BLOGS EVIASPORTS ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Δ. Ελευθεριάδης: Επενδυτές στο ποδόσφαιρο

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΣΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Είναι παράδοξο, εμμονικά παρανοϊκό και ασύλληπτα ασύνδετο με την κοινή λογική ως έννοια και εφαρμογή – άρα γνήσια ελληνικό.

Και δεν είναι το μόνο.

Ας περιοριστούμε όμως σε ένα χώρο που εκφράζει το συνολική λειτουργία ενός τόπου που μόνιμα προσμένει το αόρατο, το μεγάλο άγνωστο ως μοναδική του ελπίδα ή το μεγάλο εξωτερικό εχθρό και απειλή για να βρει λόγους να επιβιώσει.

Αυτό βιώνουμε και στο ποδόσφαιρο μας.

Όπως η οικογένεια μας, στα στενά της όρια, λόγω καταγωγής ή ονόματος απαιτεί για τα μέλη της ιδιαίτερη μεταχείριση – σε βάρος των υπολοίπων φυσικά. Κι όταν κάποιος άλλος πιο «ικανός» το επιτύχει για τη δική του οικογένεια τότε αντιδρούμε κατηγορώντας αυτούς που το κατάφεραν με το αντίστοιχο σκεπτικό.

Εμείς μόνο – άγνωστο γιατί – χωρίς επιχειρήματα αξίζουμε.

Όπως για όλα τα μεγάλα θέματα πάντα περιμένουμε τον μεγάλο ηγέτη που θα μας οδηγήσει στον επίγειο παράδεισο, τη μεγάλη φίλη ξένη δύναμη που θα αποδώσει το δίκαιο του αγώνα μας.

Κι όταν όλα αυτά πάλι μας απογοητεύσουν τότε ο Θεός μας και το ένδοξο παρελθόν είναι τα δεκανίκια της (εσωτερικής πρώτα) φτώχειας μας, των ελλείψεων, της μιζέριας μας.

 

Ο Θεός Επενδυτής

Δεν υπάρχει φυσικά. Όχι ο Θεός.

Αυτός, αν οι αισθήσεις είναι ανοικτές και η ψυχή πλούσια είναι πάντα κοντά, δίπλα, αρκεί να αναγνωρίσεις τα συνεχή καθημερινά μικρά ή μεγάλα θαύματα που μας αφορούν.

Ο Θεός Επενδυτής. Αυτός δεν υπάρχει.

Όπως ο Άγιος Βασίλης φυσικά.

Εμείς είμαστε ο Άγιος Βασίλης – έτσι και ο επενδυτής είναι άνθρωπος.

Και εδώ είναι το πρώτο μεγάλο παράδοξο.

Αν είναι επενδυτής, άρα οικονομικός παράγοντας επιτυχημένος στο χώρο του με μεγάλες δυνατότητες, πώς τον καλείς στο ποδόσφαιρο ώστε να επενδύσει – να κερδίσει δηλαδή από τα χρήματα που θα διαθέσει σε κάτι που δεν αποδίδει;

Άρα το δέντρο της παράνοιας έχει ρίζες κι εδώ αρχίζουν τα παρακλάδια του.

– Ισχύει ναι ή όχι, το ότι επιχειρηματίες αναγνωρισμένοι και επιτυχημένοι αποτυγχάνουν στο ποδόσφαιρο γιατί δε γνώριζαν τις ιδιαιτερότητες του χώρου, του προϊόντος; Γιατί όχι μόνο δεν έτυχαν προστασίας αλλά αντίθετα έπεσαν θύματα των καλών τους προθέσεων;

– Ισχύει ναι ή όχι, το ότι υπήρξαν επιχειρηματίες που κατάφεραν τους στόχους των συλλόγων αλλά εκδιώχθηκαν τελικά και ως αποτυχημένοι στο τέλος; Και με ανεπανόρθωτη ζημιά τόσο στο πορτοφόλι τους όσο και στο ίδιο το πρόσωπο τους με τη σπίλωση του ονόματός τους;

Πώς ζητάμε επένδυση στο ποδόσφαιρο, που σημαίνει: σαφή στόχο – πλάνο – οργάνωση – υπομονή και επιμονή και κέρδος σε βάθος χρόνου.

Όταν μόνιμα όλα τα παραπάνω λείπουν μια κι όταν τολμήσει κάποιος να τα εφαρμόσει παραδίδεται ως βορά στη μάζα που απαιτεί και φυσικά δεν χορταίνει ποτέ από πρόσκαιρες νίκες και μεγάλα λόγια;

 

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Τι σημαίνει αληθινά επένδυση στο ποδόσφαιρό μας σε ρεαλιστικές συνθήκες ;

Έως και τη Β’ εθνική κατηγορία δεν προσμένουν οι σύλλογοι σε έσοδα με τον τρόπο που έμαθαν να υπάρχουν έως σήμερα – όλοι γνωρίζουμε πως για χρόνια στηρίχτηκαν από κρατική επιχορήγηση, δημοτική στήριξη κλπ. Και πάλι κάποιοι φυτοζωούσαν.

Άρα στη Γ’ Εθνική ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να ελπίζει σε κέρδος. Μόνο αν καταφέρει και περάσει αυτό το σκόπελο μπορεί υπό προϋποθέσεις να προσδοκά.

Φυσικά πάλι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για επιτυχή συνέχεια.

Ακριβώς επειδή λείπουν οι βάσεις, περιμένει στη συνέχεια ένας νέος Γολγοθάς για την αδειοδότηση και τους όρους συμμετοχής.

Κτίσιμο δηλαδή από την αρχή πολύ μεγαλύτερων απαιτήσεων, σε όλα τα επίπεδα.

Κι αυτό είναι το λιγότερο.

Γιατί η δικαιωμένη (ιστορικά, ετσιθελικά) μάζα δε χορταίνει, και ζητά άμεσα νέες νίκες, άμεση άνοδο, κι άλλα μεγαλεία.

Και στο πρώτο στραβοπάτημα θα αποκαθηλώσει τον πρόεδρο-είδωλο για να έρθει ο επόμενος Μεσσίας για θυσία.

Το παραπάνω πραγματικά αποτελεί μεγάλο ερώτημα και αντίστοιχο παράπονο για όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο συνειδητά και σε βάθος και άρα αναγνωρίζουν το μεγαλείο του και όσα απλόχερα προσφέρει. Γιατί είναι άθλημα δίκαιο που αποδίδει – με τη δική του λογική ως προς το χρόνο και τον τρόπο – αλλά αποδίδει στο απόλυτο ότι έχεις προσφέρει.

Σε αγάπη για το συνάνθρωπο, αγώνα για πρόοδο, δίψα για αυτοβελτίωση μέσα από την προσφορά στο σύνολο.

Όπως φυσικά και απόρριψη από το χώρο, αποτυχία σύνδεσης με ομάδες και ανθρώπους, έλλειψη επιτυχιών και στόχων.

Αλήθεια λοιπόν, βρέθηκε άνθρωπος που να απευθύνθηκε σε επιχειρηματία επενδυτή και να του προτείνει το αυτονόητο;

  • Να μην κτίσει πρώτα το ρετιρέ (την πρώτη ομάδα) με αταίριαστα ή πρόσκαιρα υλικά που θα πρέπει να γκρεμίσει σύντομα αν υποθέσουμε στην παράνοιά μας ότι θα στεκόταν οικοδόμημα με βάση το ρετιρέ.
  • Να του πει με ειλικρίνεια και να επιμείνει μέχρι τέλους: Έλα να βάλουμε μαζί τα θεμέλια και να δημιουργήσουμε πρώτα ισχυρό οικοδόμημα και μετά θα το στολίσουμε για να δείχνει όμορφο.

Ομάδα χωρίς ακαδημία δεν είναι μεγάλη ούτε θα επιβιώσει στο χρόνο.

Με τα χρήματα που θα δώσεις για να σε αποκαλούν Πρόεδρο στα μέσα ενημέρωσης ή στο δρόμο αυτοί που θα σε διώξουν αργότερα με τους βαρύτερους χαρακτηρισμούς, μπορείς να κερδίσεις και εσύ αλλά σίγουρα κερδισμένος θα είναι ο σύλλογος, αν τα επενδύσεις σε ιδιόκτητη εγκατάσταση – γη, αγορά για δημιουργία σύγχρονων ακαδημιών.

Ειδικά σε αυτό το επίπεδο Πρόεδρε δεν θα χρειαστεί να περιμένεις χρόνια και είναι δεδομένη η επιτυχία στο αγωνιστικό μέρος. Θα έχεις μόνιμα μια βάση παικτών σωστά εκπαιδευμένων, γηγενών, με γνώση και αγάπη για το σύλλογο.

Άρα δεν θα στηρίζεσαι σε αμφίβολες μεταγραφές, δεν θα χρειάζεται να δημιουργείς ομάδα από την αρχή, θα γνωρίζεις μόνιμα τις ανάγκες για ενίσχυση και όλα αυτά με μικρότερο κόστος αλλά και περιθώρια κέρδους. Η ακαδημία με σωστή διαχείριση επιφέρει κέρδη.

Όμως αυτό Πρόεδρε είναι το ελάχιστο, το μικρότερο.

Εμείς (ως σύλλογος) κι εσύ ως οικονομικός παράγοντας είμαστε μια σπουδαία ομάδα πίσω από την ομάδα. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον.

Προσφέρουμε ένα σήμα με ιστορία χρόνων, οπαδούς – άρα αγοραστικό κοινό μόνιμο που δεν αλλάζει προϊόν σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά (δεν είναι απορρυπαντικό ή σοκολάτα που θα επιλέξω άλλη μάρκα).

Ομάδα δεν αλλάζει κανείς.

Με τη δημιουργία όμως της Ακαδημίας 200 – 300 εκπαιδευόμενων παιδιών σε κάθε επίπεδο (όχι μόνο στο ποδόσφαιρο) πέρα από την κοινωνική προσφορά, σου παραδίδεται μια μικρή πολιτεία. Σκέψου πως κάθε παιδί έχει πίσω μια οικογένεια, φίλους κλπ.

Πρόεδρε μην αγοράσεις παίκτες απλά για μια χρονιά λοιπόν, μην σκορπάς τα λεφτά σου χωρίς αντίκρισμα.

Δημιούργησε παίκτες και προσωπικό σε τέτοιο επίπεδο που μόνο κέρδος θα μπορείς να έχεις.

Τα μελλοντικά στελέχη (παίκτες, προπονητές, διοικητικά μέλη) θα είναι ή ικανά για ενσωμάτωση στην πρώτη ομάδα στη μικρότερη προσδοκία, ή τέτοιου επιπέδου που η αξία τους θα εκτιμηθεί από ισχυρότερους οικονομικά συλλόγους και το κέρδος θα είναι πάλι μεγάλο.

Όταν λειτουργήσει με επιτυχία πλέον η Ακαδημία τότε μπορείς να επενδύσεις.

Σε δημιουργία χώρων κάλυψης των αναγκών της μικρής πολιτείας.

Φροντιστήρια ξένων γλωσσών, προετοιμασίας των μαθητών για το σχολείο, παιδότοπο, καφετέρια, χώρους εστίασης, μικρής ή μεγάλης αγοράς για την οικογένεια, και οποιασδήποτε άλλης ανάγκης που έτσι κι αλλιώς καλύπτεται εκτός συλλόγου.

Στη γη που λειτουργούν ήδη οι εγκαταστάσεις της ακαδημίας.

Τα μέλη μας ως κομμάτια ζωντανού οργανισμού θα προτιμούν την παροχή στο σύλλογο που αγαπούν.

Τα έσοδα θα αποδώσουν για την επένδυση σου.

Αυτόματα θα ισχυροποιηθεί και ο σύλλογος με μακρόχρονη προοπτική πλέον.

Χέρι με χέρι προχωράμε λοιπόν προς την πρόοδο και το κοινό καλό.

Μα Πρόεδρε, κι αν όλα πάνε στραβά γιατί το κακό συντροφεύει και μάχεται το καλό, αν όλα χαθούν εσύ θα έχεις τη γη και τις εγκαταστάσεις – σίγουρη επένδυση που δε χάνεις.

Αν η πρώτη ομάδα δεν τα καταφέρει θα έχεις ήδη τη βάση, κι αν υπάρξουν αχάριστοι που δεν αναγνωρίσουν, το έργο των ακαδημιών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και το όνομα σου θα μείνει για πάντα με θετικό πρόσημο για την σπουδαία προσφορά σου.

Η ακαδημία και τα μέλη της θα σε ευγνωμονούν.

 

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΝΗΡΟΥΣ Ή ΤΟΥΣ ΜΗ ΙΚΑΝΟΥΣ

Όπως στη ζωή και στις σχέσεις μας λοιπόν με τρόπο επίμονο και παρανοϊκό αναζητούμε μια Παρθένα Παναγία για σύντροφο ζωής που να χωράει όλη την κατανόηση των ελλείψεων μας και την αναγνώριση του μοναδικού μας μεγαλείου.

΄Η ενός Ιησού Χριστού που στο Σταυρό του θα κουβαλήσει όλα τα δικά μας λάθη….

Και μόνιμα απογοητευόμαστε και κατηγορούμε αντί να σκύψουμε μέσα μας για τη λύση.

Λοιπόν, δεν υπάρχουν λοιπόν ο Μεσσίας επενδυτής, ο μικρός θεός.

Είμαστε όλοι άνθρωποι με τη δική μας ευθύνη, τις μεγάλες ή μικρές ελλείψεις ή δυνατότητες, άξιοι να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε. Να κατανοήσουμε και να μας κατανοήσουν.

Αντίστοιχα λοιπόν δεν υπάρχει ο «επενδυτής», όπως τον ονομάσαμε.

Κι αν κάποιος προσφερθεί στις μέρες μας ως τέτοιος οφείλουμε σε περίπτωση που έχει καλή πρόθεση να τον προστατέψουμε, να τον αγκαλιάσουμε και να τον ενημερώσουμε πριν φύγει και αυτός αηδιασμένος από το χώρο – πολλά τα παραδείγματα.

Αν έχει κακή πρόθεση – πολλά τα παραδείγματα επίσης – βραχύχρονων και πονηρών σκοπών, να αντιληφθούμε και να αποκλείσουμε το συντομότερο γιατί δεν θα μείνει πίσω μόνο ο σύλλογος, αλλά και το άθλημα.

Όπως συμβαίνει στη ζωή.

Όπως συμβαίνει στον τόπο.

Όπως στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετε
πρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!
Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ν. Τζώρτζογλου: ‘Αν υπάρξει άλλη υποψηφιότητα είτε από εμένα, είτε από άλλον, θα το ξέρουμε όταν τελειώσουν οι προθεσμίες’

eviasports

Σαν Σήμερα (5/9/2020): Προποντίδα-Κύζικος Αρτάκης 4-1 (photos)

Κώστας Λαγός

Σαν Σήμερα (27/4/2013): Προποντίδα-Αρτάκη 2-3 (video)

eviasports