Ο Ευβοιώτης προπονητής Δημήτρης Ελευθεριάδης ασχολείται με την προπονητική από το 1990 με στατιστικές μετρήσεις και αναλύσεις με την GALANIS SPORTS DATA. Είναι κάτοχος πιστοποίησης διπλώματος UEFA A’ και έχει εργαστεί στις ΠΑΕ Ερμής Αραδίππου (Κύπρος), Λαμία, ΑΟ Χανιά, ως συνεργάτης αναλυτής τακτικής-στατιστικής. Ακόμη έχει εργαστεί σε ΑΟ Χαλκίς και ΑΟ Θήβα ως συνεργάτης του Γιώργου Λάμπρου και πανηγύρισε δύο συνεχόμενες ανόδους στη Γ’ Εθνική με ‘νεραντζούρι’ και ‘ροσονέρι’. Επίσης υπήρξε ‘ενωσιακός’ προπονητής με τη μικτή νέων Εύβοιας.
Τα τελευταία του προπονητικά βήματα είναι στο γυναικείο ποδόσφαιρο, αρχικά ως προπονητής της Ολυμπιάδας Υμηττού (Β’ Εθνική γυναικών) και πλέον βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία του Εθνικού Πειραίως, στην ομάδα γυναικών (Γ’ Εθνική) αλλά και στη γυναικεία ακαδημία του συλλόγου. Ο κ. Ελευθεριάδης μιλά, μεταξύ άλλων, στο eviasports για το γυναικείο ποδόσφαιρο, την αξία των στατιστικών στο ποδόσφαιρο, την αγάπη του για τη μουσική και το πως μπορεί αυτή συνδέεται με τον αθλητισμό και την προπονητική!
Μίλησε μας για το γυναικείο ποδόσφαιρο. Ποιες οι διαφορές σε σχέση με το ανδρικό;
Νομίζω πως πολύ σωστά είπε ένας παλαιότερος συνάδελφος του χώρου: το ποδόσφαιρο είναι ένα για όλους και το ίδιο ως άθλημα δεν διαχωρίζει. Από εκεί και πέρα, είναι ένας διαφορετικός κόσμος ως προς την δημιουργία και την προέλευση του κι αυτό έχει αντίκτυπο στη λειτουργία του σήμερα. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος: βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο σε ότι αφορά τη συγκρότηση ακαδημιών ποδοσφαίρου για μικρά κορίτσια, σε συνδυασμό με την προκατάληψη που υπάρχει για τη θέση της γυναίκας στο ποδόσφαιρο.
Οι γυναίκες διαθέτουν σε υψηλό επίπεδο τεχνική, τακτική αντίληψη, φυσικά και ψυχικά χαρίσματα αντίστοιχα και ισάξια των ανδρών.
Είναι παράγοντες – κύριοι – που δημιουργούν την όποια διαφορά συναντά κανείς, η οποία έγκειται στη φιλοσοφία, τη νοοτροπία, στα κίνητρα. Δεν είναι το φύλο και τα χαρακτηριστικά του που παρουσιάζουν την όποια αντίθεση. Οι γυναίκες διαθέτουν σε υψηλό επίπεδο τεχνική, τακτική αντίληψη, φυσικά και ψυχικά χαρίσματα αντίστοιχα και ισάξια των ανδρών.
Υπάρχει ταλέντο στο γυναικείο ποδόσφαιρο; Γιατί ένα κορίτσι να διαλέξει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο;
Όσοι δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με το χώρο θα εκπλαγούν με την εκπληκτική ποιότητα και το φυσικό ταλέντο που συναντάμε καθημερινά στα γήπεδα. Και όσο περισσότερο ανοίγει η επαφή των κοριτσιών με το άθλημα τόσο περισσότερο ταλέντο συναντάμε. Η άνοδος των Εθνικών μας ομάδων, ειδικότερα οι επιτυχίες των Κορασίδων απέναντι σε παραδοσιακές δυνάμεις (με τη σπουδαία δουλειά χρόνων του Δάσκαλου Ευβοιώτη Αντώνη Πριόνα) πιστοποιούν ακριβώς αυτή την τάση, που είναι μόνιμα πλέον ανοδική. Τα κορίτσια όταν βρουν πεδίο να εκφραστούν στο ποδόσφαιρο το επιλέγουν συνειδητά και όχι επειδή είναι επιδίωξη του γονέα, ή γιατί παίζουν οι φίλοι όπως συμβαίνει με τα αγόρια. Το κίνητρο λοιπόν καθιστά άμεσα και το ταλέντο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο το γυναικείο ποδόσφαιρο βρίσκεται σε άνθιση. Συμβαίνει το ίδιο και στην Ελλάδα;
Ναι, ισχύει. Όχι με τους ρυθμούς και την αντίστοιχη οργάνωση βέβαια. Αν παρακολουθήσει κάποιος αγώνες στην Ευρώπη, με το επίπεδο οργάνωσης, την προσέλευση του κόσμου, την προβολή και την τηλεοπτική κάλυψη γιατί η αγορά εκπαιδεύτηκε να το απαιτεί, θα καταλάβει άμεσα.
Σε σχέση όμως με τα προηγούμενα χρόνια είναι οπωσδήποτε αλματώδης η ανάπτυξη. Δημιουργούνται νέοι σύλλογοι, ξεκίνησε η εκπαίδευση σε μικρές ηλικίες. Μεγάλοι σύλλογοι όπως ο Εθνικός, που με τιμά με τη συνεργασία, αγκαλιάζουν θερμά την προσπάθεια και εργάζονται ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Το κλειδί προς την άνθιση θα είναι και όταν εφαρμοστεί αυτό που ήδη έχει συζητηθεί επίσημα πλέον, το ότι στους όρους αδειοδότησης των Π.Α.Ε θα είναι και ύπαρξη γυναικείων ομάδων. Ο Π.Α.Ο.Κ, ο Άρης Θεσσαλονίκης, η Λάρισα διαθέτουν ήδη και σε υψηλό επίπεδο, ειδικότερα οι δύο πρώτοι. Φανταστείτε ένα πρωτάθλημα που θα περιέχει και τους άλλους μεγάλους συλλόγους της χώρας. Εκεί θα μιλάμε για έκρηξη προόδου πλέον.
Πως φαντάζεσαι το γυναικείο ποδόσφαιρο μετά από μερικά χρόνια; Υπάρχει περίπτωση να φτάσει στο σημείο να ανταγωνίζεται σε δημοτικότητα το ανδρικό;
Η προηγούμενη τοποθέτηση μου συναντά ακριβώς αυτή την προσδοκία που έχει βάσιμες ελπίδες. Και ακριβώς επειδή είναι νέος χώρος και η υπάρχει η προηγούμενη γνώση των θετικών αλλά και των αρνητικών του ποδοσφαίρου μας, προσφέρεται μια μεγάλη ευκαιρία να παρουσιαστεί ένα προϊόν που θα συγκινήσει και θα εκπλήξει ευχάριστα τον κόσμο.
Όταν ο άνδρας επέστρεφε μετά από πολυήμερο κυνήγι, όπου είχε την αγωνία να φέρει φαγητό στην οικογένεια αλλά και την επιβίωση του από άγρια θηρία, είχε μεγάλη ανάγκη να χαλαρώσει και να συγκεντρώσει τις σκέψεις του με ηρεμία μπροστά στη φωτιά. Η γυναίκα μόνη για μέρες χωρίς επικοινωνία και με τα καθήκοντα φύλαξης της εστίας περίμενε τον άνθρωπο της να επικοινωνήσει.
Υπάρχουν διαφορές στο πως προπονείς μια γυναικεία ομάδα σε σχέση με μια ανδρική; Και κατά τη διάρκεια του αγώνα στο πως κατευθύνεις την ομάδα; Θέλει διαφορετική προσέγγιση στο να περάσεις αυτά που θέλεις στις αθλήτριες, σε θέματα ψυχολογίας κτλ;
Η όποια διαφορά προέρχεται από την ίδια πηγή η οποία αναφέρθηκε ήδη. Σε μια ανδρική ομάδα, στο όποιο επίπεδο, θα συναντήσεις παίκτες εκπαιδευμένους σε ακαδημίες, με προηγούμενη γνώση όχι μόνο του παιχνιδιού αλλά και των κανόνων που διέπουν μια ομάδα ποδοσφαίρου.
Από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά την προσέγγιση σαφώς υπάρχουν κάποιες διαφορές που αφορούν τη φύση και την ίδια τη ζωή. Κι αυτό προσωπικά που λατρεύω είναι η συνειδητοποίηση αυτή ακριβώς: πως για να συνυπάρξεις και να λειτουργήσεις σε αυτό το χώρο θα πρέπει να εκπαιδευτείς βαθύτερα και από την αρχή. Άρα να γίνεις καλύτερος έξω και πριν από την προπόνηση ή τον αγώνα. Θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: ο άνθρωπος εξελίχθηκε στο χρόνο, αλλά οι βασικές του λειτουργίες έχουν καταγραφεί σε πολύ μεγάλο χρονικό βάθος. Η γυναίκα και σήμερα αντιδρά αυθόρμητα στη θέα ενός άντρα που μετά τη δουλειά θα καρφώσει το βλέμμα του σε μια οθόνη, χωρίς να επικοινωνεί. Όπως συνέβαινε με τους ανθρώπους των σπηλαίων. Όταν ο άνδρας επέστρεφε μετά από πολυήμερο κυνήγι, όπου είχε την αγωνία να φέρει φαγητό στην οικογένεια αλλά και την επιβίωση του από άγρια θηρία, είχε μεγάλη ανάγκη να χαλαρώσει και να συγκεντρώσει τις σκέψεις του με ηρεμία μπροστά στη φωτιά. Η γυναίκα μόνη για μέρες χωρίς επικοινωνία και με τα καθήκοντα φύλαξης της εστίας περίμενε τον άνθρωπο της να επικοινωνήσει. Η κατανόηση λοιπόν των όποιων διαφορών στη ψυχοσύνθεση είναι απαραίτητη. Οι γυναίκες διαθέτουν τις δικές τους δεξιότητες. Και χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση είναι εκπληκτικές στην αντίληψη και λειτουργίας της άμυνας ζώνης πχ. Αρκεί να τους ζητηθεί. Και θα το κάνουν με αίσθημα ευθύνης.
Μίλησε μας για την προσπάθεια που ξεκίνησες στον Εθνικό Πειραιώς με τα γυναικεία τμήματα; Υπάρχει ανταπόκριση;
Υπήρξε άμεση και ικανοποιητική πρώτα από όλα από τον ίδιο το σύλλογο που παρέχει όλα τα εφόδια για να σταθεί και να προχωρήσει το τμήμα. Όπως και από την τοπική αυτοδιοίκηση σε θέματα χώρων προπόνησης, γηπέδων, από την Ε.Π.Σ Πειραιά, την Ε.Π.Ο. Είναι συγκινητική η στήριξη και η αγάπη του κόσμου του Εθνικού και όχι μόνο στο γήπεδο. Αλλά στην καθημερινότητα με τη διάθεση να βοηθήσουν, τη σχέση των οργανωμένων οπαδών με το τμήμα.
Μετέχουμε ήδη στο πρωτάθλημα Ε.Π.Ο στην Γ ’Εθνική κατηγορία, με επιτυχή αποτελέσματα στις πρώτες δύο αγωνιστικές. Και τμήμα κορασίδων με πραγματικά πλούσιο ταλέντο, ο θησαυρός μας. Και όλα αυτά μέσα σε πέντε μήνες από τη μέρα που ξεκίνησε η συνεργασία. Νιώθω ευτυχής.
Οι αριθμοί όταν συνδυαστούν με τη βαθύτερη αναζήτηση στο άθλημα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που απαντά σε ερωτήματα και τακτοποιεί τη σκέψη του προπονητή.
Στατιστική και γυναικείο ποδόσφαιρο. Ποια η αξία των στατιστικών ακόμη και κατά τη διάρκεια των αγώνων;
Πολύτιμη όπως και στο όποιο επίπεδο. Ανέλυσα στατιστικά το προηγούμενο παγκόσμιο κύπελλο γυναικών, με επίκεντρο όλα τα γκολ που σημειώθηκαν. Τακτικά τον τρόπο δημιουργίας, την κατάληξη των τελικών ενεργειών, την κατεύθυνση των μεταβιβάσεων, την αμυντική λειτουργία. Και η μελέτη αυτή (που δεν έμεινε αποθηκευμένη στον υπολογιστή αλλά παραδόθηκε προς συζήτηση) μου πρόσφερε γνώση. Αλλά και επιβεβαίωση των όσων προαναφέρθηκαν σε σχέση με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οι αριθμοί όταν συνδυαστούν με τη βαθύτερη αναζήτηση στο άθλημα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που απαντά σε ερωτήματα και τακτοποιεί τη σκέψη του προπονητή.
Στόχοι-όνειρα για το μέλλον.
Ομολογώ ότι νιώθω ήδη πλούσιος εσωτερικά από όσα έχω λάβει από το ποδόσφαιρο. Σε συναισθήματα, φιλίες, παραστάσεις. Ζω στο παρόν ένα από τα όνειρα μου, τη δουλειά σε ιστορικό σύλλογο, που έζησα από παιδί λόγω του Τάκη Ελευθεριάδη που ήταν πρότυπο κομμάτι της πορείας του Εθνικού.
Στόχος για το μέλλον: Γεννήθηκα και έζησα τα πρώτα μου χρόνια στον Καναδά. Θα ήθελα κάποτε να δουλέψω εκεί, σε αυτό το όμορφο περιβάλλον, με το αντίστοιχο επίπεδο και τις συνθήκες.
Θέλω δημόσια να πω για τη μεγάλη μου αγάπη τον Α.Ο. Χαλκίς: Το τελευταίο μου παιχνίδι στο με το σήμα του, ήταν στο πλευρό του αγαπημένου Δάσκαλου Γιώργου Λάμπρου, στο παιχνίδι ανόδου. Σε κατάμεστο στάδιο, με κόσμο και ομάδα διψασμένη. Και θα έχω ότι έζησα χαραγμένο μέσα μου για πάντα.
Ποδόσφαιρο (και γυναικείο) στην Εύβοια.
Οι Αβαντίδες είναι ήδη σταθερά στο υψηλό επίπεδο ενώ είναι ελπιδοφόρα και με γρήγορα αποτελέσματα η ομάδα της Ερέτριας.
Η Εύβοια εκτός από ευλογημένος τόπος με όμορφους ανθρώπους, διαθέτει πλούσιο ταλέντο σε παίκτες-παίκτριες, προπονητές, παράγοντες.
Θέλω δημόσια να πω για τη μεγάλη μου αγάπη τον Α.Ο. Χαλκίς: Το τελευταίο μου παιχνίδι στο με το σήμα του, ήταν στο πλευρό του αγαπημένου Δάσκαλου Γιώργου Λάμπρου, στο παιχνίδι ανόδου. Σε κατάμεστο στάδιο, με κόσμο και ομάδα διψασμένη. Και θα έχω ότι έζησα χαραγμένο μέσα μου για πάντα.
Οφείλω την παρουσία στο πιο υψηλό επίπεδο στα μέλη του με τα οποία συνυπήρξα και έζησα το μεγαλείο του, ανήκει στη μεγάλη κατηγορία και θα επιστρέψει. Αν ζητηθεί η γνώμη μου, θα υποστηρίξω με θέρμη την απόλυτη θέση:
Ακαδημίες Α.Ο.Χ – επένδυση σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις με πλήθος παιδιών με εκπαίδευση σε κάθε επίπεδο.
Αυτό είναι η λύση και το μέλλον. Προσέλκυση του κόσμου που είναι μεγάλος σε όγκο και αγάπη – αυτός είναι η δύναμη του.
Και δουλειά με πλάνο, πίστη και υπομονή
Μίλησε μας για το συνεργάτη σου Θάνο Χελά.
Είναι νέος, με δίψα για γνώση και προσφορά – πέρα από τις παραστάσεις από το Ιταλικό ποδόσφαιρο όπου θήτευσε σε ακαδημία εκεί. Πέρα από την πολύτιμη βοήθεια που παρέχει στο τμήμα και σε εμένα, με τα δικά μου πρότυπα αποτελεί οδηγό η παρουσία του για όσους νέους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά. Ο Θάνος ζει όλη τη μέρα με ποδόσφαιρο, είτε μελετώντας στην οθόνη, αναλύει, αξιολογεί, καταγράφει, προγραμματίζει. Και εφαρμόζει στο γήπεδο στην προπόνηση. Συνεχίζει επίσης τις σπουδές του όπως και την εκπαίδευση του σε άλλες γλώσσες πέρα των Αγγλικών και Ιταλικών. Είναι σπουδαίος και θα προχωρήσει ψηλά.
Η ιαχή του είναι σαν τον ύμνο της ομάδας κι αυτό εκφράζει το μεγαλείο – και μια τέτοια ψυχή όπως αυτού του ανθρώπου θα μπορούσε να το εκφράσει με τέτοιο μοναδικό τρόπο.
Έκανες πρόσφατα ένα σχόλιο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τον ‘Εθνικάρα’ Γιάννη Μαντζουράνη. Διαχρονικό πρότυπο φιλάθλου;
Ο κ. Γιάννης εκφράζει την αγνή αγάπη για το σύλλογο που υποστηρίζει από παιδί με μια σημαντική διαφορά: σέβεται τον αντίπαλο και πάνω από όλα το ίδιο το άθλημα και την κοινωνία που ανήκει. Δεν έχει προκαλέσει με συμπεριφορά, δεν έχει κακό λόγο για κανένα.
Τον γνώριζα προσωπικά από μικρός, τον θαύμαζα όπως όλοι μας στα γήπεδα. Αλλά όταν βρέθηκα στη θέση του προπονητή πια αισθάνθηκα τι σημαίνει η κραυγή που βγαίνει μέσα από την καρδιά του συλλόγου του ίδιου.
Η ιαχή του είναι σαν τον ύμνο της ομάδας κι αυτό εκφράζει το μεγαλείο – και μια τέτοια ψυχή όπως αυτού του ανθρώπου θα μπορούσε να το εκφράσει με τέτοιο μοναδικό τρόπο.
Η Τίγρης του Ψαραντώνη θα ήταν το ιδανικό τραγούδι ομάδας αγκαλιάς αφοσιωμένης στο στόχο που έχει κερδίσει πρώτα τον πιο δύσκολο αντίπαλο. Τον εσωτερικό μας φόβο.
Είσαι λάτρης της μουσικής και συχνά ποστάρεις τραγούδια (κυρίως classic rock) στη σελίδα σου. Η μουσική αναπόσπαστο κομμάτι και στις αθλητικές δραστηριότητες; Έχεις συνδυάσει τραγούδια με προσωπικές αθλητικές στιγμές;
Θυμάμαι και αναπολώ τις στιγμές που έστελνα το τραγούδι εισόδου της ομάδας (Α.Ο Χαλκίς) στο γήπεδο, την παραμονή του αγώνα στον υπεύθυνο, τον Παναγιώτη τον Πικραμένο. Κι όταν ξεκινούσε από τα μεγάφωνα σήκωνα τη γροθιά μου προς το μέρος του, κι αυτός σε μένα.
Έτσι ξεκινούσε η προθέρμανση. Σαν σήμα νίκης και πίστης, κι ότι ‘έγινε η δουλειά’. Το αγάπησαν οι παίκτες και ο κόσμος. Στον τελευταίο αγώνα μπαράζ μπήκαμε με το Born to Run, του Bruce Springsteen. Mε τη Θήβα ήταν το Firestarter, Prodigy.
Τραγούδια που εκφράζουν τον ψυχισμό του οπαδού, του παίκτη, μουσικές και στίχοι που απογειώνουν συναισθήματα και δυνάμεις. Σαφώς και είναι άμεσα συνδεδεμένα με το ποδόσφαιρο.
Το Ζβάρα, η διασκευή του ηπειρώτικου παραδοσιακού από τους Villagers of Ioαnnina City εκφράζει απόλυτα το transition, το forecheking. Oι στίχοι σαφώς γι’ αυτό και δίνονται σε ομάδες που δουλεύω για ανάλυση και γνώση με εκπληκτικά αποτελέσματα.
Έγραψα σε άρθρο μου πως αν το total football είχε ύμνο αυτός θα ήταν το Είμαστε δυο, είμαστε τρεις του Μίκη Θεοδωράκη, εκφράζει απόλυτα με τον παλμό και την ποίηση ακριβώς τη φιλοσοφία αυτή.
Ο Μαχητής επίσης (12ος Πίθηκος) εκφράζει εκπληκτικά τον αγωνιστή άνθρωπο και αθλητή, τα υψηλά ιδανικά σε ατομικό επίπεδο. Στην ομάδα μας οι παίκτριες προπονούνται τακτικά με χορό zumba.
Πάντα υπάρχει σαν σκέψη και θα πραγματοποιηθεί όταν ωριμάσουν οι συνθήκες: Ομάδα μου να χορέψει πριν βγει στο γήπεδο ως πρώτο μέρος πνευματικής και ψυχικής κυρίως προετοιμασίας.
Η Τίγρης του Ψαραντώνη θα ήταν το ιδανικό τραγούδι ομάδας αγκαλιάς αφοσιωμένης στο στόχο που έχει κερδίσει πρώτα τον πιο δύσκολο αντίπαλο. Τον εσωτερικό μας φόβο.
Ακολουθήστε το eviasports.gr στο Google News και μάθετεπρώτοι όλα τα τελευταία αθλητικά νέα της Εύβοιας!Ενισχύστε την προσπάθεια του eviasports.gr. Κάντε την Δωρεά σας μέσω PayPal ή μέσω τράπεζας Πειραιώς