EVIASPORTS ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ

Αντιολισθητικές αλυσίδες & χειμερινά ελαστικά

Έντονη η χιόνοπτωση τις τελευταίες μέρες σε αρκετές περιοχές στην Εύβοια, κάτι που κάνει για αρκετούς φίλους της οδήγησης απαραίτητη τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ γενικότερα αρκετά είναι και τα πλεονεκτήματα του να χρησιμοποιεί κανείς σε τέτοιες καιρικές συνθήκες χειμερινά λάστιχα.

Καταρχάς σ’ ότι αφορά τις αντιολισθητικές αλυσίδες, υπάρχουν κάποια ‘μυστικά’ που αξίζει κάνεις να γνωρίζει.

ΤΥΠΟΙ ΑΛΥΣΙΔΩΝ

Συμβατικές

Οι συμβατικές αλυσίδες είναι οι πλέον συνηθισμένες, με την πλειονότητα των οδηγών να τις χρησιμοποιεί. Τοποθετούνται σε όλους τους τύπους των αυτοκινήτων και θα σας οδηγήσουν απροβλημάτιστα σε κάθε παγωμένο τερέν, αρκεί να τις έχετε τοποθετήσει σωστά.

‘Aράχνη’

Αυτός ο τύπος είναι πιο ακριβός, συγκριτικά με τις συμβατικές αλυσίδες, μιας κι έχουν ένα σταθερό μέρος, το οποίο μπαίνει στα μπουλόνια κάθε τροχού και από εκεί εφαρμόζεται το σύστημα της αλυσίδας.

‘Kουβέρτες’

Αρκετά της μόδας τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος τύπος αλυσίδων. Είναι κατασκευασμένες από ένα ύφασμα ειδικής σχεδίασης, το οποίο αυξάνει την τριβή στον πάγο και στο χιόνι. Προσοχή: Πρέπει να κινήστε με τις κουβέρτες μόνο πάνω σε χιόνι, ειδάλλως φθείρονται ή ακόμα και σκίζονται όταν κινηθείτε σε καθαρό οδόστρωμα.

Αλυσίδες με καρφιά

Ένας τύπος αλυσίδων που δεν χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των οδηγών, μιας και προορίζονται για αρκετά δύσκολες συνθήκες, ενώ είναι ιδανικές για χρήση στον πάγο, μιας και προσφέρουν καλή πρόσφυση.

 

ΠΡΟΒΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

Καλό είναι να κάνετε κάποιες πρόβες τοποθέτησης των αλυσίδων, ώστε να είστε απόλυτα εξοικειωμένοι και να μπορείτε σε πραγματικές συνθήκες να τις φορέσετε στα ελαστικά σας, γρήγορα και σωστά. Αρχικά απλώνουμε τις αλυσίδες πίσω από το ελαστικό με τις άκρες του συρματόσχοινου να βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά. Τραβάμε προς τα πάνω τα συρματόσχοινα που βρίσκονται λοιπόν μπροστά μας και τα ενώνουμε, ενώ ενώνουμε και το άκρο της αλυσίδας στο πάνω τμήμα, το περνάμε σε σχήμα U από το κάτω μέρος και το ξανατραβάμε ώστε ο γάντζος να τοποθετείται και πάλι στο πάνω μέρος. Θα πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένες και τεντωμένες για να δουλέψουν σωστά και να μη χαλάσουν. Εξαιρετικά σημαντικό, είναι πως οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς του οχήματος.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Στη χώρα μας σε γενικές γραμμές δεν είναι ιδιαίτερη διαδεδομένη η χρήση τους, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως σε χώρες που τα αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα είναι πολύ πιο έντονα.

Τα χειμερινά ελαστικά δεν διαφέρουν μόνο στην χάραξη του πέλματος αλλά και στην σύνθεσή τους, σε σχέση με τα υπόλοιπα ελαστικά. Έτσι είναι ιδανική επιλογή σε χειμερινές συνθήκες έντονου κρύου, αλλά και προφανώς υγρού, χιονισμένου ή παγωμένου οδοστρώματος, καθώς το πέλμα τους δεν παγώνει (και έτσι δεν σκληραίνει) και διατηρεί με αυτό τον τρόπο την απόδοσή του.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το φυσικό περιβάλλον, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, των χειμερινών ελαστικών είναι μέχρι τους 7 βαθμούς Κελσίου και κάτω. Μέχρι εκεί αποδίδουν τα μέγιστα. Και φυσικά σε αυτές τις θερμοκρασίες τα θερινά ελαστικά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους γιατί πολύ απλά το πέλμα και η σύσταση αλλοιώνονται. Όσο περισσότερο σκληραίνει το πέλμα, τόσο μειώνεται ο συντελεστής τριβής και αυξάνεται η πιθανότητα απώλειας πρόσφυσης.

Σίγουρα το να έχουμε ένα δεύτερο σετ ελαστικών για τον χειμώνα κοστίζει και η απάντηση στο αν συμφέρει ή όχι έχει να κάνει με την χρήση στην οποία προορίζονται. Σε γενικές γραμμές πρέπει να υπολογίζετε πως εύκολα ένα σετ χειμερινών ελαστικών θα σας βγάλει πέντε χειμερινές σεζόν (στην χώρα μας ουσιαστικά μιλάμε για πέντε χειμώνες περίπου). Αν όμως δεν θα κινηθείτε στις συνθήκες που προαναφέραμε, τότε είναι προτιμότερο να έχετε ένα σετ αλυσίδες μαζί σας, στην περίπτωση που μία στο τόσο θα πατήσετε σε χιόνι. Από την άλλη έχουν το καλό ότι ξεκουράζουν για το ανάλογο διάστημα τα θερινά ελαστικά (ειδικά σε συνθήκες εχθρικές για αυτά), τα οποία έτσι θα βγάλουν περισσότερα χιλιόμετρα.

Σίγουρα το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των χειμερινών ελαστικών είναι η αυξημένη ενεργητική ασφάλεια που προσφέρουν στον οδηγό, ο οποίος δεν θα χρειαστεί μάλιστα να τοποθετήσει αλυσίδες κλπ. για να πατήσει στο χιόνι. Και αυτό και μόνο το πλεονέκτημα είναι αρκετό για να τα επιλέξει κανείς. Από την άλλη όμως, το κόστος, η καταπόνησή τους όταν δεν κυκλοφορούν στις συνθήκες για τα οποία είναι σχεδιασμένα και ο θόρυβος κύλισης κάνουν πολλούς διστακτικούς απέναντί τους. Σε κάθε περίπτωση αν κινείστε σε συνθήκες που να δικαιολογούν την τοποθέτηση χειμερινών ελαστικών (ανεξάρτητα από το αν έχετε δικίνητο ή τετρακίνητο αυτοκίνητο) τότε καλό θα είναι να τα επιλέξετε και θα εκπλαγείτε από το κράτημά τους όχι μόνο σε βροχή, αλλά και σε χιόνι ακόμη και σε πάγο. Αξίζει να αναφέρουμε πως σε κάποιες χώρες η χρήση χειμερινών ελαστικών επιβάλλεται από τον νόμο. Στη χώρα μας φυσικά δεν υπάρχει νομοθεσία που να μας υποχρεώνει για κάτι τέτοιο.

Το μεγαλύτερο μείον της εν λόγω επιλογής, καθώς όπως είπαμε το κόστος έρχεται «μία η άλλη» με την λιγότερη χρήση που υφίστανται τα κανονικά ελαστικά. Προφανώς δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια του γκαράζ ή της αποθήκης. Το να έχεις μια τετράδα ελαστικών στο χολ του σπιτιού δεν είναι η ενδεδειγμένη επιλογή, οπότε θα πρέπει να βρεθεί ένας αποθηκευτικός χώρος. Τον οποίο μπορεί να παράσχει το βουλκανιζατέρ από το οποίο τα προμηθευτήκατε, έναντι μικρού αντιτίμου (σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει καν χρέωση). Σημειώνουμε επακριβώς την ημερομηνία εναπόθεσης του σετ και των προδιαγραφών του, ώστε να μην γίνει κάποιο μπέρδεμα όταν τα χρειαστούμε και βρεθούμε με άσχετη τετράδα.

Όποιος είναι εξοικειωμένος, μπορεί να καταλάβει από την χάραξη και μόνο πότε ένα ελαστικό είναι χειμερινό. Για τους υπόλοιπους υπάρχει το ειδικό σηματάκι χιονιού στο προφίλ του ελαστικού. Όσον αφορά στις διαστάσεις τους, αυτές δεν μπορεί να είναι άλλες από αυτές που ορίζει ο κατασκευαστής.

Φυσικά, στην χώρα μας μπορεί κάποιος να μην χρησιμοποιήσει ποτέ χειμερινά ελαστικά αν κυκλοφορεί σε πόλεις, νησιά κλπ. και όχι σε κάποιο ορεινό σημείο καθώς ένα ζευγάρι αλυσίδες μια φορά στο τόσο που θα χρειαστεί, θα κάνει τη δουλειά και με πολύ λιγότερο κόστος. Αν όμως κάποιος κινείται στο ορεινό δίκτυο και αντιμετωπίζει συνθήκες που δικαιολογούν χρήση χειμερινών ελαστικών τότε καλό είναι να προμηθευτεί μία τετράδα και να κινείται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Πηγή: autogreeknews.gr

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γ. Λιάκος: ‘Ένα πολύ καλό παιχνίδι με μια εξαιρετική ομάδα’

Χρήστος Σεφερλής

Σαν Σήμερα (28/2/2015): Δροσιά-Καστέλλα 2-0 (video)

eviasports

ΑΣ Αθλόπολις: Προπονήσεις και τον Ιουλίο!

Κώστας Λαγός