BLOGS EVIASPORTS.GR ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΛΕΣ

Θανάσης Κούτος: Όταν η λήθη… δολοφονεί την Μνήμη

Με τον Θανάση Κούτο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ...

Στη χώρα της μούντζας και του ρε!

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΥΤΟΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΣΚΕΠΤΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ

ΘΕΜΑ: Απάντηση εγγράφου που αφορά σε αίτηση έγκρισης παραχώρησης του βιβλίου ‘Η Μνήμη… δακρύζει’ στα Γυμνάσια της Χαλκίδας

Απαντώντας στο με αρ. πρωτ. 8489/05-11-2018 έγγραφο σας που αφορά σε αίτημα έγκρισης παραχώρησης του βιβλίου του κ. Αθανάσιου Κούτου με τίτλο ‘Η Μνήμη… δακρύζει’ στα Γυμνάσια της Χαλκίδας, σας γνωρίζουμετην με αρ. 56/22-11-2018 Πράξη του ΔΣ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, η οποία έχει ως εξής:

‘ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Το εν λόγω βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία του ποδοσφαίρου, στην εξάπλωση του στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στην πόλη της Χαλκίδας. Ο συγγραφέας, αθλητικογράφος ο ίδιος, συλλέγει στοιχεία από τον αθλητικό τύπο, παραθέτει προφορικές μαρτυρίες και μελετά τη βιβλιογραφία, καταθέτοντας παράλληλα τις προσωπικές του αξιολογικές κρίσεις. Μελετώντας την ιστορία του ευβοϊκού ποδοσφαίρου καταγράφει την ιστορία του αθλήματος συνδέοντας την με την ιστορική πορεία της χώρας από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Μέσα από την αξιοποίηση σημαντικού αρχειακού υλικού δίνεται μια σφαιρική εικόνα του αθλήματος στη Χαλκίδα με εύληπτο και γλαφυρό τρόπο.

Ωστόσο ως προς την παιδαγωγική καταλληλότητα και την επιστημονική εγκυρότητα, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξής παρατηρήσεις, καθώς σε αρκετά σημεία του βιβλίου:

  • Γίνεται αναφορά σε ιστορικά γεγονότα, χωρίς να υπάρχει πάντα η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση
  • Υπάρχει λόγος συναισθηματικά φορτισμένος
  • Γίνεται αναφορά σε πρόσωπα και γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος με απαξιωτικό τρόπο και χωρίς τεκμηρίωση
  • Χρησιμοποιούνται εκφράσεις και λέξεις που θα μπορούσαν να θίξουν πολιτικά πρόσωπα ή πολιτικές ομάδες.
  • Παρατίθεται φωτογραφικό υλικό, το μήνυμα του οποίου θα μπορούσε να παρεξηγηθεί από τους/τις μαθητές/τριες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις δεν γνωμοδοτούμε θετικά ως προς το αίτημα του κ. Αθανάσιου Κούτου μέσω της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Εύβοιας, για έγκριση παραχώρησης του βιβλίου του με τίτλο ‘Η μνήμη… δακρύζει’ στα Γυμνάσια της Χαλκίδας’.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:

Όταν η λήθη… δολοφονεί την Μνήμη

Η ‘Μνήμη’ στο ‘απόσπασμα’ των πέντε μέτρων… και απαντώ στις πέντε παρατηρήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής που γνωμοδοτεί σχετικά:

1. -ΝΑΙ, γίνεαι απλώς αναφορά σε ιστορικά γεγονότα και όχι ερμηνεία και ανάλυση αυτών στην αποτίμηση των πεπραγμένων. Αναπαράγονται και καταχωρούνται αυθεντικές μαρτυρίες, ‘ιστορικών’, πεζογράφων και ποιητών που έζησαν τα γεγονότα, όπως ο Μπενέκος, ο Βενέζης, η Σωτηρίου, ο Φωτιάδης και όπως αφηγείται ο Πρόξενος των ΗΠΑ στο βιβλίο του ‘The Bright of Asia’. Άλλωστε όπως γράφει ο Κωστής Δ. Παπαδημητρίου στον πρόλογο του βιβλίου του, ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠ’ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΊΑ, τον οποίο επικαλούμαι και στην αφηγηματική πλοκή του βιβλίου και στην βιβλιογραφία:

‘Είναι σκιερές κι απόμερες γωνιές της ιστορία που οι ιστορικοί, άλητα ή αθέλητα τις αγνόησαν. Και όμως είναι όμορφα λουλούδια που ομορφαίνουν το τοπίο της ιστορίας και την κάνουν κατανοητή. Οι μαρτυρίες των ιστορικών γεγονότων είναι εθνικά κειμήλια και λαϊκοί θησαυροί, που δεν πρέπει να χάνονται, ούτε να μπαλσαμώνονται στα ιστορικά αρχεία, αλλά να βγαίνουν στο φως αμόλευτες και αφτιασίδωτες’.

Γνωρίζω ιστορία, αλλά δεν είμαι ιστορικός. Ας αναζητηθεί λοιπόν ο ΤΕΚΜΑΙΡΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ν’ αναμετρηθεί όχι μαζί μου, αλλά με τους αυτόπτες προαναφερθέντες, που με λόγο αυθόρμητο και ανόθευτο, χωρίς φτιασιδώματα και προκρούστιες παραποιήσεις εκφράζουν τα γεγονότα.

2. -ΝΑΙ υπάρχει λόγος συναισθηματικά φορτισμένος, φραστικές εξάρσεις, που εκδηλώνονται ως ένα λυρικό ανάβρυσμα, σαν ένα ξέφτι ρομαντισμού των εποχών που όλοι ζήσαμε, μπρος στο εφιαλτικό στροβίλισμα των καιρών που ζούμε, χωρίς ίχνος πνεύματος πολιτικού οπαδισμού.

3. -ΝΑΙ στην αναφορά απλά και μόνο ονομάτων της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας του τόπου. Με απόλυτο σεβασμό χωρίς τον παραμικρό απαξιωτικό χαρακτηρισμό και ας προστρέξουν στο βίβλιο για τους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής των τελευταίων δεκαετιών.

4. -Δεν χρησιμοποιώ λέξεις και εκφράσεις που προσβάλλουν πολιτικά πρόσωπα και πολιτικές ομάδες. ‘Ντύνω’ την είσοδο στην δεκαετία του ’80, μ’ ένα σύνθετο λογόπαίγνιο που ‘λικνίζεται’ στους ρυθμούς ενός περίτεχνου μεταφορικού λόγου… με την ‘ειρωνία’ πάντα στο γραπτό λόγο χειρκτικό ‘προτέρημα’ ιδιαίτερης τέχνης και δεξιότητας και με τον συγγραφέα γνωστό λογοπλόκο-γλωσσοπλάνο: γράφω λοιπόν στη σελίδα 180 του βιβλίου:

‘Στα 1989 ‘η Δεξιά’ και ‘η Αριστερά’ συνεξουσιάζονται σ’ ένα περίεργο αντιθετικό… συνταίριασμα, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να λύσουν το μυστήριο της ‘βρεφικής βροχής’ και των ‘πάμπερς’ που αφορούν όμως γηραλέους της πολιτικής που οριακά δικαιώνονται απ’ τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου.’

Και πιο κάτω:

‘Εν τω μεταξύ η ’17 Νοέμβρη’ έχει προ πολλού αρχίσει το ‘μακάβριο έργο’ της κάθαρσης, με το ‘αίμα’ κύριο συστατικό απόλυτου ‘βιολογικού’ καθαρισμού..!’

Σ’ αυτή την παρατήρηση του Ινστιτούτου, κατανοω΄την δομή και ιδεολογία, πολιτικών προσώπων και βέβαια παρατάξεων αλλά δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοεί… ‘πολιτικές ομάδες’…

Και συμπληρώνω… υπάρχουν πάνω από διακόσιες χιλιάδες λέξεις σ’ αυτό το βιβλίο… ούτε μία όμως με την επωνυμία των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ κ.λ.π. και αναφέρονται με την πολιτική τους ιδιοσύσταση, κυβερνώσα, σοσιαλιστική, συντηρητική και προτιμώ ακόμη και το δικτατορία αντί του ‘απαξιωτικού’ χούντα…

5. -ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ τα περί ‘φωτογραφικού υλικού’ που θα μπορούσε να παρεξηγηθεί και ίσως να παρερμηνευθεί απ’ τους μαθητές/τριες, θα έλεγα:

ΟΥΔΕΙΣ πολιτικός ή ποδοσφαιρικός παράγοντας και βέβαια αθλητής εμφανίζεται ‘ξεβράκωτος’ στις σελίδες του βιβλίου ‘Η ΜΝΗΜΗ… ΔΑΚΡΥΖΕΙ’ που θα μπορούσε να μπερδέψει και να σκανδαλίσει μαθητές και μαθήτριες… ίσως μονάχα, αυτό θα μπορούσε να συμβεί, με την καιόμενη Σμύρνη… αντί της συνωθούμενης’…

…Στη φωτό… του ‘ληστοσυμμορίτη’… Παύλου Μελά… στην επιτηδευμένη λογική κάποιων διαταραγμένων εγκεφάλων που κάποιοι δυστυχώς στην Κοινωνία γενικότερα υπερασπίζονται αυτή την βέβηλη άποψη…

…Και βέβαια η δηλητηριώδη μορφή του δικτάτορα, της ‘Απριλιανής κοσμογονίας’ Γεωργίου Παπαδόπουλου.

Βέβαια για τον δημιουργό υπάρχουν και οι φωτογραφικές μορφές, του Χαρίλαου Τρικούπη, του Ελευθέριου Βενιζέλου και βέβαια του Νικόλαου Πλαστήρα, του Άρη Βελουχιώτη, του Νίκου Μπελογιάννη, του Γρηγόρη Λαμπράκη με επαινετικά (όχι απαξιωτικά) όπου χρειάζεται λόγια.

Οι ΜΑΘΗΤΕΣ δεν κινδυνεύουν απ’ τα βιβλία όσο κακά κι αν περιγράφονται, αλλά κυρίως απ’ την καθημερινή σχεδόν ‘κρούση γεγονότων’ της μοντέρνας χειραγώγησης που προωθούν τα ‘οπτικά ερεθίσματα’ μέσα κυρίως απ’ το INTERNET, την σύγχρονη αλάνα της αποχαύνωσης, ‘που γεμίζει το μάτι… και αδειάζει το μυαλό’, πραγματικό ‘πλυντήριο εγκεφάλων’ όταν ‘μπερδέψεις’ τα κουμπιά λειτουργίας του.

Και ακόμη απ’ τον αενάως προωθούμενο εκδυτικισμό και την αποδόμηση της ιστορίας των λαών…

‘ΘΥΜΑ’ λοιπόν η ‘ΜΝΗΜΗ’ και ‘θύτης’ η ‘ΛΗΘΗ’… όπλο των εκάστοτε ενορατικών μεταρρυθμιστών θεσμών και οργάνων του Κράτους.

ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ όμως οι ΔΕΣΠΟΖΟΥΣΕΣ πρακτικές ΠΑΡΑΜΈΝΟΥΝ ΑΚΛΟΝΗΤΕΣ!

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΤΟΣ

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τ’ αποτελέσματα του Σαββάτου-το πρόγραμμα της Κυριακής

eviasports

Κυριακάτικοι ήρωες – Οι άσσοι του γηπέδου (1956)

eviasports

Σαν Σήμερα (5/4/2017): Ηρακλής Ψαχνών-Αστέρας Βλαχιώτη 1-3 (videos)

eviasports