρόλα αυτά θεωρώ ότι κάνουνε πολύ καλή προσπάθεια και ελπίζω ότι με τις προσθήκες που κάναν τον τελευταίο καιρό -γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν τους βγήκε ο πρώτος σχεδιασμός- να καταφέρουν να μείνουν στην κατηγορία, έπειτα και απ’ τις δύο σημαντικές εντός έδρας νίκες με Πανιώνιο και Κολοσσό, γιατί χρειάζεται η περιοχή μας να έχει μια ομάδα ψηλά.
-Η Κύμη ‘σπρώχνει’ και τις υπόλοιπες ομάδες θετικά;
Νομίζω ότι είναι σε καλό δρόμο με τη δημιουργία εφηβικού, το οποίο όμως θα πρέπει να το φτιάξει λίγο καλύτερα ώστε να είναι και πιο συνδεδεμένη με ομάδες-‘δορυφόρους’. Αυτό θα της δώσει μία ώθηση για να μπορεί να αντλεί από κει ταλέντα και να μπορέσει να κάνει αυτό που σκέφτηκε να κάνει. Αλλά αυτό θα γίνει μόνο με συνεργασία με τις άλλες ομάδες.